FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Soviet and Russian Government Quizzes, Trivia and Puzzles
  Soviet and Russian Government Quizzes, Trivia

Soviet and Russian Government Trivia

Soviet and Russian Government Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government

Fun Trivia
9 quizzes and 95 trivia questions.
1.
  Russian Presidents from 1991 to 2016    
Match Quiz
 10 Qns
Only three men served as President of Russia from 1991 to 2016. Match the information with the correct Russian President. Best of luck!
Average, 10 Qns, Triviaballer, Mar 07 17
Average
Triviaballer gold member
1488 plays
2.
  Khrushchev    
Multiple Choice
 15 Qns
This is a fun little quiz about my favourite Soviet leader, Khrushchev.
Average, 15 Qns, Mrs_Seizmagraff, May 03 24
Average
Mrs_Seizmagraff
May 03 24
668 plays
3.
  Josef Stalin - "Man Of Steel"    
Multiple Choice
 10 Qns
From USSR with love. This is a short quiz about the Soviet leader from Georgia, Josef Stalin. No fill-in-the-blank questions!
Average, 10 Qns, krzys44, Oct 08 10
Average
krzys44
1506 plays
4.
  Stalin Before the Russian Revolution    
Multiple Choice
 10 Qns
Ten questions on the life of "Uncle Joe" before the Russian Revolution of 1917. Have fun!
Average, 10 Qns, MrSheen, Nov 28 10
Average
MrSheen
302 plays
5.
  Leon Trotsky    
Multiple Choice
 15 Qns
The mastermind of the October Revolution, Trotsky was one of the most influential people in the early days of Communist Russia. Take this quiz to learn more about him.
Tough, 15 Qns, arsalanrizvi, Nov 29 19
Tough
arsalanrizvi
Nov 29 19
781 plays
6.
  Joseph Stalin    
Multiple Choice
 10 Qns
Stalin is a truly interesting historical figure - not insane, and with many political talents and some contradictions in personality. Hope this gives you an insight ...
Tough, 10 Qns, pavr, Jan 19 21
Tough
pavr
Jan 19 21
1461 plays
7.
  Tidbits on Vladimir Ilyich Lenin    
Multiple Choice
 5 Qns
Some interesting tidbits on Lenin. If you like it, perhaps I'll make another one...
Average, 5 Qns, thejazzkickazz, Jun 19 05
Average
thejazzkickazz gold member
1018 plays
8.
  Vladimir Lenin    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about the great Russian revolutionary Lenin, who started a regime in Russia that lasted for over seven decades.
Tough, 10 Qns, mooney1979, Mar 26 16
Tough
mooney1979
765 plays
9.
  Life of Lenin    
Multiple Choice
 10 Qns
After studying the life of Lenin in History I decided to test everyone else's knowledge!
Average, 10 Qns, rach15, Aug 08 17
Average
rach15
1215 plays
trivia question Quick Question
Where did Stalin study after he had left Gori, his hometown in Georgia?

From Quiz "Josef Stalin - "Man Of Steel""




Related Topics
  Mixed Russia [General] (2 quizzes)

  Russia [Geography] (28 quizzes)

  Russian Language [World] (9 quizzes)

  Russian History [History] (39 quizzes)

  Russian Literature [Literature] (9 quizzes)

  Russian Royals [People] (33 quizzes)

  Russians: Famous & Historical [People] (2 quizzes)


Soviet and Russian Government Trivia Questions

1. What was Khrushchev's first name?

From Quiz
Khrushchev

Answer: Nikita

"Nikita" is also a great Elton John song. (Imagine Elton singing "Yuri, I need you so...?") The other three options are first names of other Soviet leaders (Andropov, Chernenko, and Brezhnev...can you match them up???)

2. What name was Lenin christened with?

From Quiz Vladimir Lenin

Answer: Uljanov & Ulyanov & Ulianov

Vladimir Ilich was born to the Ulyanov family on 10th April 1870.

3. Lenin's ideology was _____?

From Quiz Life of Lenin

Answer: Marxist

Russia was a very backward country at the begninning of the 20th century and Lenin believed that Marxism offered the best solution to the country's problems.

4. Josef Stalin's real name was:

From Quiz Josef Stalin - "Man Of Steel"

Answer: Josef Vissarionovich Dzhugashvili

Stalin came from Gori, which is now in the Republic of Georgia. He was born on 21st December 1879. In 1910 he adopted the pseudonym Josef Stalin, Stalin meaning "a man of steel." Both his parents were Georgian peasants neither of whom spoke Russian.

