FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Zambia Quizzes, Trivia and Puzzles
Zambia Quizzes, Trivia

Zambia Trivia

Zambia Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Africa

Fun Trivia
7 Zambia quizzes and 70 Zambia trivia questions.
1.
Zambia Proud and Free
  Zambia, Proud and Free   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
The national anthem of Zambia is "Stand and Sing of Zambia, Proud and Free". Since the country gained independence in 1964, this has been a fitting call. Note: there is valuable information in the pictures. Clicking will make them larger.
Easier, 10 Qns, looney_tunes, Apr 15 21
Easier
looney_tunes editor
Apr 15 21
3278 plays
2.
  Tales of Zambia's Provinces   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Did you know that Zambia has ten provinces? Get ready for a question about each! Oh, you think you don't know much about Zambia? You may just be surprised to find out that you do!
Average, 10 Qns, ponycargirl, Jan 11 18
Average
ponycargirl editor
Jan 11 18
497 plays
3.
  Zambia    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about this African country? I have adopted this quiz from one originally submitted by Vermic.
Average, 10 Qns, Dizart, Apr 20 23
Recommended for grades: 10,11,12
Average
Dizart gold member
Apr 20 23
122 plays
4.
  The Republic of Zambia    
Multiple Choice
 10 Qns
What do you know about the country that was once the British colony of Northern Rhodesia?
Average, 10 Qns, EnglishJedi, Jun 12 13
Average
EnglishJedi gold member
832 plays
5.
  The Geography of Zambia    
Multiple Choice
 10 Qns
Learn about the geography of Zambia.
Average, 10 Qns, skylarb, Jun 23 21
Average
skylarb
Jun 23 21
191 plays
6.
  How Much Do You Know About Zambia?    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the African country Zambia. I hope you like it; I think Zambia is quite interesting.
Average, 10 Qns, dolly680, Oct 09 19
Average
dolly680
Oct 09 19
1062 plays
7.
  What Do you Know About Zambia?    
Multiple Choice
 10 Qns
In 1977 I visited Zambia with the United Reformed Church, and fell in in love with Africa. I have been busy scanning my slides before they turn black, and this inspired the quiz. Apologies for the railway questions.
Tough, 10 Qns, odinsraven, Apr 20 23
Tough
odinsraven
Apr 20 23
1386 plays
trivia question Quick Question
The River Zambesi marks the southern border of Zambia. Into which ocean does it flow?

From Quiz "What Do you Know About Zambia?"




Related Topics
  Mixed Zambia [General] (3 quizzes)


Zambia Trivia Questions

1. Victoria Falls is located on which river?

From Quiz
How Much Do You Know About Zambia?

Answer: Zambezi River

Victoria Falls is the most famous physical feature in Zambia. The waterfall is located in both Zambia and Zimbabwe. The Zambezi River is the fourth largest river in Africa, and the largest in Zambia.

2. The Luapola River marks the border between Zambia and which country?

From Quiz What Do you Know About Zambia?

Answer: Democratic Republic of the Congo.

You have to cross the River Zambesi to get to Angola, Namibia and Botswana. The Luapola is a tributary of the River Congo and it marks the border with Zaire.

3. By what name was Zambia known prior to adopting its present name in 1964?

From Quiz Zambia

Answer: Northern Rhodesia

Zambia was part of the British Empire prior to gaining independence in 1964, and was known as Northern Rhodesia. Southern Rhodesia would later be renamed Zimbabwe.

4. In 1935, Lusaka replaced which city that was the capital of Northern Rhodesia?

From Quiz The Republic of Zambia

Answer: Livingstone

Livingstone, which is also known as Maramba, is now the capital of Zambia's Southern Province. Standing on the northern bank of the Zambezi River, Livingstone is a major centre for tourists visiting Victoria Falls. Lusaka became the capital of the newly-independent state of Zambia in 1964.

5. The River Zambesi marks the southern border of Zambia. Into which ocean does it flow?

From Quiz What Do you Know About Zambia?

Answer: Indian Ocean

Zambia marks the watershed; rivers that rise in Zambia can flow into either the Atlantic or Indian Oceans. The Zambesi flows into the Indian Ocean, where it has its own species of shark.

6. The Victoria Falls, located on the border of Zambia and Zimbabwe, are part of which major river?

From Quiz Zambia

Answer: Zambezi

The Zambezi has its main source in the Ikelenge District of Zambia, and flows for nearly 1,600 miles to the Indian Ocean in Mozambique. The river marks the border between Zambia and Zimbabwe, a distance of 479 miles. The famous Victoria Falls, "discovered" by David Livingstone in 1855, can be found near the town named after the Scottish explorer.

7. Which animal appears on the Zambian flag?

From Quiz The Republic of Zambia

Answer: An eagle

Zambia's flag is unusual in that the design is at the outer end of the flag rather than in the centre or alongside the hoist. The flag is green with three vertical bars of red, black and orange in the bottom half of the outer quarter. Above those bars flies an eagle which represents the peoples' ability to rise above the nation's problems.

8. Which river forms a border between Zambia and the Democratic Republic of Congo?

From Quiz How Much Do You Know About Zambia?

