FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
   New South Wales Quizzes, Trivia and Puzzles
   New South Wales Quizzes, Trivia

New South Wales Trivia

New South Wales Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Australia

Fun Trivia
25 quizzes and 275 trivia questions.
1.
  What to See in New South Wales   best quiz  
Collection Quiz
 15 Qns
Overseas visitors are often unclear about which state to visit in order to see the destinations they have read about. This list of popular sites includes some from each state or territory - can you identify the ones in New South Wales?
Average, 15 Qns, looney_tunes, Nov 11 23
Average
looney_tunes editor
Nov 11 23
131 plays
2.
  The Suburbs of Sydney, Pt I   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There are more than 600 suburbs in Sydney, Australia. Let me tell you about a small fraction of them.
Average, 10 Qns, ozzz2002, May 07 22
Average
ozzz2002 gold member
May 07 22
3704 plays
3.
  The Suburbs of Sydney, Pt II   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is the second quiz about the city I live in. I hope you enjoy playing it as much as I enjoyed building it.
Average, 10 Qns, ozzz2002, Oct 09 23
Average
ozzz2002 gold member
Oct 09 23
2454 plays
4.
  The Suburbs of Sydney, Pt III   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Another ten questions about the suburbs and locations of one of the best cities in the world - Sydney, Australia!
Average, 10 Qns, ozzz2002, Jul 20 10
Average
ozzz2002 gold member
2366 plays
5.
  Home Is Where The Harbour Is   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
My home is at Coffs Harbour, Australia, one of the fastest growing areas in the country. Here are ten questions related to this lovely town and its surrounding region.
Average, 10 Qns, Creedy, Apr 27 14
Average
Creedy gold member
605 plays
6.
  Jenolan Caves    
Multiple Choice
 10 Qns
These spectacular caves to the west of Sydney are one of the most popular tourist destinations in country NSW and well worth the stop over. If you haven't been, come and learn about what you may see.
Average, 10 Qns, westwingitis, Aug 21 21
Average
westwingitis
Aug 21 21
1328 plays
7.
  Sydney - Australia    
Multiple Choice
 10 Qns
Everyone knows about the Olympic Games but how much do you know about the country and the city that hosted the 2000 games?
Easier, 10 Qns, elle81, Mar 09 19
Easier
elle81
Mar 09 19
6804 plays
8.
  Pacific Highway From Sydney to Brisbane   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is one of the busiest routes in Australia, especially during the holidays. Let's go for a ride up the north coast of NSW, and into south east Queensland, and see how well you remember the trip.
Average, 10 Qns, westwingitis, Jan 03 14
Average
westwingitis
1693 plays
9.
  Which Sydney Suburb?    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you live in, or have you spent much time in Sydney? If you have, then you might like to take the Sydney Suburb Tour Challenge. I'll take you to different suburbs and give you hints about the suburb, and you see if you can figure out where you are.
Average, 10 Qns, buguru, Feb 23 23
Average
buguru
Feb 23 23
6565 plays
10.
  Broken Hill   great trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
Broken Hill is a mining town in far Western NSW. It has a rich Aboriginal and European history and is a fascinating place to visit.
Average, 25 Qns, tan72, Dec 02 21
Average
tan72
Dec 02 21
874 plays
trivia question Quick Question
Western Plains Zoo is located just outside which NSW city/town?

From Quiz "Brought to You from the Land Downunder"




