FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Japanese Quizzes, Trivia and Puzzles
Japanese Quizzes, Trivia

Japanese Language Trivia

Japanese Language Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages

Fun Trivia
22 Japanese Language quizzes and 245 Japanese Language trivia questions.
1.
  Counting in Japanese   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Counting in Japanese can be very confusing for someone who is used to Western ways of counting. This quiz will test your knowledge on the counting system of Japan, and maybe you'll learn a few new things!
Average, 15 Qns, daimaoh34, Dec 26 20
Average
daimaoh34
Dec 26 20
5059 plays
2.
  Easy as 1-2-3 - in Japan!   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Please join Phoenix Rising's Red Crew on our Global Tour. This stop? Japan! Count with us now...
Very Easy, 10 Qns, jaknginger, Jul 02 22
Very Easy
jaknginger gold member
Jul 02 22
225 plays
3.
  Country Names in Japanese   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I give you the Japanese name, you tell me the English name. Good luck!
Average, 10 Qns, hews, Apr 30 20
Average
hews
Apr 30 20
4099 plays
4.
  Do You Know your Animals in Japanese?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I will give you a discription of an animal and you tell me what it is - in Japanese! See how well you know the animals in this wonderful language. There are also a few questions about the language and the zodiac. Have fun!
Average, 10 Qns, horsie_girl99, Mar 06 14
Average
horsie_girl99
1609 plays
5.
  The Japanese Have a Word for It!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here are a few useful Japanese words that I wish we had in English.
Average, 10 Qns, wajo, May 09 16
Average
wajo
3302 plays
6.
  What the Japanese call it: Gairaigo   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
If there is no Japanese way of saying a foreign word, they'll make a gairaigo out of it. A lot of times, these words are easy to figure out, but a lot of these words will frustrate you. Can you figure out what these words mean?
Average, 10 Qns, daimaoh34, Jul 29 22
Average
daimaoh34
Jul 29 22
3183 plays
7.
  Japanese Phrases    
Multiple Choice
 10 Qns
Some simple Japanese phrases, and words to know when in Japan.
Average, 10 Qns, sean111290, Feb 04 23
Average
sean111290
Feb 04 23
2031 plays
8.
  'Waku Waku' Japanese Onomatopoeia    
Multiple Choice
 10 Qns
You don't need even need to speak Japanese to try to guess the meaning of these everyday onomatopoeic expressions! Have fun...
Average, 10 Qns, wajo, Mar 05 14
Average
wajo
2974 plays
9.
  Referring to people in Japanese   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
In Japanese, it's not as simple as "you" and "I". How you refer to yourself depends on who you are and to whom you're talking. How you address, or refer to, someone else depends on your relationship with them. Show your mastery of these arcane matters!
Difficult, 15 Qns, Finduskeepus, Mar 07 08
Difficult
Finduskeepus
1305 plays
10.
  Japanese Writing Systems    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will be about different writing systems used in the Japanese language.
Tough, 10 Qns, Strz4life2, Feb 27 24
Tough
Strz4life2
Feb 27 24
43 plays
trivia question Quick Question
What is the correct Japanese word for thank you?

From Quiz "Japanese Phrases"




11.
  Japanese Vocab    
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge of the Japanese language. A series of easy questions to test your skills. Enjoy!
Tough, 10 Qns, aureliajay15, Jun 05 18
Tough
aureliajay15
Jun 05 18
3132 plays
12.
  Japanese Kanji Fun   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz does not require an understanding of the Japanese language, just a little creative thought. Since the exact translation often varies, I used "The Kodansha Kanji Learner's Dictionary" for uniformity.
Tough, 10 Qns, niigatajin, Jun 17 04
Tough
niigatajin
1663 plays
13.
  Key Terms of Ancient Japan    
Multiple Choice
 10 Qns
A pretty easy definition-term quiz on ancient Japan.
Average, 10 Qns, katiebeargirl, Jan 28 09
Average
katiebeargirl
962 plays
14.
  Animal Names in Japanese    
Multiple Choice
 10 Qns
This should be an easy quiz if you have even a basic knowledge of Japanese. I will give you the name of an animal in English, and you choose the correct Japanese translation.
Average, 10 Qns, dogz_14, Mar 05 14
Average
dogz_14
2057 plays
15.
  Janeru-chan's Quiz On Japanese Vocab!    
Multiple Choice
 15 Qns
Konnichiha! This quiz features various Japanese words and phrases. All you have to do is choose correctly the right English translations! Good Luck!
Average, 15 Qns, janie_eva02, Nov 08 21
Average
janie_eva02
Nov 08 21
2158 plays
16.
  Counting things in Japanese    
Multiple Choice
 10 Qns
Whether it's counting birds, flat objects, beverages, counting things in Japanese is one of those things you just have to memorize.
Difficult, 10 Qns, AkiSensei, Oct 04 20
Difficult
AkiSensei
Oct 04 20
1176 plays
17.
  Japanese Kanji Quiz - "on" to "kun"    
Multiple Choice
 20 Qns
Most kanji have two readings: the "on" which combine to form nouns, and the "kun", which often form the base of verbs and adjectives, and are conjugated with hiragana. I'll give you the "on" and an example of its use, you give me its "kun" reading.
Difficult, 20 Qns, Finduskeepus, Apr 12 09
Difficult
Finduskeepus
318 plays
18.
  Japanese Slang and Subtext    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are my favorite expressions and misconceptions found in the mysterious culture of Japan. Enjoy!
Difficult, 10 Qns, thejazzkickazz, Jun 13 22
Difficult
thejazzkickazz gold member
Jun 13 22
1780 plays
19.
  Just a few Japanese words....    
Multiple Choice
 10 Qns
I am Japanese, and here are some words a person with only basic proficiency in the Japanese language usually won't know. (None of those anime terms, sorry). Good luck!
Very Difficult, 10 Qns, jadranska, Sep 18 02
Very Difficult
jadranska
1607 plays
20.
  Translations of Japanese Corporation Names    
Match Quiz
 10 Qns
Japan has a global reputation for manufacturing high-quality products. Find out the meaning of the names of the manufacturers of ten well-known Japanese companies.
Tough, 10 Qns, sw11, May 24 20
Tough
sw11 gold member
May 24 20
135 plays
21.
  Japanese Grammar    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about grammar used in the Japanese language.
Difficult, 10 Qns, Strz4life2, Aug 06 19
Difficult
Strz4life2
Aug 06 19
236 plays
22.
  Japanese Sentences    
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, there will be different questions about how Japanese sentences are used.
Tough, 10 Qns, Strz4life2, Jan 07 21
Tough
Strz4life2
Jan 07 21
100 plays
Related Topics
  Japan [Geography] (46 quizzes)