Answer: Luapula River

The Luapula River is part of the Congo River. It connects Lake Bangweulu to Lake Mweru.

9. In 1970 a new railway was opened to connect Zambia with the ocean. Where is this harbour?

From Quiz What Do you Know About Zambia?

Answer: Dar es Salaam - Tanzania

The Benguela Railway connected Zambia to Lobito in 1928. Beira was the original harbour that allowed rail access to the Rhodesias, whilst Nacala provides a rail link to Malawi. The link to Dar Es Salaam opened the door for China to invest in Africa.

10. What is the currency of Zambia?

From Quiz The Geography of Zambia

Answer: The kwacha

The kwacha is subdivided into 100 ngwee. The name "kwacha" derives from the Bemba word for "dawn." The first kwacha was issued in 1968.

11. What is the biggest national park in Zambia?

From Quiz How Much Do You Know About Zambia?

Answer: Kafue National Park

Kafue National Park provides unique safaris, which include bird-watching, fishing, and open-vehicle safaris. It was established in 1924.

12. Lusaka, the capital of Zambia, is also the name of one of Zambia's ten provinces. According to historians, how did Lusaka get its name?

From Quiz Tales of Zambia's Provinces

Answer: After a village headman named Lusaka

According to an article in the "Zambia Daily Mail" in 2015, Lusaka was the Soli headman of a village that was located near a spot where the present-day Zambia National Assembly building is found. European settlers came to the area, mostly from Great Britain; by 1905 the construction of the railroad enhanced the commercial location of the city in what was then called Northern Rhodesia. Although Lusaka was not the original capital, the governmental center was moved there in 1935 from the city of Livingstone. It was chosen because of its location on the railroad and because it was situated at the crossroads of the Great North Road and the Great East Road. In 2011 an article in the "Africa Review" mentioned that the Soli people believe their headman, named "Mwalusaka" in the article, was buried in the area that is the current location of the National Assembly building, a shopping mall, and a subdivision. At the time of construction in the 1960s some human remains were found believed to belong to the headman. His great-granddaughter was involved in a hearing held to decide if the land should be returned to the Soli people.

13. Which ecosystem best describes most of Zambia?

From Quiz The Republic of Zambia

Answer: Grasslands, savannahs and shrublands

Around 80% of Zambia falls into the "grasslands, savannahs and shrublands" biome. This means that the land consists of grass cover 1-2 meters high, with hardwood deciduous trees and/or hardwood shrubs. There are also small parts of the country that come under the category of "subtropical dry broadleaf forests". The alternatives are all zones found within the "Afrotropic Ecozone".

14. What is the capital city of Zambia?

From Quiz How Much Do You Know About Zambia?

Answer: Lusaka

Lusaka is the capital of Zambia, and it is the provincial headquarters of the province Lusaka. Livingstone was the capital of Zambia before Lusaka.

15. The economy of Zambia was dominated for decades by the mining of which metal?

From Quiz Zambia

Answer: Copper

Copper was traditionally mined in an area of northern Zambia known as the Copperbelt. In the 21st century, mines have opened throughout other parts of the nation, although overall production has declined, with the government trying to diversify the economy.

16. What mountain in Zambia is 2,339 meters (7,674 feet) tall and best accessed from Chisenga, Malawi?

From Quiz The Geography of Zambia

Answer: Mafinga Central

Considered to be the highest mountain in Zambia (though further geological survey is necessary to confirm), Mafinga Central is located in the Mafinga Hills ridge on the Zambia/Malawi border. In 2014, an international team consisting of members from Malawi, Lithuania, and the U.K. scaled and measured the peak. Kibo and Mawenzi are in Tanzania while Duwoni is in Uganda.

17. Muchinga Province in northeast Zambia is named after a range of mountains that "separate areas of land at different heights". What is this type of feature called?

From Quiz Tales of Zambia's Provinces

Answer: Escarpment

Much of Muchinga Province is located on the Muchinga Escarpment. While an escarpment can be identified as "a steep slope", the definition can continue to explain that "some are located at the edge of a plateau or separate areas of land at different heights". The Muchinga Escarpment separates the mountains from the drainage basins of the Congo and Zambezi Rivers. The term "scarp" is used as a synonym of the word "escarpment", however, in some references the term "escarpment" is used for the amount of land between the different heights of land.

18. With an area of 290,000 square miles, Zambia is slightly larger than Texas. It ranks as the world's 39th-largest country, which places it immediately between which two other countries?

From Quiz The Republic of Zambia

Answer: Between Chile and Burma

The two countries that are most similar in size to Zambia are Chile (the world's 38th largest) and Burma (40th). One of the other pairs is significantly larger -- Peru and Chad are the world's 20th and 21st-largest countries with an area of around 496,000 square miles making them almost twice as large as Zambia. Yemen and Thailand (ranked 50th and 51st) both weigh in at around 200,000 square miles, so only two-thirds the size of Zambia. Finland and Vietnam (65th and 66th) are even smaller, at around 130,000 square miles, both would fit comfortably alongside each other inside Zambia.

19. On which lake is Zambia's only harbour port?

From Quiz How Much Do You Know About Zambia?

