FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sydney
Quiz about Sydney

Sydney Trivia Quiz


Sydney: my favourite place in the world. How much do you know about it?

A multiple-choice quiz by vogon. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Australia
  8. »
  9. New South Wales

Author
vogon
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
221,204
Updated
Feb 19 24
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3059
Last 3 plays: Guest 159 (6/10), skerland (9/10), Guest 155 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. On what date did Captain Arthur Phillip establish the new colony at Sydney Cove? Hint


Question 2 of 10
2. After whom did Captain James Cook, in 1770, name Port Jackson? Hint


Question 3 of 10
3. What is the modern name for the area known as Sydney Cove? Hint


Question 4 of 10
4. A famous building of Sydney, situated on Bennelong Point, was designed by Joern Utzon. What was his nationality? Hint


Question 5 of 10
5. What is the name of the main rail hub of Sydney? Hint


Question 6 of 10
6. On which street is the NSW Parliament House? Hint


Question 7 of 10
7. Sydney Tower, a 270 metre "landmark" sits atop which shopping centre? Hint


Question 8 of 10
8. What can be found at Dixon Street? Hint


Question 9 of 10
9. Sydney Town Hall, a sandstone edifice of Italian Renaissance design, started construction in what year? Hint


Question 10 of 10
10. What is the name of the Sydney equivalent to New York's Central Park, and London's Regent Park? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 15 2024 : Guest 159: 6/10
May 10 2024 : skerland: 9/10
May 05 2024 : Guest 155: 6/10
Apr 24 2024 : Guest 175: 5/10
Apr 17 2024 : Guest 220: 5/10
Apr 17 2024 : Guest 120: 6/10
Apr 16 2024 : Guest 159: 9/10
Apr 13 2024 : patrickk: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On what date did Captain Arthur Phillip establish the new colony at Sydney Cove?

Answer: January 26, 1788

He first went to Botany Bay - a little way to the south - but he was not impressed and didn't think it suitable for developing a colony. He looked further north to Sydney Cove (named for the British Secretary of State, Viscount Sydney) before establishing the colony there.
2. After whom did Captain James Cook, in 1770, name Port Jackson?

Answer: The Secretary of the British Admiralty, Sir George Jackson

Sir George was the only genuine Jackson here!
3. What is the modern name for the area known as Sydney Cove?

Answer: Circular Quay

From Circular Quay, one can catch a ferry to Taronga Zoo, a hydrofoil to Manly or stroll and watch the people go by! It is a popular area for buskers, of all types.
4. A famous building of Sydney, situated on Bennelong Point, was designed by Joern Utzon. What was his nationality?

Answer: Danish

Interestingly, Joern has never seen his finished masterpiece, the Sydney Opera House, as he left Australia when budget blowouts and criticism drove him away, vowing never to return. The Sydney Opera House was built to represent sails on the harbour. It was opened in 1973 by Her Majesty, Queen Elizabeth II.
5. What is the name of the main rail hub of Sydney?

Answer: Central Station

All trains end up or start from Central. Wynyard, St James and Town Hall stations are all on the City Circle line. Central Station used to have a large suspended clock, and was the place where people met - "Meet you under the big clock at Central".
6. On which street is the NSW Parliament House?

Answer: Macquarie Street

Also on this street is the State Library, and the Colonial Mint which is now a museum. It is also the Sydney equivalent of Harley Street in London - where the prestigious medical doctors practice.
7. Sydney Tower, a 270 metre "landmark" sits atop which shopping centre?

Answer: Centrepoint

It used to be named Centrepoint Tower and it has two revolving restaurants at the top. It is the highest building in New South Wales. Centrepoint is located on the corner of the Pitt St Mall and Market St, and is owned and managed by the Westfield Corporation, and at this time, has 154 stores.
8. What can be found at Dixon Street?

Answer: Chinatown

A very colourful and busy spot, with great restaurants, shopping, and interesting characters.
9. Sydney Town Hall, a sandstone edifice of Italian Renaissance design, started construction in what year?

Answer: 1869

Still a central attraction, its white marble steps are a popular meeting place. Inside there is a magnificent pipe organ, and there are often free recitals.
10. What is the name of the Sydney equivalent to New York's Central Park, and London's Regent Park?

Answer: Centennial Park

It was commemorative of one hundred years as a colony. The Domain is a large park where free concerts are often held. Hyde Park is in the centre of Sydney and is a popular place for lunching and feeding the pigeons! First Fleet Park is the open park between the Museum of Contemporary Art and Circular Quay at The Rocks. It is a popular people-watching spot.
Source: Author vogon

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us