FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Green Quizzes, Trivia and Puzzles
Green Quizzes, Trivia

Green Trivia

Green Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Colors

Fun Trivia
Healthy grass, Scarlett Johansson's eyes, or envy. All quizzes here relate to "green" in many different and original ways.
18 Green quizzes and 190 Green trivia questions.
1.
  The Rub of the Green    
Match Quiz
 10 Qns
There are many things that include the word green in their name. In this quiz you have to match the 'green' things to their description. Will you have the rub of the green and get 10/10 in this quiz?
Very Easy, 10 Qns, Stoaty, Jan 30 24
Very Easy
Stoaty gold member
Jan 30 24
680 plays
2.
  It's Not Easy Being Green ...   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
... but maybe this quiz won't be so bad! Green is my favourite colour, so I thought I'd see how many green-related questions I could come up with. This quiz is the result.
Easier, 10 Qns, NatalieW, May 10 11
Easier
NatalieW gold member
17621 plays
3.
  A Very Green Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz focuses on all things green. Being of, in, or having to do with the color green, also my favorite color.
Average, 10 Qns, verylonelygeek, Jan 15 23
Average
verylonelygeek
Jan 15 23
17164 plays
4.
  Going for the Green   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Green: It's all around us, but do we really see it?
Average, 10 Qns, bigdaddypanda, Dec 14 20
Average
bigdaddypanda
Dec 14 20
14535 plays
5.
  Have You Ever Been Green?   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
These days, the word green is most associated with being environmentally friendly. But let's take a look at ten other things relating to the colour green. See you on 'the other side'...geddit?
Average, 10 Qns, eburge, Jul 24 13
Average
eburge gold member
5865 plays
6.
  There Is Green all Over the World    
Multiple Choice
 10 Qns
Green is my favorite color. I feel that green represents Spring, the season of rebirth, a new beginning.
Easier, 10 Qns, masfon, Jul 16 22
Easier
masfon gold member
Jul 16 22
1204 plays
7.
  Green Mania    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about the colour green. Good Luck!
Average, 10 Qns, LMN, Jun 11 15
Average
LMN
10242 plays
8.
  Let's Not Be Mean to Green   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here are ten questions on the colour green for you to play. Have fun!
Average, 10 Qns, Creedy, Jul 01 21
Average
Creedy gold member
Jul 01 21
2551 plays
9.
  Green by Categories   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
This quiz has one question from each Funtrivia category somehow associated with green.
Tough, 20 Qns, Midget40, Dec 02 11
Tough
Midget40 gold member
2836 plays
10.
  Green Is the Colour   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Inspired by spring and an early Pink Floyd song, this quiz dedicated to one of my favourite colours celebrates all things green through a medley of (hopefully) interesting questions.
Average, 10 Qns, LadyNym, Apr 14 19
Average
LadyNym gold member
Apr 14 19
491 plays
trivia question Quick Question
What children's show had a character called Mr. Green Jeans?

From Quiz "Going for the Green"




11.
  How Green Was My Quiz   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Very green, apparently. Pick up a fresh bag of mixed trivial greens, full of vitamins and verdant curiosities, presented by Team Green in the Team Task Challenge.
Average, 10 Qns, gracious1, May 14 19
Average
gracious1 gold member
May 14 19
369 plays
12.
  A Certain Shade of Green    
Multiple Choice
 10 Qns
It may not be easy being green, but this quiz shouldn't be too tough! Figure out each shade of green with multiple hints from different trivia categories. The title of quiz is taken from the song of the same name by the band Incubus.
Easier, 10 Qns, croatoan, Jan 29 13
Easier
croatoan
1878 plays
13.
  Ten Shades of Green    
Multiple Choice
 10 Qns
I hope you enjoy this little quiz about my favorite color.
Average, 10 Qns, bigtim64, Sep 20 18
Average
bigtim64 gold member
Sep 20 18
2168 plays
14.
  The Grass Is Always Greener    
Multiple Choice
 10 Qns
Simply put, this is a quiz on a variety of things that are green. Have fun and good luck!
Average, 10 Qns, dcpddc478, Nov 10 12
Average
dcpddc478
1435 plays
15.
  Go Green!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A green theme mixed bag, covering all sorts. Enjoy!
Tough, 10 Qns, spambo5, May 10 11
Tough
spambo5
2057 plays
16.
  The Green Vase   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A chance meeting with an author challenge by lpez led me to a lovely association game. Should be fun for you as well.
Average, 10 Qns, gentlegiant17, Apr 04 15
Average
gentlegiant17
434 plays
17.
  The Grass Isn't Always Greener    
Multiple Choice
 10 Qns
Seeing as green is my favorite colour, I thought I'd make a quiz on some things that relate to this beautiful hue.
Average, 10 Qns, Santanigo, Nov 24 20
Average
Santanigo
Nov 24 20
1661 plays
18.
  More Than One Shade of Green    
Multiple Choice
 10 Qns
Green is all around us: in the trees and flowers, on the animals and wildlife, in clothing and jewelry, and in various other sources. Here is a quick quiz to test your knowledge of green and all of its unique shades.
Tough, 10 Qns, sarah_em319, May 10 11
Tough
sarah_em319
1239 plays

Green Trivia Questions

1. "Green is the Colour" is the name of a song released in the late 1960s by a famous English band. What is the name of this band?

