Quiz about Waku Waku Japanese Onomatopoeia
Quiz about Waku Waku Japanese Onomatopoeia

'Waku Waku' Japanese Onomatopoeia Quiz


You don't need even need to speak Japanese to try to guess the meaning of these everyday onomatopoeic expressions! Have fun...

A multiple-choice quiz by wajo. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Japanese

Author
wajo
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
102,636
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2895
Last 3 plays: Guest 37 (8/10), Guest 189 (9/10), Guest 99 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The 'waku waku' in the title of this quiz might describe how you feel on the plane as you head off on your first trip to Japan. It means... Hint

fast asleep
completely bored
thrilled and excited
ravenously hungry

2. You're used to dogs barking 'woof woof' or 'bow wow' in English, but now you're in Japan what do Japanese dogs say? Hint

wan wan
kero kero
nya nya
chun chun

3. You're having a day out in Tokyo with friends and one of them says she's feeling 'peko peko'. Where might you head to next? Hint

the beach
a bookshop
a sushi bar
the hospital

4. You see a group of children heading home from school. Their parents would be glad to know that they are 'niko niko', which means... Hint

being quiet and reserved
smiling happily
wearing their hats
skipping

5. After commenting on the school children, your friends compliment you on the fluency of your Japanese, which they describe as... Hint

noso noso
pera pera
yura yura
niya niya

6. Another animal question...What kind of farm animal says 'buu buu'?

Answer: (If this animal turns up on your dinner plate it's called 'butaniku'.)
7. Those school children are back again and quite interested in the foreigner in their midst. You could ask them to "jiro jiro minaide kudasai" which means 'please stop... Hint

treading on my toes
prodding me
staring at me
winking at me

8. You're sitting in a park now and a toddler nearby is banging repeatedly on his toy drum. What sound does it make? Hint

jito jito
gera gera
shizu shizu
don don

9. Your friend introduces you to his mother who asks you if you're getting used to life in Japan ("Mo naremashita ka?"). You could answer "sukoshi zutsu" (little by little), or use which other expression with a similar meaning? Hint

dan dan
goso goso
ton ton
kibi kibi

10. Your friends have come over for a little sayonara party. As they stand up to leave they might say "iki iki!"(which means 'let's go!') True or False?

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The 'waku waku' in the title of this quiz might describe how you feel on the plane as you head off on your first trip to Japan. It means...

Answer: thrilled and excited

2. You're used to dogs barking 'woof woof' or 'bow wow' in English, but now you're in Japan what do Japanese dogs say?

Answer: wan wan

Japanese cats say 'nya nya', frogs go 'kero kero' and sparrows chirp 'chun chun'.
3. You're having a day out in Tokyo with friends and one of them says she's feeling 'peko peko'. Where might you head to next?

Answer: a sushi bar

'Peko peko' means to be ravenously hungry.
4. You see a group of children heading home from school. Their parents would be glad to know that they are 'niko niko', which means...

Answer: smiling happily

5. After commenting on the school children, your friends compliment you on the fluency of your Japanese, which they describe as...

Answer: pera pera

If they were describing each other's speech they would mean that they were chattering rather glibly, but with regard to a foreign language 'pera pera' means fluently.
6. Another animal question...What kind of farm animal says 'buu buu'?

Answer: pig

'Buu buu' doesn't sound much like a pig's grunt to me , but then neither does 'oink oink'!
7. Those school children are back again and quite interested in the foreigner in their midst. You could ask them to "jiro jiro minaide kudasai" which means 'please stop...

Answer: staring at me

'Jiro jiro' means to stare rudely. This is more likely to happen out in the country - where there are fewer foreigners - than in Tokyo. I wouldn't really say this to curious children by the way!
8. You're sitting in a park now and a toddler nearby is banging repeatedly on his toy drum. What sound does it make?

Answer: don don

Native English speakers will probably find this kind of onomatopoeia that mimics a sound more familiar than those which suggest actions or even emotions.
9. Your friend introduces you to his mother who asks you if you're getting used to life in Japan ("Mo naremashita ka?"). You could answer "sukoshi zutsu" (little by little), or use which other expression with a similar meaning?

Answer: dan dan

Dan dan means 'gradually, little by little'. It's written in kanji as 'step step'. So 'step-by-step'.
10. Your friends have come over for a little sayonara party. As they stand up to leave they might say "iki iki!"(which means 'let's go!') True or False?

Answer: False

Iki iki means 'lively' and comes from ikiru (to live) not iku (to go). Your guests are more likely to say 'soro soro'which is an expression that means 'I am about to do something'.
I hope you've enjoyed your onomapopoeic visit to Japan. If you'd like to learn more Japanese onomatopoeia I recommend Gomi Taro's "Illustrated Dictionary of Japanese Onomatopoeic Expressions". Ja mata ne.
Source: Author wajo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 06 2023 : Guest 37: 8/10
Dec 20 2022 : Guest 189: 9/10
Dec 08 2022 : Guest 99: 6/10
Dec 07 2022 : Guest 103: 3/10
Dec 05 2022 : Guest 70: 8/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us