FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Canadian Government Quizzes, Trivia and Puzzles
  Canadian Government Quizzes, Trivia

Canadian Government Trivia

Canadian Government Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government

Fun Trivia
Canadian Politics and Government
31 Canadian Government quizzes and 340 Canadian Government trivia questions.
1.
  Ordering Canadian Prime Ministers (11th to 20th)   popular trivia quiz  
Ordering Quiz
 10 Qns
The terms of Canada's second set of ten Prime Ministers ranged from the interwar years to the dawn of the new millennium, adding a tenth province and creating a third territory in the process. Do you know when each of them served?
Easier, 10 Qns, reedy, Feb 18 23
Easier
reedy gold member
Feb 18 23
211 plays
2.
  Ordering Canadian Prime Ministers (1st to 10th)   popular trivia quiz  
Ordering Quiz
 10 Qns
Canada became a nation on July 1st, 1867, joining together four colonies through Confederation. Under the tenures of the first ten Prime Ministers, Canada expanded to become a nation of nine provinces and two territories from coast to coast to coast.
Easier, 10 Qns, reedy, Feb 14 22
Easier
reedy gold member
Feb 14 22
377 plays
3.
  Road to Canadian Confederation    
Multiple Choice
 15 Qns
Confederation in Canada was the result of a combination of circumstances. How much do you know about this crucial event in Canadian history?
Tough, 15 Qns, tripeuro, May 10 19
Tough
tripeuro
May 10 19
1095 plays
4.
  Canadian Prime Ministers Quiz for Experts    
Multiple Choice
 25 Qns
A quiz about the Prime Ministers of Canada.
Average, 25 Qns, tripeuro, Jul 27 21
Average
tripeuro
Jul 27 21
1246 plays
5.
  Elected Leaders of Canada   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
During the history of Canada, from 1867 to 2008, there have been forty Canadian General Elections held. These forty Canadian General Elections have produced twenty two individuals who have held the office of Prime Minister of Canada.
Average, 10 Qns, red_stone, Oct 20 23
Average
red_stone
Oct 20 23
580 plays
6.
  Interesting Runners-Up in Canadian Elections editor best quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz deals with leaders, parties, and electoral issues behind the interesting 2nd-place finishes in Canadian federal elections from 1867 to 1993. (Note: 2nd-place finish means winning 2nd highest number of seats in the Parliament)
Average, 10 Qns, byoungpark, Dec 18 14
Average
byoungpark
1306 plays
7.
  Canadian Confederation    
Multiple Choice
 15 Qns
The Fathers of Confederation formed the Dominion of Canada in 1867. What do you know about it?
Tough, 15 Qns, reedy, Jan 20 22
Tough
reedy gold member
Jan 20 22
1606 plays
8.
  Canadian Prime Minister Scandals   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Canada has had its moments of infamy in politics. I hope you enjoy learning about them as much as I have had making the questions.
Average, 10 Qns, makebeleaffan, Jun 28 23
Average
makebeleaffan
Jun 28 23
2167 plays
9.
  10 Question Canadian Prime Ministers Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Let's see how much you know about the accomplishments of these Prime Ministers in the history of Canada.
Average, 10 Qns, DrLotus, Nov 20 19
Average
DrLotus
Nov 20 19
351 plays
10.
  Colourful Canadian Politicians    
Multiple Choice
 10 Qns
There are lots of Canadian politicians with colourful nicknames. All of these names are real, though a few were opposition or provincial leaders rather than Prime Minister. There are a few provincial names as well, that were too good to omit!
Average, 10 Qns, ElizaLeslie, Jan 17 22
Average
ElizaLeslie
Jan 17 22
293 plays
trivia question Quick Question
Who preceded Paul Martin as Prime Minister of Canada?

