FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Names Quizzes, Trivia and Puzzles
  Names Quizzes, Trivia

Names Trivia

Names Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »

Fun Trivia
What's in a name? Have you ever wondered what your name means? What language your name comes from? Take a look at these quizzes.
95 Names quizzes and 1,330 Names trivia questions.
Sub-Categories:
1.
  Do You Know My Name?   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
From the nickname that became king to the duck that destroyed the popularity of a respectable and dignified first name, my ten "guests" will supply you with information that should allow you to guess their names.
Average, 10 Qns, uglybird, May 11 19
Average
uglybird
May 11 19
24057 plays
2.
Nature Boy
  Nature Boy   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
All of these boy's names are related to the great outdoors in one way or another. The pictures should hopefully give you a clue. Good luck!
Very Easy, 10 Qns, Plodd, Apr 13 15
Very Easy
Plodd
1770 plays
3.
  How Names Have Changed: Popular '50s US Baby Names   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I just had a birthday, and since I was born in the US in 1958, I wrote about how the popularity of baby names has changed since then. See how many popular names from 50 or 60 years ago you remember. Don't worry, there are clues to the meanings to help.
Easier, 10 Qns, shuehorn, Mar 31 20
Easier
shuehorn gold member
Mar 31 20
4359 plays
4.
  Naming the Best of Times   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the meanings and origins of names which have, at 'the best of times', enjoyed sudden peaks in popularity - based on statistics of birth names for babies in the United States of America from 1880 through 2009.
Easier, 10 Qns, looney_tunes, Feb 02 22
Easier
looney_tunes editor
Feb 02 22
4891 plays
5.
  Names, First and Last   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Decide which name fits the definition given, aided occasionally by some famous examples.
Average, 10 Qns, spanishliz, May 22 17
Average
spanishliz editor
May 22 17
2260 plays
6.
  What Is My Name?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Can you guess the names in each of the questions with an etymological clue and some famous examples? Play and find out! I tried to include rarer names.
Average, 10 Qns, reeshy, Nov 10 13
Average
reeshy gold member
4566 plays
7.
  A Tea Time Quiz - Ten Occupational 'T's   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
If you have one of these surnames beginning with the letter 'T' and don't enjoy your job, you could spend your tea break trying to identify if your ancestral career might suit you better. Match up each job description with its related surname.
Average, 10 Qns, Fifiona81, Nov 04 17
Average
Fifiona81 editor
Nov 04 17
833 plays
8.
  Line Up In Alphabetical Order!   top quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
All of these names have made the US Social Security Administration's popularity list for newborns at least once during the past century. You may be asked to choose actual name, the name's meaning, or another fun fact. (Answers are A-Z, no Q.)
Easier, 25 Qns, Coonielady, Sep 22 19
Easier
Coonielady
Sep 22 19
2309 plays
9.
  What About My Name?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
From names that might declare one's character to names that were first declared for the purpose of naming a character, here are another group of "guests" anxious to see if you know about their names.
Tough, 10 Qns, uglybird, Feb 11 05
Tough
uglybird
6366 plays
10.
Boys Names and Their Meanings
  Boys' Names and Their Meanings    
Photo Quiz
 10 Qns
Most names have a meaning behind them. Can you use the photos and discover the meanings of these boys' names?
Average, 10 Qns, ozzz2002, Aug 09 21
Average
ozzz2002 gold member
Aug 09 21
669 plays
trivia question Quick Question
What is the anglicised last name of O hEachighearna?