  Japanese Government [World] (3 quizzes)

  Japan History [History] (21 quizzes)

  Japanese Baseball [Sports] (5 quizzes)

  Japanese Music [Music] (6 quizzes)

  Japanese Railways [World] (5 quizzes)


Japanese Language Trivia Questions

1. In Japanese, which particle explains the topic of a sentence?

From Quiz
Japanese Grammar

Answer: wa

"Wa" is a particle that is commonly used in the Japanese language. It can separate word phrases. Sometimes another particle is used instead of "wa".

2. What would be the correct phrase to use in Japan when you meet a person for the first time?

From Quiz Japanese Phrases

Answer: "hajimemashite"

When meeting someone for the first time you would use the phrase "hajimemashite."

3. In Japanese, the word 'Japan' is 'Nihon'. It is composed of two kanjis. The second kanji means 'origin'. What is the meaning of the first kanji?

From Quiz Japanese Kanji Fun

Answer: Sun

So in other words, Japan means 'origin of the sun'. This is also the meaning behind the Japanese flag. The kanji for sun also is used for 'day', and it is the most commonly used kanji in Japanese.

4. A person, usually wealthy, who takes part in the contemporary social life; a socialite.

From Quiz Key Terms of Ancient Japan

Answer: Teishin

Courtiers were the Cher Horowitzs or Emma Woodhouses of their day. The woman had long hair, wore white make-up, had black-dyed teeth, and wore the finest clothing. In fact, everything in the court was the "finest kind". They ate the finest food, listened to the finest koto, and read the finest poetry.

5. How do you count books?

From Quiz Counting things in Japanese

Answer: issatsu, nisatsu, sansatsu...

Issatsu, nisatsu, sansatsu...is for counting books and magazines. Ippon, nihon, sanbon...is for counting long, thin, objects like pencils, fingers, hair strands, bottles, etc. Ichimai, nimai, sanmai...is for counting flat objects like paper, plates, sticks of gum, etc.

6. The 'waku waku' in the title of this quiz might describe how you feel on the plane as you head off on your first trip to Japan. It means...

From Quiz 'Waku Waku' Japanese Onomatopoeia

Answer: thrilled and excited

7. What is 'elephant' in Japanese?

From Quiz Animal Names in Japanese

Answer: zou

'Zou' is an elephant, 'kame' is a turtle, and 'sakana' is a fish. 'Oni' is an ogre, which is not a word commonly used, but you should know this if you've read at least some of the more famous Japanese folktales, like 'Momotaro' (the Peach-boy).

8. Fukurashiko means what in English?

From Quiz Just a few Japanese words....

Answer: Baking powder

Frighten is kowakunatteta, gyrfalcon is shirofuyabusa.

9. What does the word 'Kawaii' mean in English?

From Quiz Janeru-chan's Quiz On Japanese Vocab!

Answer: Cute

This word is used to describe children, animals, etc.

10. What does 'konban wa' mean?

From Quiz Japanese Vocab

Answer: good evening

Good morning is 'ohayougozaimasu' ('ohayo' or 'oha' for short), good night is 'oyasuminasai' ('oyasumi' for short) and good afternoon is 'konnichiwa'.

