FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Geography of Zambia
Quiz about The Geography of Zambia

The Geography of Zambia Trivia Quiz


Learn about the geography of Zambia.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Africa
  8. »
  9. Zambia

Author
skylarb
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
405,918
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
192
- -
Question 1 of 10
1. Which of these European countries is closest in physical size (area) to Zambia? Hint


Question 2 of 10
2. Zambia shares its longest border with Angola.


Question 3 of 10
3. Which of these European countries is the only one to border MORE countries than Zambia does? Hint


Question 4 of 10
4. What is the currency of Zambia? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these nations shares the shortest border with Zambia, at less than 0.62 miles (1 kilometer)? Hint


Question 6 of 10
6. What mountain in Zambia is 2,339 meters (7,674 feet) tall and best accessed from Chisenga, Malawi? Hint


Question 7 of 10
7. What is the longest river lying entirely within the borders of Zambia? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following is NOT a province of Zambia? Hint


Question 9 of 10
9. What river is the lowest point in Zambia? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these cities is NOT located in Zambia? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 16 2024 : Johnmcmanners: 10/10
May 29 2024 : Jorinaf: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these European countries is closest in physical size (area) to Zambia?

Answer: France

Zambia is 290,587 square miles (752,618 square kilometers), slightly larger than France's 248,573 square miles (including overseas departments). Germany (137,988 square miles), Switzerland (15,940 square miles), and Italy (116,347 square miles) are considerably smaller in area.

The territory formerly known as Northern Rhodesia became independent of the United Kingdom on October 24, 1964 and was renamed Zambia. Kenneth Kaunda became the inaugural president.
2. Zambia shares its longest border with Angola.

Answer: False

The Democratic Republic of the Congo borders Zambia to the north and shares a border of 1,449 miles (2,332 kilometers) in length - the longest of any of the nations bordering Zambia. Angola borders Zambia to the west, but the two countries share only 689 miles (1,109 kilometers) of border.
3. Which of these European countries is the only one to border MORE countries than Zambia does?

Answer: Germany

The landlocked Zambia, located in southern Africa, shares its borders with eight different nations. To the north, it is bordered by the Democratic Republic of the Congo and by Tanzania to the north-east. Malawi lies east of Zambia, while to the south are Mozambique, Zimbabwe, Namibia and Botswana. Germany borders nine nations (Austria, Belgium, Czech Republic, Denmark, France, Luxembourg, Netherlands, Poland, and Switzerland). France, Turkey, and Austria, like Zambia, border eight countries.
4. What is the currency of Zambia?

Answer: The kwacha

The kwacha is subdivided into 100 ngwee. The name "kwacha" derives from the Bemba word for "dawn." The first kwacha was issued in 1968.
5. Which of these nations shares the shortest border with Zambia, at less than 0.62 miles (1 kilometer)?

Answer: Botswana

Its borders with the other nations are longer - Zimbabwe is 797 km, Tanzania 338 km, and Namibia 233 km.

English is the official language of Zambia as well as the primary language of business and education. However, Zambia has over seventy indigenous languages and dialects that are members of the Bantu family.
6. What mountain in Zambia is 2,339 meters (7,674 feet) tall and best accessed from Chisenga, Malawi?

Answer: Mafinga Central

Considered to be the highest mountain in Zambia (though further geological survey is necessary to confirm), Mafinga Central is located in the Mafinga Hills ridge on the Zambia/Malawi border. In 2014, an international team consisting of members from Malawi, Lithuania, and the U.K. scaled and measured the peak. Kibo and Mawenzi are in Tanzania while Duwoni is in Uganda.
7. What is the longest river lying entirely within the borders of Zambia?

Answer: Kafue

The 979-mile (1576-kilometer) long Kafue River is the longest river lying entirely within Zambia. Over half of the country's population live in the basin of this river, which provides both hydroelectric power and irrigation for the country.
8. Which of the following is NOT a province of Zambia?

Answer: Free State

Zambia is divided into ten provinces: Central, Copperbelt, Eastern, Luapula, Lusaka, Muchinga, North-Western, Northern, Southern, and Western. These provinces are further subdivided into districts, constituencies, and wards. Free State is a province of South Africa.
9. What river is the lowest point in Zambia?

Answer: Zambezi

The fourth longest river in Africa is the Zambezi, which flows into the Indian Ocean from Zambia through Angola, and is noted for its Victoria Falls. It is the lowest point in Zambia, at 1,079 feet (329 meters) above sea level.
10. Which of these cities is NOT located in Zambia?

Answer: Dodoma

Dodoma is the capital city of Tanzania. Lusaka, one of the fastest developing cities in southern Africa, is the capital city of Zambia. Kitwe and Ndola are Zambia's second and third most populous cities after the capital, as of 2021.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Random Quizzes:

My quizzes that don't quite fit on any other list.

  1. A Pecan Potpourri Average
  2. Route 66 in Texas Average
  3. Road Trips Across the United States Average
  4. A School Day in Analogies Average
  5. Children of the Night Average
  6. Martial Arts Match Up Easier
  7. Winter Olympic Game Match Up Easier
  8. Australian Green Tree Frogs Average
  9. Renaissance Festivals in the United States Average
  10. Colorful Sayings in Texas Average
  11. An International Tour of Texas Average
  12. The Geography of Zambia Average

7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us