FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Australian Green Tree Frogs
Quiz about Australian Green Tree Frogs

Australian Green Tree Frogs Trivia Quiz


Learn a bit more about this popular household amphibian pet.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Reptiles and Amphibians
  8. »
  9. Toads and Amphibians Frogs

Author
skylarb
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
405,787
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
233
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Australian tree frogs are also known as White's tree frogs. For what were White's tree frogs named? Hint


Question 2 of 10
2. Australian green tree frogs are native to Australia and what other country? Hint


Question 3 of 10
3. The skin of an Australian green tree frog has a waxy coating that allows it to tolerate what conditions better than most tree frogs? Hint


Question 4 of 10
4. Australian green tree frogs are most active during the day.


Question 5 of 10
5. If you are keeping two Australian green tree frogs, they should be of similar size.


Question 6 of 10
6. What temperature should you keep your aquarium during the day for your Australian green tree frogs? Hint


Question 7 of 10
7. Australian green tree frogs are strong swimmers.


Question 8 of 10
8. How long do Australian green tree frogs live on average? Hint


Question 9 of 10
9. Australian green tree frogs were introduced to the United States. Where are you most likely to find one in the wild in the U.S.? Hint


Question 10 of 10
10. How many eggs does a female Australian green tree frog typically lay in one clutch? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 19 2024 : Guest 84: 6/10
Jun 21 2024 : bernie73: 8/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Australian tree frogs are also known as White's tree frogs. For what were White's tree frogs named?

Answer: For John White, who described them in 1790

John White described the creatures in his "Journal of a Voyage to New South Wales with sixty-five plates of non descript animals, birds, lizards, serpents, curious cones of trees and other natural productions." The frogs are also known as dumpy tree frogs and green tree frogs.

It was the first Australian frog to be scientifically described. Although green, the frog was once called "the blue frog."
2. Australian green tree frogs are native to Australia and what other country?

Answer: New Guinea

While these frogs have been introduced to New Zealand, they are not native to that country. They are, however, native to the southern part of the island of New Guinea. They can also be found in Indonesia.
3. The skin of an Australian green tree frog has a waxy coating that allows it to tolerate what conditions better than most tree frogs?

Answer: arid conditions

Because the White's tree frog can tolerate arid conditions better than many other tree frogs, it does better in home environments and makes an easier pet. It's important to wash your hands with warm water before handling these pets and to avoid lotions, as their skin can easily absorb chemicals.
4. Australian green tree frogs are most active during the day.

Answer: false

These frogs are nocturnal, which means they are most active during the night. Lights should be kept on for them 12 hours a day and off for 12 hours to help with their sleep/wake cycle.
5. If you are keeping two Australian green tree frogs, they should be of similar size.

Answer: True

This is important, because if they aren't, it's possible the bigger one might eat the smaller one. You should spot clean your frog's cage daily and switch out the water daily as well, making sure to use non-chlorinated water in the water dish.
6. What temperature should you keep your aquarium during the day for your Australian green tree frogs?

Answer: 80 to 86 degrees Fahrenheit

A heater should be used on one side of the cage to keep it at 80 to 86 F during the day. At night, the cage should be dropped to 72 to 78 F. You can place a thermometer on the tank to make sure the right temperatures are being maintained.
7. Australian green tree frogs are strong swimmers.

Answer: false

They are not strong swimmers, so it is important to use a water dish that is deep enough to let them sit and refresh and hydrate, but not so large as to pose a drowning risk. These frogs eat insecticide-free crickets, worms, grasshoppers, cockroaches, beetles, and moths and should be fed every two to three days.

The prey should be dusted with a calcium supplement prior to feeding them to your frogs. White's tree frogs do tend to have obesity issues, however, and so should not be overfed.
8. How long do Australian green tree frogs live on average?

Answer: 16 years

They typically live an average of sixteen years but can live up to twenty. They are larger than most tree frogs and can grow up to 4.5 inches long.
9. Australian green tree frogs were introduced to the United States. Where are you most likely to find one in the wild in the U.S.?

Answer: Florida

Australian green tree frogs are primarily restricted to the state of Florida in the United States. How they were introduced is unknown, but possibly they were released pets that bred. They have been spotted in the Everglades, the Florida Southeast coast, and Southern Florida.
10. How many eggs does a female Australian green tree frog typically lay in one clutch?

Answer: 150 to 300

White's tree frogs mate between November and February. The males attract a mate by emitting a bark-like call from a high position. Eggs are typically laid on water in clutches of 150 to 300 and sink within 24 hours. These eggs usually hatch within two days of fertilization, and the tadpoles then spend a few weeks developing before undergoing metamorphosis.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Random Quizzes:

My quizzes that don't quite fit on any other list.

  1. A Pecan Potpourri Average
  2. Route 66 in Texas Average
  3. Road Trips Across the United States Average
  4. A School Day in Analogies Average
  5. Children of the Night Average
  6. Martial Arts Match Up Easier
  7. Winter Olympic Game Match Up Easier
  8. Australian Green Tree Frogs Average
  9. Renaissance Festivals in the United States Average
  10. Colorful Sayings in Texas Average
  11. An International Tour of Texas Average
  12. The Geography of Zambia Average

7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us