5. What does the name 'Stalin' mean?

From Quiz Joseph Stalin

Answer: Man of Steel

Stalin chose this modest name to let the Russian public what they could expect in the future.

6. Where and in what year was Trotsky born?

From Quiz Leon Trotsky

Answer: Ukraine, in 1879

He was born Lev Davidovich Bronstein in Ukraine, then part of the Russian empire, to a wealthy Jewish farmer.

7. What was V. I. Lenin's real last name?

From Quiz Tidbits on Vladimir Ilyich Lenin

Answer: Ulianov & Ulyanov & Uljanov

His birth name was Vlaidimir Ilyich Ulyanov.

8. Stalin (meaning "Man of Steel") wasn't his real name. What was?

From Quiz Stalin Before the Russian Revolution

Answer: Josef Vissarionovich Djugashvili

Stalin's father was a drunken cobbler called Vissarion Djugashvili and his mother (who doted on her son) was called Ekaterina Geladze.

9. Where was Khrushchev from?

From Quiz Khrushchev

Answer: Kursk Oblast

Stalin was from Georgia, and Cher is from Armenia. (Stalin was a Soviet leader, Cher is not). Khrushchev was born on April 17, 1894, in the village of Kalinovka in the Kursk Oblast, near the border with Ukraine.

10. What was the first name of Lenin's father?

From Quiz Vladimir Lenin

Answer: Ilya

Ilya Nikolaevich Ulyanov had a job as Inspector of Popular Schools and was determined on educating his children properly. Alexander was Lenin's elder brother. Dmitri was Lenin's younger brother. Nicholas was the name of the last tsar of the Russian Empire.

11. When did Lenin publish his controversial leaflet "What is to be done?"?

From Quiz Life of Lenin

Answer: 1902

It was first presented at a conference in London where the Social Democrats (SDs) had their meetings.

12. Where did Stalin study after he had left Gori, his hometown in Georgia?

From Quiz Josef Stalin - "Man Of Steel"

Answer: Tbilisi Theological Seminary

Yes, it is true. Stalin initially studied to become a priest. He learnt the Russian language at the Gori church school which he attended between 1888 and 1894.

13. What was the nickname Stalin adopted before he began to use 'Stalin'?

From Quiz Joseph Stalin

Answer: Koba

Stalin used the code name 'Koba' in the pre-revolutionary days and in his time in exile.

14. In 1897, Trotsky helped form what organisation?

From Quiz Leon Trotsky

Answer: South Russian Workers' Union

Trotsky had become a radical follower of the German philosopher, Karl Marx. He was arrested and charged with spreading dangerous ideas and causing political disorder in 1898, and was exiled to Siberia. Four years later, he escaped-using Trotsky as his name, which later became his popular name-and fled to London, where he met Lenin Plekhanov, and Martov and joined their group of Russian Social Democrats.

15. What event occurred in 1887 that caused much resentment against the Russian Czarist regime?

From Quiz Tidbits on Vladimir Ilyich Lenin

Answer: Brother hanged

His brother Aleksandr was hanged in 1887 for participating in a plot to kill the current Czar, Alexander III.

16. What event in 1892 is said to have had helped make Stalin become a rebel?

From Quiz Stalin Before the Russian Revolution

Answer: Being present at the public hanging of two criminals

Two Georgian bandits (Sandro Khubuluri and Tato Jioshvili) were hung in Gori on 13 February 1892. Stalin was there because his school had taken all the pupils to witness the execution. The hangings were badly carried out and both men took quite a while to die. Stalin sympathised with the bandits and saw the executions as an example of the oppression of Imperial Russia.

17. In what year did Khrushchev join the Communist Party?

From Quiz Khrushchev

Answer: 1918

Khrushchev joined the year after the Revolution, 1918. At that time, Russia was in the midst of a bloody civil war and the disasterous economic policy of Lenin known as "War Communism". Khrushchev's rise was quite rapid, becoming political commissar during the war in the early 1920s.

18. What is the name of the provincial town in which Lenin spent his childhood?

From Quiz Vladimir Lenin

Answer: Simbirsk

Simbirsk is in south-east Russia lying on the Volga river. Myshkin is located in the Yaroslavl Oblast, which lies to the northeast of the Moscow Oblast. The city of Putchezh, also in the Ivanovo Oblast, is a port on the west side of the Volga. Krasnoarmeisk lies very close to Moscow and is a centre for scientific research.