From Quiz "Irish Family Names"




11.
  That's a Nice Name   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
First names for babies are chosen for a variety of reasons, from being popular at the time to honoring a descendant. Occasionally, the person fits the name.
Average, 10 Qns, illiniman14, Jan 10 13
Average
illiniman14 gold member
1743 plays
12.
  If I Wasn't a Footballer...    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about occupational surnames - surnames named after types of job - and I've decided to give it a footballing twist (albeit with a UK bias).
Average, 10 Qns, Kankurette, Nov 14 21
Average
Kankurette gold member
Nov 14 21
236 plays
13.
  Names in Mythology   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
A quiz on the meaning of mythological names and terms.
Difficult, 25 Qns, Catamount, Sep 27 15
Difficult
Catamount
7347 plays
14.
  Names Turned Pink    
Match Quiz
 15 Qns
Many first names that historically were used for boys are now used primarily as girls' names in the US. Match famous males with some of these names to their surnames, such as Hilary with Waugh for the writer Hilary Waugh.
Average, 15 Qns, SixShutouts66, Aug 06 20
Average
SixShutouts66 gold member
Aug 06 20
348 plays
15.
  All About Aaron   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
What's in a name? This quiz offers a hodge podge of questions relating to the first name Aaron.
Average, 10 Qns, skylarb, Dec 05 19
Average
skylarb
Dec 05 19
527 plays
16.
  Ye Olde Shopping Trippe   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
It's 9am in the Middle Ages and I'm going shopping. Come with me and meet some people who obtained their surname from their profession. Your assignment is to match the names with the trade or business.
Average, 10 Qns, Tizzabelle, Jun 10 14
Average
Tizzabelle gold member
1106 plays
17.
  Ye Olde Shopping Trippe - Day 2   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
It's 9am in the Middle Ages and I'm off on day two of a shopping extravaganza. Come with me around the town and see if you can match the surnames to the trades those people performed.
Average, 10 Qns, Tizzabelle, Nov 28 12
Average
Tizzabelle gold member
775 plays
18.
  What's in a Boy's Name?    
Multiple Choice
 10 Qns
Many names have common meanings in everyday language. Use the clues to supply a word that is also a boy's name.
Average, 10 Qns, leith90, Apr 26 18
Average
leith90 gold member
Apr 26 18
1114 plays
19.
  Who am I? Ralph, Rolf, Ralf or Rolfe    
Match Quiz
 10 Qns
Can you identify the correct Ralph, Rolf, Ralf or Rolfe?
Easier, 10 Qns, zambesi, Jun 25 20
Easier
zambesi
Jun 25 20
507 plays
20.
  The Meaning of Biblical Names    
Multiple Choice
 10 Qns
Onomastics or onomatology is the name given to the science that studies proper names, their origins and meanings. The Bible brings several interesting names, but have you ever thought about their meanings?
Average, 10 Qns, riobr, Sep 29 18
Average
riobr
Sep 29 18
3746 plays
21.
  Irish Family Names    
Multiple Choice
 15 Qns
I'll give you the original Gaelic word it comes from and you give me the anglicised version.
Average, 15 Qns, Morrigan716, May 02 09
Average
Morrigan716 gold member
6402 plays
22.
  Lions    
Match Quiz
 10 Qns
Many human names have specific meanings to them. Most of the human names in this quiz mean "lion" in their respective language (with one exception). Match the "lion" name to their place of origin. Good luck!
Average, 10 Qns, apathy100, Jun 09 19
Average
apathy100 gold member
Jun 09 19
381 plays
23.
  Names in Shakespeare's Play: Romeo and Juliet    
Multiple Choice
 15 Qns
What's in a name? Here, you can find out. This isn't a "guess who" game, this is a quiz asking you if you know what the character's names mean from Shakespeare's "Romeo and Juliet".
Average, 15 Qns, Priscilla9, Jan 03 15
Average
Priscilla9
2979 plays
24.
  Marshall Law    
Multiple Choice
 10 Qns
Not Martial Law, but Marshall Law. Famous people, fictional and real, named Marshall, and their tie-in with the law and legal matters.
Average, 10 Qns, Billkozy, Jun 10 21
Average
Billkozy
Jun 10 21
189 plays
25.
  A Rose By Any Other...    
Match Quiz
 10 Qns
Simple task-match the given name to its meaning. I'll give you the root language as an added hint. Most information is from the web sites Online Etymology and Behind the Name.
Average, 10 Qns, austinnene, Apr 11 16
Average
austinnene
268 plays
26.
  Icelandic Surnames    
Multiple Choice
 10 Qns
The Icelanders are famous for having a different surname system to everyone else. This quiz outlines some of the tendencies of Icelandic families and their surnames.
Average, 10 Qns, Flynn_17, Feb 04 23
Average
Flynn_17
Feb 04 23
673 plays
27.
  A Message Found between Adam and Noah    
Multiple Choice
 10 Qns
I see a message found in ten names found in Genesis starting with Adam and ending with Noah. Do you know what their names mean? NIV was used.
Average, 10 Qns, Ilona_Ritter, Oct 14 21
Average
Ilona_Ritter gold member
Oct 14 21
191 plays
28.
  By Your Family Name, I 'Know' Who You Are    
Multiple Choice
 10 Qns
When you pick up a name, can you decipher the nationalities, religion, race, heritage or gender? Well, in some communities, you can.
Average, 10 Qns, Regenshirm, May 06 17
Average
Regenshirm
May 06 17
357 plays
29.
  Biblical Names and Meanings    
Multiple Choice
 15 Qns
Hello! This is my third quiz. This quiz contains names of some people. All you have to do is choose the correct meanings of their names. Enjoy!
Tough, 15 Qns, rlv050403, Jun 29 20
Tough
rlv050403
Jun 29 20
610 plays
Related Topics
  First Names [People] (311 quizzes)

