FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
European Union Quizzes, Trivia and Puzzles
European Union Quizzes, Trivia

European Union Trivia

European Union Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government

Fun Trivia
22 European Union quizzes and 275 European Union trivia questions.
1.
  Presidents of the European Commission   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
The European Union has lots of high profile posts, one of which is the President of the European Commission. Can you match these presidents to the EU country from which they hail?
Easier, 10 Qns, Fifiona81, May 26 17
Easier
Fifiona81 editor
1495 plays
2.
  It's not EU, it's me!   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In 2016, the UK voted to leave the European Union, and the word "Brexit" ("British Exit") entered the lexicon. But what if other EU governments had to devise their own EU exit strategies? (This quiz has its tongue firmly in its anthropomorphic cheek).
Easier, 10 Qns, 1nn1, Apr 01 19
Easier
1nn1 gold member
Apr 01 19
581 plays
3.
  European Union Institutions    
Multiple Choice
 10 Qns
Often maligned for excessive bureaucracy, the European Union's overarching government is composed of seven main institutions. Do you know how they relate to each other and to the member states?
Average, 10 Qns, WesleyCrusher, Jul 26 20
Average
WesleyCrusher editor
Jul 26 20
1508 plays
4.
  The European Union   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
6-9-10-12-15-25-27 and counting... Test your knowledge on the European Union and its member countries.
Tough, 15 Qns, vishal-nl, Aug 05 22
Tough
vishal-nl
Aug 05 22
1336 plays
5.
  New EU Members in 2004    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the ten new European Union members who joined on the 1st of May 2004. What do you know about these countries? I'll give you three words which apply to one country, and you choose the right answer.
Average, 10 Qns, hexo, Mar 16 10
Average
hexo
1894 plays
6.
  The EU 25    
Multiple Choice
 25 Qns
On 1st of May, 2004 the European Union was enlarged from 15 to 25 members. This quiz contains a question for each of them.
Average, 25 Qns, alan03, Aug 24 16
Average
alan03
1703 plays
7.
  History of European Integration   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
The European Union is one of the leading actors in the world. And yet we know so little about it. What do you know about the EU?
Difficult, 20 Qns, Beatka, Jun 07 20
Difficult
Beatka gold member
Jun 07 20
1111 plays
8.
  Economic and Monetary Union in Europe    
Multiple Choice
 15 Qns
Economic and Monetary Union, including the creation of the single currency, the Euro, was the main objective of the European Community and perhaps its greatest achievement.
Tough, 15 Qns, Beatka, Mar 02 08
Tough
Beatka gold member
800 plays
9.
  The Road to Brexit - and After    
Multiple Choice
 10 Qns
"Brexit" is the term popularly used to refer to the exit of the United Kingdom from the European Union. This quiz looks at just a few of the issues arising from this momentous decision.
Average, 10 Qns, newyork27, Mar 31 23
Average
newyork27
Mar 31 23
176 plays
10.
  European Commission    
Multiple Choice
 10 Qns
The European Commission is the most important European Union institution, sometimes called the European Union government. Is it really so powerful as they say it is? Discover its secrets by taking this quiz!
Tough, 10 Qns, Beatka, Jun 23 17
Tough
Beatka gold member
767 plays
trivia question Quick Question
This Prime Minister was the only Prime Minister in the world, in 2006, whose first language was Flemish. Who is he?

From Quiz "2006 European Leaders"




