Quiz about More Than One Shade of Green
Quiz about More Than One Shade of Green

More Than One Shade of Green Trivia Quiz


Green is all around us: in the trees and flowers, on the animals and wildlife, in clothing and jewelry, and in various other sources. Here is a quick quiz to test your knowledge of green and all of its unique shades.

A multiple-choice quiz by sarah_em319. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Colors
  8. »
  9. Green

Author
sarah_em319
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
326,159
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1210
Last 3 plays: Guest 51 (4/10), mandy2 (8/10), Guest 174 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The word "green" is closely related to an Old English verb which means what? Hint

to be related to Earth
to blossom
to grow
to thrive

2. Sap green, a green pigment, was traditionally made of which kind of berry? Hint

Elderberry
Buckthorn
Gooseberry
Gurbir

3. To get the name of this shade, combine the name of a fruit-bearing Mediterranean tree with a word meaning "cheerless" or "lacking in spirit". Hint

Olive Dull
Lime Lackluster
Avocado Drab
Olive Drab

4. In 1993, Crayola added which shade of green as a result of the "Name the New Color" Contest? Hint

Fern
Screamin' Green
Magic Mint
Asparagus

5. The name of this green shade is also an adjective that can be used to describe something that is coloured in a diamond-shaped pattern. What is it? Hint

Checkered
Paisley
Harlequin
Plaid

6. Shamrock Green, also called Irish Green, is used on the uniforms of which professional sports team? Hint

Green Bay Packers
Boston Celtics
Saskatchewan Roughriders
Oakland Athletics

7. India Green is said to represent what? Hint

fertility and prosperity
strength and perseverance
growth and development
independence and longevity

8. This shade is a pale tint of spring green and is often associated with a style of pottery produced in East Asia. Name it. Hint

Mint
Spruce
Jade
Celadon

9. The shade UP Forest Green is an official colour of which university? Hint

University of the Philippines
University of Prague
University of Pittsburgh
University of Pakistan

10. Which shade of green has not historically been used by a branch of any nation's army? Hint

Rifle Green
Jungle Green
Feldgrau
Persian Green


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The word "green" is closely related to an Old English verb which means what?

Answer: to grow

Green is closely related to the Old English verb "gowan", which means "to grow".

The word green can also be used to describe someone who is inexperienced, sick, or jealous, among other meanings.
2. Sap green, a green pigment, was traditionally made of which kind of berry?

Answer: Buckthorn

Sap green is often used on the American television show "The Joy of Painting". Buckthorns are found in tropical and subtropical climates.

Source: Wikipedia
3. To get the name of this shade, combine the name of a fruit-bearing Mediterranean tree with a word meaning "cheerless" or "lacking in spirit".

Answer: Olive Drab

First used as a colour name in 1892, olive drab was the colour of the United States official fighting uniform. Soldiers often referred to these uniforms as "OD's" due to their shade.
4. In 1993, Crayola added which shade of green as a result of the "Name the New Color" Contest?

Answer: Asparagus

Fifteen other crayons were named via the contest, including "Macaroni and Cheese", "Denim", and "Tumbleweed". The contest was part of Crayola's 90th anniversary celebration.
5. The name of this green shade is also an adjective that can be used to describe something that is coloured in a diamond-shaped pattern. What is it?

Answer: Harlequin

In the book "A Dictionary of Color" (1930), harlequin is shown as being a highly saturated colour located 3/4 of the way between green and yellow.
6. Shamrock Green, also called Irish Green, is used on the uniforms of which professional sports team?

Answer: Boston Celtics

Shamrock green is also the colour used on the flag of the Republic of Ireland, hence the colour also being called Irish Green. Incidentally, the Boston Celtics are a US basketball team.
7. India Green is said to represent what?

Answer: fertility and prosperity

The green is located on the lower band of the flag. The flag also contains a band of deep saffron and white, as well as the Ashoka Chakra in blue at the centre.
8. This shade is a pale tint of spring green and is often associated with a style of pottery produced in East Asia. Name it.

Answer: Celadon

Celadon coloured pottery was most commonly used in medieval Chinese, Korean, and Japanese art. The use of the pigment later spread to the other Asian cultures.
9. The shade UP Forest Green is an official colour of which university?

Answer: University of the Philippines

UP Forest Green is based on the approved colour specifications used for the University's seal. The University of the Philippines is located in Diliman, Quezon City.
10. Which shade of green has not historically been used by a branch of any nation's army?

Answer: Persian Green

Persian green is used in pottery as well as in Persian carpets. Rifle green was used by the Canadian Forces, feldgrau was used in the 1900s by the German army, and jungle green was used by the United States army.
Source: Author sarah_em319

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 51: 4/10
Jan 09 2023 : mandy2: 8/10
Dec 08 2022 : Guest 174: 6/10

Score Distribution

quiz
2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us