FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Canadians Quizzes, Trivia and Puzzles
Canadians Quizzes, Trivia

Canadians: Famous & Historical Trivia

Canadians: Famous & Historical Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People by Country

Fun Trivia
31 quizzes and 341 trivia questions.
1.
  Canadian Connections   great trivia quiz  
Mystery Sort
 16 Qns
Canadians have made their mark in many fields over the years. Your task is to sort them into cohesive groups, based on their accomplishments.
Easier, 16 Qns, spanishliz, Nov 21 23
Easier
spanishliz editor
Nov 21 23
139 plays
2.
  Which Canadian?   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match the Canadians on the right with their achievements on the left.
Easier, 10 Qns, spanishliz, Jan 31 19
Easier
spanishliz editor
Jan 31 19
442 plays
3.
  Blame Canada   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The world is full of annoying things - here are some for which we can, in some way, blame Canadians!
Average, 10 Qns, looney_tunes, Jan 09 10
Average
looney_tunes editor
2256 plays
4.
  Notable Men from Alberta   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Can you match these prominent Albertan men to their description?
Easier, 10 Qns, reedy, Feb 11 22
Easier
reedy gold member
Feb 11 22
197 plays
5.
  Notable Women From Alberta   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Can you match these prominent Albertan women to their description?
Easier, 10 Qns, reedy, Feb 08 22
Easier
reedy gold member
Feb 08 22
203 plays
6.
  Notable Men from British Columbia    
Match Quiz
 10 Qns
Can you match these prominent British Columbian men to their description?
Very Easy, 10 Qns, reedy, Jan 30 22
Very Easy
reedy gold member
Jan 30 22
386 plays
7.
  Notable Women from British Columbia    
Match Quiz
 10 Qns
Can you match these prominent British Columbian women to their description?
Easier, 10 Qns, reedy, Mar 09 23
Easier
reedy gold member
Mar 09 23
358 plays
8.
  Powerful Canadian Women   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
I've limited the field of amazing, inspirational and powerful Canadian women to this tiny list of ten. How many do you know?
Easier, 10 Qns, reedy, Jun 19 20
Easier
reedy gold member
Jun 19 20
388 plays
9.
  A Vancouver Who's Who   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
An unexpected trip to Vancouver got me thinking about who I might meet there, or could have met in the past. Play this quiz to meet ten people with a Vancouver connection.
Easier, 10 Qns, rossian, Sep 23 18
Easier
rossian editor
Sep 23 18
270 plays
10.
  Famous Canadians   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz does exactly what it says on the tin: It's about Famous Canadians. See how much you know
Easier, 10 Qns, nickdrew55, Sep 28 21
Easier
nickdrew55
Sep 28 21
894 plays
trivia question Quick Question
Who is the heroine commemorated by a large statue at Vercheres, located on the St. Lawrence River?

From Quiz "Famous Canadian Women"




