FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Main Index Quizzes, Trivia and Puzzles
Main Index Quizzes, Trivia

Dog Shows Trivia Questions and Answers

Fun Facts & Interesting Information
Search in topic:
Related Questions & Answers:   Dogs    Dog Breeds    Dog Health    Dog Training   

1. 2016 is the first year that the Italian breed Cirneco dell'Etna was shown at Westminster Kennel Club. In what group will you find this breed?


Answer: Hound

Interesting Information:
The Cirneco dell'Etna is a smaller sleek-coated hound from Sicily, where it is used for rabbit hunting. Although the dog is found all over the island, the breed is particularly abundant in the area of Mount Etna, hence the name. Since the dog has been isolated on an island, this ancient breed has undergone little change over the years, thus is free from many of the health problems plaguing a number of other breeds. The Cirneco is a slender but hardy dog who is a good hunter but is also gentle and affectionate. There were ten entries for the breed this first year. Difficulty: Hard.

From Quiz: The 140th Westminster Kennel Club Show
 
Some incorrect choices:
Toy, Rare Breeds, Non-Sporting

2. In 1989, Ch. Royal Tudor's Wild as the Wind CD became the first dog with an obedience title to take Best In Show. What breed was she?


Answer: Doberman Pinscher

Interesting Information:
Ch. Royal Tudor's Wild as the Wind CD was the first dog to take BIS with an obedience title. The "CD" behind her name denotes this title, meaning "Companion Dog." She was a red Doberman Pinscher. Difficulty: Hard.

From Quiz: Westminster Kennel Club
 
Some incorrect choices:
German Shepherd Dog, Standard Poodle, Jack Russel Terrier

3. The very first Westminster winner (1907) was named Warren Remedy. What was the breed of this little, smooth-haired white dog?


Answer: Smooth Fox Terrier

Interesting Information:
She repeated her feat the next two years. Remedy's owners advertised that she lived upon a diet of Spratt's Dog Cakes. A smooth fox terrier named Sabine Rarebit won again in 1910. Difficulty: Hard.

From Quiz: Westminster Greats
 
Some incorrect choices:
Maltese, West Highland White Terrier, Bull Terrier

4. Is the sheltie usually stacked on the table or the ground when the judge checks its structure?


Answer: table

Interesting Information:
It is a short enough dog (from 13-16 inches) that the judges usually use a table to check the dog's structure. Difficulty: Hard.

From Quiz: Showing Shetland Sheepdogs

5. How many classes are there in AKC Junior Showmanship?


Answer: 6

Interesting Information:
The four classes are divided by age, and are further broken down into the experience of the Junior handler. They are, in order: Novice Junior, Novice Senior, Novice Intermediate and Open Intermediate Open Junior, and Open Senior. Difficulty: Hard.

From Quiz: Junior Showmanship and Dog Show Quiz
 
Some incorrect choices:
2, 3, 4

6. As of 2006, how many groups does the AKC sort their breeds into?


Answer: 7

Interesting Information:
The seven different groups are, in conformation show order, Sporting, Hound, Working, Terrier, Toy, Non-Sporting and Herding. There have not always been seven groups, though. In the past, some breeds in the Sporting and Herding groups were part of the Working group. Difficulty: Hard.

From Quiz: AKC: The Club of Clubs

7. In 1948, something exciting happened to the Westminster Kennel Club Show. What was it?


Answer: It was televised for the first time.

Interesting Information:
In 1948, when most households didn't have a television set, WKCS was available for those who did own one for the first time. Difficulty: Hard.

From Quiz: Westminster Kennel Club
 
Some incorrect choices:
They had a radio show devoted solely to the Kennel Club., Over 2,000 dogs were shown., The President had a dog entered in the show.

8. In 1911 the winner was a dog named Jock (Ch. Tickle-Em-Jock), yet another terrier. The breed is nicknamed the Diehard. What was his breed?


Answer: Scottish Terrier

Interesting Information:
Two years before his win, Jock was owned by a butcher in the Leadenhall Meat Market in London. Difficulty: Hard.

From Quiz: Westminster Greats
 
Some incorrect choices:
Airedale Terrier, Bull Terrier, Silky Terrier

9. How tall can the sheltie be?


Answer: 13 to 16 inches

Interesting Information:
The sheltie is one of the smaller herding breed, only being taller than a couple breeds, such as the corgi. Difficulty: Hard.