From Quiz
There Is Green all Over the World

Answer: Pink Floyd

"Green is the Colour" is one of the tracks for "More", the third album by the English band Pink Floyd, released in 1969. It was composed and written by Roger Waters and sung by David Gilmour. The song was part of the band's concerts from 1969 through 1970. The album "More" was the soundtrack for the film with the same name. In 2016, a new version of this song appeared in "The Early Years 1965-1972", which is the compilation box set of the band's first works.

2. What notorious English monarch was long believed to have been the author of the traditional folk song "Greensleeves"?

From Quiz Green Is the Colour

Answer: Henry VIII

According to a well-known legend, "Greensleeves" was written by King Henry VIII for his lover and future second wife, Anne Boleyn, who at first rejected his advances ("cast me off discourteously"). The title has also been interpreted as a reference to the long sleeves that Anne wore to hide her right hand, which was said to have six fingers. However, the Italian style of composition on which the song is based - known as "romanesca" or "passamezzo antico" - reached England in the late 16th century, during the reign of Henry and Anne's daughter, Elizabeth I. Other interpretations point to the lament of a lover betrayed by a woman of easy virtue, possibly even a prostitute - and, indeed, in some late medieval and early Renaissance sources green is referred to as the colour of lightness in love. Various classical and pop musicians have recorded versions of "Greensleeves": among them, English composer Ralph Vaughan Williams, Canadian singer-songwriter Leonard Cohen, and American jazz saxophonist John Coltrane. As far as I know, none of the kings listed as incorrect choices have ever been believed to have written a song. In any case, Edward II lived well before the time "Greensleves" became popular.

3. For what is Gretna Green (located in southern Scotland) best known?

From Quiz How Green Was My Quiz

Answer: Weddings

Gretna Green (located close to the England/Scotland border) was traditionally one of the most popular locations for weddings in the United Kingdom. The reason for this was differences between English laws and Scottish laws about marriage, with Scottish laws being more lax after the 1754 Marriage Act came into effect in England. Later in the 18th century, infrastructure improvements made Gretna Green more easily accessible from England. [Question contributed by bernie73.]

4. What shade of green is named the same as a publisher of romance novels?

From Quiz Ten Shades of Green

Answer: Harlequin

Harlequin is recognized as one of the largest publishers of romance literature in the world. The other options are also romance publishers, but their names aren't used for variants of the color green.

5. Which sport would you be playing if when you won you were awarded a green jacket?

From Quiz The Grass Is Always Greener

Answer: Golf

The winner of the Masters Golf Tournament, played in Augusta, Georgia, is awarded a green jacket. This custom was started in 1949. The winner of the jacket must return the jacket to the clubhouse at the start of the following year's tournament. It is considered to be one of the greatest trophies to be earned in the sport of golf.

6. To obtain a green pigment for their paintings, early artists utilised which chemical element to produce verdigris?

From Quiz Let's Not Be Mean to Green

Answer: Copper

Cobalt and zinc were also used at a later date. To produce the verdigris, copper plates were suspended over a pot of vinegar. The pot was sealed and then heated until green crusts formed on the copper plates. Another method used was copper strips placed on pieces of wood, covered in acetic acid, and then buried in dung for several weeks until the verdigris developed. I prefer the former method myself.

7. The colour green is most associated with which emotion?

From Quiz Have You Ever Been Green?

Answer: Envy

Also known as invidiousness, envy is a feeling of desire to have something that someone else has. The phrase "green-eyed monster" refers to envy, and is based on a line from "Othello", one of Shakespeare's great tragedies. Many confuse envy with jealousy, but they are two different emotions: jealousy is associated with negative feelings over the loss (or potential loss) of something that someone values.

8. The word "green" is closely related to an Old English verb which means what?

From Quiz More Than One Shade of Green

Answer: to grow

Green is closely related to the Old English verb "gowan", which means "to grow". The word green can also be used to describe someone who is inexperienced, sick, or jealous, among other meanings.

9. An old saying goes "I'm not as green as I am cabbage looking". What does it mean?

From Quiz Go Green!

Answer: I'm not as naive as I look.

I've known and used this saying all my life thanks to my grandmother. As cabbages are green and to be "green" is to be unknowing, or naive, it is the same as saying "I'm not as gullible as I look".

