FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Trivia Questions and Answers

149 Philippines Trivia Questions & Answers

  Philippines
This category is for trivia questions and answers related to Philippines, as asked by users of FunTrivia.com.

There are 149 questions on this topic. Last updated Jun 14 2024.
Related Questions & Answers:   India    Japan    Philippines (Asian)  
Search in topic:
1 The modern name for the country can trace its roots to the explorer Ruy López de Villalobos. Who was he honouring when naming the country in 1543?
Answer: Philip II of Spain

Consisting of some 7,107 islands, a number of different names have been given to various islands in the archipelago. It is, however, the name chosen by Spanish explorer Villalobos which has come through to the modern day.

Philip II of Spain was also known as Philip I of Portugal. Philip II of Portugal was Philip III of Spain (and Philip VI of Burgundy). Philip II of Macedon was the father of Alexander the Great. The French Philip was a powerful king during the latter half of the 12th century and into the 13th century.
trivia question Quick Question
What is the Philippine province of Aklan famous for?




2 What is the largest provincial capital in Luzon in terms of land area?
Answer: Ilagan City, Isabela

Ilagan City in Isabela province became the newest Philippine city in December 2012. It is the capital city of the province and is the largest city (land area) in Luzon. It is one of the largest provincial capitals in the country in terms of land area.
3 What is the most famous among the Philippine volcanoes because of its almost perfect cone-shape?
Answer: Mayon Volcano

Mayon Volcano is located in Legaspi, Albay, and its measured height is 8,077 feet above sea level. It is the most active among the Philippine volcanoes having erupted over 40 times in 4 centuries according to recorded history which dates back as far as 1616 as its first recorded eruption.
4 Approximately how long is a flight from Manila to Palawan?
Answer: 45 minutes to 1 hour

The flight usually takes about 45 minutes to an hour, depending on the weather and the type of airplane used. Don't expect a Boeing 747 to land there, though, as the airport is small and usually only one small plane can land at a time.
5 What is the provincial capital of Cavite? It is known as the banking capital of the entire province.
Answer: Imus

President Ferdinand Marcos transferred the provincial capital of Cavite from Trece Martires City to Imus in June 1977. This was done by Presidential Decree No. 1163.
6 What city is home to the famous Rizal Park and is the capital of the Philippines as well?
Answer: Manila

Manila is located in Luzon in the National Capital region. It is the Philippines' seat of government and is found on the shores of the famous Manila Bay.
7 Which Calabarzon province produces more coconut than any other place in the Philippines, making it known as "The Coconut Capital of the Philippines"?
Answer: Quezon

Batangas is known for swine-raising. Albay and Surigao del Norte are both non-Calabarzon provinces.
8 Which province is located near Taiwan and north of the provinces of Ilocos Norte and Cagayan?
Answer: Batanes

Batanes is known for its traditional stone houses and it is the home of the ethnic group the Ivatans.
9 This island province is the smallest province in the Philippines in terms of land area and population.
Answer: Batanes

Batanes is the northernmost province of the Philippines. It is a group of islands a little less than 200 kms from the Luzon mainland. It is separated from Taiwan by the Bashi Channel. Some say you can hear a cock crow in Batanes from the southernmost point of Taiwan.
10 The American influence is very evident in the Philippines and its fast food culture is evident in many towns and cities. Which is the most popular fast food chain in the country?
Answer: Jollibee

Jollibee started as an ice cream parlour before branching out into burgers. Faced with the introduction of McDonalds in the late 70s, Tony Tan Caktiong's friends told him to either sell his shops to McDonalds or become one of their franchise holders. "They will eat you alive" he was told. He decided to fight and as they say "The rest is history".
Adapting his food to the Philippine palate, he added spaghetti and rice and has more than twice as many outlets as the American chain whose menus are virtually identical in every country.
11 What is the capital of the Republic of the Philippines?
Answer: Manila

Manila is a part of a metropolitan area. It consists of neighboring cities and municipalities including Quezon City, Pasig City, Pasay City etc. The population in 2003 was around eight million.
12 What is the capital of the province Abra?
Answer: Bangued

The Province of Abra was established last March 10, 1917. It's dialect is Iloko.
13 Pangasinan is found in what part of the Philippines?
Answer: Luzon

Luzon is the main island of the Philippines. Palawan is south of Luzon.
14 A group of elite, well-educated individuals whose main focus was Philippine nationalism, were collectively called?
Answer: Ilustrados

The ilustrados were at the forefront of the Philippine independence movement. The term 'ilustrado' means 'enlightened one'.
15 Following which directions would lead you to the Philippines?
Answer: South from Taiwan

The main islands of the Philippines are directly south of Taiwan across the Luzon Strait. Although the strait is some 250 km wide, there are a number of Philippine islands within the Strait and so arguably it is the Bashi Channel which separates the two countries.