From Quiz "Canadian Politics 2004"




11.
  Rob Ford Has Enough To Eat At Home    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will explore the life and times of this controversial Canadian politician.
Average, 10 Qns, lout62001, Feb 14 14
Average
lout62001 gold member
237 plays
12.
  Canadian Governors-General    
Multiple Choice
 15 Qns
The contribution of Canada's Governors-General is often overlooked. Canadians have been fortunate in the people who have filled this role. How much do you know about them?
Difficult, 15 Qns, tripeuro, Apr 24 12
Difficult
tripeuro
551 plays
13.
  Alberta's First Premier: Alexander Rutherford    
Multiple Choice
 10 Qns
The Honourable Alexander Cameron Rutherford, Alberta's first premier, was an amazing man who left his stamp on Alberta. Challenge yourself with this quiz about him!
Average, 10 Qns, Trufflesss, Mar 11 19
Average
Trufflesss gold member
Mar 11 19
187 plays
14.
  Jean Chretien    
Multiple Choice
 15 Qns
This is a quiz concerning Jean Chretien's life before, during, and after his reign as Prime Minister.
Average, 15 Qns, neilsmiley, Jun 28 23
Average
neilsmiley
Jun 28 23
448 plays
15.
  Canadian Politics 2004    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about Canadian politics in 2004. It covers the federal election, parties and their leaders, and the fall 2004 session of Parliament.
Average, 10 Qns, red_heifer94, Mar 02 24
Average
red_heifer94
Mar 02 24
1203 plays
16.
  Richard Bedford Bennett    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on Canada's 11th Prime Minister.
Average, 10 Qns, funnyjenjen, May 31 11
Average
funnyjenjen
233 plays
17.
  If this be justice...    
Multiple Choice
 10 Qns
Where justice in Canada is concerned, the buck stops at the Supreme Court of Canada. What do you know about it and its history?
Average, 10 Qns, Astraea13, Apr 30 20
Average
Astraea13
Apr 30 20
269 plays
18.
  Boring Canadian Politicians #1   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
And you thought Canadians were boring! Canadians have a reputation for being polite and somewhat boring. But we've had our share of outrageous, witty and definitely odd politicians. Here are just a few. Can you figure out who they are?
Average, 10 Qns, MargW, Sep 01 22
Average
MargW gold member
Sep 01 22
352 plays
19.
  Boring Canadian Politicians #2    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are ten more odd, interesting and fascinating Canadian politicians. Must be something to do with the cold winters, or the beer.
Average, 10 Qns, MargW, Jul 19 16
Average
MargW gold member
303 plays
20.
  Prime Ministers of Canada    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about almost every single Prime Minister Canada has had. It is mostly dates, names, and some interesting tidbits of information. Enjoy.
Tough, 10 Qns, butterfly88, Jan 01 07
Tough
butterfly88
855 plays
21.
  How to vote in British Columbia    
Multiple Choice
 10 Qns
Elections BC has very strict guidelines for conducting voting in the province. This quiz outlines some of the procedures followed in the voting process.
Average, 10 Qns, hazelpethig, Jun 28 23
Average
hazelpethig
Jun 28 23
201 plays
22.
  The Canadian Rhinoceros Party    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on Canada's "mock" to democracy, the Rhinoceros Party.
Tough, 10 Qns, faxman, Apr 27 16
Tough
faxman
471 plays
23.
  William Lyon Mackenzie King    
Multiple Choice
 10 Qns
William Lyon MacKenzie King was an influential man in the world of Canadian politics. This is a quiz about his life before during and after Canadian politics.
Average, 10 Qns, neilsmiley, May 18 12
Average
neilsmiley
333 plays
24.
  Who Were These Canadian Prime Ministers?    
Multiple Choice
 10 Qns
Name the prime ministers based on where they were born.
Average, 10 Qns, canucklehead, Jun 28 23
Average
canucklehead
Jun 28 23
612 plays
25.
  History of Canada's Department of Foreign Affairs    
Multiple Choice
 10 Qns
I have worked in this department for thirty years, so I thought a quiz on it would be fitting! Have fun!
Tough, 10 Qns, stephedm, Nov 10 06
Tough
stephedm gold member
429 plays
26.
  Canada's First Prime Minister    
Multiple Choice
 10 Qns
These are questions to do with Canada's first prime minister, Sir John A. MacDonald
Average, 10 Qns, neilsmiley, Jan 24 17
Average
neilsmiley
441 plays
27.
  Canadian PMs & Their American Counterparts    
Multiple Choice
 10 Qns
Name the prime minister of Canada during the terms of the following presidents of the United States.
Average, 10 Qns, canucklehead, Jun 10 22
Average
canucklehead
Jun 10 22
586 plays
28.
  Fractured Canadian Prime Ministers    
Multiple Choice
 10 Qns
Think you are the master of fractured words? Think you are the all knowing Canadian Prime Minister connoisseur? Well, test your knowledge with this pile of mind boggling excitement!
Average, 10 Qns, Mattae, Jul 03 12
Average
Mattae
603 plays
29.
  Pierre Elliott Trudeau (1919 - 2000)    
Multiple Choice
 10 Qns
Here's a little bit of Canadian history about our most renowned Prime Minister. Hope you enjoy it!
Average, 10 Qns, LUKEY, Jul 26 19
Average
LUKEY
Jul 26 19
1449 plays
30.
  Canadian Prime Ministers of the 1890s    
Multiple Choice
 10 Qns
After relative stability in Canadian politics from Confederation to 1891, the 1890s saw six prime ministers of Canada.
Tough, 10 Qns, canucklehead, May 31 11
Tough
canucklehead
380 plays
31.
  Lester B. Pearson - Canada's 14th Prime Minister    
Multiple Choice
 5 Qns
A few very basic questions about Lester B. Pearson.
Average, 5 Qns, mthegreat, Mar 04 11
Average
mthegreat
440 plays
Related Topics
  Canadian History [History] (76 quizzes)

