Quiz about Once an Eagle USA
Quiz about Once an Eagle USA

Once an Eagle... (USA) Trivia Quiz


In the United States, scouting is celebrating its 100th year in 2010. This quiz deals with one scout's quest for the rank of Eagle Scout.

A multiple-choice quiz by grueinthedark. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Organizations
  8. »
  9. Scouts

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
323,704
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
319
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. John is working his way towards becoming an Eagle Scout and has one required Merit Badge left. Which of the following is a Merit Badge required for Eagle? Hint

Crocheting
Sewing
Pioneering
Family Life

2. John has earned Emergency Preparedness, Lifesaving, Swimming, Hiking, and Cycling Merit Badges. How many of these Merit Badges can he use for Eagle? Hint

4
5
3
2

3. John has one last step before he earns his Eagle badge and must face the Board of Review. The Board of Review might include anyone except who? Hint

The District Advancement representative
A business owner
The Troop Advancement Chair
The mayor (John's uncle)

4. John earned his Eagle badge. John's dad was also an Eagle Scout in 1972 but his Eagle Badge looks different. What is not on his dad's Eagle badge? Hint

The eagle
The words "Eagle Scout" and "Boy Scouts of America"
The red, white, and blue background
Nothing, the badge is the same as it is today

5. John is proud of being an Eagle Scout and displays it proudly on his uniform. As a Boy Scout he can wear all the following except which? Hint

The Eagle badge
He can wear all the above
The Eagle medal
The Eagle Square knot

6. What words appear on John's Eagle medal?
Hint

Once an Eagle, always an Eagle
Eagle Scout
Boy Scouts of America
Be Prepared

7. John earned 5 more merit badges for a total of 15 beyond his Eagle. Assuming he has already earned two palms, which palm will he be awarded at the next court of honor? Hint

Platinum
Bronze
Silver
Gold

8. John earned 20 palms during his time as a Boy Scout. How old was he when he earned Eagle Scout? Hint

15
17
13
11

9. John has spent many years in the Boy Scouts and is an Eagle Scout and has many palms. What is the highest rank he has earned? Hint

Eagle Palms
Tenderfoot
Eagle
Life Scout

10. In 2006, John entered the military. Can he wear an Eagle insignia on his military dress uniform? Hint

No-in no circumstance
Yes-but only in the Air Force
Yes-by special presidental decree
Yes-in any circumstance


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. John is working his way towards becoming an Eagle Scout and has one required Merit Badge left. Which of the following is a Merit Badge required for Eagle?

Answer: Family Life

Family Life was added as a required Eagle Merit Badge in 1978. Cooking was a required Merit Badge from 1914 to 1972, and was later reinstated. Pioneering has never been a required Merit Badge. Sewing and Crocheting have never been Merit Badges.
2. John has earned Emergency Preparedness, Lifesaving, Swimming, Hiking, and Cycling Merit Badges. How many of these Merit Badges can he use for Eagle?

Answer: 5

All of these Merit Badges can be used for the total of 21 Merit Badges for Eagle, but only two can be considered as Eagle required Merit Badges. For example a Scout could earn Emergency Preparedness or Lifesaving for one of the required Merit Badges. Swimming, Hiking, or Cycling can be used as the second required Merit Badge.
3. John has one last step before he earns his Eagle badge and must face the Board of Review. The Board of Review might include anyone except who?

Answer: The mayor (John's uncle)

A relative of the Scout cannot sit on an Eagle Board of review.
4. John earned his Eagle badge. John's dad was also an Eagle Scout in 1972 but his Eagle Badge looks different. What is not on his dad's Eagle badge?

Answer: The words "Eagle Scout" and "Boy Scouts of America"

From 1972 to 1974 the words Eagle Scout and Boy Scouts of America were removed from the Eagle Badge in an attempt to make the badge more modern looking. It was widely unpopular and many Scouts sought older versions of the Eagle Badge or had their own made to look like the 1971 version.
5. John is proud of being an Eagle Scout and displays it proudly on his uniform. As a Boy Scout he can wear all the following except which?

Answer: The Eagle Square knot

The Eagle badge and Medal can be worn by a boy. If an adult earned Eagle, as a boy, he can only wear the Square knot.
6. What words appear on John's Eagle medal?

Answer: Be Prepared

While Eagle Scout, Boy Scouts of America, and Be Prepared appear on the Badge, only Be Prepared appears on the medal.
7. John earned 5 more merit badges for a total of 15 beyond his Eagle. Assuming he has already earned two palms, which palm will he be awarded at the next court of honor?

Answer: Silver

It is a popular misnomer that the order of Eagle Palms is like Olympic medals Bronze, Silver, Gold. While the Bronze palm represents 5 Merit Badges over Eagle and the Gold represents 10 Merit Badges over Eagle, the Silver palm represents a total of 15 Merit Badges beyond the Merit Badges earned for Eagle Scout. There is no Platinum Palm.
8. John earned 20 palms during his time as a Boy Scout. How old was he when he earned Eagle Scout?

Answer: 13

In order for John to have completed 20 palms he would have had to have earned his Eagle Scout at the age of 13. This is because a Scout would have to be an active Scout for 3 months between each palm.
9. John has spent many years in the Boy Scouts and is an Eagle Scout and has many palms. What is the highest rank he has earned?

Answer: Eagle

The highest rank in the Boy Scouts of America is Eagle. Eagle palms are considered awards.
10. In 2006, John entered the military. Can he wear an Eagle insignia on his military dress uniform?

Answer: No-in no circumstance

In 2006, the National Eagle Scout Association began issuing replica Eagle Scout medals suitable for wearing on a military dress uniform, however, there is NO military regulation allowing a soldier to wear it on any military uniform.
Source: Author grueinthedark

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/4/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us