11.
  Heroes of the True North, Strong and Free   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz was inspired by other People by Country quizzes. I'm proud to introduce you to some truly remarkable heroes, all fellow Canadians.
Average, 10 Qns, Cymruambyth, Jul 28 10
Average
Cymruambyth gold member
2130 plays
12.
  The Greatest Canadian Inventions   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
In January 2007, the Canadian Broadcasting Corporation (CBC) showed the television series "The Greatest Canadian Invention". The top 50 inventions were shown. This quiz outlines those inventions. Good luck!
Average, 15 Qns, apathy100, Jun 04 16
Average
apathy100 gold member
1250 plays
13.
  They've been in Montreal!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I thought I'd make a comeback quiz about my home town. We're all proud of all the famous (and infamous) visitors who have left their mark through history in this lovely but somewhat obscure city. How many of them do you know?
Average, 10 Qns, dobrov, Nov 24 09
Average
dobrov
1610 plays
14.
  Legends of Ontario    
Multiple Choice
 10 Qns
OK, the following people may not classify as "legends", but I can guarantee they all come from Ontario!
Average, 10 Qns, George95, May 26 15
Average
George95 gold member
317 plays
15.
  Canadian Women of Fame    
Match Quiz
 10 Qns
You will be asked to match these Canadian women with the vocation or activity that is associated with their fame.
Average, 10 Qns, lout62001, Mar 27 18
Average
lout62001 gold member
Mar 27 18
198 plays
16.
  The Five of Us   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
The Dionne quintuplets were five identical girls who were born on May 28, 1934. No fertility drugs back then! Please enjoy my quiz about these miracle babies born at the height of the Great Depression.
Average, 15 Qns, Blindlady-27, Apr 02 20
Average
Blindlady-27
Apr 02 20
604 plays
17.
  Strictly Canadian: Canadian People    
Multiple Choice
 10 Qns
Some are well known, some are lesser known, but all are Canadian.
Tough, 10 Qns, jojanne1974, Apr 27 10
Tough
jojanne1974
959 plays
18.
  Strictly Canadian: Inventions   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Canadians are responsible for numerous achievements, contributions, inventions and firsts. Strictly Canadian is my first quiz detailing some of them.
Average, 10 Qns, jojanne1974, Feb 19 17
Average
jojanne1974
1187 plays
19.
  Famous Canadian Women   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Throughout history many women have been known for their courageous acts, their trailblazing spirit and their perseverance in the face of adversity. I have chosen to look at ten women who have made their mark on history.
Tough, 10 Qns, red_stone, Feb 25 18
Tough
red_stone
Feb 25 18
496 plays
20.
  People of Canada (1534-2000)   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I will give the time period and/or what this person did and you select the right person.
Average, 10 Qns, embark2015, Mar 15 15
Average
embark2015
333 plays
21.
  Dionne Quintuplets - 1    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is my first installment of quizzes on the Dionne Quintuplets. Check it out to see how much you know about these interesing people.
Average, 10 Qns, Trufflesss, Jan 08 12
Average
Trufflesss gold member
326 plays
22.
  Oh, Canada    
Multiple Choice
 10 Qns
Oh, Canada, you've given the world some famous and talented people. This is a quiz about a few of them. Enjoy!
Average, 10 Qns, zebra101, Aug 27 13
Average
zebra101
497 plays
23.
  Women of Canada    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are ten of most well known women in different fields of study. How many do you know?
Average, 10 Qns, dcpddc478, Jan 31 21
Average
dcpddc478
Jan 31 21
225 plays
24.
  Born in Winnipeg    
Multiple Choice
 10 Qns
These questions are about people born in the Canadian city of Winnipeg, Manitoba.
Average, 10 Qns, Robert907, Jun 09 14
Average
Robert907 gold member
272 plays
25.
  Dionne Quintuplets - 2    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is the second installment in my Dionne Quintuplet set of quizzes. What do you know about them?
Average, 10 Qns, Trufflesss, Jan 08 12
Average
Trufflesss gold member
294 plays
26.
  The Famous Five    
Multiple Choice
 10 Qns
The Famous Five were influential social reformers, changing the status of women in Canada forever. Test your knowledge about the Famous five now!
Average, 10 Qns, StetsonHat, Apr 16 12
Average
StetsonHat
322 plays
27.
  Distinguished Canadian Women    
Multiple Choice
 25 Qns
This trivia section is dedicated to Canadian Women who have acheived milestones in their careers or lives. It focuses on Canadian Women from political, judicial and activist backgrounds. Unfortunately, French characters do not work with this trivia site.
Difficult, 25 Qns, TO28329, Jun 22 10
Difficult
TO28329
1286 plays
28.
  Dionne Quintuplets - 3    
Multiple Choice
 10 Qns
This is the third in my Dionne Quintuplet series. Good luck, and don't forget to check out my other quizzes.
Average, 10 Qns, Trufflesss, Jan 08 12
Average
Trufflesss gold member
257 plays
29.
  Canadians Take Over The World    
Multiple Choice
 10 Qns
Excuse us, please: Would you mind if we Canadians take over the world? We are represented in all professions! Please find the Canadians in the lists below. Thank you!
Tough, 10 Qns, Maggietabby, Dec 17 09
Tough
Maggietabby
601 plays
30.
  Dionne Quintuplets - 4    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my fourth installment in my Dionne Quintuplet series. See what you know about them.
Average, 10 Qns, Trufflesss, Jul 29 17
Average
Trufflesss gold member
Jul 29 17
238 plays
31.
  People from Manitoba    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about people from Manitoba. If you're from Manitoba, this should be easy. If you're not, you may learn some things of interest. Good Luck!
Difficult, 10 Qns, mrhockey2, Dec 03 06
Difficult
mrhockey2
583 plays
Related Topics
  Canadian History [History] (76 quizzes)

