FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Trains Quizzes, Trivia and Puzzles
 Trains Quizzes, Trivia

Trains Trivia

Trains Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Transport

Fun Trivia
119 Trains quizzes and 1,666 Trains trivia questions.
1.
Laying Down the Tracks
  Laying Down the Tracks   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Famous Trains
No, we're not going to be creating music. The tracks in question have already been laid, and support some of the best known trains of the world. Let's find out about them.
Average, 10 Qns, rossian, Mar 13 23
Average
rossian editor
Mar 13 23
1980 plays
2.
Trains With Names
  Trains With Names   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
This quiz is about trains, engines or train services with names or interesting stories attached to them. Let's see what you know.
Average, 10 Qns, suomy, Mar 12 15
Average
suomy
515 plays
3.
Railways of the World
  Railways of the World   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Come on a photographic tour of railways around the world.
Average, 10 Qns, EnglishJedi, May 05 14
Average
EnglishJedi gold member
644 plays
4.
  Transit Cards Worldwide   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Many transit systems around the world have switched over to shared value card systems. Can you match up the cities with the cards passengers use?
Average, 10 Qns, parrotman2006, Apr 20 22
Average
parrotman2006 gold member
Apr 20 22
82 plays
5.
  Strangers on a Train    
Match Quiz
 10 Qns
Here are 10 well known train journeys, just match the appropriate people with their train trip.
Average, 10 Qns, ClaudiaCat, Aug 28 22
Average
ClaudiaCat gold member
Aug 28 22
187 plays
6.
  Britain's Railway Stations    
Match Quiz
 10 Qns
I have to admit that I am not so much a train geek as a railway station geek. It is perhaps about time that I started compiling a few quizzes on Britain's extensive network of railway stations. Just match the city or town with the station name.
Average, 10 Qns, jonnowales, Apr 06 20
Average
jonnowales gold member
Apr 06 20
216 plays
7.
  Trains on a Rail    
Match Quiz
 10 Qns
Trains are one of the most common methods of transportation around the world. Here are ten named trains that you have to match to the places between which they travel (or used to travel). Use your head.
Easier, 10 Qns, dcpddc478, May 24 18
Easier
dcpddc478
May 24 18
371 plays
8.
  I've Been Workin' on the Railroad    
Multiple Choice
 10 Qns
Railroads have been an important part of the development of nations, the expansion of frontiers and the dreams of children and adults alike. All aboard for a quick ride on the Trivia Railroad.
Average, 10 Qns, Xallenger, Sep 04 09
Average
Xallenger
673 plays
9.
  Let's Do the Locomotives    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz about famous trains; not train stations or train lines. Note that all of these are real locomotives rather than fictional ones, and to make it easier, only one actual train name appears in each question; the rest are imaginary.
Easier, 10 Qns, HairyBear, Mar 24 16
Easier
HairyBear gold member
424 plays
10.
  Steam Locomotives    
Multiple Choice
 10 Qns
A short quiz about steam locomotives.
Tough, 10 Qns, StarWarsBuff, Jun 19 22
Tough
StarWarsBuff
Jun 19 22
1102 plays
trivia question Quick Question
This Canadian train runs between Toronto and Vancouver and started operations in April 1955.

From Quiz "Trains Around The World"




11.
  Which Metro System?    
Multiple Choice
 10 Qns
I will give you a couple of stations on a rapid transit/metro system, and the line on which they are located, and you will have to work out in which city they are located.
Average, 10 Qns, Dizart, Sep 26 10
Average
Dizart gold member
723 plays
12.
  City To City    
Multiple Choice
 10 Qns
Kyle the Kennel Boy (of quizzes passim) has always been fascinated by train travel, so when he won a lottery jackpot (bye-bye puppies) he decided to ride the rails from city to city worldwide. Let's track his progress.
Average, 10 Qns, darksplash, Jul 11 19
Average
darksplash gold member
Jul 11 19
152 plays
13.
  Cities by Metro Station    
Multiple Choice
 10 Qns
The only thing better than traveling is traveling to cities with interesting metro transit systems. In this quiz, I'll give you the names of a few subway/metro stations and you'll name the city. Ready for a trip around the globe...?
Average, 10 Qns, tjcarlsbad, May 17 11
Average
tjcarlsbad
364 plays
14.
  Trains Around The World   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, I will give a brief description of a famous train and you will have to name it.
Average, 10 Qns, sreya18, May 13 15
Average
sreya18
915 plays
15.
  Subway Systems    
Multiple Choice
 10 Qns
A 10 question quiz about the history and basic systems of the world's subways
Tough, 10 Qns, chucksnow, May 15 23
Tough
chucksnow
May 15 23
1059 plays
16.
  The Paris Métro    
Multiple Choice
 10 Qns
The Paris Métro is one of the best transit systems in the world! Test your knowledge and have some fun remembering some of your favorite Métro Stations!
Tough, 10 Qns, CaptainThought, Mar 04 20
Tough
CaptainThought
Mar 04 20
301 plays
17.
  From Station to Station - Rails in Berlin    
Multiple Choice
 10 Qns
Look at a map of Berlin and you see rail routes all round it and large rail-related lands where there used to be stations in the centre. So this is my quiz about rail in Germany's new capital...
Tough, 10 Qns, patpending, Jun 14 21
Tough
patpending
Jun 14 21
449 plays
18.
  Heritage Railways 1    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz for those who are Heritage Railway fans
Tough, 10 Qns, bigt1988, Oct 21 21
Tough
bigt1988
Oct 21 21
412 plays
19.
  I Am So SMRT!    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a simple quiz about the world's fastest growing subway network, Singapore's SMRT system. This is a test on the North South Line.
Tough, 10 Qns, Blaynos, Dec 05 05
Tough
Blaynos
375 plays
20.
  Train Speed Records    
Multiple Choice
 10 Qns
A short quiz about Steam, Diesel and Electric World speed records for trains.
Difficult, 10 Qns, wez, Dec 07 12
Difficult
wez
635 plays

