FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about European Commission
Quiz about European Commission

European Commission Trivia Quiz


The European Commission is the most important European Union institution, sometimes called the European Union government. Is it really so powerful as they say it is? Discover its secrets by taking this quiz!

A multiple-choice quiz by Beatka. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. European Union

Author
Beatka
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
94,841
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
767
- -
Question 1 of 10
1. The former president of the European Commission, Romano Prodi, was an important figure in Italian politics before he went to Brussels. What was the most important function among those he performed? Hint


Question 2 of 10
2. As at 2004, how many countries had had presidents of the European Commission? Hint


Question 3 of 10
3. Which president of the Commission resigned to contest parliamentary elections in his own country? Hint


Question 4 of 10
4. How is President of the European Commission chosen? Hint


Question 5 of 10
5. Which president of the Commission resigned in 1999? Hint


Question 6 of 10
6. Has the Commission ever been voted out of office?


Question 7 of 10
7. How often do the Commissioners meet? Hint


Question 8 of 10
8. What is the acronym for the Commission's European Anti-Fraud Office? Hint


Question 9 of 10
9. The Commission shares the right of the legislative initiative in the second pillar of the European Union with the member states.


Question 10 of 10
10. How many full-time officials work for the Commission?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The former president of the European Commission, Romano Prodi, was an important figure in Italian politics before he went to Brussels. What was the most important function among those he performed?

Answer: Prime Minister

Romano Prodi was Italy's prime minister (the full title: President of the Council of Ministers of the Italian Republic) from 1996 till 1998. Before that, he was also the minister for industry and a member of Italian Parliament, as well as the chairman of the Ulivo, centre- left coalition. He was the president of the European Commission from 1999 till 2004.
2. As at 2004, how many countries had had presidents of the European Commission?

Answer: 8

At the time this quiz was written, only eight countries have had president of the Commission: Italy (twice), Luxembourg (twice), Portugal, the Netherlands, Belgium, France, Germany and the United Kingdom.
3. Which president of the Commission resigned to contest parliamentary elections in his own country?

Answer: Franco Malfatti

Franco Malfatti was President of the Commission from 1970 till 1972. He resigned to contest parliamentary elections in Italy.
4. How is President of the European Commission chosen?

Answer: by a common accord of the member states' governments

The governments of the member states nominate President; this choice, along with the nomination of the Commission members (whom they designate in agreement with the new President), has to be approved by the European Parliament.
5. Which president of the Commission resigned in 1999?

Answer: Jacques Santer

Santer was Luxembourg's prime minister from 1984 until 1995. In 1995 he became president of the European Commission. He and the rest of the commissioners resigned in 1999 as a result of financial scandals involving the European Commission.
6. Has the Commission ever been voted out of office?

Answer: No

In January 1999 the European Parliament voted to oust the entire Commission amid allegations of corruption and mismanagement. The vote of censure was unsuccessful, but the Commission resigned in March of the same year.
7. How often do the Commissioners meet?

Answer: once a week

The Commissioners meet every week on Wednesday in Brussels. During the European Parliament's plenary sessions their meetings are usually held in Strasbourg.
8. What is the acronym for the Commission's European Anti-Fraud Office?

Answer: OLAF

The European Anti-fraud Office (in French: Office Européen de Lutte AntiFraude, hence the short name OLAF) was set up in 1999. It is an independent body within the Commission. OLAF is responsible for combating fraud against the European Union budget. It has replaced the Coordination of Fraud Prevention Unit (UCLAF).
9. The Commission shares the right of the legislative initiative in the second pillar of the European Union with the member states.

Answer: True

The Commission has the sole right to initiate legislation in the first pillar (the matters regarding the Community dimention, covered by the Treaties), but shares the right of the legislative initiative in the second pillar (the common foreign and security policy) with the member states.
10. How many full-time officials work for the Commission?

Answer: 24,000

Around 24,000 officials are employed by the Commission (source: europa.eu.int/institutions/comm/index_en.htm).
Source: Author Beatka

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us