11.
  European Parliament, Part Two    
Multiple Choice
 10 Qns
This the second part of my quiz on European Parliament. The questions refer to its fifth term (1999-2004).
Tough, 10 Qns, Beatka, Aug 07 22
Tough
Beatka gold member
Aug 07 22
675 plays
12.
  Multilingualism in the European Union    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about multilingualism in the European Union.
Difficult, 10 Qns, Beatka, Feb 12 09
Difficult
Beatka gold member
980 plays
13.
  Treaty of Nice    
Multiple Choice
 10 Qns
The Treaty of Nice, which introduces important changes to the organisation of the European Union, came into force on February 1st, 2003. This Treaty also allowed for the historic enlargement of the EU to include 10 new member states.
Tough, 10 Qns, beatka, Dec 27 16
Tough
beatka gold member
568 plays
14.
  Seats of the European Union Institutions    
Multiple Choice
 10 Qns
Brussels, Luxembourg and Strasbourg are the three 'capitals' of the European Union. But some of its agencies are located elsewhere. Find out more.
Tough, 10 Qns, Beatka, Mar 02 24
Tough
Beatka gold member
Mar 02 24
544 plays
15.
  European National Parliaments    
Multiple Choice
 20 Qns
A quiz on 20 national parliaments of Europe. To what country do they belong?
Tough, 20 Qns, author, Oct 24 20
Tough
author
Oct 24 20
591 plays
16.
  European Parliament, Part One    
Multiple Choice
 10 Qns
The European Parliament is the only European Union institution elected in direct suffrage and the only one whose debates are open to public. It also has the most spectacular location. The questions refer to its fifth term (1999-2004).
Tough, 10 Qns, beatka, Dec 02 22
Tough
beatka gold member
Dec 02 22
624 plays
17.
  Council of the European Union    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the Council of the European Union, the main decision-making body in the EU.
Tough, 10 Qns, Beatka, Jun 13 22
Tough
Beatka gold member
Jun 13 22
693 plays
18.
  European Union    
Multiple Choice
 10 Qns
A few easy questions, testing your knowledge of the EU.
Average, 10 Qns, Varindweion, Jul 26 19
Average
Varindweion
Jul 26 19
1871 plays
19.
  Enlargement of the European Union    
Multiple Choice
 10 Qns
In 2004 the European Union was enlarged to include 10 new member states.
Difficult, 10 Qns, Beatka, Aug 24 16
Difficult
Beatka gold member
801 plays
20.
  2006 European Leaders    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz tests you on your knowledge of European leaders, either heads of state or heads of government, as they were in 2006. Good Luck!
Tough, 10 Qns, elchasai, Feb 21 23
Tough
elchasai
Feb 21 23
562 plays
21.
  The European Works Council Directive (EWCD)    
Multiple Choice
 10 Qns
If you work for a large multinational company (MNC) in Europe, you should know about this!
Tough, 10 Qns, Philosophe, Apr 20 16
Tough
Philosophe
325 plays
22.
  History of the European Union    
Multiple Choice
 20 Qns
While debating over the expansion of the EU, let's look back upon the origins of this institution.
Difficult, 20 Qns, Gnomjas, Dec 14 07
Difficult
Gnomjas
917 plays
Related Topics
  European History [History] (817 quizzes)

  European Cultures [World] (32 quizzes)

  European Geography [Geography] (1291 quizzes)

  European Football [Sports] (268 quizzes)

  European Animal [Animals] (12 quizzes)

  Europe - Alphabetical [Geography] (19 quizzes)

  Europe - Cities [Geography] (66 quizzes)

  European Geography for Kids [For Children] (28 quizzes)

  European Overseas Empires [History] (26 quizzes)

  European War [History] (164 quizzes)

  Mixed Europe [General] (14 quizzes)

  Mixed Sites in Europe [World] (74 quizzes)


European Union Trivia Questions

1. What was the official position of the British government regarding "Brexit" at the time the referendum was held in 2016?

From Quiz
The Road to Brexit - and After

Answer: In favour of the UK remaining a member of the EU

David Cameron was the Prime Minister of the United Kingdom when the referendum was held. When he was the Prime Minister, the British government's official position on the issue was that it was in favour of the country remaining as a member of the European Union, provided four issues were renegotiated: protection of the single market for non-eurozone countries, reduction of red-tape, exempting the United Kingdom from an "ever closer union" with the European Union, and restricting EU immigration. However, he resigned from his post shortly after the results of the referendum were announced.

2. Which six countries were the founding members of the European Union (EU)?

From Quiz The European Union

Answer: Belgium, France, Italy, Luxembourg, the Netherlands & West-Germany

Shortly after World War II (1939-1945), many Europeans realised that co-operation between European nations was the best way to prevent a repetition of war. In 1948 Belgium, the Netherlands & Luxembourg created a political union (Benelux) that would serve as an example for the current European Union; that started as a union between the above mentioned six nations in 1957. Ireland and the United Kingdom became a member of the EU in 1973.

3. Which European Union institution has seats in three cities: Brussels, Strasbourg and Luxembourg?

From Quiz Seats of the European Union Institutions

Answer: European Parliament

The plenary sessions of the European Parliament are held every month in Strasbourg (France), parliamentary committee meetings and additional plenary sessions take place in Brussels (Belgium), and the Secretariat-General is located in Luxembourg.

