Quiz about FunTrivia Animals Mix Vol 13
Quiz about FunTrivia Animals Mix Vol 13

FunTrivia Animals Mix: Vol 13 Trivia Quiz


A mix of 10 Animals questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!

A multiple-choice quiz by FTBot. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Animal Trivia

Author
FTBot
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
411,067
Updated
Nov 23 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
488
Last 3 plays: MilaX (9/10), mellen17 (10/10), Guest 201 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The bite of which type of parasite can cause what is known as Lyme disease? Hint

A tock
A tick
A beetle
A fly

2. What highly intelligent cephalopod mollusk has a large head, several arms with suction cups, no skeleton and has been observed using tools for protection? Hint

Starfish
Shrimp
Octopus
Clam

3. Vital for protection, which of the following animals does NOT have a carapace? Hint

earthworm
scorpion
tortoise
crab

4. Sponges are most accurately described as what? Hint

Aquatic filter feeders
Marine predators
Aquatic predators
Freshwater scavengers

5. Animals: Is the Tasmanian Devil living, extinct, mythological or a folk tale? Hint

Folk tale
Extinct
Living
Mythological

6. A new species of frog was discovered in Thailand in 2009. It is remarkable for eating what? Hint

Plastic
Birds
Beef stir fried with chilli
Tourists

7. The Arctic fox and the Arctic hare are endemic to the Arctic. Which of the following animals is endemic to Antarctica?
Hint

Emperor Penguin
Polar bear
Moose
Reindeer

8. What giant breed of dog is known as the Apollo of dogs due to a lineage going back to Roman times? Hint

Jack Russell Terrier
Irish Wolfhound
Great Dane
Old English Mastiff

9. What royally named butterfly is the largest in the world? Hint

Red Admiral
Queen Alexandra's Birdwing
Cairns Birdwing
Goliath Birdwing

10. Which of these "flies" is actually a beetle? Hint

house fly
fruitfly
tsetse fly
firefly


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The bite of which type of parasite can cause what is known as Lyme disease?

Answer: A tick

Lyme Disease is caused by a bacteria and transferred to humans by being bitten by infected ticks. A tick is a parasite of the arachnid family that lives on the blood of animals. Symptoms of Lyme disease include a rash, headaches and fatigue. It causes inflammation of major organs like the brain, heart, eyes, liver, lungs etc.

It can be cured if treated early on but there are often complications if that is not the case.

Question by player Spontini
2. What highly intelligent cephalopod mollusk has a large head, several arms with suction cups, no skeleton and has been observed using tools for protection?

Answer: Octopus

The octopus is a very intelligent mollusk, with three hearts and eight arms. Its ability to perform several tasks has been observed by scientists which includes opening up bottles and using empty clam shells as shields from predators. It can also squeeze itself in small spaces and swim very fast to avoid getting caught.

Question by player milliesmall
3. Vital for protection, which of the following animals does NOT have a carapace?

Answer: earthworm

A carapace is a protective "shell" which encases an animal, helping to keep its internal organs safe. The carapace is the upper part (dorsal) of the exoskeleton. Some animals, such as the tortoise and the turtle, have an inner skeleton (known as an endoskeleton), and scientists believe that today's turtle shell came from the rib cage of its ancestors and not from an exoskeleton.

Question by player trident
4. Sponges are most accurately described as what?

Answer: Aquatic filter feeders

Sponges do not have nervous, digestive or circulatory systems. Instead, most rely on maintaining a constant water flow through their bodies to obtain food and oxygen and to remove wastes.

Question by player Dano1036
5. Animals: Is the Tasmanian Devil living, extinct, mythological or a folk tale?

Answer: Living

The cartoon character, Taz, may not be real, but the Tasmanian Devil is, and it lives, unsurprisingly, in Tasmania! It is the largest carnivorous marsupial, and although it is only the size of a small dog, it is known for its ferocity. The Tasmanian Devil population is being ravaged by a contagious facial cancer - the threat is so great that healthy animals are being removed from the wild to be kept as breeding stock should the wild population die out.

Question by player PDAZ
6. A new species of frog was discovered in Thailand in 2009. It is remarkable for eating what?

Answer: Birds

The male of the Khorat big-mouthed frog (Limnonectes megastomias) has fangs that it uses during combat with other males.

Question by player chabenao1
7. The Arctic fox and the Arctic hare are endemic to the Arctic. Which of the following animals is endemic to Antarctica?

Answer: Emperor Penguin

The Emperor penguin lives along the Antarctic shorelines. In order to endure the extremely cold temperatures, the Emperor penguins are thickly insulated and will huddle together to retain heat. Other animals living in Antarctica include the elephant seals and leopard seals. The moose, polar bear and reindeer are endemic to the Arctic.


Question by player milliesmall
8. What giant breed of dog is known as the Apollo of dogs due to a lineage going back to Roman times?

Answer: Great Dane

Also know as the Velcro dog - they love their owners so much that they stick to you like glue and love cuddles on the settee. They don't realise they can weigh 75kg plus!

Question by player julielou2
9. What royally named butterfly is the largest in the world?

Answer: Queen Alexandra's Birdwing

The Queen Alexandra's Birdwing butterfly can achieve a wing span of 30cm (approximately 12 inches). It lives in Papua New Guinea. The caterpillars eat a plant called pipevine which is toxic, this makes the adult butterfly taste rather nasty so it is left alone by predators.

Question by player smpdit
10. Which of these "flies" is actually a beetle?

Answer: firefly

Fireflies glow because of their natural bioluminescence.

Question by player Druu
Source: Author FTBot

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : MilaX: 9/10
Today : mellen17: 10/10
Dec 07 2022 : Guest 201: 6/10
Dec 07 2022 : Guest 88: 6/10
Dec 07 2022 : Guest 12: 9/10
Dec 07 2022 : Guest 69: 9/10
Dec 07 2022 : gme24: 7/10
Dec 07 2022 : Guest 172: 9/10
Dec 07 2022 : Dotty39: 8/10

12/8/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us