  Canadian Sports [Sports] (29 quizzes)

  Canada - Cities [Geography] (17 quizzes)

  Canadian Football [Sports] (33 quizzes)

  Canadian Government [World] (31 quizzes)

  Canadian Law [World] (7 quizzes)

  Canadian Military [World] (16 quizzes)

  Canadian Music [Music] (51 quizzes)

  Mixed Canada [General] (46 quizzes)

  Canadian Geography [Geography] (210 quizzes)

  Canadian Celebrities [Celebrities] (21 quizzes)

  Canadian Coins & Banknotes [Hobbies] (9 quizzes)

  Canadian English [Humanities] (8 quizzes)

  Canadian Foods [Hobbies] (6 quizzes)

  Canadian Geography for Kids [For Children] (8 quizzes)

  Canadian Literature [Literature] (10 quizzes)

  Canadian TV [Television] (12 quizzes)


Canadians: Famous & Historical Trivia Questions

1. Ryan Reynolds played the role of Wade Wilson in 2016. What is the character's alter ego, also the film title?

From Quiz
A Vancouver Who's Who

Answer: Deadpool

All the options listed are characters from Marvel Comics, but the one played by Ryan was called Deadpool. It is one of the films from the 'X-Men' series. Ryan Reynolds was born in Vancouver in 1976 and went to school and university there, although he dropped out of his university course. He began his film career in 1993, in 'Ordinary Magic', and has worked consistently ever since, reprising the role of Deadpool in 2018 in (what else could it be?) 'Deadpool 2'.

2. Born in Guelph, Lieutenant Colonel John McCrae was serving with the Canadian Army in the First World War when he penned what poem?

From Quiz Legends of Ontario

Answer: In Flanders Fields

McCrae was an army surgeon in Boulogne-sur-Mer in northern France when he wrote the poem in May, 1915. His inspiration came after attending the funeral of friend and soldier Alexis Helmer. Before serving in WWI, McCrae taught pathology at the University of Vermont and McGill University, as well as serving his country in the Second Boer War.

3. This person was an explorer. In the year 1534 he navigated the gulf of Saint Lawrence, sent by a king to find riches and gold.

From Quiz People of Canada (1534-2000)

Answer: Jacques Cartier

Jacques Cartier was an explorer sent by the king of France to find gold and riches, but all that was found was beavers. During his life, Cartier made three trips to America, the first being in 1534.

4. Which athlete, humanitarian and cancer activist was born July 28, 1958 in Winnipeg, Manitoba?

From Quiz Born in Winnipeg

Answer: Terry Fox

Terry Fox was born in Winnipeg but grew up in British Columbia. Having lost a leg to cancer, his 1980 "Marathon of Hope" captured the imagination of the entire country. Unfortunately, his cancer re-occurred half way through his attempt to run across Canada. He died on June 28, 1981 but his memory has endured through the annual Terry Fox Run to raise money for cancer research.

5. This painter was greatly inspired by the indigenous peoples of the Pacific Northwest Coast and by nature. She has an art university in Vancouver named after her. Who is she?

From Quiz Oh, Canada

Answer: Emily Carr

Emily Carr was born on December 13, 1871 in Victoria, British Columbia. She was one of the first Canadian painters to begin using the modernist and post-impressionist painting styles. Along with painting, she also wrote non-fiction books. She died at the age of 73 from a heart attack on March 2, 1945.

6. What was the issue that the Famous Five took to the Supreme Court of Canada?

From Quiz The Famous Five

Answer: Does the word 'person' in The British North America Act include women?

The Supreme Court of Canada decided that in order to be considered for public office, a person must be "fit and qualified", so only men were eligible. Trufflesss

7. This glamorous lady from Ontario sprang to fame in 1995 with the album "The Woman in Me". She is often referred to as "The First Lady of Canadian Country Music". Who is she?

From Quiz Famous Canadians

Answer: Shania Twain

Shania Twain alias Eilleen Regina Edwards, followed the success of "The Woman in Me", in 1997 with "Come On Over", which became the best selling album of all time by a female singer/musician worldwide. It also became the best selling country album ever released.

