FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Black Quizzes, Trivia and Puzzles
Black Quizzes, Trivia

The Color Black Trivia

The Color Black Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Colors

Fun Trivia
Dark as night, my soul, or the subtractive mixing of all colours. All quizzes here relate to "black" in many different and original ways.
25 quizzes and 250 trivia questions.
1.
  The Color Black    
Multiple Choice
 10 Qns
Here's a quiz on the color black. Good luck!
Average, 10 Qns, JsusFreak, May 10 24
Average
JsusFreak
May 10 24
22525 plays
2.
  Paint It Black!   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A rolling stone may gather no moss, but you could roll through this quiz to gather some information about the darkest of tones. Come with me now as my nephew and I redecorate...
Average, 10 Qns, Mistigris, Feb 25 22
Average
Mistigris
Feb 25 22
9786 plays
3.
  Black Is Back   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here are ten questions on the colour black for you. Have fun!
Average, 10 Qns, Creedy, Dec 20 21
Average
Creedy gold member
Dec 20 21
3956 plays
4.
  Average Paint it Black Trivia   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is not a quiz about the songs of the Rolling Stones; it is about the colour black and how it bobs up in all sorts of categories.
Average, 10 Qns, Calpurnia09, May 10 11
Average
Calpurnia09
4503 plays
5.
  10 Questions: Paint It Black Multiple Choice Quiz   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Black is all around us. See how much you know about these black questions that include movies, characters, sports teams and fashion.
Average, 10 Qns, emmco, May 10 11
Average
emmco
4141 plays
6.
  "Black and" Trivia   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
This quiz gives ten descriptions of phrases that begin with "Black and..." You have to match the phrase with its description.
Easier, 10 Qns, Joepetz, Apr 25 16
Easier
Joepetz gold member
1707 plays
7.
  Well, Nothing to See Here...   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The color black is actually the absence of color - so when you see something black, it actually is "nothing to see here" in terms of color! Let's talk about black items, wardrobes, and more!
Easier, 10 Qns, merylfederman, Feb 27 24
Easier
merylfederman gold member
Feb 27 24
2337 plays
8.
  Black is Black   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
It is quite interesting how many different directions the color black can take you! Enter the shadows of this quiz and discover where the dark is!
Average, 10 Qns, funnytrivianna, Apr 11 14
Average
funnytrivianna gold member
4990 plays
9.
  Let's Yack About Black   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge of people (real and fictional), expressions and titles that contain the word "black". Good luck!
Average, 10 Qns, Coonielady, Apr 14 14
Average
Coonielady
1595 plays
10.
  The Ultimate Paint It Black Quiz   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The color (or lack-of-color) black permeates our culture. Here are a few "dark" questions.
Average, 10 Qns, Aliquis, Jun 16 16
Average
Aliquis gold member
2922 plays
trivia question Quick Question
What is the name of the senior highland regiment of the British army?

From Quiz "Black Is Back"




