FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Volcanoes Quizzes, Trivia and Puzzles
Volcanoes Quizzes, Trivia

Volcanoes Trivia

Volcanoes Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Mountains & Volcanoes

Fun Trivia
13 Volcanoes quizzes and 182 Volcanoes trivia questions.
1.
  Hot or Not?    
Collection Quiz
 10 Qns
There are over 1,300 potentially active volcanoes in the world. However, not all the mountains listed in this quiz are volcanoes. Can you pick the "hot" ones out?
Easier, 10 Qns, LadyNym, Feb 18 24
Easier
LadyNym gold member
Feb 18 24
312 plays
2.
  10 Volcanoes Questions   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here are ten famous volcanoes. Do you know their locations?
Average, 10 Qns, minch, Jan 17 09
Average
minch gold member
9137 plays
3.
  Under the Volcano   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Named after the Roman god Vulcan, a volcano spews gas, ash, and hot magma. One in 20 people live within the "danger range" of an active volcano, or a dormant one that may re-awaken someday. Here are just a few of nature's fiery furnaces.
Easier, 10 Qns, gracious1, Jul 16 19
Easier
gracious1 gold member
Jul 16 19
346 plays
4.
  The Pacific Ring of Fire    
Match Quiz
 10 Qns
The Ring of Fire contains more than 75% of the world's volcanoes. In this quiz match the volcano with its location. Good luck!
Easier, 10 Qns, Triviaballer, Feb 05 19
Recommended for grades: 9,10,11,12
Easier
Triviaballer gold member
Feb 05 19
360 plays
5.
  Fire In The Sky   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This will be a tour of a few of the Earth's many active volcanoes. Volcanoes are Earth's most important asset for creating more land. They are deadly, dangerous, and stunning to behold.
Average, 10 Qns, darkgnome101, Jul 20 16
Average
darkgnome101
458 plays
6.
  Volcano Trivia   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
So you think you know your Mt. Vesuvius from your Mt. St. Helens, do you? Take this quiz and let's find out.
Average, 10 Qns, Funguy1996, Oct 24 21
Average
Funguy1996
Oct 24 21
420 plays
7.
  Ring of Fire - Volcanoes and Tectonic Plates   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Ring of Fire is a name given to the region surrounding the Pacific Ocean where volcanic activity is greatly concentrated. This quiz will focus on the volcanoes and tectonic plates in this region.
Tough, 10 Qns, tazman6619, Apr 10 17
Tough
tazman6619 gold member
609 plays
8.
  Volcano Lands   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I'm interested in vulcanology. Can you tell me where I might find these volcanoes?
Average, 10 Qns, ElusiveDream, Jul 04 14
Average
ElusiveDream
636 plays
9.
  Active Volcanoes Around the World    
Multiple Choice
 10 Qns
There are approximately five hundred active volcanoes in the world. Let's find which countries they are located in.
Average, 10 Qns, funnytrivianna, Mar 30 14
Average
funnytrivianna gold member
674 plays
10.
  Volcanoes and Earthquakes    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is designed to test your knowledge of some notable volcanic eruptions and earthquakes that have been officially recorded in the last 1000 years.
Tough, 10 Qns, Porazzen, Oct 28 22
Tough
Porazzen
Oct 28 22
1737 plays
trivia question Quick Question
On which part of the plate do volcanoes and earthquakes usually appear?

From Quiz "Volcanoes"




11.
  Take this Volcanoes Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
I hope you enjoy my quiz!
Average, 10 Qns, sophie38, Mar 10 19
Average
sophie38
Mar 10 19
2940 plays
12.
  Run! It's Lava!    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will be about some of the more well known volcanoes.
Average, 10 Qns, lout62001, Mar 31 14
Average
lout62001 gold member
371 plays
13.
  Ka-BOOOOOOOOM! The Eruption of Krakatoa    
Multiple Choice
 10 Qns
The mother of all volcanic eruptions during the course of modern human history - see how much you know about this mighty disaster!
Average, 10 Qns, Lovepuddin, Feb 03 22
Average
Lovepuddin
Feb 03 22
926 plays
14.
  Questions on Volcanoes    
Multiple Choice
 10 Qns
These are notable active volcanoes of the past and present. See if you know where they are located?
Average, 10 Qns, babyangie, Apr 19 14
Average
babyangie
1811 plays

Volcanoes Trivia Questions

1. Which volcanic mountain in Oregon is about 50m (80 km) southeast of Portland?

From Quiz
Fire In The Sky

Answer: Mount Hood

The Hood to Coast Relay is held every year with runners racing on foot from Mt. Hood at Timberlake Lodge to Seaside, Oregon. Mount Hood is the highest point in Oregon at 11,249 ft (3,427.7 m) high. Mount Hood is a stratovolcano which is a type of composite or group of volcanos.

