Trivia Questions and Answers
photo of   Thailand

150 Thailand Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about Thailand? This category is for trivia questions and answers related to Thailand (Geography). Each one is filled with fun facts and interesting information.
Related Questions & Answers:   India    Japan   
1 Thailand shares borders with four nations. Which nation has the longest border with Thailand?
Answer: Myanmar

Thailand is bordered by four countries: Peninsula Malaysia in the south, Cambodia in the east, Laos in the north-east. The longest border is with Myanmar from the north-west to south-west, about 2416 km (1501 mi).
    Your options: [ Myanmar ] [ Cambodia ] [ Laos ] [ Malaysia ]
  From Quiz: Thailand - The Land of Smiles
2 Thailand's official motto is "Chat, Satsana, Phra Maha Kasat". What is the English translation of its motto?
Answer: Nation, Religions, King

The motto symbolizes the high regard that Thais have for their king. This is because the king serves as the traditional "knot" that binds the whole nation.
  From Quiz: The Land of the Free
3 What country was the colonial power in Thailand during the nineteenth century?
Answer: Thailand has never been a colony

During the colonial period Thailand successfully played off England against France and remained an independent buffer zone between the two world powers. England ruled to the west and south, in Burma and Malaysia. France had colonies in Laos, Cambodia and Vietnam, to the north and east of Thailand.
  From Quiz: Thailand
4 Where is Big Buddha Beach?
Answer: Samui

It's in the north-eastern part of Koh Samui and famous for its dominating Buddha statue. It is slightly off the beaten track from the more popular Chaweng and Lamai beaches.
  From Quiz: Thailand
5 What is the capital city of Thailand?
Answer: Bangkok

Bangkok is the largest city as well as the capital of Thailand. Krung Thep is the name for Bangkok in Thai.
  From Quiz: General Knowledge of Thailand
6 Bangkok is usually referred to as "Krung Thep" by the Thai people. What does this mean?
Answer: City of Angels

Thais generally use the term "Bangkok" only when they are speaking with foreigners. "Krung Thep" is the abbreviated name of a city that was founded in 1782 where modern Bangkok is situated. The monarch at that time, King Rama I, had decided to build his capital at the village of Bangkok, but soon changed his mind and opted for Krung Thep. It seems not many people outside of Thailand took much notice!
  From Quiz: Bangkok
7 This king of Thailand was born in the USA.
Answer: Rama IX

Born in the USA and educated with a degree in engineering, Rama the Ninth ascended the throne when his brother was assassinated. He is beloved by the Thai people.

He was born in Cambridge, Massachusetts; his father was enrolled in Harvard at the time.
    Your options: [ Rama IX ] [ Rama II ] [ Rama I ] [ Rama III ]
  From Quiz: More About Thailand
8 The provinces of Tak, Prajuab Keerekan and Mae Hong Son are all bordered by what country?
Answer: Myanmar

Chiang Mai and Mae Hong Son are northern provinces. Tak is a central province, while Prajuab Keerekan is a southern province.
  From Quiz: All The Way To Siam
9 What small peninsula famous for its high limestone cliffs and sandy beaches is located directly to the east of Phuket on the south west of Thailand?
Answer: Railay

Railey is located between Krabi City and Ao Nang. This peninsula is only accessible by boat as the high limestone cliff blocks access from the mainland. The limestone cliffs are popular with rock climbers.
  From Quiz: Thailand - The Land of Smiles
10 Up north from Bangkok lies a province whose name means 'Dawn of Happiness.' This area was the center of the Kingdom of Siam, and a great king still remains the symbol of this place. Which is it?
Answer: Sukhothai

Sukhothai is located near the Yom River, where the Kingdom of Siam prospered under the reign of their third king, Ramkhamhaeng. During his reign, he ushered in a golden age of culture, politics, religion and even the modern Thai alphabet. The king himself is the image shown on the province's seal, and he is still a greatly revered figure of the region.