11.
  Keeping Track of Black   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz covers ten Funtrivia categories, and explores the different associations of the word 'black'. Enjoy!
Average, 10 Qns, poshprice, Dec 04 12
Average
poshprice
1250 plays
12.
  Back in Black   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Just a quiz on many things black. Many different categories will be used and things may be black in color, name, or title. Let's see how well you do!
Average, 10 Qns, dcpddc478, Oct 07 22
Average
dcpddc478
Oct 07 22
2745 plays
13.
  Things That Are Black    
Multiple Choice
 10 Qns
Based on the clues, choose the correct answer. Each one will have something to do with the color black.
Very Easy, 10 Qns, foil7, Sep 19 18
Very Easy
foil7
Sep 19 18
1650 plays
14.
  The Very Black Book Of Blackness   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about all things black - though not as sinister as its title implies!
Average, 10 Qns, LadyNym, Jun 28 15
Average
LadyNym gold member
760 plays
15.
  Shades of Black    
Multiple Choice
 10 Qns
Often regarded as the least exciting of colors, black nevertheless has many applications. How many of these uses for the word black can you recognize?
Average, 10 Qns, Toeknee448, Nov 19 16
Average
Toeknee448
1160 plays
16.
  It's All Black!    
Multiple Choice
 10 Qns
Hello! This quiz consists of ten mixed questions all having some connection with the word 'black'. The interesting information is from wikipedia.com. Enjoy!
Average, 10 Qns, angikar, Dec 08 13
Average
angikar
1486 plays
17.
  Fifty Shades of Black    
Multiple Choice
 10 Qns
Black refers to a colour that is supposed to absorb all visible light. Here are some interesting tidbits about this darkest of all colours.
Average, 10 Qns, Trivia_Fan54, Mar 27 18
Average
Trivia_Fan54 gold member
Mar 27 18
422 plays
18.
  Black Is a Descriptor for Good or Bad    
Multiple Choice
 10 Qns
Just a little quiz to test your knowledge about the color black in ten Fun Trivia categories. Have fun and enjoy!
Average, 10 Qns, MtnGuy1954, Apr 05 15
Average
MtnGuy1954
642 plays
19.
  Black is the New Black    
Multiple Choice
 10 Qns
Is black a color, or the absence of color? Is it the darkest shade of gray? And why does everything seem to want to be called "the new black?" Why do we even need a new black? Let's get back to black and see if we can figure out these answers.
Average, 10 Qns, Bfree_Freeb, May 09 15
Average
Bfree_Freeb gold member
755 plays
20.
  Black Is the Color    
Multiple Choice
 10 Qns
Black is the color of many, many things. How many can you identify?
Average, 10 Qns, austinnene, Jul 14 14
Average
austinnene
1300 plays
21.
  In the Black    
Multiple Choice
 10 Qns
Black may be in the question or the answer. You figure it out. Have fun!
Easier, 10 Qns, noload, Jul 17 14
Easier
noload
761 plays
22.
  Black Is The Color!    
Multiple Choice
 10 Qns
Black is really the absence of color. But there are so many shades and hues of black that we think of it as one. Here's a mixture of black shades. Enjoy!
Tough, 10 Qns, alexis722, Jul 20 15
Tough
alexis722
1015 plays
23.
  "Choose any color, as long as you choose black"    
Multiple Choice
 10 Qns
Henry Ford allegedly used the quote in the title, but probably not: you could get your Model T in other colors. But in this quiz it's black all the way.
Average, 10 Qns, akg1486, Nov 25 18
Average
akg1486
Nov 25 18
529 plays
24.
  Black Is the Colour    
Multiple Choice
 10 Qns
All of these questions are related, in varying degrees, to the colour black. This is my first quiz so I hope you like it, best of luck!
Tough, 10 Qns, tuckellc, Sep 19 18
Tough
tuckellc
Sep 19 18
1231 plays
25.
  Black Velvet    
Multiple Choice
 10 Qns
Our world is illuminated by colour: rainbows, sun, and nature. But where there is light, there is also dark. The colour black is everywhere like white is - so here's a quiz all about the colour black.
Average, 10 Qns, thornberri, Jul 01 17
Average
thornberri
402 plays

The Color Black Trivia Questions

1. Black holes are massive objects from which no light can escape. Which scientist argued that black holes nevertheless emit radiation?

From Quiz
"Choose any color, as long as you choose black"

Answer: Stephen Hawking

The so-called "Hawking radiation" is a theoretical conclusion from 1973. It's likely (my speculation) that a confirmation within his lifetime would have earned Stephen Hawking a Nobel Prize in physics. Anaximander and Galilei would not have had an opinion: knowledge of black holes is a consequence of both general relativity and quantum theory, both developed in the 20th century.

2. Which ancient language used a word for black that became the source for the name of the country "Nigeria"?

From Quiz Fifty Shades of Black

Answer: Ancient Roman

The ancient Roman had two words for black. One was was "niger", which is the origin of the name for the west-African country. This is also the origin of the word "black" in many of the Romance languages (e.g., the French word for black is "noir"; the Italian word for black is "nero"). The ancient Greek word for black was "kuanos", a word that was shared between dark blue and black. The Old High German word for black was "blach". The Old Norse word for black is "blakkr".