  Famous People Nicknames & Aliases [People] (52 quizzes)

  Same Name [Celebrities] (39 quizzes)

  Same Surname [People] (92 quizzes)

  Name the Singer [Music] (50 quizzes)

  People by Surname [People] (90 quizzes)

  Real Name [Celebrities] (73 quizzes)

  The Best Name Game [People] (599 quizzes)

  Name the People [Movies] (396 quizzes)

  Names in Songs [Music] (124 quizzes)

  Thematic Names [General] (149 quizzes)


Names Trivia Questions

1. Ian Wright is a pundit who formerly played for Arsenal and Crystal Palace. What would his occupation have been in olden times?

From Quiz
If I Wasn't a Footballer...

Answer: Carpenter

'Wright' comes from the Old English 'wryhta', or 'craftsman'. It chiefly referred to working with wood. 'Carpenter', from the French 'charpentier', entered popular usage following the Norman conquest of England, though 'wright' is still used in Scotland to mean a skilled woodworker; the Trades House of Glasgow has a section known as the Incorporation of Wrights for woodworkers. When 'wright' is prefixed with another word, such as 'Wainwright' or 'Cartwright', it refers to a type of craftsperson who built a specific object: wagons for a wainwright, carts for a cartwright, and so on. Even today, people who write plays are still referred to as playwrights.

2. What does Adam mean in Hebrew?

From Quiz A Message Found between Adam and Noah

Answer: Man

The first time we see the name Adam used is in Genesis 2:20b, "But for Adam no suitable helper was found." Before this he is just called "the man."

3. Who was Thurgood Marshall?

From Quiz Marshall Law

Answer: the first African-American justice of the US Supreme Court

William Hubbs Rehnquist was the first Supreme Court justice to die in office. Neil Gorsuch is the first Supreme Court justice to serve at the same time as a justice he once clerked for (from 1993-1994), that elder justice being Anthony Kennedy. Thurgood Marshall was a civil rights activist and served as a Supreme Court justice from October 1967 until October 1991. President Lyndon Baines Johnson appointed him as the first African-American to be an associate justice on the U.S. Supreme Court.

4. According to the Social Security Administration, in 2018, how popular was the name Aaron for baby boys born in the United States?

