FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Belgium Quizzes, Trivia and Puzzles
Belgium Quizzes, Trivia

Belgium Trivia

Belgium Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe

Fun Trivia
13 Belgium quizzes and 135 Belgium trivia questions.
1.
  Cities and Towns of the Grand Kingdom of Belgium    
Collection Quiz
 15 Qns
Can you identify the municipalities found in the country of Belgium?
Easier, 15 Qns, jcmttt, May 18 24
Recommended for grades: 10,11,12
Easier
jcmttt gold member
May 18 24
229 plays
2.
A Photo Tour of Belgium
  A Photo Tour of Belgium   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Though a small country, Belgium has three official languages, and several distinct geographical regions, as well as many famous cities and towns. Come along on a tour!
Average, 10 Qns, ertrum, Apr 04 20
Average
ertrum gold member
Apr 04 20
1657 plays
3.
  Belgium For Dummies   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is written for those of you who are thinking of coming to my home country. I'll give you some pointers, so you should be able to have fun :-) Enjoy
Average, 10 Qns, wimm, Apr 08 13
Average
wimm
5447 plays
4.
  Any Way the Wind Blows in Antwerp    
Multiple Choice
 10 Qns
This is not about Tom Barman's movie "Any Way the Wind Blows", but rather about the city where most of the film was shot.
Average, 10 Qns, JanIQ, Apr 07 17
Average
JanIQ gold member
1372 plays
5.
  Basic Belgian Geography    
Match Quiz
 10 Qns
Belgium is divided in ten provinces. Match the correct province to the geographical facts and have fun.
Average, 10 Qns, JanIQ, May 08 17
Average
JanIQ gold member
1441 plays
6.
  It's All In Brussels    
Multiple Choice
 10 Qns
Some questions about Brussels' most remarkable aspects. If you like this quiz, be sure to check out 'It's All In Barcelona' too.
Average, 10 Qns, PJDQ, Oct 09 22
Average
PJDQ
Oct 09 22
1970 plays
7.
  The Walloon Part Of Belgium    
Multiple Choice
 10 Qns
Though a small country, Belgium is a country with two culturally and linguistically different entities. This quiz is about the 'Walloon' part of Belgium.
Average, 10 Qns, flem-ish, May 27 08
Average
flem-ish
1316 plays
8.
  Brussels For Visitors    
Multiple Choice
 10 Qns
Brussels, 'Capital of Europe' or just a small Flemish town that over the centuries has first become Francophone, and later 'international', hides plenty of surprises for the visitor who knows where to look for what. See how good your knowledge is.
Average, 10 Qns, flem-ish, Aug 11 21
Average
flem-ish
Aug 11 21
1868 plays
9.
  Flanders    
Multiple Choice
 10 Qns
A few simple questions to test your knowledge of Flanders.
Average, 10 Qns, lala3630, May 20 23
Average
lala3630
May 20 23
940 plays
10.
  If It's Tuesday, It Must be Belgium    
Multiple Choice
 10 Qns
Belgium is a small country, but is rich in beauty and history, and combines tapestry of culture, art and people.
Tough, 10 Qns, woofi, May 18 22
Tough
woofi
May 18 22
1468 plays
trivia question Quick Question
Into how many provinces is Flanders divided?

From Quiz "Flanders"




11.
  Belgium For Beginners    
Multiple Choice
 10 Qns
You don't know a country if you just know what its rivers and big cities are. Also a country's heroes and symbols are what matters in giving a country its due place in the 'concert of nations'. See how well you know what 'Belgium' stands for.
Average, 10 Qns, flem-ish, Feb 01 04
Average
flem-ish
1704 plays
12.
  Another Belgian Trivia Grabbag    
Multiple Choice
 10 Qns
Belgium is just a small corner of the world, but it hides a lot of idiosyncratic characters and interesting places.
Average, 10 Qns, svr4m, Jul 11 23
Average
svr4m
Jul 11 23
1417 plays
13.
  Belgium, Capital of Brussels?    
Multiple Choice
 10 Qns
Belgium is a very tiny country in Europe, but Brussels is well known as the capital city of Europe. Some facts about my home country, enjoy...
Average, 10 Qns, wimm, Apr 23 23
Average
wimm
Apr 23 23
2206 plays
Related Topics
  Belgium Soccer [Sports] (6 quizzes)

  Mixed Belgium [General] (3 quizzes)

  Belgian History [History] (12 quizzes)

  Belgium People: Famous & Historical [People] (7 quizzes)


Belgium Trivia Questions

1. Antwerp is the capital of the eponymous province in the north of Belgium. Which country borders the province of Antwerp?