3. Born in 1962, there was a pop singer who died in 2016 who went by the stage name Black. What was this male singer's given name?

From Quiz Black Velvet

Answer: Colin Vearncombe

Colin Vearncombe, known by his stage name Black, was a singer from Cork, Ireland, who emerged from a punk-rock background to create iconic pop songs. He was unfortunately involved in a road traffic incident in 2016 at the young age of 53 and passed away, leaving his widowed wife and three children behind.

4. A dead star is known as a black ___.

From Quiz Things That Are Black

Answer: Hole & Dwarf

A black hole is a dead star or nebula whose gravitational pull is so strong that nothing can escape from it, not even light. If you are unlucky enough to get sucked in, which is only possible if you get too close, time will probably slow down according to Einstein's theory of relativity.

5. Which "colourful" hard rock band recorded the song "The Red and the Black"?

From Quiz The Very Black Book Of Blackness

Answer: Blue Oyster Cult

Blue Oyster Cult were formed in 1972 in Long Island (New York), and are still active as a live band, though they have been without a recording deal for almost 15 years. "The Red and the Black" was featured on their excellent second album, "Tyranny and Mutation" (1973). Though they are mostly known for their 1976 hit "Don't Fear the Reaper", through the years BOC (as they are known among their fans) have released a lot of truly outstanding music that is really worth checking out. Led Zeppelin, Deep Purple and Uriah Heep are all famous hard rock bands formed in England in the late Sixties. Deep Purple and Uriah Heep are still very much active, while Led Zeppelin broke up in 1980 after the sudden death of drummer John Bonham.

6. What is a black name for a malicious computer hacker?

From Quiz Black is the New Black

Answer: Black hat

Black hat hackers, sometimes called "crackers," attempt to bypass the security of computer networks for various malicious reasons that range from the enjoyment of disrupting network activities to being able to steal money or to spy on secrets through the network. In some places in the world, there are companies that use collaboration to engage in black hat hacking for profit. Those who attempt to use cyber security measures to detect and thwart black hat hackers are called "white hats," but the annual convention for those concerned with network security is called, "Blackhat."

7. People: By what name was the Black Prince known during his lifetime?

From Quiz It's All Black!

Answer: Edward of Woodstock

He became the Earl of Chester in 1333 and the Duke of Cornwall in 1337. This was the first ever creation of an English duke. He was finally invested as the Prince of Wales in 1343. He was almost thirteen years old at that time.

8. Music: What artist released the worldwide hit single "Black or White" in 1991? You should be "thrilled" with the answer!

From Quiz Black Is a Descriptor for Good or Bad

Answer: Michael Jackson

Jackson released "Black and White" as the first single from his eighth studio album "Dangerous". "Black and White" charted at number one all around the world and was number one on the US Billboard Top 100 chart for seven weeks.

9. Which American actress received an Oscar nomination for her role as Rayette Dipesto in the 1970 film "Five Easy Pieces"?

From Quiz Let's Yack About Black

Answer: Karen Black

Karen Black's career began in 1959 and spanned five decades. Her brilliant portrayal of the trusting and rather dim-witted Rayette earned her a nomination for Best Supporting Actress. Other credits include roles in "Easy Rider", "The Great Gatsby" and numerous television shows. The talented Ms. Black died on August 8, 2013 after a three year battle with cancer.

10. What kind of delicious food is contained in the product called Black Magic?

From Quiz Shades of Black

Answer: Chocolate

Black Magic is a box of filled dark chocolates made by Nestle and, for a not too expensive treat, they are delicious. There are many other kinds of food called black - black pudding is one. It is a savoury sausage and has blood as one of its main ingredients. It is loved or hated but seldom just tolerated. Then there are black beans and blackcurrants and black tea and black coffee, none of which feature in the rest of this quiz.

11. Which automobile manufacturer is quoted saying "Any customer can have a car painted any color that he wants so long as it is black"?

From Quiz Paint It Black

Answer: Henry Ford

Ford made this remark about the 1909 Model-T in his autobiography "My Life and Work" published in 1922.