11.
  My Newcastle    
Multiple Choice
 10 Qns
Newcastle is a fantastic city, located in New South Wales, Australia. I'll give you a clue about an aspect of Newcastle and you tell me what or where it is. Visit and enjoy!
Average, 10 Qns, jesterhat, Aug 15 22
Average
jesterhat
Aug 15 22
1411 plays
12.
  Sydney    
Multiple Choice
 10 Qns
Sydney: my favourite place in the world. How much do you know about it?
Average, 10 Qns, vogon, Feb 19 24
Average
vogon
Feb 19 24
3051 plays
13.
  Brought to You from the Land Downunder    
Multiple Choice
 10 Qns
Being born and raised in North-Western New South Wales, I thought I would bring you some trivia about the area in which I grew up. I hope you enjoy some little pieces of trivia about the area I grew up in.
Average, 10 Qns, ecnalubma, Oct 07 18
Average
ecnalubma
Oct 07 18
1875 plays
14.
  Country NSW    
Multiple Choice
 10 Qns
I noticed that most of the quizzes in here were of Sydney, so I thought I'd take you out west.
Average, 10 Qns, aussiechick007, Jan 06 15
Average
aussiechick007
2480 plays
15.
  (The Other) New England    
Multiple Choice
 10 Qns
In New South Wales, Australia, there is "another" New England - let's take a quick tour of the area and see the sights.
Average, 10 Qns, Rowena8482, Dec 23 09
Average
Rowena8482 gold member
826 plays
16.
  Sydney Geography    
Multiple Choice
 10 Qns
My first quiz, I've decided to make one about Sydney, Australia. Here are a few questions about the main sights you might find in Sydney.
Average, 10 Qns, Belthazar, Jan 25 11
Average
Belthazar
5169 plays
17.
  Port Macquarie    
Multiple Choice
 10 Qns
Hi, I have lived in Port Macquarie now for just over 20 years and would like to share some of her secrets with you. Lying just over 400 kilometres north of Sydney, she is a holiday Mecca on our beautiful coastline.
Average, 10 Qns, marshypoo, Jan 09 24
Average
marshypoo
Jan 09 24
682 plays
18.
  Central Coast: - A Beautiful Spot!    
Multiple Choice
 10 Qns
The Central Coast is a beautiful spot, but how much do you know about it?
Average, 10 Qns, FerryBoat, Feb 07 17
Average
FerryBoat
802 plays
19.
  Gosford, Cultural Mecca of the Universe!    
Multiple Choice
 10 Qns
Test your mettle against this collection of Gosfordian brain-busters!
Average, 10 Qns, gosfordboy, May 08 21
Average
gosfordboy
May 08 21
1014 plays
20.
  World Famous Sydney Harbour Bridge    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on the Sydney Harbour Bridge. It outlines the history of the bridge and the news that it has given over the years. This quiz is basically general knowledge which hopefully gives you some sort of challenge.
Average, 10 Qns, skturner, Apr 09 23
Average
skturner
Apr 09 23
839 plays
21.
  Sydney Harbour Bridge: The History    
Multiple Choice
 10 Qns
Sydney Harbour Bridge is one of Australia's most prominent structures but how much do you know about its beginning?
Tough, 10 Qns, always_maybe, Jan 19 21
Tough
always_maybe
Jan 19 21
612 plays
22.
  The Major Roads of Sydney    
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know the roads of this large and complex city? This quiz will test how hard you've been studying your map or how much you've noticed while on the road. This will be a real challenge if you don't have a street directory of Sydney!
Difficult, 10 Qns, Myron, Sep 19 22
Difficult
Myron
Sep 19 22
2294 plays
23.
  The Sydney Harbour Bridge    
Multiple Choice
 15 Qns
Aside from the Sydney Opera House, the Sydney Harbour Bridge is one of Australia's most recognisable architectural symbols. But how much do you know about the old 'Coat Hanger'? All multiple choice, good luck!
Tough, 15 Qns, Engadine, Jan 19 21
Tough
Engadine
Jan 19 21
826 plays
24.
  Sydney- Northern Beaches    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about Sydney's Northern Beaches region?
Average, 10 Qns, muffy19, May 01 20
Average
muffy19
May 01 20
806 plays
25.
  Suburbs of the Illawarra    
Multiple Choice
 10 Qns
Many Australian cities and suburbs get their names from the Aboriginal language. This quiz is about the meanings of place names in the beautiful coastal Illawarra Region, south of Sydney.
Difficult, 10 Qns, illawarra3, Oct 30 12
Difficult
illawarra3
1191 plays

New South Wales Trivia Questions

1. Coffs Harbour is a coastal town located approximately midway between the capital cities of Brisbane and Sydney, on the east coast of Australia. In which state is Coffs Harbour located?

