FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Asia Odd One Out
Quiz about Asia Odd One Out

Asia: Odd One Out Trivia Quiz


This quiz covers a range of issues relating to the Asian continent. Just pick the odd one out in each question!

A multiple-choice quiz by timence. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia

Author
timence
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
375,867
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
467
Last 3 plays: Guest 184 (9/10), Guest 49 (6/10), reeshy (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following seas is not an Asian sea? Hint


Question 2 of 10
2. Which of these countries is NOT classified as an Asian nation? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following cities is NOT part of Asia? Hint


Question 4 of 10
4. The Caspian Sea, the world's largest lake, is located wholly in Asia.


Question 5 of 10
5. Which of these is NOT a mountain range in Asia? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following countries does NOT feature in the top ten Asian countries by land area? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these Asian countries is the odd one out because it is NOT landlocked? Hint


Question 8 of 10
8. Asia has both the smallest and largest deserts in the world by area (excluding Antarctica).


Question 9 of 10
9. Which of these countries is the odd one out because it is NOT one of the five smallest Asian countries by area? Hint


Question 10 of 10
10. Asia is an odd continent out because at the turn of the 21st century it was the only continent without any active volcanoes.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 18 2024 : Guest 184: 9/10
Apr 29 2024 : Guest 49: 6/10
Apr 23 2024 : reeshy: 9/10
Apr 20 2024 : Guest 103: 9/10
Mar 30 2024 : PurpleComet: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following seas is not an Asian sea?

Answer: West China Sea

As indicated by their names, the South China Sea lies to the south of China (and between the Philippines and Vietnam) and the East China Sea to the east (between China and Japan). China's west is made up of land boundaries with Kyrgyzstan, Tajikistan and Pakistan, among others.
2. Which of these countries is NOT classified as an Asian nation?

Answer: Burkina Faso

Burkina Faso is an African nation. Myanmar is in south-east Asia, while Nepal and Taiwan are in south Asia.
3. Which of the following cities is NOT part of Asia?

Answer: Zagreb

Zagreb is the largest and capital city of Croatia, in Europe. Pyongyang is in North Korea; Vientiane in Laos; and Chennai in India.
4. The Caspian Sea, the world's largest lake, is located wholly in Asia.

Answer: False

While much of the Caspian Sea sits in West Asia, it also touches Eastern Europe. The Caspian Sea is over 370,000 square km (143,000 square miles) in surface area.
5. Which of these is NOT a mountain range in Asia?

Answer: Horlick Mountains

The Horlick Mountains are in Antarctica. The Altays are in Central and East Asia, between Russia, China, Mongolia and Kazakhstan. The Zagros Mountains are in Iran and Iraq, and the Himalayas are a very large range north of India and including several of the world's largest peaks (including Mount Everest).
6. Which of the following countries does NOT feature in the top ten Asian countries by land area?

Answer: Thailand

Asia is the largest continent on Earth by area. China consists of over 9.5 million square km and is easily the largest Asian country, followed by the Asian portion of Russia (about 3.9 million). India is the third largest country in Asia by size (about 3.2 million square km); Indonesia sixth (1.9 million); and Pakistan ninth (0.8 million).

While still relatively large in global terms, Thailand comes in 14th in Asia at just over 500,000 square km.
7. Which of these Asian countries is the odd one out because it is NOT landlocked?

Answer: Pakistan

Nepal is landlocked between Bhutan, India, China, Tibet and Bangladesh; Mongolia by China, Kazakhstan and Russia; and Bhutan by India, Bangladesh, China, Nepal and Myanmar. Pakistan has a southern coastal area on the Arabian Sea.
8. Asia has both the smallest and largest deserts in the world by area (excluding Antarctica).

Answer: False

While Asia has some large deserts including the Arabian (West Asia) and Gobi (East Asia), these are significantly smaller than Africa's Sahara Desert. Asia does have two of the world's smallest sub-tropical deserts, the Dasht-e Kavir and Dasht-e Lut, both in Iran.
9. Which of these countries is the odd one out because it is NOT one of the five smallest Asian countries by area?

Answer: Sri Lanka

Sri Lanka, at about 65,000 square km, is small in Asian terms. However, there are at least twelve Asian countries that are substantially smaller, including Brunei (5,700 square km), Singapore (690 square km) and Bahrain (660). The Maldives comes in as smallest, at just 300 square km.
10. Asia is an odd continent out because at the turn of the 21st century it was the only continent without any active volcanoes.

Answer: False

There are many volcanoes in Asia that are considered to be 'active', which means they are in the process of erupting (often slowly) or likely to erupt. Some famous examples, which bring millions of tourists to watch every year, include Mount Fuji (Japan) and Mount Bromo (Indonesia).
Source: Author timence

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us