FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Government Quizzes, Trivia and Puzzles
Government Quizzes, Trivia

Government Trivia

Government Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »

Fun Trivia
This section is for quizzes about world governments. Don't see your country's government listed? Want to learn about the governments of foreign lands? Write a quiz and learn!
1,362 Government quizzes and 19,068 Government trivia questions.
1.
  Dutch Prime Ministers - 1945 to 2010   top quiz  
Match Quiz
 15 Qns
Can you arrange the Dutch Prime Ministers who have served between 1945 and 2010 in the correct order?
Average, 15 Qns, piet, Sep 22 23
Average
piet gold member
Sep 22 23
68 plays
2.
  Taking Over the World in Ten Easy Steps   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Inter-Continental Ballistic Sheep have sent out their spies to various parliamentary buildings across the globe. How many can you identify?
Easier, 10 Qns, doublemm, Oct 20 23
Easier
doublemm gold member
Oct 20 23
2617 plays
3.
  Keeping it in the Family   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Political dynasties have arisen throughout history in despotic and democratic arenas alike. So is it nepotism or just great genes that allows these families to maintain their grip on power? With thanks to poshprice for the title and the inspiration.
Tough, 10 Qns, Snowman, Jun 06 17
Tough
Snowman gold member
920 plays
4.
  Political Leaders of the Past.    
Match Quiz
 10 Qns
This quiz is a test of your knowledge of former political leaders.
Easier, 10 Qns, zambesi, May 09 16
Easier
zambesi
1097 plays
5.
  I Wanna Be Elected   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Some celebrities decide the only way to change things is to be the person making the change and run for office. Some are successful, some are not.
Average, 10 Qns, 480154st, Oct 18 18
Average
480154st gold member
Oct 18 18
406 plays
6.
  Big Star In The Big House Vol. 4    
Multiple Choice
 10 Qns
So maybe not big stars, but certainly public figures because we put them there, and what did they do with their power? Let's have a look.
Average, 10 Qns, 480154st, Aug 18 18
Average
480154st gold member
Aug 18 18
577 plays
7.
  Indonesian Leaders    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about the leaders of Indonesia since its independence in 1945? Find out what you know and learn some Indonesian history.
Average, 10 Qns, NeroSerigala, Nov 07 13
Average
NeroSerigala
161 plays
8.
  The Life and Times of Theodor Herzl   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Theodor Herzl was the visionary founder of modern, political Zionism, and played an important role in the founding of modern Israel. This quiz is about his fascinating life.
Average, 10 Qns, janetgool, Jun 15 16
Average
janetgool
336 plays
9.
  Before They Were in Politics    
Multiple Choice
 10 Qns
Some people are born to greatness, some have greatness thrust upon them. And some of these politicians started out or dealt in the fields of arts, science, and even sports before winding up in the field of politics.
Average, 10 Qns, Arpeggionist, May 02 17
Average
Arpeggionist
908 plays
10.
  Political Leaders of Yesteryear.    
Match Quiz
 10 Qns
Test your knowledge of some of these political leaders of the past.
Average, 10 Qns, zambesi, May 26 16
Average
zambesi
648 plays
trivia question Quick Question
Who was the Japanese Ambassador to the United States at the time of the attack on Pearl Harbor?

From Quiz "U.S.-Japan Relations"