10. ANIMALS: What determines the sex of the green turtles' offspring?

From Quiz Green by Categories

Answer: Incubation temperature

Turtle eggs incubate for approximately two months after they have been laid on the beach. The temperature during this time will determine the sex of the hatchling. Below a certain temperature (this may vary depending on the location) the eggs produce males and above it, females. The green turtle is the largest of the hard-shelled marine turtles. It is an endangered species that is found in warm oceans all over the world. Unlike most sea turtles they are herbivorous, this is what is believed to give them the greenish coloured fat after which they are named.

11. A green gem is an emerald. What month has emerald for its birthstone?

From Quiz Going for the Green

Answer: May

The emerald is rare and valuable. The name comes from the Old French 'esmeralde', which means 'green gemstone'. Emeralds were used and valued by the Egyptians as well as the Aztecs and Incans.

12. Jane wishes to make the colour green using her paintbox of red, blue and yellow paints. Which paints should she mix?

From Quiz Green Mania

Answer: Blue and Yellow

Yellow and Blue make Green, Red and Blue makes Purple, Red and Yellow make Orange.

13. What is the name of the European country, located on an island that has the nickname "Emerald Isle"?

From Quiz There Is Green all Over the World

Answer: Republic of Ireland

Ireland, also known as the Republic of Ireland, occupies about 80% of the island called Ireland. It is a sovereign state, bordering Northern Ireland and bathed by the Atlantic Ocean. The island of Ireland is known as the Emerald Isle for its green vegetation, due to constant rains. The climate is defined as temperate oceanic, humid and unstable, with abundant rainfall and mild temperatures.

14. With which "green" song did Booker T. & the M.G.'s hit the charts in 1962?

From Quiz How Green Was My Quiz

Answer: Green Onions

Formed in 1962, the group consisted of Booker T. Jones on the Hammond organ, Al Jackson on drums, Lewie Steinberg on bass guitar, and Steve Cropper as the lead guitarist. Originally, "Green Onions" was issued as the B-side to another track, titled "Behave Yourself", but following much acclaim from listeners, it was quickly re-issued as the A-side. The song peaked at Number Three in the Billboard Hot 100 chart in September 1962, then 18 years later, in 1980, entered the UK singles charts, where it stayed for 12 weeks following its inclusion in the soundtrack of the film "Quadrophenia". [Question contributed by moonraker2.]

15. Imagine a green vase on a green table in a place of worship with interior and exterior green elements. The traditional colour of which religion is green?

From Quiz The Green Vase

Answer: islam & mosque & muslim & moslem

Mosques can be painted or heavily lit with green, or simply signaled by green light on their minarets. Green is the traditional colour of Islam. For example, take a look at the flags of Pakistan, Saudi Arabia, Mauritania and Bangladesh.

16. More commonly known as spring green, this color name has been made more popular by Crayola. What shade of green, halfway between cyan and green on the color wheel, should make you think of the birth of the Greek goddess Aphrodite?

From Quiz A Certain Shade of Green

Answer: seafoam green

Although some myths indicate two parents and a normal birth for the goddess Aphrodite, the most common story of her creation involves her rising up from the seafoam as a fully-formed adult, floating on a scallop shell. This is depicted in Sandro Botticelli's famous painting "The Birth of Venus".

17. To produce green sparks in fireworks, what do the manufacturers use?

From Quiz Let's Not Be Mean to Green

Answer: Barium salts

Barium chlorate, Barium nitrate crystals and Barium chloride are used. Though it seems as though it would be logical to use copper salts to produce green fireworks, these actually produce a blue colour instead.

18. The green pigment found in all plants is called what?

From Quiz Have You Ever Been Green?

Answer: Chlorophyll

Chlorophyll is a compound found in every plant that helps to create energy for the plant through photosynthesis. Although not every plant may look green, they all contain the chlorophyll pigment. The most common form of this pigment is chlorophyll A, which, for the science fans, has a molecular formula of C55H72O5N4Mg.

19. Sap green, a green pigment, was traditionally made of which kind of berry?

From Quiz More Than One Shade of Green

Answer: Buckthorn

Sap green is often used on the American television show "The Joy of Painting". Buckthorns are found in tropical and subtropical climates. Source: Wikipedia

20. Which rather disturbing 1973 film starred Charlton Heston, Leigh Taylor-Young and Chuck Connors?

From Quiz The Grass Isn't Always Greener

Answer: Soylent Green

Soylent Green is set in the year 2022 in New York City where the population has become unmanageable, and that, combined with the Greenhouse effect, has meant food is becoming more and more scarce. The solution? A mysterious food substance called Soylent..

21. Which movie, starring Tom Hanks and Michael Clarke Duncan, was nominated for four Academy Awards?

From Quiz It's Not Easy Being Green ...

