FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A School Day in Analogies
Quiz about A School Day in Analogies

A School Day in Analogies Trivia Quiz


Take a journey through a typical day in high school as you complete these analogies.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Brain Teasers Trivia
  6. »
  7. Word Play
  8. »
  9. Analogies

Author
skylarb
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
399,872
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
634
Last 3 plays: toddruby96 (7/10), Kat1982 (5/10), teachdpo (8/10).
Question 1 of 10
1. We start off the day in homeroom.

Names: Roll :: Subjects: _____
Hint


Question 2 of 10
2. It's time to move on to first period, which is English.

"The Raven": Ballad :: "Death Be Not Proud": _____
Hint


Question 3 of 10
3. Second period is math class.

"Kitab al-Jabr": Algebra :: "The Elements":

Hint


Question 4 of 10
4. Now it's time to exercise. Third period is P.E. class.

Baseball: Batter :: American Football:

Hint


Question 5 of 10
5. You've worked up an appetite, and it's time to head to the cafeteria for lunch.

Delicious: Unpalatable :: Piquant: _____
Hint


Question 6 of 10
6. With your stomach full, try not to fall asleep in your fourth period science class.

Physics: Energy :: Biology: _____
Hint


Question 7 of 10
7. The bell rings, and you head on to your history class for fifth period.

John Wilkes Booth: Abraham Lincoln :: Leon Czolgosz: _____
Hint


Question 8 of 10
8. The day is almost over. You just have to make it through two more classes, and the next one is your elective - music.

String: Violin :: Brass: _____
Hint


Question 9 of 10
9. One more academic class before you can leave for the day. It's time for your foreign language.

French: Au revoir :: Latin: ____
Hint


Question 10 of 10
10. Finally, it's time to hop on the bus and head home!

Bus: Stop :: Train: ____
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 14 2024 : toddruby96: 7/10
Jun 13 2024 : Kat1982: 5/10
Jun 06 2024 : teachdpo: 8/10
May 17 2024 : moonlightxx: 5/10
May 01 2024 : Guest 38: 6/10
Apr 27 2024 : Guest 67: 7/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. We start off the day in homeroom. Names: Roll :: Subjects: _____

Answer: Index

The bell rings and you settle into your desk just in time for the teacher to take roll. A roll is a list of names, just as an index is a list of subjects. A bibliography is not a list of subjects, but of sources. Topics is a synonym for subjects.
2. It's time to move on to first period, which is English. "The Raven": Ballad :: "Death Be Not Proud": _____

Answer: Sonnet

"The Raven," a poem by Edgar Allan Poe, is written in ballad format, just as "Death Be Not Proud" (Sonnet X), by John Donne, is written in sonnet format, specifically the English sonnet format. An English sonnet is a 14-line poem in iambic pentameter.

It contains three quatrains and a couplet and rhymes abab cdcd efef gg. A ballad contains four-line stanzas. The first and third lines of a ballad don't rhyme and have four metrical feet. The second and fourth lines do rhyme and have three metrical feet.
3. Second period is math class. "Kitab al-Jabr": Algebra :: "The Elements":

Answer: Geometry

Euclid wrote "The Elements," which is a foundational text about geometry and number theory, just as "Kitab al-Jabr" is a foundational text of algebra. The word algebra is even derived from the title of this book, which was written by Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi in the 9th-century.
4. Now it's time to exercise. Third period is P.E. class. Baseball: Batter :: American Football:

Answer: Quarterback

A batter is an offensive player in baseball while a quarterback is an offensive player in football. The other positions are not positions in American football. A point guard is a position in basketball, while a setter is a position in volleyball, and a goalie is a position in such sports as hockey and American soccer.
5. You've worked up an appetite, and it's time to head to the cafeteria for lunch. Delicious: Unpalatable :: Piquant: _____

Answer: Bland

Unpalatable, which means unappetizing, is the opposite of delicious. Likewise, bland is the opposite of piquant, a word which is used to refer to something that has a pleasantly sharp taste. Spicy might also be used to refer to something that has a pleasantly sharp taste.
6. With your stomach full, try not to fall asleep in your fourth period science class. Physics: Energy :: Biology: _____

Answer: Life

Physics is the study of energy, matter, and the interactions between them. Similarly, biology is the study of life.
7. The bell rings, and you head on to your history class for fifth period. John Wilkes Booth: Abraham Lincoln :: Leon Czolgosz: _____

Answer: William McKinley

John Wilkes Booth assassinated U.S. President Abraham Lincoln in 1865, just as Leon Czolgosz assassinated U.S. President William McKinley in 1901. Czolgosz was an anarchist who took two shots at the president. The first missed, but the second hit McKinley in the stomach.

He died eight days later due to infection. John F. Kennedy was assassinated by Lee Harvey Oswald. George Washington was not assassinated, and nor was the Confederate general Robert E. Lee.
8. The day is almost over. You just have to make it through two more classes, and the next one is your elective - music. String: Violin :: Brass: _____

Answer: French Horn

A violin belongs to the string family of instruments, just as a French horn belongs to the brass family of instruments. Timpani and tambourines are both percussion instruments. Valve keys are a part of a French horn.
9. One more academic class before you can leave for the day. It's time for your foreign language. French: Au revoir :: Latin: ____

Answer: Vale

Au revoir (literally "to the seeing again") is the most common way to say goodbye in French. Vale means, literally, "be well" in Latin and is the most common way to say goodbye in that language. Goodbye in Italian is addido and in Spanish it is adios. Bonjour is hello in French.
10. Finally, it's time to hop on the bus and head home! Bus: Stop :: Train: ____

Answer: Station

The school bus makes stops at various bus stops throughout the neighborhood, while a train makes stops at various stations. You can pick up a school bus at your local bus stop, while you can pick up a train at the station. Conductor would fit better with bus driver.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Random Quizzes:

My quizzes that don't quite fit on any other list.

  1. A Pecan Potpourri Average
  2. Route 66 in Texas Average
  3. Road Trips Across the United States Average
  4. A School Day in Analogies Average
  5. Children of the Night Average
  6. Martial Arts Match Up Easier
  7. Winter Olympic Game Match Up Easier
  8. Australian Green Tree Frogs Average
  9. Renaissance Festivals in the United States Average
  10. Colorful Sayings in Texas Average
  11. An International Tour of Texas Average
  12. The Geography of Zambia Average

6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us