  Canadian Sports [Sports] (29 quizzes)

  Canada - Cities [Geography] (17 quizzes)

  Canadian Football [Sports] (33 quizzes)

  Canadian Law [World] (7 quizzes)

  Canadian Military [World] (16 quizzes)

  Canadian Music [Music] (51 quizzes)

  Mixed Canada [General] (46 quizzes)

  Canadian Geography [Geography] (210 quizzes)

  Canadian Celebrities [Celebrities] (21 quizzes)

  Canadian Coins & Banknotes [Hobbies] (9 quizzes)

  Canadian English [Humanities] (8 quizzes)

  Canadian Foods [Hobbies] (6 quizzes)

  Canadian Geography for Kids [For Children] (8 quizzes)

  Canadian Literature [Literature] (10 quizzes)

  Canadian TV [Television] (12 quizzes)

  Canadians: Famous & Historical [People] (31 quizzes)


Canadian Government Trivia Questions

1. On October 25, 2010 Rob Ford was elected mayor of which Canadian city?

From Quiz
Rob Ford Has Enough To Eat At Home

Answer: Toronto

Municipal elections in Toronto are held on the fourth Monday of October. Ford won the election with a popular vote percentage of 47.1 while defeating both George Smitherman and Joe Pantalone. He became known as the mayor that represented the "common man".

2. What is the most reliable website to visit to see results of voting in British Columbia?

From Quiz How to vote in British Columbia

Answer: The Elections BC website

http://www3.elections.bc.ca is the site with the most reliable information about election results. The website also breaks down how many people voted on each day of voting. The District Electoral Office is where the candidates go to wait for voting results.

3. Besides being Alberta's first premier, what other ministry did Rutherford hold?

From Quiz Alberta's First Premier: Alexander Rutherford

Answer: Education

Rutherford was a public education advocate and he retained the ministry of Education for himself when he formed a government in 1905. He would later serve as chancellor of the University of Alberta. StetsonHat

4. Who was Canada's first female Chief Justice of the Supreme Court?

From Quiz If this be justice...

Answer: Beverley McLachlin

Justice McLachlin became a member of the Supreme Court of Canada in March 1989 (she was previously Chief Justice of the Supreme Court of British Columbia). She was appointed Chief Justice on January 7, 2000.

5. Who was Canada's first female Prime Minister?

From Quiz Canadian Prime Ministers

Answer: Kim Campbell

Kim Campbell served as Canada's first female Prime Minister from June 25 1993 to November 4 1993. She was the first Prime Minister to have been born in British Columbia. She was awarded the Queens Privy Council for Canada, Order of Canada, and Queen's Council. Before her term as Prime Minister she was a lawyer, university professor, diplomat and writer.

6. The Canadian political nickname "Sir John A." stands for _________ .

From Quiz Colourful Canadian Politicians

Answer: John Macdonald

Sir John Alexander Macdonald, the first prime minister (1867-1891, but with a 5-year gap), has always had a unique place in Canadian politics. No public figure nowadays could get away with his heavy drinking and scandalous connections with business interests. He always claimed he could function better drunk than his opponents could sober!

