FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
   UK Railways Quizzes, Trivia and Puzzles
   UK Railways Quizzes, Trivia

U.K. Railways Trivia

U.K. Railways Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Trains

Fun Trivia
This category covers the trains of the United Kingdom. All aboard!
62 U.K. Railways quizzes and 868 U.K. Railways trivia questions.
Sub-Categories:
London Under London Under (32 quizzes)
1.
  All Aboard to Paddington!   top quiz  
Ordering Quiz
 10 Qns
A train is ready to depart from the second-largest city in Wales. Provide the conductor with a correctly ordered list of station calls along the most direct route to London Paddington. Enjoy!
Average, 10 Qns, jonnowales, Dec 29 23
Average
jonnowales gold member
Dec 29 23
137 plays
2.
  All Aboard to Waterloo!   great trivia quiz  
Ordering Quiz
 10 Qns
The second in a series of UK railway station ordering quizzes. This time, we go on a journey from a seaside town on the south coast to the famous London terminal, Waterloo. Good luck arranging the main station calls along the South West Main Line.
Average, 10 Qns, jonnowales, Jan 06 24
Average
jonnowales gold member
Jan 06 24
127 plays
3.
  Not All Trains Lead to London   great trivia quiz  
Classification Quiz
 10 Qns
If you're travelling by train through the UK, then you're likely to stop at one of the ten stations in this quiz, all managed by National Rail. Identify which are found in London and which are not; there are five of each to stop at. Good luck!
Easier, 10 Qns, kyleisalive, Aug 27 23
Easier
kyleisalive editor
Aug 27 23
427 plays
4.
  One City, Two Stations   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Most cities in the UK have just a single railway station. However there are some that have more than one bearing the name of the town or city. Can you match these locations with the pairs of stations they share their name with?
Average, 10 Qns, Red_John, Dec 31 22
Average
Red_John
Dec 31 22
350 plays
5.
  The Train Now Arriving...    
Match Quiz
 10 Qns
Britain led the railways revolution of the 19th century. Can you match these popular rail routes with a calling point on each of them, using the most convenient direct route between the places mentioned?
Average, 10 Qns, darksplash, Nov 25 16
Average
darksplash gold member
434 plays
6.
  London Mainline Railway Stations - part 1    
Multiple Choice
 10 Qns
Ten friends are travelling by train to meet up at Piccadilly Circus in London, unfortunately they won't all come into the same mainline station. Can you work out where each person will arrive before she catches her underground train.
Average, 10 Qns, Lottie1001, Jan 09 22
Average
Lottie1001 gold member
Jan 09 22
1253 plays
7.
  The Next Stop Is...    
Match Quiz
 10 Qns
London has more than a dozen railway termini. Can you match these ten with the next station down the line?
Tough, 10 Qns, Red_John, Jul 03 21
Tough
Red_John
Jul 03 21
254 plays
8.
  Name that British Rail Train   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A mixed bag of questions relating to the names of British Rail locomotives which were active during the 1960's, 1970's and beyond. (Locomotive numbers refer to the pre-TOPS scheme unless otherwise noted.)
Tough, 10 Qns, burbanksteve, Apr 15 07
Tough
burbanksteve
667 plays
9.
  Railway Stations Of The UK    
Multiple Choice
 10 Qns
I will give you the second part of the station name, and you tell me where it is. for example Waterloo = London = London Waterloo.
Average, 10 Qns, spagzy, Feb 08 18
Average
spagzy
Feb 08 18
4098 plays
10.
  London Mainline Railway Stations - part 2    
Multiple Choice
 10 Qns
The ten friends want some time out from London, and decide to go to the seaside. They don't want a complicated journey, and so won't change trains anywhere. Where could they go?
Average, 10 Qns, Lottie1001, May 18 12
Average
Lottie1001 gold member
943 plays
trivia question Quick Question
Wendy is coming from Wellingborough. At which London station will she arrive?