12. Kohl is a black substance that has been used as a cosmetic for centuries. From what is it made?

From Quiz Back in Black

Answer: Ground lead sulfide

Kohl is made by grinding lead sulfide into a powder. This substance has been used as a cosmetic in Northern Africa and many parts of southern Asia for millennium. Many cultures believed kohl to have magical properties that could cleanse the eyes, provide protection from the sun, as well as providing protection from evil spirits. While it can be used on any part of the face it is usually worn around the eyes.

13. An old Celtic folk song begins slowly, "Black is the color of my true love's..." what?

From Quiz Black Is The Color!

Answer: Hair

The song is often sung as slowly as a dirge, but it is a love song. "Black is the color of my true love's hair, Her lips are like some roses fair, She's got the sweetest smile and the gentlest hands, And I love the ground on which she stands." There are several variations on the lyrics and 'my true love' can be male or female. The origin is thought to be in Scotland, though some think it came from Appalachia. Joan Baez, Nina Simone, Sinead O'Connor and Celtic Thunder, among others, have recorded it. The best renditions of the song are generally those with one person singing and one or no instrumental accompaniment.

14. What type of car was Henry Ford talking about when he reportedly said that you could have it "painted any color", "so long as it is black"?

From Quiz Well, Nothing to See Here...

Answer: Model T

The Model T, the early twentieth century car, was built by Ford in a groundbreaking new, relatively affordable way that made cars an item that the reasonably well-off could use. And... the color selection was not vast.

15. The 'All Blacks' are the representative rugby union team of which nation?

From Quiz Black Is the Colour

Answer: New Zealand

New Zealand's team kit has been entirely black since their white knickerbockers were replaced in 1905. The 1905 team were known as "The Originals" and were the first to tour internationally in a series that is infamous for the teams unprecedented success. They won all of their matches save a narrow defeat against Wales and had a positive point difference of 918 for the series.

16. Which fashion designer was responsible for making 'the little black dress' a stylish item of clothing in the 1920s?

From Quiz Paint It Black

Answer: Coco Chanel

There had, of course, been black dresses prior to this time; however, they were generally associated with funerals and mourning. The little black dress by Coco Chanel was featured in an edition of American "Vogue" in 1926 and was a simple design and calf-length. The little black dress has remained a notable item in the wardrobe of most women since its introduction and is often seen in films. One of the most famous little black dresses to ever grace our screens was the one worn by Audrey Hepburn in the movie "Breakfast at Tiffany's" (1961).

17. The Great Plague of London in 1665 was often called the Black Death. What was the actual disease?

From Quiz Paint it Black

Answer: Bubonic plague

Londoners called the terrible plague the Black Death because the buboes, the lumps that formed on the victims' bodies, were black in colour and death was the almost inevitable consequence. We do not know how many died but it has been estimated that there were around 100,000 casualties.

18. With which band did Ozzy Osbourne play from 1968 to 1979?

From Quiz Black is Black

Answer: Black Sabbath

The English rock band known as Black Sabbath was formed in 1968 by lead singer Ozzy Osbourne. Tony Iommi, Geezaer Butler and Bill Ward were the other original members of the band. With their release of "Paranoid" in 1970, they were instrumental in defining the music genre we know as heavy metal.

19. 'Paint It Black' is a song sung by what rock group?

From Quiz The Color Black

Answer: The Rolling Stones

20. What color, according to the memoirs of Piper Kerman and a Netflix TV series, is "the new black"?

From Quiz "Choose any color, as long as you choose black"

Answer: Orange

Wearing black at a formal affair is considered the conservative and safe choice for both men and women. Saying that something is "the new black" is saying that it's the new thing that everyone wears. In the book and TV series, orange refers to a common color of prison garbs: the storyline is about a young middle-class woman who finds herself in prison.

21. What is one of the reasons that the ancient Egyptians considered black a positive colour?

From Quiz Fifty Shades of Black

Answer: They thought that it was related to fertility.

