FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Albertas First Premier Alexander Rutherford
Quiz about Albertas First Premier Alexander Rutherford

Alberta's First Premier: Alexander Rutherford Quiz


The Honourable Alexander Cameron Rutherford, Alberta's first premier, was an amazing man who left his stamp on Alberta. Challenge yourself with this quiz about him!

A multiple-choice quiz by Team The Alberta Pioneers. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. Canadian Government

Author
Trufflesss
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
345,694
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
187
- -
Question 1 of 10
1. Besides being Alberta's first premier, what other ministry did Rutherford hold? Hint


Question 2 of 10
2. Who served as the Lieutenant-Governor of Alberta while Rutherford was premier of Alberta? Hint


Question 3 of 10
3. What was the name of the scandal that precipitated Rutherford's resignation as Premier of Alberta? Hint


Question 4 of 10
4. In which province did Rutherford spend the first 38 years of his life? Hint


Question 5 of 10
5. Which political party did Rutherford belong to? Hint


Question 6 of 10
6. Who defeated Rutherford in elections for a seat in the Legislative Assembly of the Northwest Territories in 1896 and 1898? Hint


Question 7 of 10
7. From what illness did Rutherford suffer in the latter part of his life? Hint


Question 8 of 10
8. How many children did Rutherford have? Hint


Question 9 of 10
9. What happened to the Rutherford family home in Edmonton? Hint


Question 10 of 10
10. Rutherford was a very busy man. In addition to being involved in politics, he was the co-founder and vice president of which clothing company? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Besides being Alberta's first premier, what other ministry did Rutherford hold?

Answer: Education

Rutherford was a public education advocate and he retained the ministry of Education for himself when he formed a government in 1905. He would later serve as chancellor of the University of Alberta.

StetsonHat
2. Who served as the Lieutenant-Governor of Alberta while Rutherford was premier of Alberta?

Answer: George H. V. Bulyea

George Bulyea was Alberta's first Lieutenant-Governor (pronounced lef-ten-ant)and the youngest. Sir Wilfrid Laurier was Canada's first French Canadian Prime Minister. Albert Henry George Grey, 4th Earl Grey was the 9th Governor General of Canada, who appointed Bulyea to the position. Arthur Sifton succeeded Rutherford as premier of Alberta.

Trufflesss
3. What was the name of the scandal that precipitated Rutherford's resignation as Premier of Alberta?

Answer: Alberta and Great Waterways Railway Scandal

A charter was granted to build a railway from Edmonton to Waterways, Alberta in 1909. Problems arose when allegations of a conflict of interest regarding the government financing of the railway led to the eventual resignation of Rutherford as premier of the province in May 1910. I made up the other choices!

Trufflesss
4. In which province did Rutherford spend the first 38 years of his life?

Answer: Ontario

It was on February 2nd, 1857 that Rutherford was born in Osgoode Township in Ontario, although then it was still the western part of the United Province of Canada. His parents were James Rutherford and Elizabeth Cameron. In 1895 Rutherford left Ontario to settle in the Northwest Territories.

StetsonHat
5. Which political party did Rutherford belong to?

Answer: Liberals

He was a member of the Liberal Party. The United Farmers of Alberta came to power in 1921, and the Social Credit party in 1935. The Conservatives came to power in Alberta in 1971, and are still in power as of the writing of this question in 2012.

Trufflesss
6. Who defeated Rutherford in elections for a seat in the Legislative Assembly of the Northwest Territories in 1896 and 1898?

Answer: Matthew McCauley

McCauley, the first mayor of Edmonton, beat Rutherford twice, once in a by-election in 1896 and then in the general election for the Territorial Assembly in 1898. Rutherford handily won a seat in the Assembly in 1902. In 1913, Crawford beat the former premier for a seat in the provincial legislature of Alberta.

StetsonHat
7. From what illness did Rutherford suffer in the latter part of his life?

Answer: Diabetes

While Rutherford had suffered from bronchitis for a long time, it was diabetes that struck him towards the end of his life. A year after his wife passed away, Rutherford himself died of a heart attack while receiving an insulin treatment. He was 84 at the time of his death.

Stampede_Gal
8. How many children did Rutherford have?

Answer: Three

Rutherford and his wife, Mattie Birkett, had three children. Cecil and Hazel survived into adulthood but Marjorie died at the age of sixteen months.

Stampede_Gal
9. What happened to the Rutherford family home in Edmonton?

Answer: It became a Provincial historic Site in 1973

A year before his death in 1941 Rutherford sold the family home (11153 Saskatchewan Drive, Edmonton) to the University of Alberta's Delta Upsilon Fraternity. It was later passed on to the university itself before being leased to the government for preservation. In 1973 it was made the Rutherford House Provincial Historic Site and became a publicly accessible landmark in Edmonton.

StetsonHat
10. Rutherford was a very busy man. In addition to being involved in politics, he was the co-founder and vice president of which clothing company?

Answer: Great Western Garment Company

The Great Western Garment Company (GWG) which was founded by Charles A. Graham and Rutherford in 1911 in Edmonton, Alberta, created western clothing for common people.

During WW2, the company produced military clothing for the Allied armed forces and was the biggest clothing manufacturer in the British Commonwealth. With the increasing popularity of designer clothing in later years, the GWG company finally shut down in 2004.

The other choices I made up!

Trufflesss
Source: Author Trufflesss

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us