From Quiz: Showing Shetland Sheepdogs
 
Some incorrect choices:
There is no height requirement, 12 to 14 inches, 12 to 17 inches

10. How many wins, with competition present, must a Junior handler get in order to progress to the Open class?


Answer: 3

Interesting Information:
Once a Novice Junior handler gets his or her three first places with competition present, he or she can now move into his or her respective Open class! Difficulty: Hard.

From Quiz: Junior Showmanship and Dog Show Quiz
 
Some incorrect choices:
2, 4, 5

11. Legend has it that this dog was introduced into Europe by Christopher Columbus. Which one do you think may have sailed to the Old Country with Senor Columbus?


Answer: Chihuahua

Interesting Information:
The Chihuahua, with his apple head and erect ears, comes in both a smooth as well as a long-haired type. Some think it is the oldest dog breed in the Americas and it also seems to be the smallest, running from six to nine inches in height with a weight of two to six pounds. Even though it is small, it needs exercise and enjoys a daily walk. Further, one must ensure that just because of its small size it's not allowed to get the upper hand, which it surely will do unless trained early. The breed is intelligent but can be hard to train and they must learn quickly that the owner is the dominant one in their relationship. Some have referred to the breed as "The Tiny Tyrants". Difficulty: Hard.

From Quiz: The 140th Westminster Kennel Club Show
 
Some incorrect choices:
Portuguese Podengo Pequeno, Cesky Terrier, Pomeranian

12. In 1913 the winner was Strathay Prince Albert, a white dog with brindle patches on the sides of his head. He had huge bone, was low to the ground and weighed 41 pounds. What was the breed?


Answer: Bulldog

Interesting Information:
According to dog show lore, the second place dog, a wire fox terrier named Estelle, growled furiously at the winner. Difficulty: Hard.

From Quiz: Westminster Greats
 
Some incorrect choices:
Basset Hound, Old English Sheepdog, Wire Fox Terrier

13. Shows are divided up into classes. What is the most likely class in which I will enter my 6-month old puppy?


Answer: 6-9 Month Puppy Dogs

Interesting Information:
Puppies can still look and act like puppies in the puppy classes, so that is where most of them are shown. Difficulty: Average.

From Quiz: A Day at an AKC Dog Show
 
Some incorrect choices:
Open Dogs, Novice Dogs, American-Bred Dogs

14. How many different classes are there per sex?


Answer: 8 each

Interesting Information:
They are: 6 to 9 months, 9 to 12 months, 12 to 18 months, American Bred, Novice, Bred by Exhibitor, Open Sable and White, and AOAC which is Any Other Allowed Color. Difficulty: Hard.

From Quiz: Showing Shetland Sheepdogs
 
Some incorrect choices:
1 each, 4 for the male, 7 for the female, 10 each

15. The winner of the Toy Group in 2016 is a small breed, sometimes called the Chrysanthemum Dog. What is its true name?


Answer: Shih Tzu

Interesting Information:
The Shih Tzu is thought to have come from a cross of the Tibetan Mountain dog and the Pekingese during the 1600s in what is now Beijing. They were so prized by the royalty that none were allowed to leave the country until, in 1930, some were exported to Europe. After the Second Word War, they were brought to the US with returning military personnel. The breed is a good one for people who are allergic to dogs since it doesn't shed its silky hair and, if kept properly groomed (which is needed daily), sheds little skin dander. This is another breed that can develop Small Dog Syndrome if the owner is not a strong leader. Don't let its small size and beautiful face, not to mention its happy, gentle and loyal nature, allow you to let your guard down. Be firm, Owner! Difficulty: Hard.

From Quiz: The 140th Westminster Kennel Club Show
 
Some incorrect choices:
Havanese, Maltese, Cane Corso

16. Matford Vic was the winner in 1916, a wiry coated dog with a patch on the back. What was his breed?


Answer: Wire Fox Terrier

Interesting Information:
Vic beat out a Bulldog and a Scottish Terrier to claim the top honor. Difficulty: Hard.

From Quiz: Westminster Greats
 
Some incorrect choices:
Border Terrier, Bull Terrier, Skye Terrier

17. The ringside observers note that your Weimaraner is "nicely stacked." What are they commenting on?


Answer: Your dog's stance

Interesting Information:
When your dog is "stacked," he or she is standing in the appropriate pose called for in the breed standard, so the judge can examine the dog's structure. Difficulty: Hard.

From Quiz: Dog Show Lingo
 
Some incorrect choices:
We can't specify it on a family site!, Your dog's likelihood to win its class, Your dog's chest musculature

18. Looking toward the future, in which class will I most likely enter my pup (which I did not breed) after he is over 18 months old? He's earned a couple of first-place ribbons and points but not his championship.