The ancient Egyptians actually had three reasons for considering black to be a positive colour. It was considered to be the colour of fertility. It was also associated with the rich black soil that was created on the Nile delta. Finally, it was the colour of the god Anubis, the jackal-shaped god of the underworld. It was thought that Anubis protected the dead from evil.

22. Black, as well as being a colour and alias, is the name of a 2015 film shot in Belgium. The story of one character, Mavela, is hardly known in England - but who is she played by?

From Quiz Black Velvet

Answer: Martha Canga Antonio

Martha Canga Antonio is a Belgian actor who made her only appearance in "Black". Mavela, her character, shares her name with a game lodge in South Africa; it is unknown whether the two are connected. Whilst not the main character in "Black", Mavela is one of the most important, and is listed first in the cast list.

23. Ashlee always keeps an LBD or two in her closet for various occasions thanks to Coco Chanel. What is her black secret?

From Quiz Black is the New Black

Answer: Little Black Dress

Coco Chanel is given credit for the creation of the little black dress in the 1920s. There are many reasons why it is still a fashion staple decade after decade. Black is a neutral color that can be worn with anything. It has a slimming effect on the wearer's appearance. It is versatile, since the wearer can dress it up or dress it down by accessorizing it with items such as a belt, a jacket, a brooch, jewelry, etc.

24. Who sang "Black and White"?

From Quiz Black Is the Color

Answer: Three Dog Night

Although the song was written in 1954, it became widely known in 1972 when Three Dog Night's recording hit number one. The song was about the US Supreme Court's decision on Brown vs. the Board of Education, which made racial segregation illegal in US public schools. It was recorded previously by both Pete Seeger and Sammy Davis, Jr. in the 1950s.

25. The popular rock song "Back in Black" is by the Australian band AC/DC. On what album does this song appear?

From Quiz In the Black

Answer: Back in Black

This song, released by AC/DC in 1981, was on the album "Back in Black". Worldwide, this album has sold over fifty million copies, and has been listed by "Rolling Stone" magazine as one of the "100 Best Albums of the Eighties".

26. Animals: Which snake is the longest venomous snake in Africa and the second longest venomous snake in the world?

From Quiz It's All Black!

Answer: black mamba

The black mamba is the fastest snake in the world. Its speed can range from 4.32 to 5.4 metres per second (16-20 km/h, 10-12 mph). It can survive in savanna, woodlands, farmlands, rocky slopes, dense forests and humid swamps.

27. Movies: Who starred in the 1954 film "The Black Knight" as John the blacksmith and sword-smith who conspired to overthrow King Arthur? (Hint: This star also portrayed Jay Gatsby in 1949 and Shane in 1953).

From Quiz Black Is a Descriptor for Good or Bad

Answer: Alan Ladd

John (Alan Ladd) wants to win the hand of Lady Linet (Patricia Medina) in "The Black Knight". Knowing that's impossible because he's a commoner, he creates a secret alternate identity as the Black Knight which allows him to aid King Arthur when men disguised as Vikings attempt to take over the country. While attempting to help Lady Linet, the Black Knight is branded a traitor. "The Dark Knight" was Ladd's third film in a trilogy. The other two were "The Red Beret" (1953) and "Hell Below Zero" (1954). All three films were based on the 1949 book "The White South" by British novelist Hammon Innes.

28. Sirius Black is a fictional character from which young adult book series?

From Quiz Let's Yack About Black

Answer: Harry Potter

Sirius Black is first introduced in the third book of the series, "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban". Although initially described as a villain, it's later revealed that Harry's godfather was the victim of a terrible miscarriage of justice. With the help of Harry and Hermione, Sirius manages to escape a horrible fate and becomes a beloved mentor and friend to his godson.

29. Why does folklore say that you should not eat blackberries after the end of September?

From Quiz Shades of Black

Answer: After that date they belong to the devil

It is said that, when St Michael ejected Satan from Heaven, he landed in a bramble bush. In his anger he cursed the bush, its prickles and its berries. This happened at the end of September, so after that date each year, the blackberries are said to belong to him.

This is category 20188
Last Updated Jun 22 2024 5:54 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.