From Quiz
Home Is Where The Harbour Is

Answer: New South Wales

Some would say our town is in the state of disarray what with all the road works going on all the time, but Coffs, as it is commonly referred to by its residents, is located 240 miles south of Queensland's capital city, Brisbane, and 340 miles north of Sydney, the capital city of New South Wales. Established in the 1860s, its ideal placement midway between these two large capitals makes it today a greatly sought after destination for holiday makers and retirees alike, with the nation's Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation describing it as having "the most liveable climate in Australia".

2. As you enter the Northern Beaches area, you pass over a bridge that stops all traffic to open the middle span of the bridge to allow boats to sail under it, What is the name of this bridge?

From Quiz Sydney- Northern Beaches

Answer: The Spit Bridge

The original Spit Bridge opened in 1924 and was replaced with the current bridge in 1959. The bridge opens 7 times a day during the week and 8 times a day on weekends and public holidays.

3. The Central Coast is home to many beachside suburbs, but which beachside suburb is home to the Skillion?

From Quiz Central Coast: - A Beautiful Spot!

Answer: Terrigal

The Skillion is a rock outcrop at Terrigal. It is located at the Terrigal Haven. People walk up it and it is a popular lookout and tourist attraction.

4. Who was the first European to describe Broken Hill?

From Quiz Broken Hill

Answer: Charles Sturt

Charles Sturt was the first European to document details about Broken Hill in 1844. He described a 'broken hill' in his diary, and also named the Barrier Range which is a feature of this area.

5. Almost everyone has seen the Sydney Opera House, or at least seen a picture of it. It sits on a small portion of the CBD named Bennelong Point, and was opened by the Queen in 1973. What was on the Point immediately prior the Opera House?

From Quiz The Suburbs of Sydney, Pt III

Answer: Tram depot

The tram and bus depot had the best seat in the house, as Bennelong Point has magnificent harbour views. The site was bulldozed in 1955 to make way for Jorn Utzon's creation. Bennelong was an Aborigine befriended by the first Governor of New South Wales, Arthur Philip, and became a liaison between the blacks and whites. He adopted many of the white man's ways, and even went to England.

6. What is the name of Port Macquarie's main beach?

From Quiz Port Macquarie

Answer: Town Beach

In total Port Macquarie has 9 beaches. In order from north to south they are Northshore Beach, Town Beach, Oxley Beach, Rocky Beach, Flynn's Beach, Nobbys Beach (our town's "doggy beach"), Shelley Beach, Miner's Beach, (be careful it's a nudist beach) and Lighthouse Beach.

7. Jenolan Caves are situated west of Sydney, over the Blue Mountains. It is protected as part of a nature reserve. What is the name of this reserve?

From Quiz Jenolan Caves

Answer: Blue Mountains World Heritage Area

The Blue Mountains World Heritage Area, includes a number of National Parks. There are many unique features in this area, of which the Jenolan Caves are just one. There are also The Three Sisters, Kanangra Walls and the Grose Valley.

8. Who was the first person to propose the idea of a bridge across Sydney Harbour?

From Quiz Sydney Harbour Bridge: The History

Answer: Francis Greenway

In 1815, Francis Greenway, an architect, proposed a bridge over the harbour but it was not built until after WW1, when John Bradfield, an engineer, pushed further for its construction. Francis Greenway was a former convict and is featured on the Australian $10 note. He remains the only former criminal to appear there.

9. Gosford sits at the top of this body of water, sharing its name with another Australian city,

From Quiz Gosford, Cultural Mecca of the Universe!

Answer: Brisbane Water

Gosford City is spread around this inlet of the Pacific Ocean, from Gosford in the north to Woy Woy in the south.