4. In which European country is the Sabor national parliament?

From Quiz European National Parliaments

Answer: Croatia

Full name: Hrvatski Sabor, the Croat Assembly. The Sabor was founded in Zagreb in 1273, then as the parliament of the kingdom of Slavonia.

5. Skiing - Tallinn - 1.4 million.

From Quiz New EU Members in 2004

Answer: Estonia

The most northerly country of the new members. Estonia's capital is Tallinn. Population of Estonia is about 1.4 million. Estonia is the smallest of the Baltic states. It has good skiers, such as Veerpalu and Smigun. Finland and Sweden have been members of the EU since 1995.

6. Jean Monnet was one of the founding fathers of the European Community. Which member state was he from?

From Quiz The EU 25

Answer: France

Monnet was a French civil servant. His plan, publicised by Robert Schuman, the French foreign minister, led to the creation of the European Coal and Steel Community in 1951, the forerunner of the EC.

7. The Treaty of Nice was agreed on in December 2000 in Nice. Which country was holding the rotating presidency of the European Union at that time?

From Quiz Treaty of Nice

Answer: France

Each country holds the rotating presidency of the EU, according to a pre-established rota, for a period of six months. At least one formal meeting ('summit') of the European Council must be held during each presidency. As a rule it takes place in the capital or some other large city in the country holding the presidency; in the second half of the year 2000, this country was France, therefore the summit of the European Council was held in Nice. The European Council consists of the Heads of State or Government of the Member States, and President of the European Commission. It meets at least twice a year.

8. Who was the author of the plan, the aim of which was to achieve the Economic and Monetary Union by 1980?

From Quiz Economic and Monetary Union in Europe

Answer: Werner

Pierre Werner was a former prime minister of Luxembourg and the chairman of the European Community's Committee on Monetary Union in 1970. His plan didn't materialise at that time but served as a basis for the future Economic and Monetary Union.

9. The Council is composed of:

From Quiz Council of the European Union

Answer: ministers from each member state

The Council consists of the ministers of the fifteen member states responsible for *the matters on the agenda*: foreign affairs, agriculture or other. Though formally a single institution, in reality it is composed of many different councils.

10. How many official languages are there in the European Union?

From Quiz Multilingualism in the European Union

Answer: 23

There are 23 different official languages in the 27 member states of the European Union. http://europa.eu/abc/european_countries/languages/index_en.htm

11. The former president of the European Commission, Romano Prodi, was an important figure in Italian politics before he went to Brussels. What was the most important function among those he performed?

From Quiz European Commission

Answer: Prime Minister

Romano Prodi was Italy's prime minister (the full title: President of the Council of Ministers of the Italian Republic) from 1996 till 1998. Before that, he was also the minister for industry and a member of Italian Parliament, as well as the chairman of the Ulivo, centre- left coalition. He was the president of the European Commission from 1999 till 2004.

12. Who was the first president of the European Parliamentary Assembly?

From Quiz European Parliament, Part Two

Answer: Robert Schuman

Robert Schuman, a French politician and the author of the famous Schuman Declaration, which was the first step towards the European integration, was the president of the Parliamentary Assembly from 1958 (following the merger of the three Communities) till 1960.

13. How many deputies to the European Parliament were there before the elections in 2004?

From Quiz European Parliament, Part One

Answer: 626

After the elections in June 2004 (the first elections following the enlargement), the number of MEPs was increased to 732. 700 was a limit of the seats formally set by the Amsterdam Treaty.

14. What was the name of the Commissioner responsible for enlargement in the Prodi's Commission?

From Quiz Enlargement of the European Union

Answer: Günther Verheugen

Günther Verheugen, a German politician, was serving as the Commissioner responsible for enlargement from 1999 till 2004, when the enlargement actually took place.

15. What was the treaty establishing the European Coal and Steel Community called?

From Quiz History of European Integration

Answer: Paris Treaty

The Paris Treaty was signed in Paris on April 18, 1951. It came into force on July 23, 1952. The European Coal and Steel Community was the first of the European Communities and a starting point for European integration.

16. How many EU/EEA member states must an MNC be operating in before it is subject to the EWCD?

From Quiz The European Works Council Directive (EWCD)

Answer: Two

It must have at least 150 employees in each of at least two member states to be covered by the legislation.