8. Who or what was known as the "sixth quintuplet"?

From Quiz Dionne Quintuplets - 4

Answer: their sister, Pauline

Pauline, who looked quite a bit like the quintuplets, was only 11 months older than them, and was photographed with the quints. There was an attempt to capitalise on the concept but it didn't go anywhere.

9. How many older siblings did the Dionne quintuplets have at the time of their birth?

From Quiz Dionne Quintuplets - 2

Answer: five

They had five (living) older siblings: Ernest, Rose Marie, Therese, Daniel, and Pauline. Another baby died in infancy. After the quintuplets, three more boys were born: Oliva Jr., Victor, and Claude.

10. In what country were the Dionne quintuplets born?

From Quiz The Five of Us

Answer: Canada

Annette, Marie, Yvonne, Emilie and Cecile were born near Corbeil, which is outside Callender, Ontario, Canada. On May 28, 1934, Elzire and Oliva Dionne welcomed the birth of their sixth, seventh, eighth, ninth and tenth children. The birth took place in an old farmhouse that has been described by one of the persons present as having, "decent dishes, no screens, doors or cleanliness, and mosquitoes at night & flies in the day". The biggest babies were delivered first, according to the midwives. Beside the fact that their exact birth order was not recorded, their height and weight were also not noted.

11. Who was the first person to own a car in Ontario?

From Quiz Strictly Canadian: Canadian People

Answer: John Moodie

Not only did John Moodie own the first car in Ontario he was the first car owner in Canada. In 1898 he purchased for $1000 a "single cylinder runabout" Winston. In 1903, Moodie founded the Hamilton Automobile club, the predecessor to the CAA (Canadian Automobile Association.) Moodie was notable for many first including having the first piano in Hamilton, the first motorboat, and the first bicycle in Canada. (http://www.nationmaster.com/encyclopedia/John-Moodie)

12. In 2000 the Historic Sites and Monuments of Canada granted this woman recognition and she became a Canadian National Historic Person. Who is she?

From Quiz Famous Canadian Women

Answer: Shanawdithit

Shanawdithit died in captivity in 1829, and tragically she was the last of her people. With her death, in 1829, the Beothuks became extinct. They were a small, family orientated tribe; theirs was a hunter-gatherer society who had lived along the shores of Newfoundland Island. When European settlers came to this area they began to hunt the Beothuks. When Shanawdithit was born in 1801 her people already were almost extinct, from disease and slaughter. Towards the end of her life Shanawdithit, along with two other women (the last three remaining people of an entire race), were captured and held in captivity. The two other women died shortly after being captured. Shanawdithit was then taken into a private home where she helped document the life and traditions of her people. On June 6, 1829, she died of tuberculosis while still in captivity.

13. In most of Canada winter means snow and more snow. Canadians have created several ways to enjoy the snow, one of the more popular winter pastimes is ski-dooing. What Canadian is responsible for the creation of the Ski-doo?

From Quiz Strictly Canadian: Inventions

Answer: Joseph-Armand Bombardier

A mechanic, Joseph Armand Bombardier created his first snowmobile at the age of 15. It was basically a sled attached to an old Model T ford motor. His intentions where to create a machine that was capable of traveling on snow. In 1937 he created his first official snowmobile, the B7, which was an enclosed snow machine and could hold up to 7 people. That same year he received the patent for his "tracking drive system" called the caterpillar track, which enabled the machine to travel over the snow. In 1942 he created the B12 model which was able to hold up to 12 people. By the 1950's Bombardier was working on an individual snow machine. He had originally called it the Ski-dog, but a typo at the patent office and that's how the ski-doo got its name. The J Armand Bombardier Museum is in Valcourt Quebec.

14. Which game show host was born in Manitoba?

From Quiz People from Manitoba

Answer: Monty Hall

Monty Hall was born in Winnipeg on August 25, 1921 in Winnipeg. There's a street named after the Let's Make A Deal Host called Monty Hall Drive in Northern Winnipeg. Woolery and Sajak were born in the US. Trebek was born in Sudbury, Ontario.

15. This Canadian hero was a World War I flying ace. His first name was William, but that's not what Canadians know him as.