10. Which central-western NSW town is known as the 'hub of the west'?

From Quiz Country NSW

Answer: Dubbo

Dubbo is known as this because three major highways run through it, the Golden, the Newell, and the Mitchell.

11. There is a city in northern New South Wales that holds a country music festival on an annual basis. What is the name of this place, that also shares its name with a breed of pig?

From Quiz Brought to You from the Land Downunder

Answer: Tamworth

Each year in January, Tamworth holds Golden Guitar awards for country music in Australia. Gympie also holds a Country Music Muster annually, but Gympie is in Queensland. Both Broken Hill and Dubbo are in New South Wales.

12. On what date did Captain Arthur Phillip establish the new colony at Sydney Cove?

From Quiz Sydney

Answer: January 26, 1788

He first went to Botany Bay - a little way to the south - but he was not impressed and didn't think it suitable for developing a colony. He looked further north to Sydney Cove (named for the British Secretary of State, Viscount Sydney) before establishing the colony there.

13. The largest city in the Illawarra: what does 'Wollongong' mean in Aboriginal?

From Quiz Suburbs of the Illawarra

Answer: The sound of the sea

Wollongong (pronounced Wool-on-gong) is the third largest city in New South Wales. It was once a shipping port with exports in cedar and dairy, although these industries gave way to the manufacturing of steel when coal was discovered in the mountains behind the city. With its steel industry now waning, Wollongong has become most famous for its beaches and surrounding mountains.

14. What is the name of the highway that that runs through Liverpool, Campbelltown then eventually leads south-west to Melbourne (Victoria)?

From Quiz The Major Roads of Sydney

Answer: Hume Highway

The Hume Highway starts at Ashfield in inner-Sydney, and runs approximately 850km long to Melbourne. It is considered Australia's busiest highway as it is a major link connecting Australia's two largest cities.

15. What are the names of the suburbs at the northern and southern ends of the Sydney Harbour Bridge?

From Quiz The Sydney Harbour Bridge

Answer: Milsons Point and Dawes Point

Two steel fabrication workshops were erected for the contractors on the Sydney Harbour Bridge at Milson's Point and the steel for the girders etc was, mostly, imported from England. The site is where Luna Park stands today!

16. How many years did it take to construct the Sydney Harbour Bridge?

From Quiz World Famous Sydney Harbour Bridge

Answer: 9

Crossing Sydney Harbour was only possible by ferry before the Sydney Harbour Bridge was opened. The construction of the bridge began on 28th July 1923. The bridge was designed by Ralph Freeman and Co. of London and their plans were formed by John Bradfield. The bridge was opened on the 19th March 1932. The bridge itself only took 3 years to build. The rest of the time was spent building the southern and northern approaches and roadways.

17. When most people think of Sydney, they think of Sydney Harbour. What is Sydney Harbour's other name?

From Quiz Sydney Geography

Answer: Port Jackson

Port Hacking is further south, Sydney Cove is a part of Port Jackson, and Port Denison doesn't exist...

18. Which body of water did Captain James Cook plan to name Stingray Bay?

From Quiz Sydney - Australia

Answer: Botany Bay

Botany Bay was named after the interesting plants Joseph Banks found in the area.

19. In the 1880s there was a suburb on the Northern Beaches called Greendale, what is this suburb known as today?

From Quiz Sydney- Northern Beaches

Answer: Brookvale

The name Brookvale was taken from a property in the area called Brookvale House. The name Greendale was discontinued because there is a Greendale elsewhere in New South Wales.

20. The Central Coast has three dams for water sources, but can you name which one is the main dam?

From Quiz Central Coast: - A Beautiful Spot!

Answer: Mangrove Creek Dam

The Mangrove Creek Dam wall is 80 metres high and has a total storage capacity of 190,000 Megalitres. It also has a picnic area and is popular attraction for tourists.