From Quiz
Any Way the Wind Blows in Antwerp

Answer: Netherlands

All these countries share a border with Belgium. The Netherlands are to the north and border the provinces of West-Flanders, East-Flanders, Antwerp and Limburg. Germany borders the province of Liege, as also does Luxembourg for a few kilometres. The Grand Duchy of Luxembourg is of course the immediate negihbour of the Belgian province of Luxembourg. France borders the provinces of Luxembourg, Namur, Hainaut and West-Flanders.

2. The flag of Flanders has a yellow background, but what symbol is on it?

From Quiz Flanders

Answer: black lion

It's a black lion with red claws and a red tongue. According to popular belief it was Filips of the Elzas who brought the lion symbol to Flanders after winning a battle during the crusades. But this is almost certainly not true since he already had a lion on his shield and helmet before he even left to Jerusalem in 1177.

3. Especially for all the tourists, we provide you with three official languages in Belgium. Can you give me the outsider?

From Quiz Belgium For Dummies

Answer: English

Don't panic, most of the Belgian people do speak English. The "young" people will be able to answer all your questions in English. The northern part of Belgium is Dutch speaking, the southern part speaks French and in the eastern part there's a small German speaking area.

4. Belgium has a surprising number of governments, being a federal state. How many?

From Quiz Another Belgian Trivia Grabbag

Answer: 6

Federal, Flemish, Wallony Regional, German Community, French Community, Brussels Capital. 'Regional' governments deal with things related to the realm, 'Community' governments deal with things related to people, culture, health etc.

5. To the nearest half million, approximately how many inhabitants are there in Belgium?

From Quiz Belgium, Capital of Brussels?

Answer: 11.5 million

6. Brussels is in Europe, most of you should know this, but what country's capital is it?

From Quiz It's All In Brussels

Answer: Belgium

Brussels has been the capital of Belgium, since 1830 (independence of Belgium).

7. Antwerp is one of the major European port cities. Which river grants Antwerp access to the Atlantic Ocean?

From Quiz Any Way the Wind Blows in Antwerp

Answer: Scheldt

Antwerp is based on the banks of the Scheldt. The oldest docks are situated on the right bank, as well as the old city center. The left bank was developed later on, with many apartment blocks and some of the largest docks in the world. In 2005 the Deurganckdock (with over 5 km of quais) was opened, and the authorities have planned the Saeftinghedock - a dock measuring 10,7 square km - five times the surface of Monaco. The Leie (in French the Lys), the Meuse and the Senne are other important rivers in Belgium.

8. The most important day in Flemish history, July 11th, 1302 was the Battle of the Golden Spurs. How did the battle get this name?

From Quiz Flanders

Answer: The French nobles and knights wore golden spurs.

The proud French thought that they would easily defeat this small urban militia consisting only of an infantry of 9000 men. So a lot of nobles and knights came to fight in their shiniest armour with actual real gold spurs. However more than a thousand of them were killed and after the Flemish victory the French 'golden spurs' were hung in a church in Kortrijk to commemorate this battle.

9. The legendary Til Uilenspiegel of practical joke fame was born in this city on the beautiful Leopold Canal.

From Quiz If It's Tuesday, It Must be Belgium

Answer: Damme

Til Uilenspiegel was a well known legendary prankster in Belgium and Germany, where he is known as Till Eulenspiegel. His practical jokes range from the comical, to the almost evil, depending on the story teller, and on the anecdote or episode.

10. What currency will you need in Belgium?

From Quiz Belgium For Dummies

Answer: Euro & euros

Oh yes, we are part of the Eurozone. You will be able to use also Euros in Germany, Finland, France, Greece, Ireland, Italy, Luxembourg, the Netherlands, Austria, Portugal, Spain, Monaco, San Marino and Vatican City.