One theory is that the earliest Philippine settlers were Austronesians out of Taiwan, who themselves originally came from the Yangtze river area of China.
16 This sea is considered to be one of the largest seas in the world. It is also one of the most storm-battered seas on Earth. Within this sea is one of the ten deepest trenches in the world, the Philippine Trench. What is the name of this sea?
Answer: Philippine Sea

The Philippine Sea is considered to be one of the largest seas in the world. It is bordered by Guam, the Marianas Islands, Palau, Philippines, Taiwan, and Japan. The Philippine trench is found within this sea while the Marianas trench, the world's deepest trench, is found on its eastern and southeastern border.
17 This island in Zamboanga City in Mindanao Island is famous for its pink sand beach. What is the name of this island?
Answer: Santa Cruz

Santa Cruz Island is just south of Zamboanga City and boasts pink-sand beaches. The pink color is cause by the mixing of dead organ pipe coral (Tubipora musica) fragments which are red in color with the white sand itself giving a pinkish tint.
18 Which Philippine volcano is considered to have recorded the second largest volcanic eruption in the world in the 20th century?
Answer: Mt. Pinatubo

Mount Pinatubo is located in the province of Zambales. When this volcano exploded in June 1991 some towns in Zambales and Tarlac were buried in "lahar" (volcanic ash) and it greatly affected agricultural farmlands in the Philippines. The largest of the 20th century occurred in June 1912 when Novarupta erupted in Alaska.
19 Palawan is the name of an island and a __________.
Answer: province

The province of Palawan has grown in terms of tourism and land development for the past few decades. Big hotels and resorts have been built in Palawan. I go there every year, so I see the changes, and believe me, it has had a lot of changes.
20 This municipality is known as the Cradle of the Philippine Independence.
Answer: Kawit

Kawit is the place where General Emilio Aguinaldo first waved the flag of the Republic of the Philippines. Kawit has an area of 22.86 sq km.
21 What city is known as the "Summer Capital of the Philippines"?
Answer: Baguio City

Baguio is the only city in the Cordillera region. During summer, many local and foreign tourists visit, not just because of its beautiful scenery, but also because of its pleasant climate. It is also known as the "City of Pines" because of the abundant pine trees that are planted there.
22 On June 12, 1898, what memorable event took place at the balcony of Emilio Aguinaldo's house?
Answer: The declaration of Philippine independence

June 12, 1898 was the fall of the Spanish regime in the Philippines. It is considered the first declaration of independence. The house in question was built in 1849. The national anthem was first heard at this time, but was not sung, as the lyrics were not written until a year or so later.
23 This former Manila street was named after a former Alcalde Mayor of Pasay in 1871. Later on he was one of the founder of Iglesia Filipinas Independiente (Aglipayan Church) in Pasay.
Answer: Vito Cruz

The Rizal Memorial Coliseum is one of the famous landmarks in Vito Cruz. Recently it was renamed Pablo Ocampo Sr. Street, the patriarch of the powerful Ocampo political clan in Manila.
24 What province is nearest to Sabah, Malaysia?
Answer: Tawi-Tawi

Tawi-Tawi is the southernmost province of the Philippines. The Turtle Islands which are part of the province of Tawi-Tawi are just 20 kilometers from Sabah. In fact, the people of Tawi-Tawi have a commercial relationship with the people of Sabah.
25 Which ruler was the Philippines named after?
Answer: King Philip the Second of Spain

In 1565, the Spanish landed in Cebu with 500 armed soldiers and claimed the country in the name of Spain and remained there until 1898. Hence the great influence on the Philippines which is evident in its religion, culture, etc. Many of the family names are of Spanish origin.