11.
  Politicians: Here, There and Somewhere Else!    
Multiple Choice
 10 Qns
I hope you enjoy this quirky little quiz. Mainly serious but with a couple of light hearted questions thrown in too.
Average, 10 Qns, KATE211, May 05 20
Average
KATE211
May 05 20
378 plays
12.
  Israeli Prime Ministers 1948-2006   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The state of Israel has been under the world media spotlight since its inception in 1948. How well do you know its Prime Ministers? Enter and find out. Lots of enriching information inside.
Difficult, 10 Qns, gentlegiant17, Jul 21 11
Difficult
gentlegiant17
699 plays
13.
  Colourful Revolutions    
Match Quiz
 10 Qns
Since the 1970s and mainly due to terms associated with the media, there have been a number of colourful revolutions. The participants or revolutionaries have mostly used nonviolence resistance. Identify the colourful revolution with the country.
Average, 10 Qns, zambesi, Aug 23 17
Average
zambesi
Aug 23 17
251 plays
14.
  European Politicians After 1945    
Multiple Choice
 10 Qns
Politicians and political events succeed each other in rapid succession. Many of those who wielded power in the decades after Second World War are half-forgotten already. Check which of these survived in your memory.
Difficult, 10 Qns, flem-ish, Mar 12 12
Difficult
flem-ish
1745 plays
15.
  Mayor Who?    
Multiple Choice
 10 Qns
The word "Mayor" comes from the Latin word meaning "bigger". Some are remembered today, some are not; but all were "big" in their time and place.
Tough, 10 Qns, ignotus999, Jan 26 14
Tough
ignotus999
403 plays
16.
  U.S.-Japan Relations    
Multiple Choice
 10 Qns
The relationship between the United States and Japan was once called the most important bilateral relationship in the world, bar none, by former U.S. Ambassador Michael Mansfield. What have been some of the some of the key points in this unique exchange
Tough, 10 Qns, skipp1, May 08 09
Tough
skipp1
325 plays
17.
  Che Guevara: Birth to leaving Cuba    
Multiple Choice
 10 Qns
One's views about Che Guevara obviously depend on one's political perspective. However, as evidenced by his image on a lot of goods produced by capitalism, he became a worldwide icon.
Average, 10 Qns, Pimplehead, Oct 18 06
Average
Pimplehead
748 plays
18.
  Chinese World Leaders: 20th and 21st Centuries    
Match Quiz
 10 Qns
Can you identify these People's Republic of China (PRC) and Republic of China (ROC/Taiwan) leaders from the 20th and 21st centuries?
Tough, 10 Qns, sw11, Aug 19 19
Tough
sw11 gold member
Aug 19 19
119 plays
19.
  European Governments    
Multiple Choice
 5 Qns
Quick quiz to test your knowledge of European governments.
Average, 5 Qns, ladymacb29, Aug 02 13
Average
ladymacb29 editor
3167 plays
20.
  History of Indonesian Politics    
Multiple Choice
 10 Qns
Having just done Islam and politics in Indonesia at University, I've created this small quiz on what I learned throughout the year.
Average, 10 Qns, minardifan, Jan 16 08
Average
minardifan
584 plays
21.
  Events & Personalities in NZ Politics    
Multiple Choice
 20 Qns
This is quiz on personalities and events in New Zealand politics.
Tough, 20 Qns, polstrivia, Mar 31 23
Tough
polstrivia
Mar 31 23
608 plays
22.
  Everyone's Favorite North Korean: Kim Jong Il    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz covers the life and policies of the leader of North Korea. Enjoy!
Tough, 10 Qns, ZootandJanis, Jun 19 05
Tough
ZootandJanis
386 plays
23.
  Afghanistan: Post Taliban    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz concerns events or information about Afghanistan since the fall of the Taliban in late 2001. Enjoy.
Tough, 10 Qns, jwhayes-1, Jun 19 05
Tough
jwhayes-1
546 plays
24.
  Kim Jong IL - a True Perspective    
Multiple Choice
 10 Qns
Leader of a country that is included in the ranks of the 'Axis of Evil', Kim is quite notorious for his actions. Reviewing some of it..
Tough, 10 Qns, ace_sodium, Jun 19 05
Tough
ace_sodium
373 plays
25.
  New Zealand Politics    
Multiple Choice
 10 Qns
New Zealand has an interesting though short political history. Here are some questions to see if you know much about what happens in Wellington between elections.
Tough, 10 Qns, camboy, Mar 02 11
Tough
camboy
655 plays
26.
  Political Hotchpotch of the 20th Century    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a mixture of political figures and events from around the world that happened in the last century.
Difficult, 10 Qns, zambesi, Sep 24 13
Difficult
zambesi
617 plays
27.
  Politics in Holland - A Strange Country    
Multiple Choice
 10 Qns
Holland is generally known as an eccentric country. Try to answer the following questions about recent Dutch politics and find out yourself!
Difficult, 10 Qns, StefanL, Apr 15 20
Difficult
StefanL
Apr 15 20
581 plays
28.
  Afghan Rulers    
Multiple Choice
 5 Qns
A short quiz about Afghan rulers. Interesting information is displayed with the answers.
Tough, 5 Qns, gywalgi, Jun 19 05
Tough
gywalgi
491 plays