Trains Trivia Questions

1. In what European city will you find the metro stations St. Paul, Nation, Gare du Nord and Chatelet?

From Quiz
Cities by Metro Station

Answer: Paris

The Paris metro opened in 1900, two years after the completion of the Eiffel Tower. Paris is sometimes known as the City of Lights. Quebec is in North America.

2. What Métro Line would you take to go directly from the Gare Nord to Bastille?

From Quiz The Paris Métro

Answer: The Line 5 (Place d'Italie)

You can always take the RER D to the Gare de Lyon, and transfer to the Number 1, but you have to do a lot of walking at the Gare de Lyon!

3. What is the longest Heritage Railway in the United Kingdom?

From Quiz Heritage Railways 1

Answer: West Somerset Railway

The West Somerset Railway runs for 20 miles from Bishops Lydeard to the coastal town of Minehead. This railway also has an extention to Taunton for National Rail, which is only used on special events, but sometime in the future it will be offically used by the railway giving it a total of 25 miles.

4. What colour is the North South Line?

From Quiz I Am So SMRT!

Answer: Red

The East West Line is green, the North East Line is purple and the Circle Line is yellow.

5. As we approach Berlin under the clouds, we see a so-called "outer ring" rail route. But why was this circular route built?

From Quiz From Station to Station - Rails in Berlin

Answer: So that East German and Soviet rail traffic could pass around West Berlin.

The outer ring was begun in 1950 so that German Democratic Republic and Soviet zone traffic could completely avoid the Western sectors of Berlin. Partly using existing tracks, it was completed in 1956 and doubled throughout by 1962.

6. In what year was the FIRST steam locomotive built?

From Quiz Steam Locomotives

Answer: 1804

The locomotive was built by Richard Trevithick.

7. Which railway company were attributed with the first fully authenticated speed record for a steam locomotive?

From Quiz Train Speed Records

Answer: Merthyr Tramroad

February 1804. The locomotive was called Trevithick's Penydarren Locomotive.

8. Where was the world's first subway system located?

From Quiz Subway Systems

Answer: London

It opened in 1863

9. Where are the metro stations Pacifico, Avenida de Americas, Bilbao and Alonso Martinez?

From Quiz Cities by Metro Station

Answer: Madrid

The first line officially opened in 1919. Manuel Alonzo Martinez was a 19th-century Spanish jurist and politician.

10. In United States Code, Title 49, Subtitle V, Part C, Chapter 247, Section 24701, what rail system is tasked with operating a national rail passenger transportation system?

From Quiz I've Been Workin' on the Railroad

Answer: Amtrak

Amtrak is the system of passenger trains that spans the United States. Union Pacific is a major freight carrying system. Reading RR is probably best known from a board game, and the Shinkanses is the Japanese organization that operates the famous bullet train.

11. In which city could you take a Red Line train from Civic Center to Universal City?

From Quiz Which Metro System?

Answer: Los Angeles

The L.A. Metro Red Line was opened in various segments between 1993 and 2000. Universal City, in the San Fernando Valley, is the home of Universal Studios.

12. What is the standard top speed limit on a Standard Gauge Heritage Railway in the United Kingdom?

From Quiz Heritage Railways 1

Answer: 25 miles an hour

Although it's hard to spot, look out the window on the train and you'll see the speed limit. The one exception is the Great Central Railway, which has a maximum speed of 40 MPH.

13. This historic train's route was between Paris and Istanbul. It featured in an Agatha Christie novel.

From Quiz Trains Around The World

Answer: Orient Express

This train was featured in the famous Poirot novel 'Murder on the Orient Express'. It was "revived" in 1982 as the "Venice Simplon Orient Express", and ran between Paris and Venice. This service ceased in 2005.

14. Each station has its own code. What station does the code NS11 relate to?

From Quiz I Am So SMRT!