From Quiz Heroes of the True North, Strong and Free

Answer: Billy Bishop

Billy Bishop (1894-1956) was born in Owen Sound, Ontario, and entered the Royal Military College in Kingston in 1911. When war broke out in 1914, Billy, along with thousands of other Canadians, enlisted in the army and was shipped overseas to England for training before heading for the battlefields of Europe. It was in 1915 that Billy fell in love with flying, and he transferred from the army to the British air force to serve as an Observer. In 1916, he earned his wings as a pilot. When he was 23 (with 47 downs to his credit), he was promoted to the rank of Major, and by the end of the war he had downed 72 enemy aircraft (the last five in the final days of World War One). He was the most decorated Canadian in World War One, receiving both the Military Cross and the Victoria Cross in addition to other medals. His World War I exploits were chronicled in the very popular musical play 'Billy Bishop Goes to War".

16. Who was Canada's first female magistrate or judge?

From Quiz Distinguished Canadian Women

Answer: Emily Murphy

Her Worship Emily Murphy was the first woman magistrate in the whole British Empire. Many men refused to go before her in court. She was a judge before women were even considered people.

17. Which Canadian actress starred in the film "Barb Wire" in 1996?

From Quiz Women of Canada

Answer: Pamela Anderson

Pamela Anderson is a Canadian actress who is very popular in the United States. She has acted in television and movies as well as modeling for "Playboy". She is very much into animal rights.

18. Born in Almonte, James Naismith created the sport of basketball while working at a Massachusetts YMCA in 1891. Once the sport began to take off, Naismith coached what now-prominent, university basketball program?

From Quiz Legends of Ontario

Answer: University of Kansas

The first game of basketball was played in 1891 under Naismith's original 13 rules. Just seven years later, the University of Kansas men's basketball program was created, and Naismith became the first head coach. Naismith coached for nine seasons and ironically, was the only Kansas coach in the first 100+ years to have a losing record (55-60). Lawrence, Kansas became Naismith's adopted home and it was where he passed at the age of 78 in 1939.

19. During the War of 1812, a battle was going on outside on this woman's property. But instead of running she stayed to help the wounded.

From Quiz People of Canada (1534-2000)

Answer: Catherine Lundy

Catherine Lundy met the Canadian soldiers before the battle to give them water after they had walked 20 kilometers. After the battle, a soldier gave her his sword to thank her. The battle that took place is called the Battle of Lundy's Lane.

20. Which Winnipeg-born comedian and director guested over 130 times on "The Tonight Show with Johnny Carson"?

From Quiz Born in Winnipeg

Answer: David Steinberg

David Steinberg's big break was performing on "The Smothers Brothers Comedy Hour" where he delivered satirical sermons. He also guest hosted "The Tonight Show" twelve times. He later became a director working on "Seinfeld", "Mad About You", "Designing Women", "Newhart" and "Curb Your Enthusiasm".

21. Who was the first Canadian to walk in space?

From Quiz Oh, Canada

Answer: Chris Hadfield

Chris Hadfield was born on August 29, 1959 in Sarnia, Ontario. He went into space for the first time in 1995. On another flight in 2001, he became the first Canadian to leave a spacecraft and walk in space. Marc Garneau was the first Canadian man in space. Roberta Bondar was the first Canadian woman in space.

22. The Famous Five includes the first woman in the British Empire to be elected to a legislative body (above the level of county council). What was her name?

From Quiz The Famous Five

Answer: Louise McKinney

With her election to the Alberta legislature in 1917, Louise McKinney became the first woman in the British Empire to be so elected. She represented the riding of Claresholm and would occupy her seat until 1921. StetsonHat

23. Who in October 1984 became the first Canadian to travel in space?

From Quiz Famous Canadians

Answer: Marc Garneau

Joseph Jean-Pierre Marc Garneau is a former Canadian astronaut, turned politician. He became the first Canadian in space in 1984 by being a crew member on three NASA Space shuttles. In 2001 he took the post of President of the Canadian Space Agency. In 2006 he entered federal politics.