Government Trivia Questions

1. Republican George Ryan was sentenced in 2006 to six and a half years in prison for federal corruption charges. For which US state was he Governor from 1999 to 2003?

From Quiz
Big Star In The Big House Vol. 4

Answer: Illinois

Ryan was convicted for awarding state contracts to friends in return for kickbacks as well as using campaign funds to pay personal expenses and paying family and friends (such as his daughters, his sister, and his mother's housekeeper) for campaign work that they had not done. He was released from prison in 2013.

2. British politician Ken Livingstone was elected Mayor of Greater London in 2000. What distinction did he thereby achieve?

From Quiz Mayor Who?

Answer: The first directly-elected mayor in England

Until the year 2000, there were no directly-elected mayors in England. The Greater London Authority Act of 1999 created the first municipal government based on an an elected Mayor and a municipal legislature (the Greater London Assembly). The office of Mayor of Greater London is very different from the ceremonial position of Lord Mayor of the City of London.

3. Which leader of Indonesia's struggle for independence became its first president? He served from 1945 to 1967.

From Quiz Indonesian Leaders

Answer: Sukarno

Sukarno (Soekarno in the old spelling) was politically active beginning in the 1920s, opposing the Dutch colonial administration. Following the Japanese occupation of Indonesia during World War II, he and Muhammad Hatta declared Indonesia's independence on August 17, 1945, although the Dutch attempted to reestablish control and did not officially recognize Indonesia's independence until 1949. Sukarno was instrumental in bringing Indonesia's ethnically, culturally and linguistically diverse population together in the new nation, establishing a strong sense of identity through the national language, Bahasa Indonesia (Indonesian). He managed to stay in control through a period of political turmoil in the 1950s and established his own brand of "guided democracy". In the 1960s, he increasingly depended upon support from communist nations while rejecting western aid and values. He lost power as a result of the September 30 (1965) Movement, often described as a failed coup, the details of which are still unclear. Sukarno remained a figurehead leader until March 12, 1967. Sukarno passed away in 1970 at age 69. He is fondly remembered as "Bung Karno", the founder of Indonesia, a brilliant man (he spoke 10 languages) who gave Indonesia its identity.

4. Who was the Argentinian President during the Falklands War?

From Quiz Political Hotchpotch of the 20th Century

Answer: Leopoldo Galtieri

All of those mentioned were Argentinian Presidents during the 1970s and 80s. Videla served from 1976-81, and was succeeded for a few months by Viola during 1981 before the latter was overthrown in a military coup. Leader of the coup was Lt Gen Galtieri, who himself led the military Junta from December 1981 to June 1982. The Falklands War began in April 1982 when Argentinian forces invaded and occupied the islands. They surrendered to British forces in June 1982 and Galtieri was replaced or ousted from office by Bignone, who served until December 1983.