Answer: Open Dogs

Interesting Information:
Open class is usually the biggest class at any show. Bred-by-Exhibitor, as the name implies, is for dogs bred by the person showing them. Novice is for dogs that haven't won more than three first place ribbons in Novice, one first place ribbon in any other class except the puppy classes, or more than one point toward a championship. 12-18 month dogs is for dogs that are at least 12 months old but not more than 18 months of age. Difficulty: Hard.

From Quiz: A Day at an AKC Dog Show
 
Some incorrect choices:
Bred-by-Exhibitor Dogs, Novice Dogs, 12-18 Month Dogs

19. How many different color variations can the sheltie be shown in?


Answer: 8

Interesting Information:
Sable and white, white (color-headed white and homozygous), tri (which is black, tan and white), bi black, bi blue (merle), blue merle, and sable merle.

The white sheltie can be shown, but it will not win as they are severely penalized. Difficulty: Hard.

From Quiz: Showing Shetland Sheepdogs
 
Some incorrect choices:
1, 5, 20

20. What is the highest award at a show for Juniors?


Answer: BJH

Interesting Information:
BJH, or Best Junior Handler, is the award that all 4 class winners compete for at the end of all the classes. Difficulty: Hard.

From Quiz: Junior Showmanship and Dog Show Quiz
 
Some incorrect choices:
JHE, BJS, BJD

21. This toy breed is one of the few breeds that were bred simply for companionship, at least in the country after which is it named which isn't where it originated. Can you guess what lucky breed of dog this is?


Answer: Japanese Chin

Interesting Information:
The Japanese Chin, sometimes called the Japanese spaniel, originated in China. How and when they got to Japan is unknown although there are a number of suppositions, all of which indicate that they have been in Japan for at least a thousand years. Once there, they became beloved by the royalty. It's not hard to love a friendly, gentle dog with such an expressive face. The Chin is probably the most feline of all the dog breeds having a great sense of balance and even a tendency to use its paws to wash and wipe its face. It is a happy, loving, intelligent breed of dog. In 1853, Commodore Perry was given seven Chins when he left Japan after having opened the country to world trade, although only two made it all the way back. Difficulty: Hard.

From Quiz: The 140th Westminster Kennel Club Show
 
Some incorrect choices:
Manchester Terrier, Ibizan Hound, Brussels Griffon

22. Why does the judge have you "take your dog around" the show ring?


Answer: To judge correct movement in profile

Interesting Information:
The judge can tell a lot about your dog by watching its movement. They can tell if the front and rear are assembled correctly, for example. Difficulty: Easy.

From Quiz: AKC Conformation, Obedience and Field Events
 
Some incorrect choices:
So you can show your dog off to the crowd, To see which dog runs faster, To see if the handler will fall down

23. In 2004, this breed was renamed. The name of the breed remained the same, except for the first word. What was the breed?


Answer: Jack Russell Terrier

Interesting Information:
The Jack Russell Terrier was changed to the Parson Russel Terrier. While the AKC only recognizes the Parson Russel Terrier, the JRT and PRT remain separate breeds to some people. Difficulty: Hard.

From Quiz: AKC: The Club of Clubs
 
Some incorrect choices:
Irish Wolfhound, Australian Shepherd, American Staffordshire Terrier

24. In 1918 the winner was Haymarket Faultless, a member of a breed known for its egg shaped head. What was the breed?


Answer: Bull Terrier

Interesting Information:
Faultless was cheered wildly by the crowd, who had taken a dislike to the second place Pekinese. Difficulty: Hard.

From Quiz: Westminster Greats
 
Some incorrect choices:
Airedale Terrier, Wire Fox Terrier, Cocker Spaniel

25. How many wins in Open does a Junior Handler need to compete at Westminster Kennel Club?


Answer: 10

Interesting Information:
If a Junior handler wins 10 Open classes in a year with competition present each time they win, they can go to Westminster the following year! Difficulty: Hard.

From Quiz: Junior Showmanship and Dog Show Quiz
 
Some incorrect choices:
4, 8, 6

26. Another breed that seems to have been meant solely as a beloved companion dog is one of the Non-Sporting group which has been shown, sporting lion trim, in artworks since the 1400s. What is the name of this dog of probable European heritage?


Answer: Lowchen

Interesting Information:
The lowchen's (or l÷wchen's) antecedents, like those of many breeds, are debatable. However, the most likely thought is that they were originally from the area that is now Germany, France and Belgium. It is thought that perhaps the modern day poodle, particularly the miniature poodle, came about because of the lowchen. Although they seemed to be bred simply to take care of their owners, they also managed to "pay for their keep" by getting rid of vermin, of which there were plenty in the households in earlier centuries.