24. What terrible mistake did Oliva Dionne, the girls' father, make when they were just a few days old?

From Quiz Dionne Quintuplets - 4

Answer: he signed a contract to display them at the Chicago World's Fair

Oliva Dionne was already the father of five and overnight became the father of ten. He was approached by World's Fair exhibitors and, worrying about being able to feed all of his children, reluctantly signed a contract to display the girls. The next day he tore up the contract, but public outcry caused a chain reaction of events that lead to the removal of the girls from their parents' custody. The Ontario government ostensibly wanted to prevent the girls from being exploited, but that is exactly what they ended up doing.

25. All of the quintuplets were right-handed with the exception of one. Which girl was a lefty?

From Quiz Dionne Quintuplets - 2

Answer: Emilie

Emilie was the left-handed one. She was the mirror image of Marie and the two had shared an embryonic sac. It is reported that the two used to seek each other out to play.

26. What province were the Dionnes born in?

From Quiz Dionne Quintuplets - 1

Answer: Ontario

They were born naturally at home in Corbeil, Ontario which is just outside North Bay. Their mother, Elzire, suspected she was carrying twins. When she gave birth to five babies, she is reputed to have gone into shock!

27. The quintuplets arrived three months early. What is the medical term for a baby who is born before the end of a normal nine month gestational period?

From Quiz The Five of Us

Answer: Prematurity

Dr. Allan Roy Dafoe delivered the girls. They developed from one single fertilized egg. This egg divided to produce two more eggs. These two eggs then divided again, now producing four babies. One of these four eggs divided once more to produce the five eggs that would become Annette, Yvonne, Marie, Emilie and Cecile. Annette and Yvonne shared one embryonic sac; Marie and Emilie shared another. Cecile was by herself in a sac although there has been speculation that there may have been a sixth baby whom Mrs. Dionne miscarried early in the pregnancy. Dr. Dafoe reportedly joked with the editor of the local newspaper when he asked if placing a birth announcement for five children would cost more than for one.

28. William Irving Jr. was the first provincial police officer to be killed in the line of duty. When did he die?

From Quiz Strictly Canadian: Canadian People

Answer: July 1904

Constable William Irving Jr. of Webbwood Ontario was killed on July 17, 1904; his death made him the first provincial police officer (not the OPP (Ontario Provincial Police) but the predecessor) to be killed in the line of duty. He had been an officer for several years when he had got shot. For more detailed information see http://www.oppa.ca/honour_roll/officers/l0039.html. In September 1792 the parliament of Upper Canada created a police system that would allow police officers to be responsible for specific regions. The Constable Act of 1871 allowed the police officers to be able to police throughout the whole province not just a specific area of it. October 13, 1909, the Ontario Provincial Police (OPP) was officially formed. Originally it consisted of 45 men, each having an annual income of $400. Today the OPP is now the third largest police force in North America. To date, there have been approximately 94 OPP officers killed in the line of duty. The first OPP officer to die in the line of duty was Sergeant John Urquhant in 1923.

29. Who is the heroine commemorated by a large statue at Vercheres, located on the St. Lawrence River?

From Quiz Famous Canadian Women

Answer: Madeleine de Vercheres

Apologies for not putting the accents on the French names. In our society a young girl of fourteen is generally still considered a child. In the society that Madeleine grew up in, she would have been considered a young woman at fourteen, almost an adult. In 1699, at the age of fourteen Madeleine was left in charge of Fort de Vercheres. She was responsible for the fort and for the safety of a couple of soldiers, a servant, and her two younger brothers. It was during this time that Madeleine managed to hold and defend the Fort against attacking Iroquois. Due to this act of bravery a statue was erected at the site in her honour. In 1923 Madeleine de Vercheres was nominated a Canadian National Historic Person.

30. Olivia Poole a mother of seven, in 1957 along with her son founded the Poole Manufacturing Co. Ltd in British Columbia. They had received the patent for an invention that she had created 47 years earlier. What invention did Mrs. Poole create?

From Quiz Strictly Canadian: Inventions

Answer: The Jolly Jumper

This mother of 7 created originally created the jolly jumper for her first child in 1910. It was a type of baby swing that allowed her to be hands free, while her child was entertained, in one location and safe. She recreated the jolly jumper for her grandchildren, and on her son's suggestion, applied for and received the patent for the jolly jumper in 1957.

This is category 14784
Last Updated Feb 21 2024 2:00 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.