FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Jenolan Caves
Quiz about Jenolan Caves

Jenolan Caves Trivia Quiz


These spectacular caves to the west of Sydney are one of the most popular tourist destinations in country NSW and well worth the stop over. If you haven't been, come and learn about what you may see.

A multiple-choice quiz by westwingitis. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Australia
  8. »
  9. New South Wales

Author
westwingitis
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
274,082
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1334
Last 3 plays: Guest 206 (4/10), rahul0 (9/10), frinkzappa (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. Jenolan Caves are situated west of Sydney, over the Blue Mountains. It is protected as part of a nature reserve. What is the name of this reserve? Hint


Question 2 of 10
2. Jenolan Caves boast a traditional Edwardian guesthouse, complete with communal bathrooms (when it was built most homes had outside toilets). What is the name of this guesthouse which includes a beautiful period dining room with modern food? Hint


Question 3 of 10
3. In 2006, Jenolan Caves Trust reopened a cave after it had been closed to the public for 74 years. What is the name of this cave tour? Hint


Question 4 of 10
4. There is a man-made lake at Jenolan Caves called the Blue Lake. Why was the lake made? Hint


Question 5 of 10
5. The caves at Jenolan have been made by subterranean rivers eroding through layers of rock. What type of rock is it? Hint


Question 6 of 10
6. One of the show caves predominantly features a river known as "The River Styx". What is the name of this cave? Hint


Question 7 of 10
7. There is a popular hiking trail that runs from Jenolan Caves to Katoomba. What is the name of this trail? Hint


Question 8 of 10
8. At Jenolan Caves you may only tour the caves on the well lit paths.


Question 9 of 10
9. You are allowed to take home samples of the rock from inside the caves.


Question 10 of 10
10. What was the name of the Aboriginal tribe located around the Jenolan Caves area? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 24 2024 : Guest 206: 4/10
May 12 2024 : rahul0: 9/10
May 07 2024 : frinkzappa: 2/10
Apr 26 2024 : misstified: 10/10
Apr 24 2024 : Guest 175: 4/10
Apr 16 2024 : Guest 159: 7/10
Apr 01 2024 : sabbaticalfire: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Jenolan Caves are situated west of Sydney, over the Blue Mountains. It is protected as part of a nature reserve. What is the name of this reserve?

Answer: Blue Mountains World Heritage Area

The Blue Mountains World Heritage Area, includes a number of National Parks. There are many unique features in this area, of which the Jenolan Caves are just one. There are also The Three Sisters, Kanangra Walls and the Grose Valley.
2. Jenolan Caves boast a traditional Edwardian guesthouse, complete with communal bathrooms (when it was built most homes had outside toilets). What is the name of this guesthouse which includes a beautiful period dining room with modern food?

Answer: Caves House

Caves House is the centre piece for the accommodation. Built in stages between 1896 and 1923, it has many beautiful Victorian and Edwardian features. The reception desk runs most of the accommodation available.

The Hydro Majestic is another beautiful period hotel in the Blue Mountains at Medlow Bath.
3. In 2006, Jenolan Caves Trust reopened a cave after it had been closed to the public for 74 years. What is the name of this cave tour?

Answer: Nettles Cave/Devil's Coach House

This is a unique cave among the show caves at Jenolan. The tour is a self-guided one with a audio tour similar to many in art galleries. It is also a twilight cave, so there are sections where daylight reaches the cave, where the rest of the caves require full electric lighting.

The thing that sets it apart are the stromatolites. These are very old formations that are very rare globally, and especially in a non-marine environment. Stromatolites are basically living rocks and are an example of one of the earliest life forms. They can only survive in moist and static environments. They are formed by cyanobacteria trapping layers of sediment while they multiply. It is understood that these bacteria and the life forms known as stromatolites may be responsible for the oxygenation of our planet. Suffice to say these life forms are very rare - these are quite possibly the easiest ones to get to. There are four sets of marine stromatolites known. The most famous and easily accessible are the ones found at Shark Bay off the Western Australian coast.
4. There is a man-made lake at Jenolan Caves called the Blue Lake. Why was the lake made?

Answer: To enable the production of hydroelectricity

The lake was constructed in the early 20th century to enable them to produce hydroelectricity. This allowed the installation of electric lights in the caves.
5. The caves at Jenolan have been made by subterranean rivers eroding through layers of rock. What type of rock is it?

Answer: Limestone

In a previous geologic age the region that contains the Jenolan Caves and the other cave systems in NSW was part of the ocean floor. At the place where Jenolan Caves are today there was a coral reef, and the limestone has been formed from the remains of the coral and other aquatic animals. If you look carefully you can see fossils in the walls of the caves.
6. One of the show caves predominantly features a river known as "The River Styx". What is the name of this cave?

Answer: River Cave

Until 1923 the river had to be crossed at one point using a barge that carried only eight people. Then a concrete walkway was built around it. Like the lake above the caves the water is a blue colour. This is due to the way the dissolved minerals from the rocks in the water refract light.
7. There is a popular hiking trail that runs from Jenolan Caves to Katoomba. What is the name of this trail?

Answer: The Sixfoot Track

This is the original bridle track from Katoomba to Jenolan Caves, used by horses either ridden or led, to move people and some supplies. Initially only suitable for horseback riders, it was the intention of planners to have the path widened to allow for horse drawn coaches. Completed in 1887, it fell into disrepair by the 1930s and was eventually superseded by other routes over the Blue Mountains and onto Jenolan Caves. It has been reopened for bush walking and is the route for the annual Six Foot Marathon.
8. At Jenolan Caves you may only tour the caves on the well lit paths.

Answer: False

There are a number of tours that are guided but must be completed with equipment as there are no paths (or very old, unused ones) or lights. If you hold the correct tickets you can even scuba dive in the underground river.
9. You are allowed to take home samples of the rock from inside the caves.

Answer: False

This has been prohibited from as early as 1872, the same year that the world's first national park, Yellowstone, was established. The idea of governments legislating for the protection of natural environments was a new concept in the 19th century and vital in the preservation of delicate environments. Men like John Lucas, the Member of Parliament, worked hard in Australia to bring about legislation for such preservation.
10. What was the name of the Aboriginal tribe located around the Jenolan Caves area?

Answer: Gundengarra

It is not known how much use they made of the cave system, but they called them 'Binoomea', which means Dark Places.

The Darug tribe or nation, inhabited much of what is now Sydney, and the Dharug National Park north of Hornsby is named for this people. The Wiradjuri people live in central western New South Wales. The name Koori has come to be the term for Aboriginal Australians from South Eastern Australia. It is more politically correct and appropriate as it is a name taken on by that culture rather than imposed from the outside.
Source: Author westwingitis

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us