FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Lakes Quizzes, Trivia and Puzzles
Lakes Quizzes, Trivia

Lakes Trivia

Lakes Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Physical Geography

Fun Trivia
15 Lakes quizzes and 175 Lakes trivia questions.
1.
  Locate the Lake!   great trivia quiz  
Label Quiz
 10 Qns
In this quiz, match famous lakes of the world to their locations on the map. Good luck!
Easier, 10 Qns, kyleisalive, May 05 23
Recommended for grades: 8,9,10,11,12
Easier
kyleisalive editor
May 05 23
790 plays
2.
  Lake Locations   popular trivia quiz  
Classification Quiz
 10 Qns
Here are some well-known lakes from around the world. Can you sort them based on the continents they are located on?
Easier, 10 Qns, zorba_scank, Jun 17 23
Recommended for grades: 9,10,11,12
Easier
zorba_scank gold member
Jun 17 23
426 plays
3.
  Listing Lakes Conventionally   great trivia quiz  
Ordering Quiz
 10 Qns
While lakes can be salty or fresh water and vary greatly in terms of size or depth, they all are surrounded by land. Arrange the following lakes in order of size, beginning with the largest, according to the conventional (commonly accepted) list.
Average, 10 Qns, ponycargirl, May 05 23
Recommended for grades: 10,11,12
Average
ponycargirl editor
May 05 23
290 plays
4.
How Deep Is Your Lake
  How Deep Is Your Lake?   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
"How deep is your lake? You really need to learn because were living in a world of pools, sinking us down when they all should let us be. Lakes belong to you and me." I think that's what the Bee Gees meant...right?
Average, 10 Qns, kyleisalive, Jun 23 14
Average
kyleisalive editor
1338 plays
5.
  My Lake's Bigger Than Your Lake    
Ordering Quiz
 10 Qns
Lakes in the Americas
In this quiz you have to order the largest lakes found in the Americas from largest to smallest. This quiz uses the conventional definition of a lake and uses surface area as the measurement of size.
Average, 10 Qns, Stoaty, May 05 23
Recommended for grades: 8,9,10,11,12
Average
Stoaty gold member
May 05 23
224 plays
6.
  Lake/Fact Match   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Jump in the lake/fact quiz or be all wet! Match the American lake to the proper clue, then find out more about each one.
Average, 10 Qns, Nealzineatser, Apr 29 17
Recommended for grades: 6,7,8
Average
Nealzineatser gold member
558 plays
7.
  Lakes and Rivers    
Multiple Choice
 10 Qns
There are many great lakes and rivers in the world. Do you know where they are?
Average, 10 Qns, pizza_5, Feb 17 17
Average
pizza_5
7837 plays
8.
  Lakes of the World    
Multiple Choice
 15 Qns
An interesting quiz about lakes of the world. FYI, lakes are defined as: a body of fresh or salt water of considerable size, surrounded by land.
Tough, 15 Qns, TonyTheDad, May 26 15
Tough
TonyTheDad gold member
5720 plays
9.
  What's in a Lake?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is an author challenge that asks the question: what's in a lake? That which we call a sea by any other name would be as deep.
Average, 10 Qns, MacaroniPants, Dec 06 10
Average
MacaroniPants
787 plays
10.
  State of the Lake    
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge about U.S. lakes. Enjoy the additional interesting information.
Average, 10 Qns, spice2, Dec 07 19
Average
spice2
Dec 07 19
1289 plays
trivia question Quick Question
What is the largest of Australia's salt lakes?

From Quiz "Lakes and Rivers"




11.
  Limnology...Let's Learn About Some Lakes    
Multiple Choice
 10 Qns
Limnology is the study of inland bodies of water. Let's take a look at some of the more interesting ones.
Average, 10 Qns, habitsowner, Jun 07 20
Average
habitsowner
Jun 07 20
400 plays
12.
  World Lakes, Rivers, & Seas    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you know your world lakes, rivers, and seas? We'll see.
Tough, 10 Qns, curtis9789, Aug 23 11
Tough
curtis9789
1101 plays
13.
  Lakes in Asia and Oceania    
Multiple Choice
 25 Qns
Where in Asia or Oceania is this lake?
Tough, 25 Qns, author, Sep 29 14
Tough
author
966 plays
14.
  Lakes Volume 1    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is my first quiz on lakes. Good luck.
Average, 10 Qns, steiny1, Oct 06 11
Average
steiny1
1992 plays
15.
  Lakes in the Americas    
Multiple Choice
 15 Qns
Where in the Americas are these lakes?
Difficult, 15 Qns, author, Sep 16 21
Difficult
author
Sep 16 21
1709 plays

Lakes Trivia Questions

1. We'll start out rather easy. Tell me the world's oldest lake, a deep body of water found in the northern area of the globe in the land of the Buryats.