From Quiz All About Aaron

Answer: It ranked between 51 and 100.

In 2018, the name Aaron ranked #60 in popularity for baby boys. The name peaked in popularity in 1994, when it was the 28th most popular name for baby boys born in the United States.

5. Eve is the wife of Adam and the mother of Cain, Abel and Seth. What do you think her name means?

From Quiz Biblical Names and Meanings

Answer: Life or Living

"Eve was the mother of all living." Genesis 3:20. Since Eve is the first woman she is said to be the mother of all the living people.

6. Example: A male cat is a TOM. Tom is also a boy's name. First question: give me a word meaning 'to pilfer' that is also a popular boy's name.

From Quiz What's in a Boy's Name?

Answer: Rob

Rob is a diminutive form of Robert, which has its origins in Germanic history. Some famous Robs include movie director Rob Reiner ("When Harry Met Sally") and actors Rob Lowe ("St Elmo's Fire") and Rob Schneider ("Deuce Bigalow: Male Gigalo"). Some other famous Robs include movie director Rob Reiner ("When Harry Met Sally") and actor and brat packer Rob Lowe ("St Elmo's Fire"). Famous Roberts include politicians Robert E. Lee and Robert Kennedy. There are also many, many actors called Robert; to name but a few- Pattinson, Redford, Reed, Downey Jr, De Niro, Duvall, Mitchum, Wagner...shall I go on? Famous poets include Robert Burns and Robert Frost. And lest we forget, the Scottish folk hero and outlaw Rob Roy MacGregor, who was thought to be the Scottish version of Robin Hood.

7. What "A" name was shared by American movie actress Ms. Gardner and an 11th century German poet known for her religious writings? Possible meanings include (Latin) "birdlike" and (Hebrew) "life".

From Quiz Line Up In Alphabetical Order!

Answer: Ava

"Ava" has ranked among the five most popular girls' names annually since 2006. The origin is most likely German. Popular variations include Eve, Avalyn and Avis.

8. This boy's name, derived from an English surname, experienced a sudden boost in popularity following the release of 'The Graduate' in 1967; presumably this was inspired by the name of the film's young star. What is the name?

From Quiz Naming the Best of Times

Answer: Dustin

The name Dustin is thought to have been adapted from its use as an English surname, which itself originated from an Old Norse given name. Dustin Hoffman, star of 'The Graduate' was named after a silent film star called Dustin Farnum. Although the name had not been within the top one thousand names given to babies born in the USA at any time prior to 1968, it remained a popular choice from that time through the 2000s, peaking in 1984 and 1985 as the 41st most common name for babies born in those years.

9. What is the name of a wise man in the Old Testament that means "solid, enduring" in Hebrew?

From Quiz The Meaning of Biblical Names

Answer: Ethan

Ethan can also be defined as strong and optimistic, or permanent. Psalm 89 is said to have been authored by him and, for statistical data, his name is mentioned eight times in the Hebrew Bible.

10. In Greek mythology, what is the meaning of the name "Aphrodite"?

From Quiz Names in Mythology

Answer: Risen from the foam

The Greek root would be "aphros - foam". "The Birth of Venus" by Botticelli is based on this meaning, even though the Roman name "Venus" simply means "love".

11. What is the anglicised last name of Cearbhaill?

From Quiz Irish Family Names

Answer: Carroll

The literal translation means 'slaughter'.

12. Kyle Walker played for Tottenham Hotspur and Manchester City. According to his surname, which material would he have been working with in medieval times?

From Quiz If I Wasn't a Footballer...

Answer: Cloth

'Walker' in this context has nothing to do with walking with one's legs; it actually comes from 'waukin' or 'waulking', a process used in the manufacturing of cloth. This process was also known as fulling and was where the name Fuller comes from. Fulling involved scouring a cloth, usually made from wool, and beating it with hands or a club; in Scotland, women would sing songs known as 'waulking songs' while rhythmically beating the cloth to thicken and strengthen it. The cloth would then be stretched on a frame called a tenter, to which it was attached with tenterhooks (and that's where we get the phrase 'to be on tenterhooks' from). The name Walker is thought to originate in Yorkshire which, incidentally, is Kyle Walker's home county (he's from Sheffield).