5. In which ancient practice does the word "nepotism" have its roots?

From Quiz Keeping it in the Family

Answer: The pope granting positions of authority to his nephews

The New Catholic Dictionary gives the definition of nepotism as "Preferment shown by rulers to relatives in the bestowal of offices on grounds of relationship rather than those of merit." The root of the word lies in the Latin "nepos" which means "nephew" or "grandson". The use of nepotism was particularly popular amongst popes, who having no legitimate issue of their own to bestow favour upon, chose to benefit their wider family, to the extent that the position of Cardinal Nephew came into being. Many popes were alleged to have illegitimate offspring however and, to this day, one definition of nephew given in dictionaries is "an illegitimate son of a clergyman who has vowed celibacy". Papal nepotism effectively met its end with the Papal Bull, "Romanum decet Pontificem", issued by Innocent XII in 1692. This Bull decreed that the office of Cardinal Nephew be abolished and restricted the promotion of family members to Cardinal for future Popes to just one relative each.

6. Who was the first U.S. President to visit Japan?

From Quiz U.S.-Japan Relations

Answer: Gerald Ford in 1975

Surprisingly not until Ford. Grant did visit Japan in 1879 during his post-Presidency around the world trip. But never as President. Eisenhower was scheduled to visit Japan in 1960 but the country was in the throes of anti U.S demonstrations over the revision of the bilateral security treaty. His press secretary James Haggerty doing advance work for the visit had his car attacked by students on the way into Tokyo. Subsequently the visit was canceled. Carter did visit Japan but that was obviously after Ford. His Vice President, Walter F. Mondale, served as U.S. Ambassador to Tokyo from 1993 to 1997.

7. Where was Theodor Herzl born?

From Quiz The Life and Times of Theodor Herzl

Answer: Budapest

Theodor Herzl was born in 1860 in Budapest, which was a part of the Austro-Hungarian Empire at that time. In 1878 he moved with his family to Vienna.

8. Golda Meir was a well-known figure at her time. In 1969, she became the first female that assumed the role of Israel's PM. In which city was Golda Meir born?

From Quiz Israeli Prime Ministers 1948-2006

Answer: Kiev

She was born in Kiev (now in the Ukraine) on May 3rd, 1898 as Golda Mabovitz. She emigrated with her family to the United States in 1906, settling in Milwaukee. In 1921, as Golda Myerson, she emigrated with her husband and settled in kibbutz Merhavia. Like all Israeli foreign service personnel at the time, she hebraized her name to Golda Meir in 1956 when appointed as Foreign Minister.

9. What was Che's date of birth?

From Quiz Che Guevara: Birth to leaving Cuba

Answer: 14 May 1928

Before those aware of the date on Che's birth certificate (14 June 1928)reach for the 'correction' button, I would point out that his mother (when interviewed by his main biographer Jon Lee Anderson) admitted that, in order to hide the fact that she was three months pregnant, when marrying Che's father, Che's birth was registered a month later than the actual date.

10. What politico-militia group does Uzbek leader Abdul Rashid Dostam lead?

From Quiz Afghanistan: Post Taliban

Answer: Jombesh-i Milli

Dostam was the first Afghan commander to conduct an operation with US assistance to expel the Taliban from Mazar-i-Sharif in late 2001.

11. In 1994, Kim Jong Il was the world's largest single buyer of what product?

From Quiz Everyone's Favorite North Korean: Kim Jong Il

Answer: Hennessy Cognac

As reported in the January 13, 2003 edition of Newsweek, Hennessey admitted Kim was the largest buyer of their cognac for two years running.

12. In what year was New Zealand's first female prime minister elected?

From Quiz Events & Personalities in NZ Politics

Answer: 1999

While the first female Prime Minster came to power in 1998, the first elected female prime minister was Helen Clark who came to power after the 1999 general election. The first female Prime Minister was Jenny Shipley. She became Prime Minister by successfully heading a leadership bid against the Prime Minister at the time, Jim Bolger.

13. Kim has various interests, chief among them being his craze for movies. He has even authored a book on the various facets of cinema. What is this book called?

From Quiz Kim Jong IL - a True Perspective

Answer: On the Art of Cinema

Kim is also rumoured to have over 20,000 videos in his library. He supposedly said that if he didn't become the leader of his country, he might have become a film critic or a producer. He has also written 6 operas (as of 2002).