From Quiz "London Mainline Railway Stations - part 1"




11.
  10 Questions: British Railways #2 Multiple Choice Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Furthest, fastest, where is it, what is it, who was he, and what is the map colour in British Railways?
Average, 10 Qns, Kenners158, Sep 14 10
Average
Kenners158 gold member
449 plays
12.
  English Twin Stations    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz is about places on the British Rail (now National Rail) network with two stations either now or in the past. It includes scheduled boat destinations and some places can be different ones which share a name (like Newport does for example).
Tough, 15 Qns, satguru, Dec 10 07
Tough
satguru gold member
704 plays
13.
  Test yourself! British Railways Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
British railway history, geography and other facts.
Average, 10 Qns, Kenners158, Mar 29 10
Average
Kenners158 gold member
505 plays
14.
  Tracking through Sussex    
Multiple Choice
 10 Qns
About transportation that runs (or ran, as the case may be) on tracks through Sussex.
Tough, 10 Qns, paper_aero, Nov 07 10
Tough
paper_aero gold member
267 plays
15.
  GWR, LNER, LMS, SR - The Big Four    
Multiple Choice
 10 Qns
Immediately prior to nationalization, the United Kingdom's railway network was owned by four huge railway companies. What do you know about them?
Average, 10 Qns, Quelquechose, Feb 24 13
Average
Quelquechose
337 plays
16.
  West Midland Stations    
Multiple Choice
 15 Qns
If you played my other quiz and thought it was hard you haven't played the Ultimate London Underground quiz yet. However, for those from the often forgotten middle of England here is the Ultimate West Midland station quiz.
Average, 15 Qns, planedude757, Dec 12 09
Average
planedude757
699 plays
17.
  UK Railways - Locomotive Names and Nicknames    
Multiple Choice
 20 Qns
Locomotives often have interesting names or nicknames. If you find this quiz tricky, find out where you can see these wonderful giants "in steam" on Heritage Railways or museums. It's a wonderful world!
Tough, 20 Qns, balaton, Feb 23 17
Tough
balaton
255 plays
18.
  British Railways #4    
Multiple Choice
 15 Qns
More British Railways trivia...
Tough, 15 Qns, m1a2lt, Nov 22 17
Tough
m1a2lt
Nov 22 17
746 plays
19.
  Easy British Railways    
Multiple Choice
 15 Qns
An easier quiz on British Railways...
Average, 15 Qns, m1a2lt, Dec 06 19
Average
m1a2lt
Dec 06 19
1306 plays
20.
  All Aboard    
Multiple Choice
 10 Qns
Find out whether you are on the right track with your knowledge of the UK's heritage railways. All aboard!
Average, 10 Qns, KentQuizzer, Nov 27 15
Average
KentQuizzer gold member
312 plays
21.
  British Railways Quiz for Experts    
Multiple Choice
 10 Qns
Some of the more unusual statistics and facts about British Main Line stations with some London Underground thrown in.
Difficult, 10 Qns, satguru, May 15 23
Difficult
satguru gold member
May 15 23
764 plays
22.
  From which London Train Station...?    
Multiple Choice
 10 Qns
Have a go at this quiz on London's rail connections with the rest of the country. Best of luck!
Average, 10 Qns, Bronte, Oct 04 18
Average
Bronte
Oct 04 18
1613 plays
23.
  LNER Steam    
Multiple Choice
 10 Qns
This is aimed particularly at steam-engine lovers, particularly those with an interest in the famous British East Coast Main Line engines!
Difficult, 10 Qns, superdupersue, Oct 26 18
Difficult
superdupersue
Oct 26 18
566 plays
24.
  British Railways #3    
Multiple Choice
 10 Qns
Another exciting and thrilling quiz about the British Rail network.
Difficult, 10 Qns, m1a2lt, Jul 30 05
Difficult
m1a2lt
817 plays
25.
  British Railways Steam Engine Names    
Multiple Choice
 10 Qns
In 1948 British Railways inherited many named locomotives from the Great Western Railway, London Midland & Scottish Railway, London & North Eastern Railway, and Southern Railway. I'll give you a name and you indentify the source.
Difficult, 10 Qns, odinsraven, Mar 30 16
Difficult
odinsraven
599 plays
26.
  Train Stations in Wales    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz all about the train stations in Wales, UK. I will give you a clue and then you guess the station name. Have fun!
Tough, 10 Qns, princesslia11, Dec 01 17
Tough
princesslia11
Dec 01 17
367 plays
27.
  Cardiff and Valleys Railways    
Multiple Choice
 10 Qns
OK, so you live in South Wales, or you visit the area regularly. How well do you know the railway system around Cardiff, and the South Wales valleys? You are about to find out!
Tough, 10 Qns, delboy22, Dec 27 20
Tough
delboy22
Dec 27 20
420 plays
28.
  British Railways #5    
Multiple Choice
 10 Qns
Yup, another British Railways quiz...
Difficult, 10 Qns, m1a2lt, Mar 10 17
Difficult
m1a2lt
771 plays
29.
  British Railways #6    
Multiple Choice
 10 Qns
Oh, my...not ANOTHER one!
Difficult, 10 Qns, m1a2lt, Sep 10 08
Difficult
m1a2lt
662 plays
30.
  The Ultimate British Railways #2 Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about the British Railways network?
Difficult, 10 Qns, m1a2lt, Apr 16 19
Difficult
m1a2lt
Apr 16 19
734 plays