At one point, Sukhothai was known as Sawankhalok. Its current name wasn't made official until 1939.
    Your options: [ Isan ] [ Sukhothai ] [ Phitsanulok ] [ Chainut ]
  From Quiz: Thailand: Land of a Thousand Smiles
11 What is the official name of Thailand?
Answer: Kingdom of Thailand

Formerly known as Siam, it changed its name to its modern name in 1939. It changed back to Siam in 1945, and then reverted to Kingdom of Thailand again in 1949.
  From Quiz: The Land of the Free
12 On which river is Bangkok located?
Answer: Chao Phraya

The Chao Phraya begins when the two rivers of Ping and Nan meet in the province of Nakhon Sawan. At 372 kilometres long, it completes its journey when it empties, as it passes through Bangkok, into the Gulf of Thailand. Much of the original forests that once grew along its banks have now given way to irrigated rice paddies and other forms of agriculture. A huge controversy was at play in 2012 because of the pumping of seawater into this river to enable the breeding of large colonies of prawns.
    Your options: [ Nile ] [ Mekong ] [ Chao Phraya ] [ Yangtze ]
  From Quiz: One Night in Bangkok
13 In what province are the famous Similan Islands?
Answer: Phang Nga

The Similan Islands are 60 miles northwest of Phuket in Phang Nga province.
There are nine uninhabited islands in the Andaman Sea, 30 miles off shore. They are famous for their crystal clear blue water, world class snorkeling and scuba diving.
  From Quiz: Thailand
14 What is the ethnic group of most of the inhabitants of the Isaan region of Thailand?
Answer: Isaan

The Isaan people group numbers approximately 18 to 20 million and most of these still live in the Isaan region. In 2008 this was about one-third of the population of the country.
  From Quiz: Northeastern Thailand
15 What is the English translation of "khruang bin"?
Answer: Aeroplane

"Khruang bin" literally means "engine fly". If you listened carefully to the Thai announcement on your flight into Thailand you would have heard "gaan bin" and then your airline. That could of course have given you a clue. A motorcycle is a "motorsi". A bus is a "rot may" and a car is a "rot yon".
  From Quiz: Thailand
16 What does "Thai" actually mean when translated to English?
Answer: Freedom

The word "Thai" means freedom. It is also the name of a major ethnic group. In addition, we call people from Thailand "Thai" and Thailand's official language is "Thai".
  From Quiz: Kingdom of Thailand
17 What city in northern Thailand is translated as "New Town"?
Answer: Chiang Mai

The Word "Chiang" alone means elephant. Every year Chiang Mai attracts around 24,000 tourists.
  From Quiz: General Knowledge of Thailand
18 What is the name of Bangkok's international airport?
Answer: Suvarnabhumi International Airport

Suvarnabhumi means 'The Golden Land' in Thai and is located 30km from central Bangkok. Suvarnabhumi replaced Don Muang as the city's international airport in 2006. Dum Dum is in Kolkata (Calcutta), Changi is in Singapore and Kai Tak was formerly the international airport in Hong Kong.
  From Quiz: Bangkok
19 The island of Phuket in the south includes Phuket town and many beautiful beaches. Which industry has replaced tin mining as the number one source of income for the local population?
Answer: Tourism

Phuket can be reached by plane, or boat. There is also a bridge to the island so bus and car are options, as well.
    Your options: [ Tourism ] [ Gold mining ] [ Movie making ] [ Birds nest gathering ]
  From Quiz: More About Thailand
20 There are 1430 islands in Thailand. Which island became well known as it was featured in the film "The Beach"?
Answer: Phi Phi

Danny Boyle's film "The Beach" in 2000 made this island famous. It is a small island with a land size of about 12.25 sq. km (4.72 sq. mi). Limestone cliffs surrounding the beach are a typical feature of the island. The island was reconstructed after it was completely destroyed by the tsunami in 2004. It is located between Phuket and the Strait of Malacca.
    Your options: [ Phi Phi ] [ Ko Samui ] [ Khao Phing Kan ] [ Ko Tao ]
  From Quiz: Thailand - The Land of Smiles
21 What is Thailand's primary city?
Answer: Bangkok

