FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about ExUSSR Republics
Quiz about ExUSSR Republics

Ex-USSR Republics Trivia Quiz


In the old days, you just needed to know USSR and 'Moscow' to be able to score points in a geography quiz. These days it is a lot tougher... But, it is a fascinating region, and I hope you will learn something from this (first) quiz. Enjoy.

A multiple-choice quiz by wimm. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia

Author
wimm
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
54,128
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1390
- -
Question 1 of 10
1. An easy warm-up question for you: name the capital of Georgia? Hint


Question 2 of 10
2. I'm looking for the country which is surrounded by Romania (west and south border) and Ukraine (north and northeast border). Hint


Question 3 of 10
3. What is the name of the lower house of the Russian Parliament?

Answer: (One Word)
Question 4 of 10
4. When we talk about currencies, sure you remember that the currency in the USSR was the roebel (rouble). Do you also know the currency in Georgia? Hint


Question 5 of 10
5. And the currency in the Ukraine? Hint


Question 6 of 10
6. Everybody will remember the disaster in the nuclear plant of Tsjernobyl(Chernobyl) in April 1986. Name the country where this happened? Hint


Question 7 of 10
7. I'll give you some facts, you'll give me the name of this country. It became independent in 1991. In 1988 there was a very big earthquake, killing 25000 people. In that same year there was a conflict with neighbour Azerbaijan about the enclave Nagorno-Karabach. When you know the currency is the 'dram', can you tell me the country?

Answer: (One Word)
Question 8 of 10
8. Some politics anyone? Who was elected in April 2000 as president of Georgia? Hint


Question 9 of 10
9. Can you give me the capital of Tadzjikistan? Hint


Question 10 of 10
10. The 2000 US open tennis championship for men was won by a Russian player, can you give me his name?

Answer: (surname only)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. An easy warm-up question for you: name the capital of Georgia?

Answer: Tbilisi

Yerevan is the capital of Armenia, Baku the capital of Azerbaijan and Gozi is the town in Georgia where Joseph Stalin was born...
2. I'm looking for the country which is surrounded by Romania (west and south border) and Ukraine (north and northeast border).

Answer: Moldova

3. What is the name of the lower house of the Russian Parliament?

Answer: duma

4. When we talk about currencies, sure you remember that the currency in the USSR was the roebel (rouble). Do you also know the currency in Georgia?

Answer: Lari

1 Lari = 100 Tetri, by the way...
5. And the currency in the Ukraine?

Answer: Hryvnia

The lek is the currency in Albania, and 1 hyrvnia = 100 kopiyka ...
6. Everybody will remember the disaster in the nuclear plant of Tsjernobyl(Chernobyl) in April 1986. Name the country where this happened?

Answer: Ukraine

The last reactor of this nuclear plant was closed down on 15 December 2000...
7. I'll give you some facts, you'll give me the name of this country. It became independent in 1991. In 1988 there was a very big earthquake, killing 25000 people. In that same year there was a conflict with neighbour Azerbaijan about the enclave Nagorno-Karabach. When you know the currency is the 'dram', can you tell me the country?

Answer: Armenia

For your information: 1 dram = 100 luma
8. Some politics anyone? Who was elected in April 2000 as president of Georgia?

Answer: Shevardnadze

Dzoember Patjasjvili was the opponent in the elections. He admitted his defeat, but made accusations about fraude, which might be true according international observers. Nazarbajev is the reigning president of Kazakhstan. Karimov is the reigning president of Oezbekistan.
9. Can you give me the capital of Tadzjikistan?

Answer: Doesjanbe (Dushanbe)

Chisnau is the capital of Moldavia, Talinn from Estonia and Minsk from Belarus.
10. The 2000 US open tennis championship for men was won by a Russian player, can you give me his name?

Answer: Safin

Source: Author wimm

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Asian Geography Difficult
2. Name That Country In Asia! Tough
3. Geography, Asian Style Tough
4. I'm Where In Asia Average
5. Geography Bee III Average
6. Asia Tough
7. Asia : A Mystery For You ? Tough
8. Former Soviet Socialist Republics Average
9. Backpacking Asia Average
10. Biggest Islands In Asian Countries Difficult
11. Asia in a Nutshell Difficult
12. Asian Compass Average

6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us