14. Who was New Zealand's finance minister from 1990-1993?

From Quiz New Zealand Politics

Answer: Ruth Richardson

Ruth Richardson continued the reforms from the previous Labour Government. Her reforms included benefit cuts, deregulating the Labour market and Corporatising public hospitals.

15. He is the founder of modern Afghanistan. He reigned from 1747 to 1772 and was nicknamed 'Baba'.

From Quiz Afghan Rulers

Answer: Ahmad Shah Durani

Shir Ali Khan was king from 1863 to 1866 and from 1868 to 1869. Timur Shah reigned from 1747 to 1793 and Loynab Shirdel was governor general. He died in 1878.

16. Which colonial power controlled Indonesia before 1945?

From Quiz History of Indonesian Politics

Answer: Dutch

Colonisation of Africa and Asia opened the door for European trade and the Dutch were one of many European nations to exploit resources.

17. The head of parliament in France is the what?

From Quiz European Governments

Answer: Prime Minister

The President is the head of the entire Government.

18. After retiring from film-making in 1950, who ran for office in 1967 hoping to replace J. Arthur Younger as representative for San Mateo County, California?

From Quiz I Wanna Be Elected

Answer: Shirley Temple

Temple was unsuccessful in her bid, but did go on to have a very successful diplomatic career, appointed as U.S. delegate to the United Nations by President Nixon in 1969, as ambassador to Ghana from 1974 to 1976 by President Ford, and ambassador to Czechoslovakia from 1989 to 1992 by President George H.W. Bush. She was also a foreign affairs officer-expert from 1981 to 1989 under President Reagan and the first female Chief of Protocol of the United States between 1976 and 1977.

19. Which British politician was arrested in Australia in 1974 after faking his own death in Miami and was eventually sentenced to seven years in prison for fraud in 1976?

From Quiz Big Star In The Big House Vol. 4

Answer: John Stonehouse

Labour MP John Stonehouse had a business empire of about 20 companies, most of which were by 1974 in financial trouble, resulting in him facing fraud charges. Rather than face the music, he fled to Australia with his secretary and lover under an assumed name, after faking his death on Miami beach. One month after his "death" he was arrested and extradited to UK and six months later faced charges, which not only included the original fraud charges, but also new charges of causing a false police investigation and wasting police time. He served three years of his sentence, being released in 1979 and married his secretary in 1981. He died for real in 1988.

20. This British Prime Minister was NOT a favourite of Queen Victoria, during whose reign he had a long political career. Unusually he became more radical with age, serving as Chancellor of the Exchequer and Prime Minister. Who was he?

From Quiz Politicians: Here, There and Somewhere Else!

Answer: William Ewart Gladstone

Gladstone was enabled to enter Parliament as his father had made a fortune in the slave trade. He eventually favoured Irish Home Rule. He lived from (1809-1898) so his life virtually encompassed the nineteenth century. He was an accomplished public speaker who never seemed to moderate the tone!

21. This mayor once bought an airplane ticket to "New York". The flight landed as scheduled - in Newark, New Jersey. Professing outrage, he demanded to be flown to an airfield within New York City. Which feisty mayor finally got his airport in 1939?

From Quiz Mayor Who?

Answer: Fiorello La Guardia

The harried pilot flew Mayor La Guardia to a small airfield in Brooklyn, where he held a news conference rallying support for a proper airport. The facility was dubbed "The New York Municipal Airport" when it opened in late 1939. Its present and fitting name, "La Guardia Airport," dates from 1953.

22. What military leader took power after the downfall of Indonesia's first president? He ruled Indonesia from 1967 until 1998.