21. Who was the person credited with first finding ore in the area?

From Quiz Broken Hill

Answer: Charles Rasp

Charles Rasp was a boundary rider who was credited with identifying the first ore in the area. He thought he had discovered a deposit of tin.

22. Where was the first Sydney NSW Rugby League team based, and what was its home ground?

From Quiz The Suburbs of Sydney, Pt II

Answer: Newtown - Henson Park

The Newtown Jets were first formed in 1907, closely followed by Eastern Suburbs, South Sydney, Cumberland, Glebe, Norths, Balmain, Western Suburbs and Newcastle. The first competition was won in 1908 and the premiership was won by Souths. Of these teams, Easts became Sydney Roosters, South Sydney Rabbitohs still exist under their original name, Glebe, Cumberland, Newtown, and North Sydney folded. Balmain and Western Suburbs merged to become West Tigers. Newcastle only played 2 seasons before folding but rejoined the competition in 1988, 80 years later.

23. Surveyor-General John Oxley with a party of 15, including 12 convicts, (ah! we owe a lot to good old "Mother England") arrived at Port Macquarie on 8th October, in what year?

From Quiz Port Macquarie

Answer: 1818

In 1818 Governor Macquarie sent this party lead by Oxley who subsequently named the port after his governor.

24. Jenolan Caves boast a traditional Edwardian guesthouse, complete with communal bathrooms (when it was built most homes had outside toilets). What is the name of this guesthouse which includes a beautiful period dining room with modern food?

From Quiz Jenolan Caves

Answer: Caves House

Caves House is the centre piece for the accommodation. Built in stages between 1896 and 1923, it has many beautiful Victorian and Edwardian features. The reception desk runs most of the accommodation available. The Hydro Majestic is another beautiful period hotel in the Blue Mountains at Medlow Bath.

25. When was the Sydney Harbour Bridge opened?

From Quiz Sydney Harbour Bridge: The History

Answer: 1932

The actual bridge construction started December, 1928. However the project was started in 1923 when houses were demolished. On March 19, 1932, the bridge was opened. Because this was during the depression, it became a symbol of hope for Australians and showed them what they could achieve.

26. This entertainment complex is famous as the place "Where Friends Meet".

From Quiz Gosford, Cultural Mecca of the Universe!

Answer: Central Coast Leagues Club

The "Leaguesy" is a local hot spot. No matter how much the locals knock the place, they always seem to be there on the week-end!

27. There is a small country town in New South Wales that became famous (or should I say infamous) for conducting a town-wide DNA collection of the male residents in 1999 after a violent crime in that town. Where was this done?

From Quiz Brought to You from the Land Downunder

Answer: Wee Waa

The DNA testing of an entire town made headlines at the time - a friend even said they read about it in England!

28. After whom did Captain James Cook, in 1770, name Port Jackson?

From Quiz Sydney

Answer: The Secretary of the British Admiralty, Sir George Jackson

Sir George was the only genuine Jackson here!

29. The largest permanent saltwater lake in the southern hemisphere is located just south of Newcastle. What is its name?

From Quiz My Newcastle

Answer: Lake Macquarie

Lake Macquarie covers an area of approximately 110 square kilometers, which is twice the size of Sydney Harbour. The lake was actually known as Reid's Mistake (an explorer who mistook the lake for a tributary of the Hunter River further north) until 1826 when it was renamed in honour of the then Governor of NSW, Lachlan Macquarie. You can find this information and more at - http://walkabout.com.au/locations/NSWLakeMacquarie.shtml Lake Eyre is the largest lake in Australia and also a salt water lake. When full it has an area of around 9,500 sq km but it is rarely full, evaporation diminishing its area until flooding rains fill it again.

30. Castle Hill Road is a major road in north-western Sydney. Which two other major roads does it run in between?

From Quiz The Major Roads of Sydney

Answer: Old Northern Road and Pennant Hills Road

Castle Hill Road is an extremely important road, since many people who live in the north and west have to use this road in order to commute to more commercial suburbs for work.

This is category 2782
Last Updated Apr 13 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.