2. In which country must you go to see the Colima volcano which is sometimes referred to as a "cooking pot"?

From Quiz Active Volcanoes Around the World

Answer: Mexico

The Colima volcano is an active volcano in Mexico. Colima volcano is 4,330 meters (14,206 feet) high. It is a tall cone shape volcano. On June 8, 2005 a huge eruption sent a lot of ash and smoke nearly 5 km (3 miles) into the sky. The active cone is situated in a large caldera, which means that the land has collapsed. Sometimes it's referred to as a "cooking pot".

3. To what mountain range does Mount St. Helens belong?

From Quiz Volcano Trivia

Answer: The Cascades

The Cascades are situated in Northwest America. The 1980 eruption of Mt. St. Helens was one of the worst volcanic eruptions in the United States. One whole side of the mountain was blown away, ruining its perfect cone shape.

4. The former volcanic island of Krakatoa was located just west of this location?

From Quiz Ka-BOOOOOOOOM! The Eruption of Krakatoa

Answer: Java

This is opposed to the infamously-misnamed 1969 C-Grade film "Krakatoa, East of Java."

5. What is it called when one plate is forced under another?

From Quiz Volcanoes

Answer: subduction

It CAUSES friction but is called subduction. It is the heat and force of the friction which causes the molten rock to rise.

6. Cerro Hudson Volcano is located where?

From Quiz Volcanoes

Answer: Chile

7. Where would you find Mauna Loa?

From Quiz Volcanoes

Answer: Hawaii

Still active. Doesn't erupt but lava flows. In recent years roads and homes have been destroyed.

8. Mount Pinatubo is located on which island in the Philippines?

From Quiz Fire In The Sky

Answer: Luzon

Mount Pinatubo is a stratovolcano which erupted in June of 1991 killing over 800 people. Luzon is also the largest island in the Philippines. The capital of the Philippines, Manila, is also located on Luzon. Mount Pinatubo is 4,875 ft (1,486 m) high.

9. The subduction of tectonic plates in the Pacific Rim led to the formation of which mountain range considered to be the longest continental mountain range in the world?

From Quiz Ring of Fire - Volcanoes and Tectonic Plates

Answer: The Andes

The Earth's crust moves and, occasionally, sections collide. When they do, one of these may be forced down into deeper (hotter) regions. When the lower plate reaches a depth that is too hot it will start to melt. This process is called subduction. In the case of The Andes, it was the Nazca and Antarctic plates subducting beneath the South American plate. Once the crust from the two plates melted it rose back to the surface and formed the mountain range. The origins of The Andes can be traced back to the breaking up of Pangea, however, it was during the Cretaceous period that the shaping of The Andes, as we know it today, really began. The subduction of these two plates continues today and it is evidenced by the volume of earthquakes and volcanic activity in the area. This question was provided by pollucci19.

10. Piton de la Fournaise volcano, which has yearly eruptions, is located in which part of the world?

From Quiz Active Volcanoes Around the World

Answer: Reunion Islands

A really active volcano is Piton de la Fournaise. It can be found in Reunion. Eruptions do happen almost every year and there is plenty of lava and lots of small eruptions. The height of Piton de la Fournaise is 2,631 meters (8,632 feet). On January 2, 2010, Piton de la Fournaise erupted. That eruption lasted many days. When eruptions occur the lava builds up along the sides. This action is what is called a shield volcano.

11. What is the name of the mudflow that is sometimes created by melted snow? This mudflow often races down the sides of a volcano.

From Quiz Volcano Trivia

Answer: Lahar

Lahars race down the volcano and surrounding valleys, before reaching towns and villages and flooding them completely. Lahars can be formed by lava melting snow or glacier-induced flooding, among other causes.

12. Which Chinese city was devastated by a magnitude 7.5 earthquake on the 27 July, 1976?

From Quiz Volcanoes and Earthquakes

Answer: Tangshan

The damage from this earthquake extended as far as Beijing, and aftershocks measuring 5.0 on the Richter scale continued after the initial quake.

13. Krakatoa famously blew its top in which year of the 1800s?

From Quiz Ka-BOOOOOOOOM! The Eruption of Krakatoa

Answer: 1883

The last and greatest of the four eruptions took place at 10:02am, Monday, 27th of August, 1883, to be exact...

14. What is the molten rock material under the earth's crust known as?

From Quiz Volcanoes

Answer: magma

Only when it is spewed out in an eruption is it called lava.

15. Where is the El Misti Volcano located?

From Quiz Volcanoes

Answer: Peru

16. Where would you find Mount Etna?

From Quiz Volcanoes

Answer: Sicily

This volcano is still very active.

17. There is a stratovolcano named Big Ben. Where is it found?

From Quiz Fire In The Sky

Answer: Heard Island

Heard Island is located in the Indian Ocean, closer to Antarctica than to Madagascar. The island was discovered by Peter Kemp, a British sailor, in 1833. Mawson Peak, the highest part of Big Ben, is 9,005 ft (2,745 m) high and it is quite active, erupting frequently. The island was discovered by Captain John Heard in 1853.

18. After more than 120 years of dormancy, Mount St. Helens erupted in 1980 resulting in one of the deadliest and the most destructive volcano eruptions in American history. Which three states were affected by the rain of volcanic ash?