19. What did the pamphlet "What is to be done?" result in?

From Quiz Life of Lenin

Answer: Split of Mensheviks and Bolsheviks

A few of the Social Democrats disagreed with Lenin's proposed amendments to Marxist theory. Marxism held that history is a science, subject to laws and therefore to determinism (or inevitability). Marx had said that feudalism was followed by capitalism, which in turn would be superseded by socialism. However, Lenin wanted to bypass capitalism.

20. In which month and year was Stalin arrested and deported to Vologda, where he was supposed to remain for three years under open police surveillance?

From Quiz Josef Stalin - "Man Of Steel"

Answer: December, 1911

Josef Stalin escaped from exile in Vologda on 29th February, 1912.

21. What was Stalin's position in the Politburo at the time of Lenin's death?

From Quiz Joseph Stalin

Answer: General Secretary

Before Stalin the post of General Secretary was not highly regarded, but Stalin quickly showed how important it could be networking with the grass roots and by appointing his men to posts throughout the party. (In his will, Lenin recommended that he be removed - but the Poltiburo left him in place, with disastrous results for most of them).

22. After the Russian Revolution of 1905, Trotsky returned home to direct the socialist workers' movement in which city?

From Quiz Leon Trotsky

Answer: St. Petersburg

Trotsky was made chairman of St. Petersburg Soviet (Council) of Workers' Deputies. He distinguished himself from other leaders by his stubborn and revolutionary nature. After Emperor Nicholas II promised civil rights for Russia's peasants, Trotsky called for an end to the workers' strike.

23. What profession did Lenin enter following graduation from St. Petersburg University?

From Quiz Tidbits on Vladimir Ilyich Lenin

Answer: Law

24. What did Stalin's mother hope Stalin would become?

From Quiz Stalin Before the Russian Revolution

Answer: A priest

Stalin's mother worked hard, and relied on the kindness of family and friends, in order to afford to send him to the Orthodox Theological Seminary in Tiflis. Although he was an extremely bright student, he was expelled for missing his exams in 1899.

25. During the power struggles in the Party following Lenin's death in 1924, Khrushchev allied himself with Kagonovich and Stalin against which other politburo members?

From Quiz Khrushchev

Answer: Trotsky, Kirov and Bukharin

Khrushchev was appointed to a political post in the Ukraine following his training in the mid 1920s, under the leadership of Kagonovich. Khrushchev's career took off with Stalin's blessing (it was not a good idea to oppose him in the 1930s!) and by 1935 Khrushchev was second in command of the Moscow Communist Party.

26. In 1921, Lenin needed to make changes in order to improve relations with the peasantry and improve the Russian Economy. What was this change known as?

From Quiz Vladimir Lenin

Answer: New Economic Policy

The return of a free market brought on by the NEP led to the emergence of "nepmen" who soon controlled the majority of retail trade in Russia. The NEP brought on a recovery of the economy in both rural and urban areas.

27. In which year was Stalin appointed as General Secretary of the Communist Party's Central Committee?

From Quiz Josef Stalin - "Man Of Steel"

Answer: 1922

Stalin understood that "cadres are everything"; if you control the personnel, you control the organization. He shrewdly used his new position to consolidate power in exactly this way--by controlling all appointments, setting agendas, and moving around Party staff.

28. Whom did Lenin recommend as his successor in his final testament?

From Quiz Joseph Stalin

Answer: He did not recommend anyone as his successor

Lenin critisised Trotsky and Stalin specifically and recommended that Stalin be removed from his position as General Secretary. No one individual was preferred.

29. In 1917, Trotsky joined which party?

From Quiz Leon Trotsky

Answer: Bolshevik

Although he had earlier criticized Lenin's policy of a one-party dictatorship, he later joined forces with him, and became one of the most important members of the Bolshevik Party. He led the opposition to the Provisional Government that had formed after Nicholas II's abdication, and was arrested in August. He was released the next month.

30. Lenin was exiled to Siberia following a year in prison in 1896. His fiancee was also exiled at the time. The two married in Siberia and became lifelong comrades. What was her first name?

From Quiz Tidbits on Vladimir Ilyich Lenin

Answer: Nadezhda

This is category 13538
Last Updated Jun 18 2024 11:28 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.