FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cryptic Sixers
Quiz about Cryptic Sixers

Cryptic Sixers Trivia Quiz


A mix of cryptic clues for six-letter words. Match the correct word to each clue.

A matching quiz by suomy. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Brain Teasers Trivia
  6. »
  7. Word Play
  8. »
  9. Cryptics

Author
suomy
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
421,214
Updated
Oct 06 25
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
21
Last 3 plays: gwendylyn14 (10/10), psnz (10/10), Sheep_Dip (8/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. A single wrapping lacked reverence  
  Unseat
2. Gather a team, we hear   
  Direct
3. Honest guide   
  Yonder
4. Swears vaguely at fish   
  Wrasse
5. American held about device   
  Camera
6. Replace unusually heartless nutcase   
  Abused
7. Canadian prison dance   
  Accrue
8. Find dry one over there   
  Unawed
9. Bade us dreadfully cursed   
  Agenda
10. Altered age and schedule   
  Cancan





Select each answer

1. A single wrapping lacked reverence
2. Gather a team, we hear
3. Honest guide
4. Swears vaguely at fish
5. American held about device
6. Replace unusually heartless nutcase
7. Canadian prison dance
8. Find dry one over there
9. Bade us dreadfully cursed
10. Altered age and schedule

Most Recent Scores
Today : gwendylyn14: 10/10
Today : psnz: 10/10
Today : Sheep_Dip: 8/10
Today : donkeehote: 10/10
Today : xchasbox: 5/10
Today : ceetee: 10/10
Today : simms456: 8/10
Today : Ampelos: 10/10
Today : sam388: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A single wrapping lacked reverence

Answer: Unawed

This is a combination of 'a' and 'single' with the instruction to wrap one around the other to produce a word with the definition 'lacked reverence'. In this case the definition of 'single' required is 'unwed' so wrapping 'unwed' around 'a' gives 'unawed', which matches the definition given in the clue.
2. Gather a team, we hear

Answer: Accrue

The words 'we hear' point to this clue being a homophone. Another word for 'team' is 'crew'. 'A' with 'crew' sounds like 'accrue' which matches the clue definition 'gather'.
3. Honest guide

Answer: Direct

There are no obvious words suggesting this is an anagram or some that some other tinkering with the clue is required. It is in fact a double definition with both words being alternative definitions for the answer, namely 'direct'.
4. Swears vaguely at fish

Answer: Wrasse

In this clue, 'vaguely' is an anagram prompt. As we are looking at six-letter words, 'swears' is one contender with 'at fish' being another. The letters in 'swears' can be shuffled around to produce 'wrasse' which is a type of fish. So in this case 'fish' is the clue definition.
5. American held about device

Answer: Camera

With words like 'about' we are often looking for an anagram but not always. If an anagram indicator, we have it sitting between 'device' and 'held' which could suggest an anagram of 'device'. 'About' can also be part of the answer and can be abbreviated to 'ca'. 'American' can be abbreviated to 'amer'.

In this case 'amer' is 'held' within 'ca' to give 'camera' which fits with the definition of 'device'.
6. Replace unusually heartless nutcase

Answer: Unseat

'Unusually' is an anagram indicator and 'heartless' normally indicates that the centre of an adjacent word is subtracted. Removing the 'c' from 'nutcase' and anagramming the remaining six letters gives 'unseat', which ties in with the definition 'replace'.
7. Canadian prison dance

Answer: Cancan

This is a double definition. The first definition is a combination of 'can', an abbreviation of Canadian, and 'can', slang for prison. The second definition is 'dance'. The cancan qualifies as a dance.
8. Find dry one over there

Answer: Yonder

'Find' is the anagram indicator here. 'Dry' and 'one' make six letters and is the anagram fodder. These produce the word 'yonder' which fits with the definition 'over there'.
9. Bade us dreadfully cursed

Answer: Abused

'Dreadfully' is another anagram indicator. Of the two groups of six letters either side of the indicator, 'cursed' looks like the definition and 'bade us' looks like the anagram fodder. 'Bade us' produces 'abused' which fits with the definition 'cursed'.
10. Altered age and schedule

Answer: Agenda

In this clue, 'altered' is an anagram indicator. As we are looking for a six-letter answer, 'age and' would be the anagram fodder. The fodder produces the word 'agenda' which fits with the definition 'schedule'.
Source: Author suomy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
10/6/2025, Copyright 2025 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us