From Quiz Run! It's Lava!

Answer: Washington, Idaho and Montana

The eruption caused 57 deaths as well as the destruction of several homes, bridges, railways and highways. Following the event, complete darkness covered Spokane, Washington which is located some 250 miles northeast of the volcano. The resultant ash came down as black rain on the people in Washington, Idaho and part of Montana. Prior to 1980, the last reported eruption was in 1857.

19. The native people of Kamchatka, the part of the Ring of Fire that belongs to Russia, believed that gomuls (mountain spirits) would hunt and roast what creature, thereby causing the volcanoes to light up at night?

From Quiz Ring of Fire - Volcanoes and Tectonic Plates

Answer: Whale

The volcanoes of Kamchatka occur in Russia, right at the eastern edge of Asia. There are 29 active volcanoes in this part of the Ring of Fire. The most active is Karymsky which has been erupting continuously since 1996. This question was provided by VegemiteKid.

20. Where would you travel to in order to witness the eruptions of the Arenal volcano?

From Quiz Active Volcanoes Around the World

Answer: Costa Rica

The Arenal volcano in Costa Rica. It is a cone shaped volcano with a lot of layers of cooled lava. Arenal volcano stands at 1,670 meters (5,476 feet) high. Lava is spewed out from the crater in a continuously pulsating flow. This volcano was thought to be dormant but in 1968 it erupted. The classification of this volcano is called stratovolcano. This means that the layers have grown over time from layers of lava, pumice rock, ash and also tephra. Tephra is fragments of material from within the volcano, that are pushed out during an eruption. This volcano is known to have strombolian eruptions which means low-level.

21. In what year did a famous eruption occur in Krakatau? It practically destroyed the island.

From Quiz Volcano Trivia

Answer: 1883

On 27th August 1883, a volcano on the tiny Indonesian island of Krakatau completely destroyed the island and created one of the loudest explosions ever heard by humankind. The eruption caused massive tsunamis which reached up to 40 metres in height.

22. The sound of the final eruption was reportedly mistaken as gunfire by a public servant in this location, believed to be the furthest the noise of the explosion reached?

From Quiz Ka-BOOOOOOOOM! The Eruption of Krakatoa

Answer: Rodriguez Island, Mauritius, off South Africa; 4,776 kilometers (2,968 miles) distance.

The noise was reported by James Wallis, the chief of police there, in his official report.

23. Where is the molten rock stored whilst underground?

From Quiz Volcanoes

Answer: magma chamber

The main vent is where the magma comes out when there is an eruption. If this vent gets blocked, a secondary vent is formed.

24. Where is the Korovin Volcano located?

From Quiz Volcanoes

Answer: Aleutian Islands

25. In which state is Mount Saint Helens?

From Quiz Volcanoes

Answer: Washington

Mount Saint Helen's eruption in 1980 was heard as far away as Vancouver , B.C. I know, as I heard it!

26. Where can the stratovolcano Nevada Del Ruiz (Mount Ruiz) be found?

From Quiz Fire In The Sky

Answer: Colombia

Mount Ruiz is 80 miles (229 km) west of Bogota, near Armero. At 17,457 ft (5,321 m) high, it is the highest active volcano in Colombia. Lahar flooding has caused the most deaths from its eruptions. Lahar flooding is a mixture of water and mud resulting form the heat generated from the eruptions.

27. Located on the island of Sumbawa in Indonesia, Mount Tambora is a volcano that erupted in 1815 causing global climate change. Due to its effect on weather in Europe and North America, the following year became known as what?

From Quiz Run! It's Lava!

Answer: Year Without a Summer

The eruption itself resulted in over ten thousand deaths but the fallout escalated the totals to in excess of seventy thousand due to starvation and disease. The event created lower temperatures with the ensuing effect of agricultural failure and death of livestock. The Tambora eruption caused the Northern Hemisphere to experience the worst famine of the 19th century.

28. As the snow melts on Mount Azuma-kofuji in Japan, a creature is said to appear on the mountainside. What type of creature does the melting snow appear to take the shape of?

From Quiz Ring of Fire - Volcanoes and Tectonic Plates

Answer: Rabbit

The melting snow in spring time on Mount Azuma-kofuji takes on the form of a rabbit. The appearance of the Snow Rabbit on Mount Azuma was used by the locals as a way to time the planting of their crops. Mount Azuma is a stratovolcano and is still active, and is also a popular tourist site due to the hot springs nearby. From the top of the volcano the nearby city of Fukushima can be viewed. This question was provided by zonko.

29. Where in South America will you find the Sangay volcano?

From Quiz Active Volcanoes Around the World

Answer: Ecuador

Sangay is situated in Ecuador. It is an active volcano which is a towering 5,230 meters (17,159 feet) high. In 2009 some ash soared to an astounding height of 25,000ft. Much of what occurs in the eruptions of Sangay result in pyroclastic flows, ashfall and lahars. A lahar is a mudflow as well as a flow of rocks and water.

This is category 24965
Last Updated Feb 21 2024 2:03 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.