The lowchen loves exercise, but, on the other hand, enjoys cuddling in bed with you, too. A legend says that they were used by ladies of royalty as a hot water bottle for their feet. The trimmed part of the body would go under the covers for the lady to put her feet on, whereas the furry part would stay out of the covers, thereby attracting fleas from the bed. Thus, the distinctive haircut. The dog is smart, trainable, loves children and, as far as he's concerned, he has never met a stranger. We're lucky the breed is still extant since it was almost wiped out in the major European wars over the years. In 1897, a Belgian lady joined forces with a German veterinarian to save the lowchen from extinction, and soon dogs were found in England and the US. Difficulty: Hard.

From Quiz: The 140th Westminster Kennel Club Show
 
Some incorrect choices:
American Eskimo, Shiba Inu, Xoloitzcuintli

27. What is the judge judging your dog against on any given day?


Answer: The breed standard and the most correct dog in the ring on that day

Interesting Information:
The judge's job is to pick the dog who most closely resembles the breed standard on that day, compared to the other dogs in the ring. Difficulty: Easy.

From Quiz: AKC Conformation, Obedience and Field Events
 
Some incorrect choices:
Their personal preference, The prettiest dog in the ring, The dogs of another breed that they judged earlier

28. What is a Resco?


Answer: A type of show lead

Interesting Information:
Resco makes a wide variety of show leads that look like leather but aren't. Difficulty: Hard.

From Quiz: Dog Show Lingo
 
Some incorrect choices:
A brand of dryer, A sticky substance applied to a dog's paws to keep it from slipping in the ring, A representative of a breed rescue organization

29. Winning at a show can earn me from 0-5 points. What range of points comprises an AKC "major"?


Answer: 3-5

Interesting Information:
You have to defeat many more dogs to earn a major than to earn smaller amounts of points. Difficulty: Hard.

From Quiz: A Day at an AKC Dog Show
 
Some incorrect choices:
5, 4-5, 2-5

30. In 2016, the Non-Sporting Group at Westminster was won by a dog who might be saying "Make me!" Although not a tall dog, he is large in frame and heart. What breed became the #1 Non-Sporting dog in America in 2016?


Answer: Bulldog

Interesting Information:
It is thought that the original dog of this breed belonged to butcher and was used to contain an animal so the butcher could slaughter it. Then it was bred for the so-called sport "bull-baiting". By that time the dog was not only brave but ferocious and seemed almost immune to pain. When bull-baiting was outlawed in 1835, it was expected that the bulldog would go the way of the dodo. Luckily for all of us, not to mention the writers of television commercials, a few breeders realized that in order to save the breed they cared about they would have to "accent the positive and eliminate the negative", as Johnny Mercer wrote, of the breed. Within just a few generations they succeeded in transforming the fighter into the epitome of Dogdom, without any vicious streak, a patient gentleman. The bulldog is a late bloomer, not really maturing until about two and one-half years old. Unfortunately, he doesn't have a particularly long lifespan, either, showing obvious old age signs as early as six years old. Difficulty: Hard.

From Quiz: The 140th Westminster Kennel Club Show
 
Some incorrect choices:
Chow Chow, Bichon Frises, Old English Sheepdog

31. What a year -- 1925. The sporty winner was Governor Moscow. What was the breed?


Answer: Pointer

Interesting Information:
It was said that the "gods of art combined to bring before the human eye the perfect statue of a living dog." A pointer won again in 1932. Difficulty: Hard.

From Quiz: Westminster Greats
 
Some incorrect choices:
Wire fox terrier, Sealyham terrier, Collie

32. In addition to acquiring a sufficient number of points, at least how many majors does my dog need to finish his championship?


Answer: 2

Interesting Information:
For any dog, of any breed, a championship takes at least 15 points with at least 2 majors. Difficulty: Hard.

From Quiz: A Day at an AKC Dog Show
 
Some incorrect choices:
3, 4, 5

33. Another new breed on the scene in 2016 was an ancient sheepherding breed from the Italian Alps called the Bergamasco. What type of coat does this herder carry?


Answer: matted

Interesting Information:
The Bergamasco, who is thought to have originally come from Persia with their nomadic owners thousands of years, migrated over the mountains to Europe and found a new home in the Italian Alps. Because it was just the shepherd and the dogs with hundreds of sheep, the Bergamasco was forced to not only become the intelligent dog he is but also to think independently to solve the problems he and his owner might face. Even today in the Alps, where he's now herding cattle, the ranchers simply let the dog go on his own and he brings back the cattle without their supervision.