11. What is called 'Silent Communication' or mind-to-heart communication in Japanese culture?

From Quiz Japanese Slang and Subtext

Answer: ishin denshin

12. In Japanese, typically a verb would come where in the sentence?

From Quiz Japanese Grammar

Answer: At the end

In Japanese, verbs normally would come at the end of a sentence. In English, verbs would come near the beginning. Verbs describe what one is doing.

13. In the context of Japanese writing systems, what are diacritic marks?

From Quiz Japanese Writing Systems

Answer: Characters with a quotation mark or circle

Diacritic marks are hiragana or katakana characters that have a quotation mark or circle. These characters are used to represent sound change. Diacritic marks either consist of a quotation mark or a circle.

14. 'Ongaku' means 'music'. The first kanji means 'sound'. What is the meaning of the second kanji?

From Quiz Japanese Kanji Fun

Answer: Enjoyment

Alone this kanji can be used in the verb, 'tanoshimu', which means to 'enjoy (oneself)'. If you are having an enjoyable time, you can tell your Japanese friends, "Tanoshimi".

15. The Japanese word for a feeling of sadness at the death of natural beauty.

From Quiz Key Terms of Ancient Japan

Answer: Aware

Aware (pronounced ah WAH ray) is expressed mainly, and most effectively in poetry. See "Kokinshu" by Ki no Tomonori. This perfectly still Spring day bathed in the soft light From the spread-out sky, Why do the cherry blossoms So restlessly scatter down?

16. If someone asked you about your "muudo", what would they be asking you about?

From Quiz What the Japanese call it: Gairaigo

Answer: Your mood

"Muudo" functions just like the English word mood. It can be used to describe a person's mood, or a set atmosphere or environment.

17. How do you count birds?

From Quiz Counting things in Japanese

Answer: ichiwa, niwa, sanwa...

Ittou, nitou, santou...is for counting heads of cattle. Ippiki, nihiki, sanbiki...is for counting animals.

18. In English script, what is the Japanese equivalent to the number two?

From Quiz Counting in Japanese

Answer: ni & nii

"Ni" is the number two in Japanese. Some words you might hear it in: "ni-gatsu" or February (second month), "ni-nensei" or second-year student.

19. This might be an appropriate response when you hear, for example, that taxes have been raised even though the government had promised that they wouldn't be. The meaning is 'just as we expected/afterall'.

From Quiz The Japanese Have a Word for It!

Answer: yappari

Yappari is a more conversational form of yahari. It has various nuances depending on the circumstances in which it is used.

20. How do you say 'giraffe'?

From Quiz Animal Names in Japanese

Answer: kirin

This might not be as easy as the first question, since there are no giraffes in Japan and there is no need to really learn the word. As for the other choices, 'usagi' means rabbit, 'ari' means ant, and 'yagi' means goat.

21. What kind of an animal is a daija?

From Quiz Just a few Japanese words....

Answer: A big snake

Dai= big/great, ja= snake

22. What does 'Aishiteru' or 'Ai' mean in English?

From Quiz Janeru-chan's Quiz On Japanese Vocab!

Answer: Love

A very beautiful word in any language!

23. What is the word for genius?

From Quiz Japanese Vocab

Answer: tensai

'Baka' is fool, 'obake' is ghost and 'tamanegi' is onion.

24. Rikutsu-poi is a Fatal Flaw in Japan. What is this trait?

From Quiz Japanese Slang and Subtext

Answer: too logical

25. What characters are used to represent contracted sounds in hiragana?

From Quiz Japanese Writing Systems

Answer: Ya, yu, and yo

Contracted sounds represent a single syllable. There are 33 sets of hiragana characters that represent contracted sounds. The word can either begin with ky, sh, ch, ny, hy, my, ry, gy, j, by, or py and end with a, u, or o. The hiragana characters are either ky, sh, ch, ny, hy, my, ry, gy, j, by, or py with a smaller ya, yu, or yo right next to them.

26. This kanji has an "on" reading of "shô". Combined with two other kanji, it can be seen in the word "shôgakkô", meaning "elementary school". In its "kun" form, it is the base of another adjective. What is the "kun" reading of this kanji?

From Quiz Japanese Kanji Quiz - "on" to "kun"

Answer: Chii & Chiisai

"Chiisai", meaning "small". My apologies if you forgot the second "i" and wrote "Chisai". "Gakkô" means school. Combine it with the "on" reading of this kanji and you get "small school" - elementary school. For some reason, if you combine this kanji with "setsu", meaning "opinion" to make the word "shôsetsu", it means "novel". Novelists don't get no respect.

27. When you go to a restaurant you might hear this phrase for "Please come in".

From Quiz Japanese Phrases

Answer: "irashaimase"

"Do itashimashite" is the phrase for you're welcome, desu means "I am", and "irashaimase" means "May I help you", and "come in please".

28. A lord of a large estate and supporter of the Shogun.

From Quiz Key Terms of Ancient Japan

Answer: Daimyo

Daimyo were key counterparts to Japanese feudalism. Their land needed to be protected, so, they hired samurais and rewarded them with small pieces of land.

This is category 360
Last Updated Feb 27 2024 6:21 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.