7. Which Canadian politician, nick-named "Velcro Lips", had a brother who was famous as an actor and comedian?

From Quiz Boring Canadian Politicians #2

Answer: Eric Nielsen

Eric was, during Brian Mulroney's term, Deputy Prime Minister of Canada. After his death the airport in Whitehorse was renamed in his honour. Brother Leslie is well-known for his roles in movies such as "Forbidden Planet" and "Airplane".

8. Who was William Lyon MacKenzie?

From Quiz Boring Canadian Politicians #1

Answer: The first Mayor of Toronto

Born in Scotland, MacKenzie was known for his fiery temper. His disillusionment with the progress of democracy in colonial Canada led him to become one of the leaders of the Rebellion of 1837.

9. Under the leadership of Sir John A. Macdonald, the Conservative Party won every federal election in Canada except one. In which election did his party finish 2nd, and what was the main issue that attributed to the loss?

From Quiz Interesting Runners-Up in Canadian Elections

Answer: 1874, Accepting bribery from railroad company during the last election campaign

Macdonald's strong support of Canadian intercontinental railroad that connected the Canadian provinces across the country earned him much credit for successfully uniting Canada. However, his active involvement in railroad construction projects once went too far when they involved bribery in the incident that would be known as the Pacific Scandal. Ultimately, Macdonald returned to power in 1878 when the Liberal successor's lack of progress in building the railroad threatened a potential break-up of the country, as British Columbia warned a possibility of secession if the promise to build the railroad were not kept.

10. When and where was R.B. Bennett born?

From Quiz Richard Bedford Bennett

Answer: 1870, New Brunswick

Bennett died in England on June 26, 1947, and is the only Canadian prime minister not buried in Canada.

11. In what year was Jean Chretien born?

From Quiz Jean Chretien

Answer: 1934

Jean Chrétien was born on the eleventh of January. His mother and father were Wellie Chrétien and Marie Boisvert of Shawinigan, Quebec. Jean was the eighteenth child of the Chretien family.

12. In what year was William Lyon MacKenzie King born?

From Quiz William Lyon Mackenzie King

Answer: 1874

William Lyon MacKenzie King was born December 17, 1874 into a Presbyterian family in Kitchener, Ontario. His father was an unsuccessful lawyer and his mother was the daughter of the 1837 rebel, William Lyon MacKenzie.

13. What does the A. stand for in John A. Macdonald's name?

From Quiz Canada's First Prime Minister

Answer: Alexander

Alexander means "protector of man kind". He actually has the middle name Maxwell as well, but it isn't often mentioned.

14. Which Canadian Prime Minister of the 1890s was the first Roman Catholic to hold that post?

From Quiz Canadian Prime Ministers of the 1890s

Answer: Sir John Thompson

He was passed over once before for Prime Minister because of his religion.

15. When did Canada's department of External Affairs officially come into being?

From Quiz History of Canada's Department of Foreign Affairs

Answer: 1909

On 01 June, 1909 the legislation was passed creating the department of External Affairs.

16. He is the only Canadian prime minister to have been born in Berlin, Ontario. Which of this was it?

From Quiz Who Were These Canadian Prime Ministers?

Answer: William Lyon Mackenzie King

Mackenzie King, grandson of rebel William Lyon Mackenzie, was born in Berlin, Ontario. In 1916, Berlin changed its name to Kitchener because of anti German feelings due to World War I.

17. In what year was the Rhinoceros Party founded?

From Quiz The Canadian Rhinoceros Party

Answer: 1963

The party was founded in 1963 by a group of Quebecois including Robert Charlebois and François Gourd.

18. Gee on crutch inn

From Quiz Fractured Canadian Prime Ministers

Answer: Jean Chretien & Jean Chrétien

Jean Chrétien was prime minister of Canada from 1993-2003. He represented the Liberal party, but has also held positions as deputy prime minister and minister of finance.

19. Which party won the June 28, 2004 federal election?

From Quiz Canadian Politics 2004

Answer: Liberal

It was a tight election campaign between the Liberals and Conservatives, but the Liberals hung on to win their fourth straight term.

20. Who was the first Prime Minister of Canada?

From Quiz Prime Ministers of Canada

Answer: John A. Macdonald

John A. Macdonald was born in Scotland but came over to Canada when he was five. He died while Prime Minister at the age of 76.