After World War II, with less need for wool production and thus less need for sheepherding dogs, the breed was in danger of extinction. It was saved by an Italian doctor who, in forty years of cautious breeding, after studying the various traits of the breed, brought forth many of the champion dogs. The coat is said not to be hard to maintain in its matted (some call it "felted"; others call it "flocked") state. However, at about one year of age, the owner must pull the fur apart to make the mats. Once that ripping is done, it's done for life, although the coat should be checked weekly for six months to a year to ensure the mats don't grow back together. After that, very few things stay caught in the coat. A good shake ensures they're gone. No brushing required. Ever! The coat should never be shaved. Incidentally, the coat allowed the dog to not only blend in with the sheep but also to keep him protected from predator's teeth while he was guarding his flock. This is a large dog with the male going over seventy pounds and with a heart is as big as he is. There were eight entries for the Bergamasco this first year. Difficulty: Hard.

From Quiz: The 140th Westminster Kennel Club Show
 
Some incorrect choices:
fuzzy, sleek, wavy

34. In 1888, a judge by the name of Anna Whitney became the first female dog show judge in America. What breed did she judge?


Answer: St Bernard

Interesting Information:
She judged at the show for seven years. She was the only female judge until 1901. Difficulty: Hard.

From Quiz: Westminster Kennel Club
 
Some incorrect choices:
Newfoundland, Greyhound, Standard Schnauzer

35. The year is 1935 when Nunsoe Duc de Terrace of Blakeen won it all. Thurber wrote about this dog, a member of a breed coming in three sizes and often white. What was the breed?


Answer: Poodle

Interesting Information:
His handler, Mrs. Hoyt, was the first woman to win Westminster. The Duke, as he was known, was distracted by a squeaky toy in the hands of the Sealyham terrier, but won anyway. Difficulty: Average.

From Quiz: Westminster Greats
 
Some incorrect choices:
American Eskimo, Dachshund, Beagle

36. What do you call shows designated for an individual breed or a group?


Answer: Specialty

Interesting Information:
Specialties are held for dogs of a specific breed or group, and for the people who own, breed, and show them to get together and compare experiences and knowledge. Difficulty: Hard.

From Quiz: Junior Showmanship and Dog Show Quiz
 
Some incorrect choices:
Breed, Limited, Solo

37. One breed has won almost twice as many Best In Shows as any other breed. What breed was this? (As of 2004)


Answer: Fox Terrier (Wire)

Interesting Information:
As of 2004: The Wire-haired Fox Terrier has had 13 BIS, the Scottish Terrier has racked up 7, while the Standard Poodle and Doberman Pinscher have both had 4. There are dozens of breeds that have never won the coveted title, including the Smooth Collie, the St Bernard, and the Labrador Retriever. Difficulty: Hard.

From Quiz: Westminster Kennel Club
 
Some incorrect choices:
Scottish Terrier, Standard Poodle, Doberman Pinscher

38. Daro of Maridor won in 1938; he was a heavily ticked orange belton. What was the breed?


Answer: English Setter

Interesting Information:
"Every move he made was indicative of speed and character," said the Times. He was 11 months old and had never been in a show ring before. Difficulty: Hard.

From Quiz: Westminster Greats
 
Some incorrect choices:
Doberman Pinscher, Cocker Spaniel, Welsh Terrier

39. After my flat-coated retriever puppy wins his class, he goes on to the competition for best non-champion male dog of his breed. All of the class winners compete for this award. What is the dog called that is chosen as the best?


Answer: Winners Dog

Interesting Information:
In the female classes, correspondingly, Winners Bitch is chosen. Difficulty: Hard.

From Quiz: A Day at an AKC Dog Show
 
Some incorrect choices:
Best of Breed, Best of Winners, Best of Males

40. What color is the Best Of Breed or Variety Ribbon?


Answer: Gold and Purple

Interesting Information:
Breed winners continue on to compete in their respective Group for higher honors. Difficulty: Hard.

From Quiz: Junior Showmanship and Dog Show Quiz
 
Some incorrect choices:
Red, White, and Blue, Silver and Gold, Blue
Please remember to credit FunTrivia.com, add links on your website or newsletters, or otherwise spread the word about our website. Thank you very much, and we hope these questions have been useful!
Copyright FunTrivia.com. All Rights Reserved.


By accessing this site, you agree to our Conditions of Use / Privacy / Legal Policies
All content on this site is protected by international law.