From Quiz Indonesian Leaders

Answer: General Suharto

Suharto was a major general who took control after the failed September 30 (1965) movement, being named as president in 1967. He did not allow opposition or viable political parties under his rule, and elections were not regarded as free. Under the "new order", Suharto developed close ties with the US and western nations and was a strong opponent of communism, although officially he maintained that Indonesia was a neutral "non-blok" (non-aligned) nation. Economic development and education grew at an accelerated rate under his rule, and the standard of living for most Indonesians rose dramatically, despite a lack of political freedom. Over time, Suharto's family and friends came to control much of the economy, and corruption flourished as the economy grew. In May 1998, in the midst of the Asian Economic Crisis, an attempt to raise fuel prices led to widespread anti-government demonstrations. The government attempted to crack down, partly by trying to divert anger towards the ethnic Chinese community. Demonstrations continued, gaining fuel when security forces killed four students on a university campus. On May 21, 1998, President Suharto resigned. Suharto is credited for the great strides in development in Indonesia during his 30+ years in power, but his legacy is tainted by the memories of corruption, cronyism and nepotism, and the lack of political freedom during his reign. Suharto passed away on January 4, 2008.

23. A future South African leader helped form a pro-Nazi paramilitary group during WWII that conflicted with his country's support for the British and other Allied powers. Who was he?

From Quiz Political Hotchpotch of the 20th Century

Answer: P.W. Botha

Botha helped found the Ossewabrandwag (Ox-Wagon Fire Guard). During this period he was threatened with imprisonment. He was Prime Minister/President of South Africa from 1978-1989. Although not mentioned above, BPJ Voster was PM between 1966 and 1978, and was also a member of this organisation. Jan Smuts was Prime Minister from 1939-1948); Mandela was President from 1994-1999; and Mbeki was President from 1999-2008.

24. Which bilateral telecommunications trade issue between the U.S. and Japan was the most intractable in the late 1980s but was finally resolved in 1994?

From Quiz U.S.-Japan Relations

Answer: Cellular phone base stations

Cell phone base stations and their standards were the key issue in allowing Motorola to enter the Japanese market. Wireless radios were an off and on issue but not related to the cell phone resolution. Neither land line phones nor compatible military phones have been an issue.

25. What was Herzl's profession?

From Quiz The Life and Times of Theodor Herzl

Answer: Journalist.

Herzl studied law at the University of Vienna and in 1864 was awarded a doctorate in law. He never really practiced law, however, due to anti-Semitism that was present in that profession. He took up journalism and wrote for the prestigious newspaper, the "Neue Freie Presse", a position that allowed him to travel widely through Europe. In addition, he wrote plays and essays.

26. Though later universally known as Che, what first name did his parents give to their first born child?

From Quiz Che Guevara: Birth to leaving Cuba

Answer: Ernesto

Ernesto was the name of Che's father whilst Roberto was that of his grandfather.

27. To which ethnic group does President Hamid Karzai belong?

From Quiz Afghanistan: Post Taliban

Answer: Pashtun

Karzai has led Afghanistan since the fall of the Taliban; first as Chairman of the Afghan Interim Administration, then as President of the Afghan Transitional Authority, and lastly as the first popularly elected President of Afghanistan.

28. Which English King is sometimes said to have written the well-known song "Greensleeves"?

From Quiz Before They Were in Politics

Answer: Henry VIII

He may have written the words, but there is little evidence to suggest that King Henry VIII actually wrote the famous melody. One thing is for certain - some four or five centuries later another composer decided to orchestrate the theme, and did not credit the Henry VIII as the composer.

29. What colour is usually associated with the cabinets led by Wim Kok?

From Quiz Politics in Holland - A Strange Country

Answer: purple

Purple, because of the coalition between socialists (red) and liberals (blue).

30. What was the common nickname for former Prime Minister Sir Robert Muldoon?

From Quiz Events & Personalities in NZ Politics

Answer: Piggy

During his term in office, those who did not like his policies often referred to him by the irreverent name "Piggy".

This is category 32
Last Updated Apr 13 2024 5:44 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.