17. In which treaty was the name 'European Union' first used?

From Quiz European Union

Answer: Maastricht

Before Maastricht, the European Union was called the 'European Community'. The term 'Union' was introduced in the text which came out of the Maastricht Conference.

18. When did French minister Aristide Briand suggest the idea of a European Federation within the League of Nations?

From Quiz History of the European Union

Answer: 1929

19. How many of the seven institutions of the European Union are involved in legislature?

From Quiz European Union Institutions

Answer: Three

Like many countries, the European Union has a bicameral legislature. The European Parliament takes the role of lower house with representation being roughly proportional to each member state's population while the Council of the European Union is equivalent to the upper house or senate; each country is represented by one delegate. However, neither of these institutions have the power to actually initiate legislation; that privilege rests with the European Commission.

20. Borders are widely respected by mankind, but not by nature. The Danube is one of the main rivers of Europe. Which countries of the European Union does it run through?

From Quiz The European Union

Answer: Germany, Austria, Slovakia, Croatia, Hungary, Romania & Bulgaria

The Danube runs through nine countries, but Serbia and Ukraine are not EU-members. West Germany was a founding member of the EU. Austria joined the Union in 1995. Slovakia and Hungary (both 2004) and Bulgaria and Romania (2007) are relatively new members of the EU, with Croatia joining even more recently (2013).

21. The title this man held, Taoiseach, is equivalent to the English title of Prime Minister. Who is he?

From Quiz 2006 European Leaders

Answer: Bertie Ahern

Bertie Ahern,the Prime Minister of Ireland, held the position since 1997. He was a party to developments leading to the Good Friday Peace accords regarding the future status of Northern Ireland. He was leader of Fianna Fail in the Irish parliament.

22. Which city played the host to the first institution of the European Community, the High Authority of the European Coal and Steel Community?

From Quiz Seats of the European Union Institutions

Answer: Luxembourg

The European Coal and Steel Community (ECSC) was established by the Treaty of Paris, which came into force in 1952. It was the first of the three European Communities, which later, in 1967, merged into one. The ECSC ceased to exist in 2002.

23. In which European country is the Riigikogu national parliament?

From Quiz European National Parliaments

Answer: Estonia

The Riigikogu was founded according to the constitution of 1920 which made Estonia an independent republic.

24. Beer - Skoda - Karlovy Vary.

From Quiz New EU Members in 2004

Answer: Czech Republic

It's a landlocked country, with the beautiful city of Prague as its capital. The Czech Republic has 10.2 million inhabitants. Skoda is a well-known car manufacturer in the Czech Republic. Karlovy Vary, better known by its German name, Karlsbad, is the most famous Bohemian spa. We all know how good Czech beer is. Romania will become an EU member on 1 January 2007.

25. Which country was the subject of the 1990 "enlargement" of the EU?

From Quiz The EU 25

Answer: Germany

The Federal Republic of Germany was a founder member of the EC. In 1990 it reunited with the former communist German Democratic Republic whose territory was then brought into the EC. This was the first, and to date only, time the EC's territory has enlarged without taking on a new member state.

26. When was the European Monetary System (EMS) launched?

From Quiz Economic and Monetary Union in Europe

Answer: 1979

The European Monetary System (EMS) was established in 1979 to secure a zone of monetary stability in Western Europe. Its core elements were the Exchange Rate Mechanism (ERM) and the European Currency Unit (ECU).

27. The Council of the European Union may be also called:

From Quiz Council of the European Union

Answer: Council of Ministers

It is called Council of Ministers because it consists of the ministers of all member states.

28. How many official languages were there in the original "Europe of Six" (1952-73)?

From Quiz Multilingualism in the European Union

Answer: 4

Those four languages were: Dutch, Italian, French and German. Luxembourg and Belgium's official languages are among those mentioned above.

29. As at 2004, how many countries had had presidents of the European Commission?

From Quiz European Commission

Answer: 8

At the time this quiz was written, only eight countries have had president of the Commission: Italy (twice), Luxembourg (twice), Portugal, the Netherlands, Belgium, France, Germany and the United Kingdom.

30. Where is the Secretariat-General of the EP located?

From Quiz European Parliament, Part Two

Answer: Luxembourg

The plenary sessions of the EP are held in Strasbourg, the additional plenary sessions as well as parliamentary committees meetings and meetings of the political groups are held in Brussels. But the Secretariat-General of the EP is located in Luxembourg.

This is category 776
Last Updated May 25 2024 5:44 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.