FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sydney Northern Beaches
Quiz about Sydney Northern Beaches

Sydney- Northern Beaches Trivia Quiz


How much do you know about Sydney's Northern Beaches region?

A multiple-choice quiz by muffy19. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Australia
  8. »
  9. New South Wales

Author
muffy19
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
308,319
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
811
Last 3 plays: Guest 159 (8/10), Guest 49 (6/10), Guest 49 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. As you enter the Northern Beaches area, you pass over a bridge that stops all traffic to open the middle span of the bridge to allow boats to sail under it,
What is the name of this bridge?
Hint


Question 2 of 10
2. In the 1880s there was a suburb on the Northern Beaches called Greendale, what is this suburb known as today? Hint


Question 3 of 10
3. What is the name of the lighthouse on Palm Beach headland? Hint


Question 4 of 10
4. Which Australian TV show is mostly filmed in the Northern Beaches area? Hint


Question 5 of 10
5. In which suburb of the Northern Beaches is the landmark Baha'i Temple (house of worship) located? Hint


Question 6 of 10
6. Which beach on the Northern Beaches is named in the Beach Boys song "Surfin' USA"? Hint


Question 7 of 10
7. Which tree is featured along many of the Northern Beaches beachfronts? Hint


Question 8 of 10
8. Manly Dam is a popular picnic spot. What was the original purpose of Manly Dam?
Hint


Question 9 of 10
9. What was the original name of the suburb Church Point? Hint


Question 10 of 10
10. Name the National Park located on the Northern Beaches? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 09 2024 : Guest 159: 8/10
May 07 2024 : Guest 49: 6/10
Apr 26 2024 : Guest 49: 8/10
Apr 24 2024 : Guest 175: 4/10
Apr 13 2024 : Guest 149: 5/10
Apr 01 2024 : Guest 49: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. As you enter the Northern Beaches area, you pass over a bridge that stops all traffic to open the middle span of the bridge to allow boats to sail under it, What is the name of this bridge?

Answer: The Spit Bridge

The original Spit Bridge opened in 1924 and was replaced with the current bridge in 1959.
The bridge opens 7 times a day during the week and 8 times a day on weekends and public holidays.
2. In the 1880s there was a suburb on the Northern Beaches called Greendale, what is this suburb known as today?

Answer: Brookvale

The name Brookvale was taken from a property in the area called Brookvale House. The name Greendale was discontinued because there is a Greendale elsewhere in New South Wales.
3. What is the name of the lighthouse on Palm Beach headland?

Answer: Barrenjoey Lighthouse

The original red light in Barrenjoey Lighthouse, was powered by kerosene, and was replaced with a flashing white light in 1932.
4. Which Australian TV show is mostly filmed in the Northern Beaches area?

Answer: Home and Away

"Home and Away" filmed some episodes in Melbourne during 2009, but returned to Palm Beach (Summer Bay) later in the season.
Palm Beach is used for exterior filming of "Home and Away" as the fictional town of Summer Bay.
5. In which suburb of the Northern Beaches is the landmark Baha'i Temple (house of worship) located?

Answer: Ingleside

Construction materials include local hardwoods and concrete surmounted by a dome, with seating for six hundred people. The building stands 38 metres in height, has a diameter at its widest point of 20 metres, and is a highly visible landmark from Sydney's northern beaches.
6. Which beach on the Northern Beaches is named in the Beach Boys song "Surfin' USA"?

Answer: Narrabeen

There are four beaches along the Narrabeen stretch of beach, North Narrabeen, Narrabeen, South Narrabeen and Collaroy beach. Although Collaroy is a separate suburb, its beach lies along the same stretch. All beaches have their own Surf Life Saving Club. There is also a lagoon at Narrabeen.
7. Which tree is featured along many of the Northern Beaches beachfronts?

Answer: Norfolk Island Pine Trees

The avenue of Norfolk Island Pines in Manly are world heritage listed.
8. Manly Dam is a popular picnic spot. What was the original purpose of Manly Dam?

Answer: A fresh water supply

Manly Dam was constructed in 1892 and was used as a water supply until around 1930.
9. What was the original name of the suburb Church Point?

Answer: Chapel Point

Originally named Chapel Point for the chapel which stood there, it later came to be called Church Point. The land projects into the southern end of Pittwater, opposite Scotland Island.
10. Name the National Park located on the Northern Beaches?

Answer: Garigal National Park

Garigal National Park is 12 km north of Sydney CBD.

Waratah Park is where the Australian TV series "Skippy " was filmed.
Source: Author muffy19

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us