From Quiz
Limnology...Let's Learn About Some Lakes

Answer: Lake Baikal

Lake Baikal, in Siberia, Russia, is approximately 25 - 30 million years old and is not only the oldest but the world's deepest lake. It is also one of the clearest lakes, and was formed from a rift valley, thus is a rather long, crescent-shaped lake. Sediment cores have been taken which show the climatic variations over the past 250,000 years. It is expected that longer and deeper cores will be taken in the future.

2. At 68,800 square km (26,600 sq mi), this is Africa's largest lake, sometimes called "The Eye of the Rhino". It is divided among Kenya, Uganda, and Tanzania.

From Quiz What's in a Lake?

Answer: Lake Victoria

Lake Victoria, the largest tropical lake in the world, is home to more than 200 species of fish, the crocodile, and the hippopotamus. It was named for Queen Victoria of the United Kingdom by its first European visitor, John Hanning Speke.

3. Which Missouri lake, named for a native son, sits at the face of the Clarence Cannon Dam?

From Quiz State of the Lake

Answer: Mark Twain Lake

Mark Twain Lake is named for the legendary Missouri author Mark Twain. The boyhood home of Mark Twain, Hannibal, is twenty miles southeast of the lake. The Mark Twain Lake sits at the face of the Clarence Cannon Dam which impounds the Salt River. The inflow and outflow for the lake is the Salt River. The lake includes a surface area of over 18,000 acres, a shoreline of 285 miles and an average depth of 29 feet. Other choices: Walter Cronkite was born in St. Joseph, Missouri. George Washington Carver was born in Diamond Grove, Missouri. Finally, Bill Bradley was born in Crystal City, Missouri.

4. What is the world's lowest lake?

From Quiz Lakes and Rivers

Answer: Dead Sea

It is 1,300 feet below sea level.

5. Where is Great Bear Lake?

From Quiz Lakes in the Americas

Answer: Canada. (Northwest Territories)

The lake is 12275 sq.m. The outlet is Great Bear River. It is frozen eight months a year. Radium ores on its shores were discovered in 1929.

6. Where is Lake Baikal?

From Quiz Lakes in Asia and Oceania

Answer: Russia

This lake is situated in southern Siberia. This is the largest freshwater lake in Eurasia and with a maximum depth of 5715 ft, it is the world's deepest lake.

7. What is the longest river in France?

From Quiz World Lakes, Rivers, & Seas

Answer: Loire River

The Loire is longer than the Seine (I bet you said the Seine). The Loire River begin at the Cévennes mountain range. The Seine is the second longest river in France.

8. The Northwest Angle, the northernmost part of the contiguous United States, is surrounded by Canada on one side and the remaining area by which Minnesota lake?

From Quiz State of the Lake

Answer: Lake of the Woods

The Lake of the Woods lies partly in the Canadian provinces of Ontario and Manitoba and also in the U.S. state of Minnesota. The lake separates a piece of land area of Minnesota from the rest of the United States, called the Northwest Angle. The Northwest Angle can only be reached by crossing the lake, or by going through Canada. The northernmost part of the continental United States is the Northwest Angle. The Lake of the Woods has over 14,500 islands and 65,000 miles of shoreline. Lake Minnetonka is located in southeastern Minnesota, while Red Lake is located in northern Minnesota. Vermilion Lake is located in northeastern Minnesota.

9. What is the world's highest navigable lake?

From Quiz Lakes and Rivers

Answer: Lake Titicaca

It is 12,507 feet above sea level.

10. Where is Lake Michigan?

From Quiz Lakes in the Americas

Answer: USA (Michigan, Indiana, Illinois, Wisconsin.)

The lake is 22400 sq.m. It´s the only of the five Great Lakes entirely within USA. On its shores are Chicago, Illinois, Gary, Indiana and Milwaukee, Wisconsin.

11. Where is Lake Balkhash?

From Quiz Lakes in Asia and Oceania

Answer: Kazakhstan

This lake is situated 600 miles east of Aral Sea.

12. Lake of the Woods forms part of the border between Canada and which American state?

From Quiz Lakes Volume 1

Answer: Minnesota

13. Which crater lake, located on the North Island, is New Zealand's largest lake and is drained by its longest river, the Waikato?

From Quiz What's in a Lake?

Answer: Lake Taupo

Lake Taupo lies in a cauldron-like crater, called a caldera, caused by the collapse of land following a supervolcanic eruption. It is said that rock carvings overlooking the lake in Mine Bay protect the lake from any volcanic activity beneath it.

14. Azerbaijan's capital, Baku, is located on a lake. Name the lake.

From Quiz World Lakes, Rivers, & Seas

Answer: Caspian Sea

The Caspian Sea is actually a lake and it is the world's largest lake. It is inland, just like the Aral Sea.

15. Which Florida lake is the largest freshwater lake in the southern part of the United States and is also part of the Everglades watershed?