Answer: Lake Tanganyika

Zambia has only one harbour port, found on Lake Tanganyika. It is called Mpulungu. Mpulungu is situated in Zambia's Northern Province.

20. Copper is one of Zambia's exports. One of copper's ores is malachite. What colour is malachite?

From Quiz What Do you Know About Zambia?

Answer: Green

These are the colours of the Zambian Flag: green represents the land; black the people, Orange its mineral wealth,whilst red is the struggle for freedom. Malachite is green, and is often used in jewelry.

21. What is the name of the highest mountain in Zambia?

From Quiz Zambia

Answer: Mafinga Central

Mafinga Central lies on the border between Zambia and Malawi. It is 7,674 feet high, which makes it just seven feet higher than its neighbour, Mafinga South. The majority of the terrain of Zambia is a high plateau, with relatively few mountains.

22. What is the longest river lying entirely within the borders of Zambia?

From Quiz The Geography of Zambia

Answer: Kafue

The 979-mile (1576-kilometer) long Kafue River is the longest river lying entirely within Zambia. Over half of the country's population live in the basin of this river, which provides both hydroelectric power and irrigation for the country.

23. Zambia's North-Western Province borders which of its neighbors that also governs an exclave province called Cabinda?

From Quiz Tales of Zambia's Provinces

Answer: Angola

The North-Western Province borders on the Democratic Republic of the Congo to the North and Angola to the west. Although Angola and Zambia have had border disputes and tension in the past, a 2010 article in "How We Made It In Africa" stated that plans were underway to improve the Imusho border post to facilitate trade between the two countries. Apparently the post had previously been open only once a week to issue border passes. In 2016 the two countries signed a trade agreement to further expand trade, with Zambia hoping to make Angola one of its most important trading partners. Cabinda, an exclave of Angola, is separated from the rest of the country by the Democratic Republic of the Congo. It was taken by soldiers of the Popular Movement for the Liberation of Angola in 1975 after Angola declared independence from Portugal.

24. How many provinces are there in Zambia?

From Quiz How Much Do You Know About Zambia?

Answer: 10

Zambia's ten provinces are: Copperbelt, Lusaka, North Western, Western, Luapula, Muchinga, Central, Eastern, Northern and Southern. The largest province by land area is the Western Province.

25. The Zambesi Sawmills Railway helped exploit the forests of the Mulobezi area. Where did it link to the Zambian Rail Network?

From Quiz What Do you Know About Zambia?

Answer: Livingstone

The junction was in Livingstone. David Shepherd, the artist, made a documentary about saving stock from this logging railway called "Last Train to Mulobezi". A coach is in the NRM, and locos can be found in Bristol & the Bulowayo Museum. The Zambian Railway Museum in Livingstone, used the ZSR as a basis for its collection.

26. What is the capital city of Zambia?

From Quiz Zambia

Answer: Lusaka

Lusaka is both the capital and largest city of Zambia, with a population in the early 2020s of around 2.5 million. The modern city was established in 1905 and named after a local Lenje chief.

27. Northern Province in Zambia borders on one of Africa's Great Lakes, the second largest in the world by volume after Lake Baikal in Siberia. What is the name of this lake?

From Quiz Tales of Zambia's Provinces

Answer: Lake Tanganyika

The Northern Province is located in a rift valley; it is an area that was created "by the action of a geological rift or fault". In the distant geological past, after the land broke apart, the resulting crater filled with water, which created very deep lakes with large amount of water. Lake Tanganyika is part of an area known as the East African Rift. The terrain in this area makes building roads and mobility quite difficult; many of the roads are described as being made of gravel and mostly impassable. The people who live there are subsistence farmers, growing maize, millet, sorghum, and other crops. Commercial fishing is also done on Lake Tanganyika.

28. Zambia is one of four countries that share Lake Tanganyika. Into which river does it drain?

From Quiz The Republic of Zambia

Answer: Congo

Lake Tanganyika is the world's longest freshwater lake. It is also the world's second largest freshwater lake by volume and the second deepest (in both cases after Siberia's Lake Baikal). The lake is split between four countries with Tanzania (46%) and the Democratic Republic of the Congo (40%) having most of it, and Burundi and Zambia the remaining 14% between them. The water from Lake Tanganyika flows into the Congo River system and eventually finds its way to the Atlantic Ocean.

29. Victoria Falls or Mosi oa Tunya, was created by the Zambesi eroding back through a basalt outcrop. How many previous "Victoria Falls" have there been?

From Quiz What Do you Know About Zambia?

Answer: 6 (six)

There have been six previous falls, the current one is the seventh. These have created the zig-zagging of the gorge.This is best seen from the air. If you look at the falls you can see where the eighth is starting.

30. What river is the lowest point in Zambia?

From Quiz The Geography of Zambia

Answer: Zambezi

The fourth longest river in Africa is the Zambezi, which flows into the Indian Ocean from Zambia through Angola, and is noted for its Victoria Falls. It is the lowest point in Zambia, at 1,079 feet (329 meters) above sea level.

This is category 20382
Last Updated Jun 18 2024 11:31 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.