Answer: Sembawang

Sembawang is in between Admiralty (NS10) and Yishun (NS13).

15. As we approach the centre of Berlin we see an inner rail ring encircling the city centre. What was the purpose of this original ring?

From Quiz From Station to Station - Rails in Berlin

Answer: To avoid having to change stations.

Although the inner ring does largely define Zone "A" it was completed from 1871 to 1877, partly along the previous "connecting line" built as early as 1851. Several Berlin taxi drivers have told me the earlier line connecting radial routes was crucial for Prussian mobilisation in the Franco-Prussian war, so no surprise the concept was built up and finalised then. Today in unified Berlin the inner ring is busy with local traffic, visitors might be surprised to know it only re-opened in June 2002!

16. What is the common name for a locomotive with the wheel arrangement 4-4-0 (4 lead wheels, 4 driving wheels, and 0 tailing wheels)?

From Quiz Steam Locomotives

Answer: American

The 4-4-0 American, also known as the American Standard locomotive, was originally built in 1848, and survived in one form or another for over 50 more years.

17. What speed (in miles per hour), did Trevithick's Penydarren Locomotive attain?

From Quiz Train Speed Records

Answer: 5

The scenery must have flown past.

18. Where was the first subway system on the European Continent?

From Quiz Subway Systems

Answer: Budapest

It opened 33 years after London

19. In Paris, Kyle the Kennel Boy decided to make his way to Nice, on the Mediterranean coast. What top speed did he expect the train to reach?

From Quiz City To City

Answer: 320 km/h (200 mph)

Journeys between Paris and the Mediterranean can take anything between five hours and 27 minutes and seven hours and nine minutes. Typically a TGV train will reach a top speed of 320km/h, or 200mph. In 2007, a TGV test train established a new world speed record for a wheeled train of 574.8 km/h (357.2 mph).

20. What city are you in if you pass Gun Hill Rd., Carroll Gardens, Canal St. and Union Square?

From Quiz Cities by Metro Station

Answer: New York City

The city that never sleeps, and one of the only metropolitan subways that operates 24/7, 365 days a year. The first nine miles were opened in 1904. Gun Hill Rd. is in the Bronx, Carroll Gardens is in Brooklyn, and Canal St. and Union Square are in Manhattan.

21. In railway parlance, what is a roundhouse?

From Quiz I've Been Workin' on the Railroad

Answer: A building for service and repair of train engines

So called because of its circular construction, a roundhouse has a central turntable that allows entire locomotives to be turned while still on track. This enables them to be placed into repair bays located around the circumference of the building.

22. This famous Swiss train runs from Zermatt to St. Moritz. It is described as the 'slowest fast train in the world'.

From Quiz Trains Around The World

Answer: Glacier Express

The Glacier Express runs between Zermatt and St. Moritz in a time period of 7.5 hours. It runs on metre gauge. The train started operations in June 1930.

23. What station is the Bukit Panjang LRT system connected to?

From Quiz I Am So SMRT!

Answer: Choa Chu Kang

Opened in November 1999, this small light rail system was hooked up with Choa Chu Kang.

24. Waiting for our bags we see in our guidebook that Berlin in its heyday had many terminus stations, one major one being the "Anhalter Bahnhof". ("Bahnhof" means "station" in German). But why was this station so called?

From Quiz From Station to Station - Rails in Berlin

Answer: It served Halle and the region of "Anhalt".

The Anhalter Bahnhof opened in 1841, serving Leipzig, Anhalt, Bavaria and points south. I invented the brewery and the stopping answer, but the hitch-hiking option is very apposite today...

25. What is the worldwide standard gauge of track?(gauge is the distance between the rails)

From Quiz Steam Locomotives

Answer: 4', 8.5"

The 4 foot, 8 and 1/2 inch gauge was invented by Robert Stephenson.

26. The Flying Scotsman locomotive attained a world speed record for steam trains, with a maximum speed attained of 100mph. In what year?

From Quiz Train Speed Records

Answer: 1934

Operated by LNER in November of that year.

27. What is the common name given to the source of electrical power for a subway car?

From Quiz Subway Systems

Answer: Third Rail

28. Where might you find the stations Spagna, Repubblica, Termini and Cavour?

From Quiz Cities by Metro Station

Answer: Rome

Rome's underground opened in 1955. Spagna is near the famous Spanish Steps. The most famous station is probably Colosseo (The Coliseum) but Termini (the main Roman train terminal) is definitely the hub of the system.

29. A trip on the Bloor-Danforth Line between Royal York and St George would mean you were visiting which city?

From Quiz Which Metro System?

Answer: Toronto

Opened in 1966, the Bloor-Danforth Line, which is coloured green on Toronto subway maps, originally ran between Bloor street and Danforth Avenue. St George station, located close to the University of Toronto, is the second busiest station on the system.

This is category 13994
Last Updated Feb 25 2024 9:10 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.