U.K. Railways Trivia Questions

1. Whereabouts in the UK could you climb aboard a train on the Watercress Line ?

From Quiz
All Aboard

Answer: Hampshire

The Mid-Hants Railway runs between Alresford and Alton in Hampshire. The line used to carry locally-grown watercress up to London, resulting in the nickname.

2. Since Britain had once had over 100 railway companies, what was the main reason for there being only four by 1923?

From Quiz GWR, LNER, LMS, SR - The Big Four

Answer: Forced mergers under the 1921 Railways Act

Although many railways were producing little profit and many had merged, an Act of Parliament was passed with a view to making them more efficient through forced mergers. At the time of drafting, serious consideration was made to having a fifth railway, an expanded Caledonian Railway, but this idea was scrapped before the Bill came before Parliament.

3. Which London station is called "Home of the Eurostar" and has been an international station since its official re-opening in 2007?

From Quiz British Railways #2

Answer: St Pancras

When the Channel Tunnel was first opened in 1994, Eurostar's terminal station in Britain was Waterloo International. This line was too slow and inefficient, so eventually St Pancras was chosen for re-development and to be the terminal station for a new high speed line. In 2006, CTRL (Channel Tunnel Rail Link) was renamed High Speed 1 (HS1) and in 2007, St Pancras International was officially opened after £6 billion of spending on the project. The Eurostar class 373 electric trains can reach a top speed of 186 mph; the fastest in the UK. Eurostar has terminal stations in Paris, Brussels and Lille.

4. Taking the train from London to Brighton, the route passes through several tunnels. Which tunnel has a north entrance which appears as a castle, complete with turrets?

From Quiz Tracking through Sussex

Answer: Clayton

Not just turrets but battlements complete this view. Between the two turrets sits a cottage, a prime location for a train spotter. But to see the tunnel entrance properly you need to be either in the cab of the train or better still standing on the bridge over the line. The nearest station is Hassocks from where a mile long footpath runs beside the line to the village of Clayton. Clayton tunnel is the longest tunnel on the line, closely followed by the two Merstham Tunnels (which are in Surrey). Balcombe Tunnel is in Sussex, on the Brighton line between Three Bridges and Balcombe, only half the length of the Clayton Tunnel it has no such ornamentation. Although there is a station 'Box Hill and Westhumble' in Surrey close to Box Hill on the North Downs, the Box Hill Tunnel is further away near Bath. The Box Hill Tunnel was built by Isambard Kingdom Brunel and has an impressive west portal, but no turrets.

5. Name the device that collects electric current from overhead lines for electric trains or trams.

From Quiz British Railways

Answer: Pantograph

The Z-shaped pantograph is the most common today, mostly replacing the diamond-shaped roller pantograph.

6. What is the name of the main train station in the capital city?

From Quiz Train Stations in Wales

Answer: Cardiff Central

Cardiff Central is the biggest railway station in Wales. It has a total of 7 platforms with trains to London, Swansea, West Wales, the Valleys, the Welsh Marches, Manchester, North Wales and Barry.

7. Which place has stations called Pier and Town?

From Quiz English Twin Stations

Answer: Lymington

Although it's only a few hundred yards from one to the other by train it would be a lot further on land as the train has a bridge over an inlet so everyone else has to go the long way. The Pier, like Ryde's Pier Head, is one end of the Isle of Wight Ferry. Ryde, which is on the Isle of Wight, has another two stations, Esplanade and St John's Road. Southampton and Weymouth both have dedicated stations for ferries, one also to the Isle of Wight, the second to the Channel Islands.