Bangkok, the capital city, is the most populous and the most important city in Thailand (hence it's the primary city). Locally known as Krung Thep, Bangkok is located in the Chao Phraya river delta.
  From Quiz: The Land of the Free
22 Bangkok is subdivided into how many districts?
Answer: Fifty

These are known as Khet in most parts of the city, but in other areas they also go by the name Amphoe. These fifty districts and broken down further into 169 smaller areas, known as Kwaeng or Tambon, to make the governance of same more manageable. Elections are held every four years for district chiefs to run these divisions of the city.
  From Quiz: One Night in Bangkok
23 What is the smallest Thai province?
Answer: Samut Songkram

Phuket is small but not that small. It is 543 sq km. Samut Songkram is only 416 sq km. It is only a one hour drive from Bangkok and is famous for its floating market and Don Hoi Lod, a beach on the gulf of Thailand with many excellent and cheap seafood restaurants. Very few foreigners actually visit but in the weekends it is packed with Thai visitors from Bangkok. You can also do longtail boat trips from Don Hoi Lod through mangrove swamps. During these trips you have a very good chance of seeing large monitor lizards, monkeys and wild boars.
Nhakon Ratchasima is the largest province and Koh Samui is not a province at all but falls under Surat Thani.
  From Quiz: Thailand
24 The Isaan people speak a language that has many similarities to what two other languages?
Answer: Thai and Laotian

Thai, Isaan and Laotian are all tonal languages. Thai has five tones, but Isaan has six. Many of the words are exactly the same, others have a different tone, and yet others are completely different.
  From Quiz: Northeastern Thailand
25 What is the name of the popular tourist attraction weekend market in Bangkok, near the northern bus terminal on Paholyothin Road?
Answer: Chatuchak

Chatuchak market has many sections selling anything from live animals to oil paintings and is only open on weekends. The oil paintings are worth a look as some of the artists are quite good. The floating market requires a hairy boat ride and I made up the other two answers!
  From Quiz: Thailand
26 Bangkok is known as Krung Thep. What does "Krung Thep" actually mean when translated to English?
Answer: City of Angels

Bangkok translates to 'village of wild plums' Bangkok is the largest city and the capital city of Thailand. It is on the east bank of Chao Phraya River, near the Gulf of Thailand. It is a fast-growing, economically and culturally dynamic city in South East Asia.
  From Quiz: Kingdom of Thailand
27 Which continent is Thailand located in?
Answer: Asia

Thailand is located in South East Asia. Thailand is also known as the heart of Southeast Asia.
    Your options: [ Europe ] [ North America ] [ Africa ] [ Asia ]
  From Quiz: General Knowledge of Thailand
28 What sport are you watching if you are at Lumphini Stadium?
Answer: Kickboxing

Muay Thai or Thai Boxing is the national sport of Thailand. It was first practiced and tested in battle by Thai warriors. Bouts are held at Lumphini Stadium every Tuesday, Friday and Saturday.
  From Quiz: Bangkok
29 Bird's nests are gathered on Phi Phi island in the south. The nests are a prized ingredient in 'bird's nest soup'. Which birds make these nests?
Answer: Swiftlets

The saliva is the main ingredient. Phi Phi island is also known for its excellent coral reefs. The film, "The Beach" staring Leonardo DiCaprio was filmed there.
    Your options: [ Swiftlets ] [ Eagles ] [ Sparrows ] [ Frigates ]
  From Quiz: More About Thailand
30 Until 1939 what was Thailand called?
Answer: Siam

Sri Lanka was formerly known as Ceylon. Taiwan was formerly known as Formosa. Ghana was the Gold Coast
  From Quiz: Facts about Thailand
31 How many provinces are there in Thailand (not counting the administrative area of Bangkok?)?
Answer: 76

There are North, Central, Northeast and South sections.
  From Quiz: All The Way To Siam
32 What important Asian river forms part of the eastern border of Thailand?
Answer: Mekong

The Mekong forms part of the border between Thailand and Laos. It later flows through Cambodia and enters the South China Sea.
  From Quiz: Geographically Speaking - Thailand
33 This city was awarded the title of Creative City by UNESCO in December 2017. Which is this largest city in the north, with an average mean temperature of 25C?
Answer: Chiang Mai

Chiang Mai is in the province of Chiang Mai, the second largest province in Thailand. It was founded in 1296 by the kingdom of Lan Na, and was the capital till 1768. Chiang Mai means "New City", from when it became the capital of Lan Na.