From Quiz State of the Lake

Answer: Lake Okeechobee

Lake Okeechobee is the largest freshwater lake in the southern part of the United States. It also stands as the second largest freshwater lake to be completely within the continental borders of the United States, behind Lake Michigan. The surface area of the lake is 730 square miles, with an average depth of nine feet. The Kissimee River is one of its inflows, while the outflow is the Everglades. The surface of Lake Okeechobee sits above sea level and is surrounded by a twenty foot high dike built in 1928 by the Army Corps of Engineers.

16. What is the world's largest saltwater lake?

From Quiz Lakes and Rivers

Answer: Caspian Sea

The Caspian Sea straddles Europe and Asia. It covers 143,500 square miles and is 92 feet below sea level.

17. Where is Lake Superior?

From Quiz Lakes in the Americas

Answer: USA (Michigan, Wisconsin and Minnesota) and Canada (Ontario).

This is the northernmost and westernmost of the five Great lakes. It´s connected by St.Mary´s river with Lake Huron. It´s the largest body of freshwater in the world.

18. Where is Lake Ysyk-Köl?

From Quiz Lakes in Asia and Oceania

Answer: Kyrgyzstan

This is a brackish lake in a mountainous district.

19. What lake is at the junction of the borders of Germany, Austria, and Switzerland?

From Quiz Lakes of the World

Answer: Lake Constance

Lakes Zurich and Neuchatel are wholly within Switzerland. Lake Geneva straddles the Swiss-French border.

20. Lake Assal is a crater lake whose shores make up Africa's lowest points on land. It is also considered to have the highest salt concentration of a body of water outside of Antarctica. In which country is it found?

From Quiz What's in a Lake?

Answer: Djibouti

With a salt concentration ranging from 34.8% to 40% at certain depths, Lake Assal is more saline than the Dead Sea, which is often inaccurately considered to hold the title of being the saltiest.

21. What is the longest river in the US?

From Quiz World Lakes, Rivers, & Seas

Answer: Missouri River

The Missouri River is longer than the Mississippi River. The Mississippi is 2,320 mi (3,734 km) long. Missouri is 2,540 mi (4,090 km) long.

22. Where is Lake Chapala?

From Quiz Lakes in the Americas

Answer: Mexico

Situated in Jalisco state Lake Chapala's surface is 651 sq.m. It´s the largest lake in Mexico, traversed by Santiago river.

23. Where is the Aral Sea?

From Quiz Lakes in Asia and Oceania

Answer: Kazakhstan and Uzbekistan

This is the second largest lake in Asia. It was long the fourth largest lake in the world with 63800 sq.km. However exaggerated use of the inlet rivers Amu-Darya and Syr-Darya for irrigation has made the lake much smaller (now ca.45000 sq.km). It is now considered to be the seventh largest lake in the world.

24. What is the deepest lake in the United States?

From Quiz Lakes Volume 1

Answer: Crater Lake

Located in Oregon.

25. What Scottish body of water supposedly has a monster (or monsters) living in it?

From Quiz Lakes of the World

Answer: Loch Ness

Hence the monster's nickname: Nessie.

26. Europe's deepest lake, Hornindalsvatnet, is the site of an annual marathon in July and is found near the southwestern coast of which fjord-ridden country?

From Quiz What's in a Lake?

Answer: Norway

The depth of Hornindalsvatnet has been measured as being 514 meters (1,686 ft), but during the 1990s a former Norwegian telephone company declared their measurement as being a depth of 612 meters (2,008 ft) while laying an optical fiber cable at the bottom. This meant the original measurement might be underestimated.

27. What river separates Russia and China?

From Quiz World Lakes, Rivers, & Seas

Answer: Amur River

The Amur River also goes through Mongolia. The river is 2,704 miles long.

28. The northern boundary of New Orleans, Louisiana is also the southern shore of which lake?

From Quiz State of the Lake

Answer: Lake Pontchartrain

Lake Pontchartrain is the second largest saltwater lake in the United States, after the Great Salt Lake. It covers an area of 630 square miles and is 12 to 14 feet deep. The southern shore of the lake is the northern boundary of the city of New Orleans. Catahoula Lake is the largest freshwater lake in Louisiana. It is located in the central part of the state and covers just over 46 square miles. Lake Maurepas is near Baton Rouge. Lac des Allemands is French for "Lake of the Germans."

29. Where is Lago de Izabal?

From Quiz Lakes in the Americas

Answer: Guatemala

It was formerly called Dulce Gulf.

30. Where is the Caspian Sea?

From Quiz Lakes in Asia and Oceania

Answer: Russia, Kazakhstan, Turkmenistan, Azerbaijan, Iran

This is the largest inland body of water in the world with 370.000 sq.km. It is a salt water lake.

This is category 24861
Last Updated May 25 2024 5:51 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.