FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Asian Geography
Quiz about Asian Geography

Asian Geography Trivia Quiz


Here is a quiz to test your knowledge of Asian Geography. Good luck, I hope you find it interesting.

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
98
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
7944
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 119 (6/10), Guest 70 (8/10), Guest 45 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following river's headwaters are not located in China? Hint


Question 2 of 10
2. What is the name of the former principality that was located between Nepal and Bhutan? Hint


Question 3 of 10
3. The mouth of the Ganges river can be found within what country? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following is not a sea bordering Asia? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following is considered an Asian country? Hint


Question 6 of 10
6. What is the largest island in Asia? Hint


Question 7 of 10
7. How many of the top ten most populated countries of the world are located, at least partly, in Asia? Hint


Question 8 of 10
8. Which country shares the longest continuous border with China? Hint


Question 9 of 10
9. Which country does not lay claim to a portion of the South China Sea? Hint


Question 10 of 10
10. What is the capital of Vietnam? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 11 2024 : Guest 119: 6/10
Apr 08 2024 : Guest 70: 8/10
Apr 02 2024 : Guest 45: 4/10
Apr 01 2024 : Guest 184: 4/10
Mar 30 2024 : PurpleComet: 7/10
Mar 26 2024 : Guest 75: 5/10
Mar 26 2024 : Guest 5: 0/10
Mar 25 2024 : Guest 203: 2/10
Mar 22 2024 : Guest 152: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following river's headwaters are not located in China?

Answer: Ganges

The headwaters of the Ganges river can be found in India, on the southern side of the Himalayan range.
2. What is the name of the former principality that was located between Nepal and Bhutan?

Answer: Sikkim

Sikkim is now the 22nd state of India. This came into effect 26th April, 1975.
3. The mouth of the Ganges river can be found within what country?

Answer: Bangladesh

The Ganges river empties into the Bay of Bengal from its vast mouth in Bangladesh.
4. Which of the following is not a sea bordering Asia?

Answer: Barents Sea

The Barents sea borders on the European portion of Russia. The Kara sea borders on both the European and Asian portions of Russia. The Celebes sea is located between Indonesia and The Philippines. The Arabian sea borders on several Asian countries, such as India, Pakistan and Oman.
5. Which of the following is considered an Asian country?

Answer: Uzbekistan

Uzbekistan is in Central Asia, Lithuania in Europe, Burundi in Africa, and Kreblakistan is a fictitious country that can be found by watching Austin Powers.
6. What is the largest island in Asia?

Answer: Borneo

Figures are in miles (kilometers): Borneo 290,000 (751,100), Sumatra 164,000 (424,760) and Honshu 88,000 (227,920). Singapore's total area (made up of more than one island) is only 276 square miles (716 sq km).
7. How many of the top ten most populated countries of the world are located, at least partly, in Asia?

Answer: 6

The seven countries are: China, India, Indonesia, Russia, Pakistan, and Bangladesh. The other three are: U.S., Brazil, Nigeria, and Mexico.
8. Which country shares the longest continuous border with China?

Answer: Mongolia

Border figures are in kilometers: Mongolia 4,673, Russia 3,605 (plus 40 more at another point), India 3,605, Kazakhstan 1,533. Actually, Myanmar's border (2,185) with China exceeds that of Kazhakstan's in length, but Myanmar just didn't seem big enough to include as a possible answer.
9. Which country does not lay claim to a portion of the South China Sea?

Answer: Thailand

A total of six countries have claims on areas of the South China Sea, where only small islets and reefs can be found. The countries are China, Vietnam, Phillipines, Malaysia, Brunei, and Indonesia. This is an area of tension in the world and is terribly interesting to dabblers of security politics.
10. What is the capital of Vietnam?

Answer: Hanoi

Hanoi is the capital of Vietnam. Ho Chi Minh city is the largest city, located in the south, and it was formerly called Saigon. Hue is the old imperial capital and is located in the center of the country.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us