The city is located at the Ping River which is a major tributary of Chao Phraya. It sits at an elevation of 310 meter (1023 ft), located about 700 km (435 mi) north of Bangkok.
    Your options: [ Chiang Mai ] [ Pattaya ] [ Chiang Rai ] [ Rayong ]
  From Quiz: Thailand - The Land of Smiles
34 Who was the first female prime minister of Thailand?
Answer: Yingluck Shinawatra

Yingluck Shinawatra became the country's first female prime minister in 2011. But in 2014, she was removed from the office by a Constitutional Court decision that found her guilty on a charge of abuse of powers.
  From Quiz: The Land of the Free
35 The official city seal of Bangkok features a shape similar to which animal?
Answer: Elephant

This elephant-like creature, known as Erawan, is ridden by the god Indra. Indra, who is depicted holding a bolt of lightning, is the Lord of Heaven, God of War, Storms and Rainfall. His other main purpose is the defender and protector of Buddha. He also has a name for being somewhat amorous at times, and, when in the mood, can cause a lot of trouble. That's when he isn't busy holding up the sky of course.
    Your options: [ Kangaroo ] [ Tiger ] [ Elephant ] [ Deer ]
  From Quiz: One Night in Bangkok
36 Where is the Golden Triangle?
Answer: In northern Thailand, close to Burma and Laos

In the 1960s the Golden Triangle was the largest producer of opium in the world. Thanks to a successful international crop substitution program and strict law enforcement the cultivation of poppies has been almost entirely eradicated and has mainly moved to other parts of Asia.
  From Quiz: Thailand
37 A major highway that brought much development to the heart of Isaan is Highway 2 or Thanon Mitraphab. What is the English name for this road?
Answer: Friendship Highway

This highway begins in Saraburi Province, not a part of Isaan, and passes through Nakhonratchasima, Khon Kaen, Udonthani and Nong Khai Provinces. There are two main rail lines into Isaan. One following Highway 2 closely and going all the way to the Mekong River on the northern border of Isaan. The other branch runs to the east along the bottom of the Isaan region. There are numerous airports throughout Isaan. Buses travel throughout the region.
  From Quiz: Northeastern Thailand
38 Thai is a tonal language. This means that one word can have multiple meanings, depending on the way it's pronounced. How many tones are there in the Thai language?
Answer: five

So for example the phrase "New silk does not burn, right?" can be created from the word that, to an English speaker, looks like "mai" and has to be pronounced with different tones. Of course to a Thai national it would be differentiated by spelling and tone markers but to a non Thai it can be confusing and amusing. Problems exist with pronunciation of vowels too, one of the most common being the confusion caused by "khwaay", which means "buffalo", and "khuay", which means "male member". Thai people are often amused/embarrassed by the foreigners' pronunciation of "Bridge over the River Kwai"...but that's another story.
  From Quiz: Thailand
39 Which country does not border with Thailand?
Answer: Vietnam

Thailand is border with Malaysia, Myanmar, Laos and Cambodia. Vietnam is border with Laos, Cambodia and China. Vietnam Does not border with Thailand because Laos and Cambodia are in between.
    Your options: [ Malaysia ] [ Laos ] [ Myanmar (Burma) ] [ Vietnam ]
  From Quiz: General Knowledge of Thailand
40 What does the word "soi" refer to when it appears in a Bangkok address?
Answer: side street

Sukhumvit Soi 33 means the 33rd side street on Sukhumvit Road. Thus, if you know where the major streets are, it is relatively easy to find a location if you have the address.
  From Quiz: Bangkok
The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
Thailand Quizzes