FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Major Roads of Sydney
Quiz about The Major Roads of Sydney

The Major Roads of Sydney Trivia Quiz


How well do you know the roads of this large and complex city? This quiz will test how hard you've been studying your map or how much you've noticed while on the road. This will be a real challenge if you don't have a street directory of Sydney!

A multiple-choice quiz by Myron. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Australia
  8. »
  9. New South Wales

Author
Myron
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
163,061
Updated
Sep 19 22
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
2297
Last 3 plays: Guest 175 (0/10), Guest 120 (1/10), Guest 159 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the name of the highway that that runs through Liverpool, Campbelltown then eventually leads south-west to Melbourne (Victoria)? Hint


Question 2 of 10
2. Castle Hill Road is a major road in north-western Sydney. Which two other major roads does it run in between? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following roads is NOT part of the Sydney Metroad System (M1-10)? (A section of a road is also counted as part of the Metroad System) Hint


Question 4 of 10
4. Wallgrove Road is a major road in Sydney's west. What is its state route number?

Answer: ( Two digit number)
Question 5 of 10
5. What is the most common road name in Sydney? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following Sydney motorways was the FIRST to be open for traffic? Hint


Question 7 of 10
7. All of Camden Valley Way in south-western Sydney is part of the M9.


Question 8 of 10
8. Lane Cove Road does NOT run through Lane Cove.


Question 9 of 10
9. Which major road joins the suburbs Ryde and Strathfield: _____ Road?

Answer: ( One Word)
Question 10 of 10
10. The Bankstown Airport, in south-western Sydney is on the corner of which two major roads? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 24 2024 : Guest 175: 0/10
Apr 17 2024 : Guest 120: 1/10
Apr 16 2024 : Guest 159: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the highway that that runs through Liverpool, Campbelltown then eventually leads south-west to Melbourne (Victoria)?

Answer: Hume Highway

The Hume Highway starts at Ashfield in inner-Sydney, and runs approximately 850km long to Melbourne. It is considered Australia's busiest highway as it is a major link connecting Australia's two largest cities.
2. Castle Hill Road is a major road in north-western Sydney. Which two other major roads does it run in between?

Answer: Old Northern Road and Pennant Hills Road

Castle Hill Road is an extremely important road, since many people who live in the north and west have to use this road in order to commute to more commercial suburbs for work.
3. Which of the following roads is NOT part of the Sydney Metroad System (M1-10)? (A section of a road is also counted as part of the Metroad System)

Answer: Warringah Road

Warringah Road is the one not part of the Sydney Metroad System. Old Windsor Road is part of the M2, Silverwater Road is part of the M6, and Mona Vale Road is part of the M3.
4. Wallgrove Road is a major road in Sydney's west. What is its state route number?

Answer: 61

There are many roads with state route numbers in Sydney, most of them are inside the city, while some connect other towns outside of Sydney. However, ALL of them only exist in New South Wales. Different states have different state route numbers.
5. What is the most common road name in Sydney?

Answer: Park

"Park", is in fact, the most common road name in Sydney, occurring in 132 suburbs. "Railway" is the second most common road name, occuring in 110 suburbs. After "Railway", the most common road names include "Macquarie", "King", "Short", "Albert", "Hunter", and "Elizabeth".
6. Which of the following Sydney motorways was the FIRST to be open for traffic?

Answer: M4 Western Motorway

The M4 Western Motorway is the main connection linking Sydney's western suburbs to the city. It starts from Concord, at Parramatta Road and runs 40 km west towards Emu Plains, where it joins with the Great Western Highway into the Blue Mountains west of Sydney.

It was the first of Sydney's motorways to open, being completed in May 1992. The M5 South Western Motorway opened 3 months later; the M2 Hills Motorway opened in May 1997, and the M1 Eastern Distributor opened in December 1999.
7. All of Camden Valley Way in south-western Sydney is part of the M9.

Answer: False

Only a small part of Camden Valley Way is part of the M9: the section between the intersection with The Northern Road and Narellan Road.
8. Lane Cove Road does NOT run through Lane Cove.

Answer: True

Lane Cove Road was not in fact named after the suburb. It is a large road that runs from Pymble at the junction with Pacific Highway, down to the junction with Blaxland Road at Ryde. It does not run through Lane Cove, rather it runs next to Lane Cove National Park, after which it was named.
9. Which major road joins the suburbs Ryde and Strathfield: _____ Road?

Answer: Concord Road

Concord Road, with state route number 27, is a major link between commercial Strathfield and Sydney's residential northern suburbs. Thousands of commuters every morning travel on this road en route to Strathfield to work.
10. The Bankstown Airport, in south-western Sydney is on the corner of which two major roads?

Answer: Henry Lawson Drive and Milperra Road

Bankstown Airport is a 313 hectare facility which consists of four runways and was built in 1940. Each year, there are over 300,000 flights to and from this busy airport.
Source: Author Myron

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us