11. Who was not a prime minister of the Federal Government?

From Quiz Another Belgian Trivia Grabbag

Answer: Andre Cools

André Cools was shot in 1991. His murderers were hired by collaborators of Alain VanderBiest, himself a minister who commited suicide in 2002, presumably because he couldn't stand the stress of the coming trial although he was not formally accused. The real story of the murder has not been uncovered yet.

12. How many official languages are there in Belgium?

From Quiz Belgium, Capital of Brussels?

Answer: 3

They are: Dutch, French and German.

13. How many inhabitants does Brussels have approximately?

From Quiz It's All In Brussels

Answer: 1 million

Including the suburbs, Brussels has more or less 1 million inhabitants. This makes it the biggest city in Belgium.

14. The city of Antwerp has merged in 1976 with several other villages. These former villages are known by a word that most English speaking people will recognise in the abbreviation CBD. What is that word?

From Quiz Any Way the Wind Blows in Antwerp

Answer: Districts & District

Antwerp has incorporated Berendrecht-Lillo-Zandvliet, Ekeren, Merksem, Deurne, Borgerhout, Berchem, Wilrijk and Hoboken - all situated on the right bank of the Scheldt. The left bank was already incorporated in the city of Antwerp. Most cities in the English speaking world have a Central Business District. Antwerp does not have such a facilty, businesses are spread out over various quarters. For instance, the diamond trade is concentrated near the Central Station (one of the main railway stations), while many banks have built a regional site in Berchem since 2000.

15. What is the official language of Flanders?

From Quiz Flanders

Answer: Dutch

Flemish is a variety of Dutch spoken in Flanders, but the official language is Dutch.

16. What was the national airline of Belgium, until it went bankrupt?

From Quiz If It's Tuesday, It Must be Belgium

Answer: Sabena Airlines

Sabena Airlines was once partially owned by Swissair, which refused to pump more money into the airline. Eventually Sabena went bankrupt and was replaced by SN as the national airline of Belgium. Swissair also followed suit by filing bankruptcy.

17. When arriving by plane, you're most likely to land in which city?

From Quiz Belgium For Dummies

Answer: Brussels

The airport in Brussels is our national airport. It's by far the biggest airport in Belgium. Charleroi is rather small, but very popular because it is used by Ryan Air. Although it's 60 kilometers from Brussels, you might find some naming it "Brussels South". Antwerp is really a regional airport and Bruges doesn't have an airport.

18. Belgium has a lot of comic strip authors. Among them the creator of Tintin. What was this artist's name? (no accents!)

From Quiz Another Belgian Trivia Grabbag

Answer: Herge

Herge or George Rémy started drawing the stories of Tintin before WWII for a childrens magazine called 'Le petit Vingtième'. He is famous for the very thorough research he did on places, machines and even people.

19. Who was the general that defended 'Bastogne' during the so-called Battle of the Bulge against von Rundstedt's troops?

From Quiz The Walloon Part Of Belgium

Answer: Mc Auliffe

Mc Auliffe was the man who is reputed to have said 'Nuts' to the Germans asking his surrender. Patton(1885-1945) cut through the encirclement of Bastogne by German troops(December,1944). Sir Brian Horrocks was a British general and played a role in the failed 'Market Garden' operation which was meant to dislodge the German from the bridges across the Rhine. Mac Arthur(1880-1964), was not involved in the Western front events. Patton was born in {California;} Mac Arthur in Little Rock, Arkansas.

20. What was the name of Belgium's national airline company, that went bankrupt in October 2001?

From Quiz Belgium, Capital of Brussels?

Answer: SABENA

A company called SN Brussels Airlines (formerly DAT)) began operations before the end of 2001.

21. One of Brussels' most famous monuments is a statue of a little peeing fellow. His name is?

From Quiz It's All In Brussels

Answer: Manneken Pis

The statue of Manneken Pis (which means 'peeing fellow') dates from the 16th century. Legend has it, there once was a kid who prevented a huge bomb explosion in the city by peeing on the fuse. To show their gratitude, the people of Brussels made a statue to honour this brave kid.

