FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Kazakhstan
Quiz about Kazakhstan

Kazakhstan Trivia Quiz


This quiz comes from my desire to help the '195 Day Bus Tour' continue to expand and educate people about all of the nations and cultures in the world. This quiz is all about the central Asian nation of Kazakhstan. Good luck!

A multiple-choice quiz by KatieK54. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia
  8. »
  9. Kazakhstan

Author
KatieK54
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
323,687
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
3127
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: emmal2000uk (0/10), sally0malley (0/10), Guest 178 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following nations does NOT share part of its border with Kazakhstan? Hint


Question 2 of 10
2. Kazakhstan has an abundance of accessible fossil fuels and natural resources, specifically minerals.


Question 3 of 10
3. What city was once called Akmola and is the capital of Kazakhstan? It has since been given yet another name. Hint


Question 4 of 10
4. While it is considered a 'landlocked' country, Kazakhstan has several large lakes and river systems across its vast terrain, but what two seas does it also border? Hint


Question 5 of 10
5. Over 80% of the people of Kazakhstan are either members of the Islamic or Protestant faiths.


Question 6 of 10
6. Kazakhstan's citizens celebrate their independence from the former Soviet Union on what day? Hint


Question 7 of 10
7. Kazakhstan is thought to be the original home of what fruit? Hint


Question 8 of 10
8. The state language of Kazakhstan is Kazakh. What is the nation's other official language?
Hint


Question 9 of 10
9. Kazakhstan has the first functioning space launch facility in the world.


Question 10 of 10
10. Kazakhstan's flag includes an old khanate national ornament and a Steppe eagle flying beneath a sun with 32 beams of light. What colors are on the nation's flag? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 24 2024 : emmal2000uk: 0/10
Jun 04 2024 : sally0malley: 0/10
May 12 2024 : Guest 178: 8/10
May 10 2024 : Guest 5: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following nations does NOT share part of its border with Kazakhstan?

Answer: Afghanistan

Kazakhstan is bordered by Russia, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, and China. Kazakhstan is the ninth largest nation in the world, which is roughly four times the size of the state of Texas. It is also the largest landlocked country in the world.
2. Kazakhstan has an abundance of accessible fossil fuels and natural resources, specifically minerals.

Answer: True

The country has considerable reserves of zinc, uranium, manganese, copper, coal, iron, gold, lead, and chromium. Kazakhstan is also among the top fifteen global nations with an abundance of oil and natural gas reserves.
3. What city was once called Akmola and is the capital of Kazakhstan? It has since been given yet another name.

Answer: Astana

Astana (now Nur-Sultan) is the second largest city, after the city of Almaty. Astana is also the second coldest capital city in the world, after Ulaanbaatar, Mongolia, with temperatures sometimes as low as -40 C.
4. While it is considered a 'landlocked' country, Kazakhstan has several large lakes and river systems across its vast terrain, but what two seas does it also border?

Answer: Aral Sea and Caspian Sea

The Caspian Sea sits on the southwestern border of the nation and the Aral Sea crosses into Kazakhstan due west of the Caspian Sea. The nation also is home to Lake Balkhash, Lake Zaysan, and the Charyn River and gorge.
5. Over 80% of the people of Kazakhstan are either members of the Islamic or Protestant faiths.

Answer: False

The majority of people in Kazakhstan follow the religious teachings of either Islam or the Russian Orthodox church. Protestants account for less than five percent of the nation's citizens.
6. Kazakhstan's citizens celebrate their independence from the former Soviet Union on what day?

Answer: December 16th

Kazakhstan gained independence from the Soviet Union on December 16, 1991, and it was the last Soviet Republic to declare independence. The nation's political system is that of a presidential republic, whereby the president holds considerable authority under which there is limited ability to object.
7. Kazakhstan is thought to be the original home of what fruit?

Answer: apple

The region of central Asia where Kazakhstan sits is said to be the origin for the apple Malus sieversii/Malus domestica. It is a wild apple that is considered the sole ancestor of most domesticated types of apples.
8. The state language of Kazakhstan is Kazakh. What is the nation's other official language?

Answer: Russian

Russian is the other official language and it is the most predominant language used in everyday business and government. It is referred to as the 'language of inter-ethnic communication'.
9. Kazakhstan has the first functioning space launch facility in the world.

Answer: True

The Baikonur Cosmodrome, also known as Tyratam, is the world's first and largest space launching facility, located in southwestern corner of the nation. It served as the base of the space operations for the former Soviet Union in the 'space race' of the 1950s and 1960s.
10. Kazakhstan's flag includes an old khanate national ornament and a Steppe eagle flying beneath a sun with 32 beams of light. What colors are on the nation's flag?

Answer: blue and yellow

The use of the khanate symbol refers to the art and cultural history of the Kazakh people, while the blue background represents the multi-ethnic nation that Kazakhstan has become. The eagle and sun are more traditional in their representation, as the sun represents life and possibilities, the beams represent the grain that nourishes the people, and the eagle represents the power of the state.

These are symbols that have been used by the Kazakh people for centuries.
Source: Author KatieK54

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us