8. Catrina suggests leaving from Charing Cross. Where could the train take them?

From Quiz London Mainline Railway Stations - part 2

Answer: Chatham

Trains for Clacton-on-Sea leave from Liverpool Street. To get to Colwyn Bay the girls would have to leave from Euston. The girls would need to leave from Liverpool Street and change at Norwich to get to Cromer.

9. Catrina is coming from Carlisle. Where, in London, will she arrive?

From Quiz London Mainline Railway Stations - part 1

Answer: Euston

Euston Station was built as the terminus for the London and Birmingham Railway in the 1830s. It was completely modernised in the 1960s.

10. Which company operated the train service in Cardiff and the South Wales valleys until 2018?

From Quiz Cardiff and Valleys Railways

Answer: Arriva Trains Wales

The railways in South Wales were for many years, part of the GWR, Great Western Railway. The railways were an essential and integral part of the steel and coal industry, and to this day coal is still transported by rail from what is left of the South Wales coal mines. The Arriva Trains Wales expired in 2018 and Transport for Wales took over.

11. This Class 44 locomotive numbered D1 appeared at the very top of most classifications and/or listings of British Rail locomotives. What was its name?

From Quiz Name that British Rail Train

Answer: Scafell Pike

This locomotive was one of ten Class 44 members, all of which were named after geographical high points in England and Wales, and as such were nicknamed "Peaks". Scafell Pike is the highest point in England, and thus assigned to locomotive D1. Ben Nevis, albeit the highest point in the British Isles, is in Scotland. The Fens, 12 feet below sea level, is the lowest area in England. Penyghent is another "Peak", number D8, and is preserved by Peak Rail in Derbyshire. D1 was scrapped in 1977.

12. Many companies named their engines after the gods. In 1948 who provided the 'Achilles?

From Quiz British Railways Steam Engine Names

Answer: LMSR

One of the LMS Jubilee 4-6-0s, it carried the BR number 45697.

13. Where are 'Temple Meads' & 'Parkway' stations?

From Quiz Railway Stations Of The UK

Answer: Bristol

Bristol Temple Meads is a large Great Western Station just outside Wales.

14. The first authenticated run at 100mph by a steam locomotive was achieved by which famous locomotive?

From Quiz LNER Steam

Answer: Flying Scotsman

Although City of Truro is claimed to have achieved 102mph in 1904, this cannot be authenticated. Thirty years later Flying Scotsman's speed just peaked at 100mph down Stoke Bank on a test run (for non-train buffs, that's between Grantham and Peterborough).

15. How many total Class 47s were produced?

From Quiz British Railways #6

Answer: 512

The Class 47 was the most numerous class of BR mainline locomotive, although by 1993 there were only around 350 remaining.

16. This Mainline in Britain that runs between Norwich and London, and includes Colchester and Ipswich.

From Quiz Easy British Railways

Answer: East Anglia Mainline

The East Anglia Mainline is also known as the Great Eastern Main Line and it connects all the above cities in one, electrified route.

17. The Severn tunnel between Wales and England requires how much water to pumped out daily to maintain the rail link?

From Quiz British Railways #5

Answer: 20,000,000 gallons

The Severn Tunnel was constructed across a fault line in the earth's crust that is continuously shifting, causing huge amounts of water to leak from the river above.

18. What was the name of the engineer responsible for planning and constructing the West Coast Main Line between Carlisle and Glasgow in 1845?

From Quiz British Railways #3

Answer: Joseph Locke

Joseph Locke was responsible for the mapping, surveying and the engineering of the WCML from Carlisle to Glasgow. He selected to use the Lune Gorge, via Oxenholme instead of the route through Windermere that would require an extensive tunnel north.

19. Where does the Channel Tunnel Rail Link go underground on the British side?

From Quiz British Railways #2

Answer: Cheriton

Cheriton is the site of the Road/Rail link for the cross-channel car carrier trains, located right after Dolland's Moor Exchange Sidings. Ashford and Westenhanger are stations on the route from Paddington to the tunnel.

20. At which station do I get off to go to Birmingham Airport and the NEC?

From Quiz West Midland Stations

Answer: Birmingham International

Attached to the NEC, Birmingham International is about half a mile from the airport. The two use to be connected by one of the worlds first Maglev railways in passenger service, albeit at a low speed, the same technology is currently being used to provide high speed rail services in China. In the mid-nineties the service was stopped because of the high cost and lack of spare parts and replaced by a bus service. Recently this has been replaced by a new rail link using a chain-driven automated train adapted from the existing Maglev tracks.

