Quiz about Counting things in Japanese
Quiz about Counting things in Japanese

Counting things in Japanese Trivia Quiz


Whether it's counting birds, flat objects, beverages, counting things in Japanese is one of those things you just have to memorize.

A multiple-choice quiz by AkiSensei. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Japanese

Author
AkiSensei
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
120,781
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1166
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How do you count books? Hint

ichimai, nimai, sanmai...
issatsu, nisatsu, sansatsu...
ippon, nihon, sanbon...
ippiki, nihiki, sanbiki...

2. How do you count birds? Hint

ittoh, nitoh, santoh...
hitori, futari, sannin...
ippiki, nihiki, sanbiki...
ichiwa, niwa, sanwa...

3. How do you count cups of beverages like tea, beer, water, etc? Hint

ippon, nihon, sanbon...
ippai, nihai, sanbai...
issatsu, nisatsu, sansatsu...
ichiban, niban, sanban...

4. How do you count cars? Hint

ikko, niko, sanko...
ichimai, nimai, sanmai...
ichidai, nidai, sandai...
ikken, niken, sanken...

5. How do you count socks and shoes? Hint

ippiki, nihiki, sanbiki...
ittoh, nitoh, santoh...
ikko, niko, sanko...
issoku, nisoku, sansoku...

6. How do you count people? Hint

ikko, niko, sanko...
ichiri, niri, sanri...
hitori, futari, sannin...
hitotsu, futatsu, mittsu...

7. How do you count floors of buildings? Hint

ikkagetsu, nikagetsu, sankagetsu...
ikkai, nikai, sangai...
ichimai, nimai, sanmai...
ikkai, nikai, sankai...

8. How do you count the days of the month? Hint

ichigatsu, nigatsu, sangatsu...
ichiji, niji, sanji...
ichigo, ningo, sango...
tsuitachi, futsuka, mikka...

9. How do you count videos? Hint

issatsu, nisatsu, sansatsu...
ippon, nihon, sanbon...
ichimai, nimai, sanmai...
ichiwa, niwa, sanwa...

10. How do you count minutes in a day in Japanese? Hint

ichinichi, ninichi, sannichi...
ichijikan, nijikan, sanjikan...
ippun, nifun, sanpun...
ichibyo, nibyo, sanbyo...


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How do you count books?

Answer: issatsu, nisatsu, sansatsu...

Issatsu, nisatsu, sansatsu...is for counting books and magazines.
Ippon, nihon, sanbon...is for counting long, thin, objects like pencils, fingers, hair strands, bottles, etc.
Ichimai, nimai, sanmai...is for counting flat objects like paper, plates, sticks of gum, etc.
2. How do you count birds?

Answer: ichiwa, niwa, sanwa...

Ittou, nitou, santou...is for counting heads of cattle.
Ippiki, nihiki, sanbiki...is for counting animals.
3. How do you count cups of beverages like tea, beer, water, etc?

Answer: ippai, nihai, sanbai...

Ippai, nihai, sanbai...is for counting beverages as well as bowls of rice and bowls of soup.
Remember, ippon, nihon, sanbon...is for counting long, thin, objects and issatsu, nisatsu, sansatsu...is for counting books and magazines.
4. How do you count cars?

Answer: ichidai, nidai, sandai...

Remember, ichimai, nimai, sanmai...is for counting flat objects.
Ikken, niken, sanken...is for counting houses.

Ichidai, nidai, sandai...can also be used for larger electronics such as TV's, stereo's, organs, computers, etc.
5. How do you count socks and shoes?

Answer: issoku, nisoku, sansoku...

Ikko, niko, sanko...is for counting small objects like gumballs, candy, etc.
Remember, ippiki, nihiki, sanbiki...is for counting animals.
6. How do you count people?

Answer: hitori, futari, sannin...

There is no such counting as ichiri, niri, sanri...
Hitotsu, futatsu, mittsu...is for objects that don't have a specific way of counting or if you don't know what counting word to use.
7. How do you count floors of buildings?

Answer: ikkai, nikai, sangai...

Remember, ichimai, nimai, sanmai...is for counting flat objects like paper.
Ikkagetsu, nikagetsu, sankagetsu...is for counting months of the year.
8. How do you count the days of the month?

Answer: tsuitachi, futsuka, mikka...

Ichigatsu, nigatsu, sangatsu is for months of the year. I just made up ichigo, ningo, sango...
9. How do you count videos?

Answer: ippon, nihon, sanbon...

This one is a tricky one. I think it's ippon, nihon, sanbon because the actual film itself is long and thin.
10. How do you count minutes in a day in Japanese?

Answer: ippun, nifun, sanpun...

Ichibyo, nibyo, sanbyo...is for seconds in a minute.
Ichijikan, nijikan, sanjikan...is for hours in a day.
Source: Author AkiSensei

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us