FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Kazakhstan Quizzes, Trivia and Puzzles
  Kazakhstan Quizzes, Trivia

Kazakhstan Trivia

Kazakhstan Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia

Fun Trivia
4 Kazakhstan quizzes and 40 Kazakhstan trivia questions.
1.
Kazakhstan  Home of the Free Spirited
  Kazakhstan - Home of the Free Spirited   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
This quiz is a glimpse into the varied landscapes in the world's ninth largest country, Kazakhstan. The word Kazakh originally meant 'free spirit' or 'independent', so play this quiz to learn a little about the land of the free spirited.
Average, 10 Qns, Tizzabelle, May 06 23
Average
Tizzabelle gold member
May 06 23
2557 plays
2.
A Handy Guide to Kazakhstan
  A Handy Guide to Kazakhstan   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Are you after some basic facts about Kazakhstan? Then this quiz on the Central Asian nation might be just the thing you need. Try it and find out...
Average, 10 Qns, Fifiona81, Sep 28 21
Average
Fifiona81 editor
Sep 28 21
186 plays
3.
  Kazakhstan   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz comes from my desire to help the '195 Day Bus Tour' continue to expand and educate people about all of the nations and cultures in the world. This quiz is all about the central Asian nation of Kazakhstan. Good luck!
Average, 10 Qns, KatieK54, Dec 15 19
Average
KatieK54 gold member
Dec 15 19
3125 plays
4.
  Bicentennial City of Astana    
Multiple Choice
 10 Qns
People often don't have much knowledge of central Asia, including Kazakhstan. The capital of Kazakhstan, Astana, has a 200 year old history, astonishing architecture and an interesting, but freezing climate.
Average, 10 Qns, ILoveSBSP, Sep 30 13
Average
ILoveSBSP
209 plays

Kazakhstan Trivia Questions

1. The Bayterek tower, one of the most popular buildings and tourist destinations in Astana, has a nickname. What is the sweet nickname of this famous monument?

From Quiz
Bicentennial City of Astana

Answer: Large Lollipop

The Bayterek is a 105m high monumental tower, a famous site attracting tourists and local Kazakhs. Also, there is a gilded hand print (or Alakan) of the former president of Kazakhstan, Nursultan Nazarbayev, in the tower.

2. What city was once called Akmola and is the capital of Kazakhstan? It has since been given yet another name.

From Quiz Kazakhstan

Answer: Astana

Astana (now Nur-Sultan) is the second largest city, after the city of Almaty. Astana is also the second coldest capital city in the world, after Ulaanbaatar, Mongolia, with temperatures sometimes as low as -40 °C.

3. Astana, because of its isolation, is the second coldest capital in the world. The third coldest capital in the world is Moscow, and the first is Ulaanbaatar, Mongolia. Despite its cold temperature, the climate of Astana is classified as which type?

From Quiz Bicentennial City of Astana

Answer: Humid continental

The average annual temperature in Astana is 1.8 C (35.2 F), and the city is covered in ice and snow half of the year. But overall, Astana is still classified in a humid continental climate, because Astana has cold winters, but it also has warm summers.

4. While it is considered a 'landlocked' country, Kazakhstan has several large lakes and river systems across its vast terrain, but what two seas does it also border?

From Quiz Kazakhstan

Answer: Aral Sea and Caspian Sea

The Caspian Sea sits on the southwestern border of the nation and the Aral Sea crosses into Kazakhstan due west of the Caspian Sea. The nation also is home to Lake Balkhash, Lake Zaysan, and the Charyn River and gorge.

5. There are two etymologies of the word "Astana": The first one is the more common one, which is "capital" in Kazakh. The second one is more obscure and archaic, and most likely originated from what Middle Eastern language?

From Quiz Bicentennial City of Astana

Answer: Persian

The word Astana originated from the Persian word "astane", which could mean "royal palace". Some researchers claimed that the word Astana could also mean "hanging in the dawn" in Turkish. Alas the word origin remains unknown.

6. Astana doesn't lie on any large body of water. There is one important river which flows through the city of Astana, and supports the city's agriculture. What cross-country river flows through Astana?

From Quiz Bicentennial City of Astana

Answer: Ishim

The Ishim River is one of the reason why Astana was chosen as the capital of Kazakhstan. The river's 2,450 km (1,520 miles) long, but despite its length, the river only crosses two countries, Russia and Kazakhstan. The Ob River flows through only Russia. The Tobol only flows through the northwestern part of Kazakhstan. The Irtysh River flows through four countries, starting its life near the Russia-Kazakhstan-Mongolia-China quadpoint.

7. Kazakhstan's citizens celebrate their independence from the former Soviet Union on what day?

From Quiz Kazakhstan

Answer: December 16th

Kazakhstan gained independence from the Soviet Union on December 16, 1991, and it was the last Soviet Republic to declare independence. The nation's political system is that of a presidential republic, whereby the president holds considerable authority under which there is limited ability to object.

8. Astana, compared to other capitals, is relatively small, having no satellite towns. Which city is the closest city to this isolated town?

From Quiz Bicentennial City of Astana

Answer: Stepnogorsk

Stepnogorsk, the closest town to Astana, is 134 kilometers (84 miles) away. During the Soviet era, Stepnogorsk was once a research site for scientists in nuclear and other fields.

9. Kazakhstan is thought to be the original home of what fruit?

From Quiz Kazakhstan

Answer: apple

The region of central Asia where Kazakhstan sits is said to be the origin for the apple Malus sieversii/Malus domestica. It is a wild apple that is considered the sole ancestor of most domesticated types of apples.

10. The state language of Kazakhstan is Kazakh. What is the nation's other official language?

From Quiz Kazakhstan

Answer: Russian

Russian is the other official language and it is the most predominant language used in everyday business and government. It is referred to as the 'language of inter-ethnic communication'.

11. Kazakhstan is a landlocked country. It borders the Caspian Sea, and it's not actually a open sea at all. Which sea, connected to the oceans, is located closest to Astana?

From Quiz Bicentennial City of Astana

Answer: Kara Sea

The isolation is one of the reason of Astana's cold climate, but the lack of warm currents is also a cause of its cold weather. The Kara Sea is 1,677 kilometers (1,042 miles) away from Astana. The distance of other seas to Astana in increasing order is: Barents Sea, Sea of Azov, White Sea, Black Sea and the Gulf of Finland. Have you ever noticed that when you're looking at the map, that you'll find a several bays on the north shore of Russia? One of the long bays belongs to the Kara Sea, and significantly decreases the distance from Astana to the Kara Sea.

12. The role of designer of the Astana International Airport, and the whole capital city project, was held by the same person. Who was he?

From Quiz Bicentennial City of Astana

Answer: Kisho Kurokawa

Kisho Kurokawa was a famous Japanese architect who has designed buildings in some of the largest cities in the world. Frank Lloyd Wright died decades before most of the buildings in Astana were constructed. In addition, Rossi has only designed in Europe and Japan.

13. Kazakhstan's flag includes an old khanate national ornament and a Steppe eagle flying beneath a sun with 32 beams of light. What colors are on the nation's flag?

From Quiz Kazakhstan

Answer: blue and yellow

The use of the khanate symbol refers to the art and cultural history of the Kazakh people, while the blue background represents the multi-ethnic nation that Kazakhstan has become. The eagle and sun are more traditional in their representation, as the sun represents life and possibilities, the beams represent the grain that nourishes the people, and the eagle represents the power of the state. These are symbols that have been used by the Kazakh people for centuries.

This is category 20403
Last Updated May 25 2024 5:50 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.