Answer: The Green Mile

"The Green Mile" was released in the US in 1999 and was nominated for four Oscars, although it did not win any. The movie is based on the novel of the same name by Stephen King. The plot tells the story of John Coffey (Duncan) convicted of a crime it is later revealed he did not commit. Coffey is imprisoned on Death Row where Paul Edgecomb (Hanks) is a corrections officer. The movie follows the two men as Edgecomb discovers that Coffey has an amazing healing power.

22. What country is known as "The Emerald Isle"?

From Quiz Going for the Green

Answer: Ireland

The name comes from its lush and fertile fields. The first humans to set foot in Ireland came from Scotland 8000BC. It was one of the last places in Europe to be settled by humans. The Celts reached Ireland around 300 BC. Because the Romans didn't reach Ireland, they escaped the 'darkness' of the Dark Ages. Their preservation of language and culture helped the rest of Europe to recover. St. Brendan is reputed to have sailed to America from Ireland in the early 6th century, predating Columbus by nearly 1,000 years.

23. "Green" governmental parties are primarily concerned with helping ___________ ?

From Quiz Green Mania

Answer: The Environment

Environmental parties and lobbyists are usually referred to as being "green", as in being "for" nature and the environment.

24. The celebration of which saint is linked to the color green?

From Quiz There Is Green all Over the World

Answer: Saint Patrick

Saint Patrick, the patron saint of Ireland, was a fifth-century Roman-British Christian missionary and bishop in Ireland. The legend says that he used the shamrock or three-leafed clover to explain the Holy Trinity to pagans. Over the years the saint became associated with both Catholic Ireland and the identity of Ireland itself. Subsequently, St. Patrick is a patriotic symbol along with the color green and the shamrock. That is why it has become common to wear green clothes, accessories and shamrocks to celebrate St. Patrick's Day, ‪March 17‬, since the 18th century.

25. What chemical element was named after a Greek word meaning "pale green"?

From Quiz Green Is the Colour

Answer: chlorine

With an atomic number of 17, chlorine (Cl) belongs to the halogen ("salt-producing") group of the periodic table of chemical elements. It was discovered in 1774 by Carl Willem Scheele, a Swedish chemist, who thought it was a compound of oxygen. In 1810, it received its current name from English chemist Humphry Davy: "chlorine" comes from the Greek word "chloros" (pale green), referring to its green-yellow colour when at room temperature. A highly reactive element like all halogens, chlorine is very dangerous in high concentrations, and many of its compounds tend to be toxic or corrosive. However, its most common compound is sodium chloride, also known as salt - an essential ingredient in food preparation and preservation.

26. This shade suggests one of the oldest methods of survival and recreation in the world. What color should Elmer Fudd, Van Helsing, and Dean Winchester all bring to mind?

From Quiz A Certain Shade of Green

Answer: hunter green

No matter whether the prey is Bugs Bunny, Dracula, or the Yellow-Eyed Demon, all three of these characters are hunters. This color was popularly worn while hunting for sport in the 19th century, though multi-colored camouflage and the precautionary 'hunter's orange' are more in use in modern times.

27. On television, radio and the movies, what is the name of The Green Hornet's sidekick?

From Quiz The Grass Is Always Greener

Answer: Kato

The Green Hornet is a masked, crime-fighting vigilante created in 1936 by Fran Stiker and George W. Trendle. His ever-faithful sidekick is Kato, who was played by martial arts actor Bruce Lee in the short-lived television program (1966-1967) of the same name. "The Green Hornet" started out as a radio program, and was still being featured in movies over 60 years later.

28. In which ancient culture was green a symbol of resurrection and immortality?

From Quiz Let's Not Be Mean to Green

Answer: Egyptian

Whenever the god Osiris was depicted anywhere, for example, he was given a green skin. He was also shown to have a pharaoh's beard, mummy wrappings on both legs and a large crown with ostrich feathers on either side. Adore the hat. Osiris was the Egyptian god for the afterlife and the underworld, the merciful judge of those who had died, and also was responsible for rebirth, lush green vegetation and the fertile inundation of the Nile.

29. To get the name of this shade, combine the name of a fruit-bearing Mediterranean tree with a word meaning "cheerless" or "lacking in spirit".

From Quiz More Than One Shade of Green

Answer: Olive Drab

First used as a colour name in 1892, olive drab was the colour of the United States official fighting uniform. Soldiers often referred to these uniforms as "OD's" due to their shade.

30. The phrase "go for the green" is associated with what sport?

From Quiz Going for the Green

Answer: Golf

The green is where the hole is. To hit for the green means to go for the whole thing. Going for the green also has a connection with money.

This is category 20187
Last Updated Feb 25 2024 9:12 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.