FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Whats in a Lake
Quiz about Whats in a Lake

What's in a Lake? Trivia Quiz


This is an author challenge that asks the question: what's in a lake? That which we call a sea by any other name would be as deep.

A multiple-choice quiz by MacaroniPants. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Physical Geography
  8. »
  9. Lakes

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
332,342
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
789
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 184 (9/10), Guest 136 (6/10), Guest 86 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. At 68,800 square km (26,600 sq mi), this is Africa's largest lake, sometimes called "The Eye of the Rhino". It is divided among Kenya, Uganda, and Tanzania. Hint


Question 2 of 10
2. The Caspian Sea is the largest lake on Earth.


Question 3 of 10
3. Which crater lake, located on the North Island, is New Zealand's largest lake and is drained by its longest river, the Waikato? Hint


Question 4 of 10
4. Lake Assal is a crater lake whose shores make up Africa's lowest points on land. It is also considered to have the highest salt concentration of a body of water outside of Antarctica. In which country is it found? Hint


Question 5 of 10
5. Europe's deepest lake, Hornindalsvatnet, is the site of an annual marathon in July and is found near the southwestern coast of which fjord-ridden country? Hint


Question 6 of 10
6. This African lake was the setting of two famous World War I battles and is the second deepest in the world. It is divided between four countries: Burundi, Democratic Republic of the Congo, Tanzania, and Zambia. Its water flows into the Congo River system. Hint


Question 7 of 10
7. This "Pearl of Siberia" is the oldest and deepest lake on Earth, referred to as the "North Sea" in historical Chinese texts; fitting even in today's geography, as it is just north of Mongolia and, beneath that, China. Hint


Question 8 of 10
8. Lake Inari (Inarijärvi) is located in the "Land of the Thousand Lakes", above the Arctic Circle, and is relatively close to the Russian border. Is it TRUE or FALSE that Inarijärvi is situated in Sweden?


Question 9 of 10
9. Which Oregon lake, known for its deep blue color, was formed by the collapse of Mount Mazama, a volcano? Its lake type classification is the same as its name, though it has also been known as Blue Lake and Lake Majesty. Hint


Question 10 of 10
10. Situated in the Andes and in both Bolivia and Peru, this is the highest navigable lake on Earth, which needs no further introduction. This is Lake ___. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 05 2024 : Guest 184: 9/10
Jun 03 2024 : Guest 136: 6/10
May 24 2024 : Guest 86: 9/10
May 20 2024 : Guest 73: 8/10
May 08 2024 : Guest 98: 0/10
May 08 2024 : Guest 72: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. At 68,800 square km (26,600 sq mi), this is Africa's largest lake, sometimes called "The Eye of the Rhino". It is divided among Kenya, Uganda, and Tanzania.

Answer: Lake Victoria

Lake Victoria, the largest tropical lake in the world, is home to more than 200 species of fish, the crocodile, and the hippopotamus. It was named for Queen Victoria of the United Kingdom by its first European visitor, John Hanning Speke.
2. The Caspian Sea is the largest lake on Earth.

Answer: True

In terms of area, this is the largest enclosed body of water on Earth. As such, it may be classified as either a lake or a sea. Its only outflow is evaporation, as it is in an endorheic basin, which allows no outflows to other bodies of water. It is primarily fed by the Volga and Ural rivers.
3. Which crater lake, located on the North Island, is New Zealand's largest lake and is drained by its longest river, the Waikato?

Answer: Lake Taupo

Lake Taupo lies in a cauldron-like crater, called a caldera, caused by the collapse of land following a supervolcanic eruption. It is said that rock carvings overlooking the lake in Mine Bay protect the lake from any volcanic activity beneath it.
4. Lake Assal is a crater lake whose shores make up Africa's lowest points on land. It is also considered to have the highest salt concentration of a body of water outside of Antarctica. In which country is it found?

Answer: Djibouti

With a salt concentration ranging from 34.8% to 40% at certain depths, Lake Assal is more saline than the Dead Sea, which is often inaccurately considered to hold the title of being the saltiest.
5. Europe's deepest lake, Hornindalsvatnet, is the site of an annual marathon in July and is found near the southwestern coast of which fjord-ridden country?

Answer: Norway

The depth of Hornindalsvatnet has been measured as being 514 meters (1,686 ft), but during the 1990s a former Norwegian telephone company declared their measurement as being a depth of 612 meters (2,008 ft) while laying an optical fiber cable at the bottom. This meant the original measurement might be underestimated.
6. This African lake was the setting of two famous World War I battles and is the second deepest in the world. It is divided between four countries: Burundi, Democratic Republic of the Congo, Tanzania, and Zambia. Its water flows into the Congo River system.

Answer: Lake Tanganyika

Considered the second largest freshwater lake by volume, it is also estimated to hold the source of 25-40% of the protein in the diets of about one million people living near its shores. It is also vital to all of the approximate ten million people living in the basin, including by way of the fisheries it supports at almost 800 sites.
7. This "Pearl of Siberia" is the oldest and deepest lake on Earth, referred to as the "North Sea" in historical Chinese texts; fitting even in today's geography, as it is just north of Mongolia and, beneath that, China.

Answer: Lake Baikal

The "Pearl of Siberia" was declared a UNESCO World Heritage Site in 1996 due to its more than 1,700 species of flora and fauna, more than half of which are not found anywhere else on Earth. It is praised in the Russian folk song "The Glorious Sea - Sacred Baikal".
8. Lake Inari (Inarijärvi) is located in the "Land of the Thousand Lakes", above the Arctic Circle, and is relatively close to the Russian border. Is it TRUE or FALSE that Inarijärvi is situated in Sweden?

Answer: False

Finland is notably the "Land of the Thousand Lakes", being home to 187,888 lakes. Its third largest lake, Inarijärvi, is itself home to over 3,000 islands. One of these is Hautuumaasaari, or "Graveyard Island", which once served as a graveyard for Finland's ancient Sami people.
9. Which Oregon lake, known for its deep blue color, was formed by the collapse of Mount Mazama, a volcano? Its lake type classification is the same as its name, though it has also been known as Blue Lake and Lake Majesty.

Answer: Crater Lake

Crater Lake was stocked with a variety of fish for more than 50 years until 1941 to compensate for its lack of any indigenous fish population. The well-known "Old Man of the Lake", a tree stump bobbing vertically in its waters, has made the lake its home for over a century.
10. Situated in the Andes and in both Bolivia and Peru, this is the highest navigable lake on Earth, which needs no further introduction. This is Lake ___.

Answer: Titicaca

Titicaca, South America's largest lake, is significant to the landlocked Bolivia's Naval Force by serving as the body of water in which they can maintain an active navy and practice naval exercises.
Source: Author MacaroniPants

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us