13. Adam and Eve's third son was named Seth. What does Seth mean in Hebrew?

From Quiz A Message Found between Adam and Noah

Answer: Appointed

Seth is first mentioned in Genesis 4:25, "Adam made love to his wife again, and she gave birth to a son and named him Seth, saying 'God has granted me another child In place of Abel, since Cain killed him." Seth was 912 years old when he died.

14. Aaron is a Hellenized version of a Hebrew name derived from a root word that means what?

From Quiz All About Aaron

Answer: high mountain

The original Hebrew pronunciation of the name would have been "Aharon," but the "h" sound is dropped in the Hellenized version. While there is some debate over what the name actually means, it can be derived from Hebrew roots meaning "high mountain," "exalted," "lofty," or "mountain of strength."

15. Which name is chiefly a feminine first name in English-speaking countries, but a masculine one in parts of Europe? A famous example of the latter gave his name to a ship that sank in 1956.

From Quiz Names, First and Last

Answer: Andrea

As a female first name, Andrea is variously described as being the feminine form of Andreas (Andrew), meaning 'warrior' or 'man' or as an independent derivation from a Greek word for 'manliness'. As a masculine name it is the Italian version of Andrew. The example refers to the Genoese admiral, Andrea Doria (1466-1560) after whom the ill-fated ocean liner was named.

16. Cain is the first son of Adam and Eve. He murdered his brother Abel. What could his name mean?

From Quiz Biblical Names and Meanings

Answer: Acquire

"Cain was a tiller of the ground." Genesis 4:1,2. Cain's occupation must have been that of a farmer.

17. Which name can stamp mail or be open and honest?

From Quiz What's in a Boy's Name?

Answer: Frank

The name Frank means truthful or honest, and in Latin it means 'free man'. Perhaps the first Frank to spring to mind is "'Ol Blue Eyes" himself, Frank Sinatra. Another notable Frank is Frank Borman. He was the Commander of Apollo 8 in 1968, which was the first mission to orbit the moon.

18. The name "Brian" was the eighth most popular for boys born during the 1970s. What is the origin of this name?

From Quiz Line Up In Alphabetical Order!

Answer: Irish

"Brian" means "noble" and has enjoyed popularity in English speaking countries, particularly Ireland, for centuries. Famous men named Brian include Brian Boru, (eleventh century Irish king) and rock musicians Brian Jones and Brian May.

19. The name Christopher means "bearing Christ," and comes from Saint Christopher who literally carried Jesus across a river. Which Christopher died believing he had brought Christianity to a faraway, but known, continent?

From Quiz That's a Nice Name

Answer: Christopher Columbus

Christopher Columbus is famous for "discovering" the Americas (despite the Native Americans and Vikings beating him there), but he died believing that he had reached the eastern edge of Asia. Towards the end of his life, Columbus became very religious, as shown in his "Book of Prophecies," published in 1505 - two years after his final voyage to the Americas and one year before his death. The book detailed his accomplishments for Christianity during his voyages as well as his apocalyptic prophecies.

20. This name, which comes from the Old English for 'row of houses by a wood', had a sudden rise in popularity in the early twentieth century because it was the name of an American President who took office in 1913. What is the name?

From Quiz Naming the Best of Times

Answer: Woodrow

Thomas Woodrow Wilson was given his mother's maiden name as a middle name, and it was the name he commonly used. In 1907 the name Woodrow entered the top one thousand baby names, debuting at number 815, and the name's popularity peaked at number 44 in 1913. Woodrow remained in the top one thousand baby names through 1983.