22. Antwerp is quite a busy traffic hub. The Ring (circular motorway) around Antwerp is one of the busiest places for cars and lorries all over Europe. Which tunnel under the Scheldt opened in 1969 and was soon oversaturated?

From Quiz Any Way the Wind Blows in Antwerp

Answer: Kennedy tunnel

One of the main issues for the traffic around Antwerp is that many trucks and cars need to cross the Scheldt. The first tunnel (the Waasland tunnel) opened in 1933 and is one of the longest tunnels in Belgium. But this tunnel had two major drawbacks: first of all, it allowed only one file of traffic in both directions. Secondly, the Antwerp part is mid-city, so drivers from the left bank arrive in a very congested city centre. The Kennedy tunnel opened in 1969 and connects the E17 highway (Antwerp-Ghent) with the Antwerp Ring, on which connect the E19 highway (Brussels - Antwerp - Breda), the E313 highway (Antwerp-Liege) and the E34 (Bruges- Antwerp - Duisburg). The Liefkenshoek tunnel opened in 1987 and is subject to a toll, contrary to the other tunnels mentioned in this question. The Tijsmans tunnel doesn't pass under the Scheldt, but only under the Kanaaldok (one of the docks on the right bank of the Scheldt).

23. Into how many provinces is Flanders divided?

From Quiz Flanders

Answer: 5

East Flanders, West Flanders, Limburg, Antwerp, Flemish Brabant.

24. Which Walloon town became popular for its 'mineral water' when Peter the Great of Russia himself gave his name to one of the sources ?

From Quiz The Walloon Part Of Belgium

Answer: Spa

The best-known source is the 'Pouhon Pierre le Grand'. The word 'spa' became the name for what the Germans call a 'Kurort', or health centre where 'patients' 'take the waters'. Durbuy prides itself on being the smallest town in Belgium, and sometimes even on being the smallest town in the world - which must be rather hard to prove. Floreffe is where the Norbertines founded their first abbey in Belgium. Founder was St. Norbert of Gennep himself. Stavelot has an impressive abbey ( being restored at present) and is well-known for its Blancs Moussis Carnival. It also has a Guillaume Appollinaire museum.

25. What is the population of Flanders?

From Quiz Flanders

Answer: 6.2 million

That's 452/km², making Flanders one of the world's most dense populated states in the world.

26. Belgium has more universities per person than any other European country. The oldest one is not in Brussels but in a smaller city not far away. Where?

From Quiz Another Belgian Trivia Grabbag

Answer: Louvain & Leuven

In the '60s the University of Louvain/Leuven was split into French speaking and Dutch speaking parts. The latter one stayed in Leuven, the former moved to Louvain-la-Neuve, south of Brussels. The library as well was split.

27. One of the greatest painters at the end of the 19th century he stayed for a while near Mons where he took an interest in the life of the miners of the Borinage. Who was he?

From Quiz The Walloon Part Of Belgium

Answer: Vincent van Gogh

The house at Cuesmes where van Gogh stayed is now a touristic attraction. Van Gogh tried to preach to oppressed mining families but was most of the time jeered at by them. Cezanne was born at AIx-en-Provence (1839-1906). Gauguin was born in Paris but had a French-Peruvian mother.(1848-1903). Claude Monet was a Parisian too but painted a lot in Normandy.(1840-1926).

28. Belgium is a kingdom. Who became king in 1993?

From Quiz Belgium, Capital of Brussels?

Answer: Albert II

Baudouin II does not exist. Baudouin I died in 1993 as reigning king for 42 years.

29. Antwerp has installed a Low Emission Zone in 2017. To put it roughly, all of the Old City is in this protected zone. Which kind of emission is targeted?

From Quiz Any Way the Wind Blows in Antwerp

Answer: Exhaust from motor vehicles

Whilst all these may be a concern for a clean environment, the Low Emission Zone is intended solely against vehicle exhaust gases. Every motor vehicle (car, truck, tractor...) using the roads in the Antwerp City District should conform to the most recent exhaust rules. Otherwise the conductor will be fined. Antwerp was the first major city in Belgium to introduce this Low Emission Zone, but several other cities are at least contemplating following suit.

This is category 3851
Last Updated Jun 15 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.