FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Russian Presidents from 1991 to 2016
Quiz about Russian Presidents from 1991 to 2016

Russian Presidents from 1991 to 2016 Quiz


Only three men served as President of Russia from 1991 to 2016. Match the information with the correct Russian President. Best of luck!

A matching quiz by Triviaballer. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. Soviet and Russian Government

Author
Triviaballer
Time
5 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
386,346
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1454
Last 3 plays: Guest 81 (7/10), psnz (10/10), Cinnamon6 (6/10).
Mobile instructions: Press on an answer on the right. Then, press on the gray box it matches on the left.
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. In 1991 I was the first popularly elected President of Russia.  
Boris Yeltsin
2. Just three months after I took power in 2008, a conflict erupted involving Georgia, Russia, and South Ossetia.  
Dmitry Medvedev
3. I worked in the KGB from 1975 to 1991 but I left the organization shortly after the fall of the Soviet Union.  
Boris Yeltsin
4. I was the first person to serve as President of Russia for more than 10 years.  
Boris Yeltsin
5. Representing United Russia, I was the first person elected President of Russia that did not run as an independent.  
Vladimir Putin
6. I was the first Russian President to resign from the office and in my farewell address I told the nation "I want to ask for your forgiveness, that many of our dreams didn't come true".  
Vladimir Putin
7. I was the first person elected President of Russia to be under 45 years of age.  
Dmitry Medvedev
8. Of the first three Presidents of Russia I was the only one to never receive at least 70% of the popular vote in an election.  
Dmitry Medvedev
9. In 2007 I was voted Time's Person of the Year and from 2013 to 2016 I was ranked by Forbes as the World's Most Powerful Individual each year.  
Vladimir Putin
10. I was the first President of Russia to be elected after terms were extended from four to six years.  
Vladimir Putin






Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1991 I was the first popularly elected President of Russia.

Answer: Boris Yeltsin

The 1991 Russian Presidential Election had a stellar voter turnout of nearly 75%. Of those voters, more than 58% voted for Boris Yeltsin who ran as an independent. Prior to 1991 Russia was a part of the Soviet Union with its last prominent leader being Mikhail Gorbachev.
2. Just three months after I took power in 2008, a conflict erupted involving Georgia, Russia, and South Ossetia.

Answer: Dmitry Medvedev

Commonly referred to as the Russo-Georgian War, the military conflict lasted only five days in August 2008. In 1991 after the break-up of the Soviet Union the Republic of Georgia was created. Shortly thereafter the regions of South Ossetia and Abkhazia sought to establish their own republic and break away from the rule of Georgia.

These regions were provided some self-government but an agreeable resolution was not reached before the fighting in 2008. With the support of Russian President Dmitry Medvedev, the Russian military assisted both South Ossetia and Abkhazia in their fight against Georgia.

Interestingly, Russia continued to occupy both regions after a ceasefire had been reached.
3. I worked in the KGB from 1975 to 1991 but I left the organization shortly after the fall of the Soviet Union.

Answer: Vladimir Putin

From 1975 to 1985, Putin primarily worked in counter-espionage in Leningrad (re-named St. Petersburg in 1991) and then in 1985 he began working in Dresden in East Germany. He returned to St. Petersburg in 1991 where he recruited new members to the KGB. At the time of his resignation from the KGB in 1991 he had reached the rank of Lieutenant Colonel.
4. I was the first person to serve as President of Russia for more than 10 years.

Answer: Vladimir Putin

In 2014 Russian President Vladimir Putin reached 10 years in the role. He had previously served two four-year terms in 2000 and 2004, before he was elected for a third time in 2012. Boris Yeltsin served as President of Russia from 1991 to 1999 and Dmitry Medvedev served from 2008 to 2012.
5. Representing United Russia, I was the first person elected President of Russia that did not run as an independent.

Answer: Dmitry Medvedev

Incredibly, during the first four Russian Presidential Elections the winner ran as a non-partisan Independent. The three main candidates in the 2008 election were all represented by a major party. Dmitry Medvedev received 71% of the vote representing United Russia, Gennady Zyuganov received 18% representing the Communist Party, and Vladimir Zhirinovsky received 9.5% representing the Liberal Democratic Party.
6. I was the first Russian President to resign from the office and in my farewell address I told the nation "I want to ask for your forgiveness, that many of our dreams didn't come true".

Answer: Boris Yeltsin

I would imagine, similar to all politicians, Boris Yeltsin undertook the office of president with high hopes for improvement. However, over time his support waned and he left office with an approval rating of an abysmal 2%. During much of his second term Yeltsin was in ill-health due to a heart condition and possible complications from alcohol dependence.
7. I was the first person elected President of Russia to be under 45 years of age.

Answer: Dmitry Medvedev

When elected President of Russia in 2008 Dmitry Medvedev was 42 years old. As a comparison, Boris Yeltsin was 60 when first elected in 1991 and Vladimir Putin was 47 when first elected in 2000.
8. Of the first three Presidents of Russia I was the only one to never receive at least 70% of the popular vote in an election.

Answer: Boris Yeltsin

In 1991 Boris Yeltsin received 58.6% of the popular vote whereas in 1996 he received 54.4%. Vladimir Putin actually received a lower percentage of the popular vote in his first election (53.4%) than Yeltsin did. However, Putin surged in 2004 receiving 71.9% of the popular vote and in 2012 he received 63.6%.

In his election win in 2008 Dmitry Medvedev received 71.2% of the popular vote.
9. In 2007 I was voted Time's Person of the Year and from 2013 to 2016 I was ranked by Forbes as the World's Most Powerful Individual each year.

Answer: Vladimir Putin

Other accolades received by Vladimir Putin include China's Confucius Peace Prize in 2011, the Order of the Golden Eagle from Kazakhstan in 2004, the Legion of Honour from France in 2006, and the Order of JosÚ MartÝ from Cuba in 2014. He has also been awarded with an honorary doctorate degree from Yerevan State University, Athens University, and the University of Belgrade.
10. I was the first President of Russia to be elected after terms were extended from four to six years.

Answer: Vladimir Putin

In 2011 the Russian Presidential term length was increased for future terms. Shortly after this announcement Vladimir Putin, who was serving as Prime Minister at the time, announced that he would seek a third term as president.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
May 03 2023 : Guest 81: 7/10
Apr 27 2023 : psnz: 10/10
Apr 15 2023 : Cinnamon6: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Mother Russia:

Quizzes on Russia from me and other FT authors

  1. Russian Presidents from 1991 to 2016 Average
  2. Perm Average
  3. Everyday Russian Phrases Easier
  4. Russian in Russian Average
  5. Russian Movies Tough

Also part of quiz lists:
5/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us