21. Canada's first Prime Minister was, of course, Sir John A Macdonald, but what party did he lead?

From Quiz Canadian Prime Ministers

Answer: Liberal-Conservative

Macdonald's party, one which he created, was a combination of both Liberal and Conservative elements, even though the concept seems oxymoronic.

22. Who was Canada's first Governor-General?

From Quiz Canadian Governors-General

Answer: Viscount Monck

Monck (Governor-General 1867-68) had previously been Governor of the United Province of Canada (1861-67). He actively promoted Confederation and had his term extended in order that he could become Canada's first Governor-General. He has been called an "uncredited Father of Confederation".

23. What was Lester Bowles Pearson's airforce nickname?

From Quiz Lester B. Pearson - Canada's 14th Prime Minister

Answer: Mike

Lester B. Pearson was a stretcher-bearer in World War I.

24. What is Trudeau's full name?

From Quiz Pierre Elliott Trudeau (1919 - 2000)

Answer: Joseph Phillippe Pierre Yves Elliott Trudeau

25. Nicknamed the Pacific Scandal, charges of corruption in awarding the contract for a transcontinental railroad caused this prime minister to resign in 1873.

From Quiz Canadian Prime Minister Scandals

Answer: Sir John A. Macdonald

One of the conditions under which British Columbia entered the Dominion of Canada (1871) was that a railway to link that province with the east be constructed within 10 years. In 1872 a contract for construction of such a railway was awarded to a syndicate headed by Sir Hugh Allan, a Canadian shipowner and financier. Allan was a heavy contributor to the Conservative campaign in the 1872 election, and Macdonald's Liberal opponents accused him of having awarded the contract in return for this financial support (April 1873). The charges led to the resignation of the Macdonald government on November 5 and to the cancellation of the contract.

26. Who served as the Lieutenant-Governor of Alberta while Rutherford was premier of Alberta?

From Quiz Alberta's First Premier: Alexander Rutherford

Answer: George H. V. Bulyea

George Bulyea was Alberta's first Lieutenant-Governor (pronounced lef-ten-ant)and the youngest. Sir Wilfrid Laurier was Canada's first French Canadian Prime Minister. Albert Henry George Grey, 4th Earl Grey was the 9th Governor General of Canada, who appointed Bulyea to the position. Arthur Sifton succeeded Rutherford as premier of Alberta. Trufflesss

27. Who was Canada's very first Prime Minister?

From Quiz Canadian Prime Ministers

Answer: John A. Macdonald

John A. Macdonald was Canada's very first Prime Minister, although his period in office actually included two terms (1867-73 and 1878-91), with the second PM (Alexander Mackenzie) in between. Among the honours he gained were the Grand Cross in the Order of the Bath, the Order of St. Michael and St George, Her Majesty's Most Honourable Privy Council, and Queen's Privy Council for Canada.

28. Named for a famous grandfather, this prime minister was "Willie" to his family, but never to his colleagues.

From Quiz Colourful Canadian Politicians

Answer: Mackenzie King

William Lyon Mackenzie was the first mayor of the new city of Toronto, was tossed out of the Legislature of Upper Canada several times, even though he had been elected to a seat! He was a firebrand newspaper editor, and had to leave the country for a time after the failed Rebellion in 1837. Naturally one of his daughter named her only son after her charismatic father. William Lyon Mackenzie King was always called Willie by his parents and sisters. He is still Canada's longest-serving prime minister, and he held office for 22 years between 1921 and 1948. Political colleagues called him Mackenzie, or Mac if they were daring. He never married, so no one knows what name a wife would have preferred.

29. Which Mayor of Mississauga was nick-named for a violent weather system?

From Quiz Boring Canadian Politicians #2

Answer: "Hurricane" Hazel McCallion

Hurricane Hazel became Mayor of Mississauga in 1978. In 2010, in her mid-80s, she said that she was not yet ready to retire. Beloved by many, she has also had her share of controversies.

30. Grandson and namesake of William Lyon King, William Lyon MacKenzie King was Canada's Prime Minister during WWII. What trait only came to light after his death?

From Quiz Boring Canadian Politicians #1

Answer: Held séances to contact his dead mother, Leonardo Da Vinci and his dead dogs

MacKenzie King hosted the Quebec Conference with Churchill and Roosevelt. An intensely private man who became the longest serving prime minister in the Commonwealth, MacKenzie never married.

This is category 2033
Last Updated Apr 22 2024 10:58 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.