21. Which long-established heritage railway links up with the national railway system at East Grinstead ?

From Quiz All Aboard

Answer: Bluebell Railway

The Bluebell Railway runs through Sussex between Sheffield Park and East Grinstead. The first stretch of the heritage railway opened in 1960 and the connection with the national railway system at East Grinstead opened in 2013.

22. Of what London North Eastern locomotive class were the locomotives known as "Bongos"?

From Quiz UK Railways - Locomotive Names and Nicknames

Answer: B1

"Bongos" were LNER two-cylinder mixed traffic 4-6-Os designed by Edward Thompson. The first one, named Springbok, was completed at the time that General Smuts, the then war-time Prime Minister of South Africa, was visiting the UK. Many of the class were given antelope names and Bongo gained popularity from its weirdness. Two live on actively in preservation.

23. Which line on the London Underground system is represented on maps by the colour black?

From Quiz British Railways #2

Answer: Northern

The Northern line was originally two separate lines, the first of which opened in 1890. When the two lines were joined, the resulting line was called Morden-Edgware. In 1937, there was a planned expansion of the line, called Northern Heights, which is where the name for the Northern line came from. The expansion didn't happen because of disruption caused by World War 2 and because of a change in circumstances afterwards. Altogether there are 50 stations on the Northern line, 36 of them are underground. Morden is the southernmost station; Edgware and High Barnet are the two northernmost stations on each of their branches. Of the other three lines in question, the map colours are Central red, Metropolitan purple and Bakerloo brown.

24. Which London Underground line has the least number of stations? (Map colour turquoise)

From Quiz British Railways

Answer: Waterloo & City Line

There are only two stations, Waterloo and Bank. The line goes underneath the River Thames.

25. Which bird name would I find in the name of a train station in the south of Wales?

From Quiz Train Stations in Wales

Answer: Swan

Swansea has 4 platforms and serves trains towards West Wales, Cardiff, Manchester, London and the Welsh Marches.

26. Patricia wants to catch a train from Waterloo. Where might they arrive?

From Quiz London Mainline Railway Stations - part 2

Answer: Portsmouth and Southsea

Paignton trains leave from Paddington. It would be necessary to change at Birmingham New Street to get to Pwllheli. To get to Prestwick, the girls would have to leave from Euston and change trains at Glasgow Central.

27. Patricia is coming from Princes Risborough. To which London station will her train go?

From Quiz London Mainline Railway Stations - part 1

Answer: Marylebone

The Great Central Railway opened Marylebone Station as its London terminus at the end of the nineteenth century. It is also well known as the second station on the UK Monopoly board.

28. Which railway station lies between Radyr and Treforest, on the Cardiff to Merthyr Tydfil line?

From Quiz Cardiff and Valleys Railways

Answer: Taffs Well

Treforest Estate also lies between these two stations, but it is NOT on the Cardiff to Merthyr Tydfil line. Treforest has for many years had a large trading estate providing goods and services to commerce, industry, and the general public.

29. Myths and legends provided many sources for names, but a series of locomotives with bird names provided the name 'Merlin'. Which company had chosen this name?

From Quiz British Railways Steam Engine Names

Answer: LNER

Merlin was one of the 1936 batch of A4 Pacifics, built by the LNER that spent their early life pulling high speed trains from London to Leeds and Edinburgh. (In 1938 another locomotive of this class, the 'Mallard' achieved the world speed record for steam - 126 m.p.h. between Peterborough and Spalding). This is not to confused with Maunsell's LSWR (later SR) King Authur class 4-6-0 of 1925. Amongst the first batch of loco's was number 740 "Merlin". When this was destroyed in a TV stunt, the name was transferred to a BR Standard 5 no. 73080. (Source O.S.Nock books LNER Steam and Southern Steam, and the Observers Book pub 1966)

30. Which station has half its trains reversing out to continue their journey?

From Quiz British Railways

Answer: Gloucester

Gloucester has trains going either to Wales or Bristol. It used to have a station on each line, one called Eastgate. When it closed in 1975 all the trains on the Bristol line now have to take a little branch to the existing station and then reverse back to their own line. British efficiency at its typical best.

This is category 14039
Last Updated Feb 25 2024 9:10 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.