21. Why did England's King George V have to change the name of his royal house?

From Quiz By Your Family Name, I 'Know' Who You Are

Answer: It sounded too German

The British royal family does not have a surname or family name as such. They are categorised by their dynastic name. The House of Saxe-Coburg Gotha is Germanic in origin. Being reminded of its German heritage in 1917 was politically incorrect during the First World War. Out of prudence, King George V renamed the royal house the House of Windsor.

22. One variation of this name is largely used in Portugal and means "God is with us" in Hebrew. What is this name?

From Quiz The Meaning of Biblical Names

Answer: Emmanuel

Christian people believe that Emmanuel is the expected Messiah in the other prophecies of Isaiah. The Messiah should come to Earth to save it from the evil and Palestine was said to be the promised land of Emmanuel, a kind of inheritance from God to his son and people that was protected by Him. In modern times, Emmanuel can be written in some different forms such as Immanuel, Manuel, Manoel; sometimes coming with double "n" and it is largely used in Latin language based cultures.

23. In Irish mythology, what does the name "Brigid" mean?

From Quiz Names in Mythology

Answer: Exalted one

Brigid (or Brighid, Bridget) was the Irish goddess of fire, poetry and wisdom.

24. What is the anglicised last name of O Dubthaigh?

From Quiz Irish Family Names

Answer: Duffy

Meaning 'black', probably referring to hair.

25. In which kind of place would England's James Milner and Germany's Thomas Müller both have worked, according to their surnames?

From Quiz If I Wasn't a Footballer...

Answer: A mill

Milner is a variation of the more common surname Miller, found in northern England (where James Milner, a native of Leeds, is from) and Scotland; the 'n' in the name comes from the Scandinavian influence in those places. If you go to Yorkshire, you might notice places with names ending in 'thorpe' (such as Scunthorpe) or 'by' (such as Whitby or Selby); these are former Viking settlements. Müller is the German equivalent of 'Miller'. Several German families with the surname Müller have mill wheels or windmills on their family crests. Möller - as in Eintracht Frankfurt's Andreas Möller - is a regional variation in northern and central Germany.

26. Seth was the father of Enosh. What does the Hebrew name Enosh mean?

From Quiz A Message Found between Adam and Noah

Answer: Mortal

Enosh is first mentioned in Genesis 4:26a, "Seth also had a son, and he named him Enosh." Seth was 105 years old when Enosh was born according to Genesis 5.

27. Who described his "laws of media" as the Four Effects, namely Retrieval, Reversal, Obsolescence and Amplification or Enhancement?

From Quiz Marshall Law

Answer: Marshall McLuhan

Marshall McLuhan, the media philosopher, intended his "Four Effects" to be a complementary method to Aristotle's "Four Causes": Material, Efficient, Formal, and Final; sister methods by which a viewer/reader/listener absorbs media or technology or science. It is a description of the ways in which people can explore the relationship between causes and effects. The theory or approach sprang from McLuhan's analyzing the effects of "new media" such as print and electronic technology, and how they influence people's lives.

28. Abel was killed by his brother, Cain, because Cain was jealous of Abel's sacrifice. What does Abel mean?

From Quiz Biblical Names and Meanings

Answer: Breath or Nothing

"Abel was a keeper of sheep." Genesis 4:2. Abel's occupation must have been that of a shepherd.

29. According to common language use, which boy's name may be rudely brief or abrupt?

From Quiz What's in a Boy's Name?

Answer: Curt & Kurt

Curt is the anglicised version of the German name, Kurt. It is also sometimes used as a shortened version of Curtis. Kurt Cobain, lead singer and guitarist of the band Nirvana died in 1994. Actor Kurt Russell is perhaps better known for his long time relationship with Goldie Hawn than his acting career. Curt Schilling is an American professional baseball player, while Curtis Stone is a world renowned chef.

This is category 576
Last Updated Feb 25 2024 9:06 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.