Quiz about Easy as 123  in Japan
Quiz about Easy as 123  in Japan

Easy as 1-2-3 - in Japan! Trivia Quiz


Please join Phoenix Rising's Red Crew on our Global Tour. This stop? Japan! Count with us now...

A matching quiz by Team Phoenix Rising. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Japanese

Author
jaknginger
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
409,583
Updated
Jul 02 22
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
177
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: turtle52 (10/10), Guest 47 (10/10), Guest 199 (10/10).
Mobile instructions: Press on an answer on the right. Then, press on the gray box it matches on the left.
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
You are to match the correct Japanese number to the clues provided.
QuestionsChoices
1. The loneliest number, partridges in a pear tree, song title by U2  
Hachi
2. Number needed to tango, this many heads are better than one, birds that can be killed with one stone  
Kyu
3. Number of blind mice, Stooges, little pigs  
Go
4. Number of sides in a square, musical Tops, apocalyptic horsemen  
Roku
5. Number of senses, Olympic rings, 'Thunderbirds' space station, and beats in a pentameter?  
Yon
6. Number of sides on a cube, wives of Henry VIII, points on the Star of David  
Nana
7. Lucky, the number of Samurai, seas and Ancient Wonders  
Ichi
8. Number of spider legs, legs on an octopus, the black billiard ball?  
Juu
9. Number of lives a cat is supposed to have, months of a human pregnancy, Pluto used to be this number of planet in our solar system  
Ni
10. Number of Biblical Commandments, percentage of genius Edison ascribed to inspiration, and the other half with five cents in the name of an inexpensive shop  
San






Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The loneliest number, partridges in a pear tree, song title by U2

Answer: Ichi

A Japanese 'one' fact: Formula One races have been held in Japan since 1976 but then took a few years off the tour. Formula One racing returned to Japan in 1994 and has predominantly alternated between the Fuji Speedway and Suzuka. Racing returned to Japan in 2022 after a two year break due to coronavirus. Japanese drivers have not won a Formula One race dating from 1976-2022

Red Crew's jaknginger raced in with this question for our team quiz.
2. Number needed to tango, this many heads are better than one, birds that can be killed with one stone

Answer: Ni

It is not only the Knights who say 'ni', as that is how the number two is pronounced in Japanese. There is a Japanese saying that uses the number - 'one who chases after 2 rabbits will not even catch one,' a pithy statement that tells the truth about multitasking.

Player pusdoc needed to take two aspirin while learning these Japanese words.
3. Number of blind mice, Stooges, little pigs

Answer: San

The number three in Japanese is 'san'. There are three scripts to learn the Japanese numbers. Kanji are Chinese characters and are the symbolic way of communication. Phonetically, on-yomi is the Chinese way to speak and kun-yomi is the more traditional Japanese way to speak.

Phoenix Rising's jaknginger can now successfully count to three in Japanese.
4. Number of sides in a square, musical Tops, apocalyptic horsemen

Answer: Yon

An alternative for the number four is 'Shi'. It is also the word for 'death' and therefore is considered unlucky. 'Yon' is used unless you are counting months.

Phoenix Rising's Red Crew member jaknginger will stick with 'yon'. She needs all the luck.
5. Number of senses, Olympic rings, 'Thunderbirds' space station, and beats in a pentameter?

Answer: Go

Pronounced 'Go' in Japanese, five is an important number in Japanese cuisine. Each meal will cater to each of the five tastes and involve the five main colours of Buddhist tradition: black, red, green, yellow and white. Meals also involve foods cooked in five different ways: raw, simmered, fried, grilled and pickled.

Leith90 was pickled pink to write about her favourite number.
6. Number of sides on a cube, wives of Henry VIII, points on the Star of David

Answer: Roku

In Japanese, the number 6 is pronounced 'roku' The Japanese Suntory distillery produces a craft gin called 'Roku', which is sold in a beautiful six sided bottle, each facet displaying one of the six botanicals it is infused with, which give the gin its distinctive flavour.

Red crew's smpdit may have imbibed more than six glasses of this very fine gin.
7. Lucky, the number of Samurai, seas and Ancient Wonders

Answer: Nana

Pronounced 'shichi' or 'nana', seven is a lucky number in Japan as well as many other cultures. In Japanese folklore, the Shichi-fuki-jin are the Seven Gods of Luck and are often depicted sailing on a treasure ship. In the Buddhist religion, a baby's birth is celebrated on the seventh day. After someone dies, the mourning takes place on the seventh day, as this is when they believe the soul crosses over. Nanakusa are the seven herbs of spring and are eaten to remove evil and illness from the body.

Phoenix Rising's Red Crew member leith90 felt fortunate to be able to write about lucky seven.
8. Number of spider legs, legs on an octopus, the black billiard ball?

Answer: Hachi

The number eight is considered lucky in Japan. When writing the number eight kanji, it has two sides closer at the top than at the bottom but without touching. The Japanese consider it a symbol of prosperity because of the shape widening toward the future.

PR's jaknginger is on the lookout for the lucky eights!
9. Number of lives a cat is supposed to have, months of a human pregnancy, Pluto used to be this number of planet in our solar system

Answer: Kyu

Pronounced 'kyu', in Japanese the number 9 is considered to be unlucky as it is a homophone of the word 'ku' which means 'suffering'.

Phoenix Rising's smpdit thinks Pluto was unlucky to be downgraded.
10. Number of Biblical Commandments, percentage of genius Edison ascribed to inspiration, and the other half with five cents in the name of an inexpensive shop

Answer: Juu

The word for ten is pronounced 'juu'. After the first ten numbers, the pattern becomes fairly easy to learn - for example, eleven is juu-ichi or ten-one. Twenty is ni-juu, or two-ten.

Player pusdoc's knowledge of number words in Japanese has now increased logarithmically.
Source: Author jaknginger

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : turtle52: 10/10
Jan 12 2023 : Guest 47: 10/10
Jan 11 2023 : Guest 199: 10/10
Jan 11 2023 : Guest 14: 10/10
Jan 04 2023 : Guest 77: 10/10
Dec 29 2022 : zorba_scank: 10/10
Dec 29 2022 : 1995Tarpon: 10/10
Dec 26 2022 : novanilla: 10/10
Dec 21 2022 : Guest 188: 10/10

2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us