FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about All Aboard
Quiz about All Aboard

All Aboard Trivia Quiz


Find out whether you are on the right track with your knowledge of the UK's heritage railways. All aboard!

A multiple-choice quiz by KentQuizzer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Trains
  8. »
  9. U.K. Railways

Author
KentQuizzer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
375,394
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
323
Last 3 plays: Guest 124 (4/10), Lottie1001 (10/10), Guest 90 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Whereabouts in the UK could you climb aboard a train on the Watercress Line ? Hint


Question 2 of 10
2. Which long-established heritage railway links up with the national railway system at East Grinstead ? Hint


Question 3 of 10
3. Which Leicestershire heritage railway has a mainline double-track section ? Hint


Question 4 of 10
4. Which Welsh heritage railway opened as long ago as 1951 and is based in Twywn ? Hint


Question 5 of 10
5. Which summit can you get quite close to on the rack-and-pinion railway from Llanberis? Hint


Question 6 of 10
6. The Strathspey Railway is based in which Scottish town ? Hint


Question 7 of 10
7. In which part of the United Kingdom is the Giant's Causeway and Bushmills Railway ? Hint


Question 8 of 10
8. Which heritage railway transports racegoers to Cheltenham racecourse ? Hint


Question 9 of 10
9. La'al Ratty is the nickname of which heritage railway in the western part of the Lake District ? Hint


Question 10 of 10
10. Which heritage railway runs along a former stretch of the Central Line on the London Underground ? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 09 2024 : Guest 124: 4/10
Apr 08 2024 : Lottie1001: 10/10
Apr 07 2024 : Guest 90: 9/10
Apr 01 2024 : Guest 213: 7/10
Mar 29 2024 : Sunsetdb7: 9/10
Mar 29 2024 : MetaEasy: 7/10
Mar 27 2024 : Guest 84: 9/10
Mar 14 2024 : Guest 2: 8/10
Mar 11 2024 : Guest 82: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Whereabouts in the UK could you climb aboard a train on the Watercress Line ?

Answer: Hampshire

The Mid-Hants Railway runs between Alresford and Alton in Hampshire. The line used to carry locally-grown watercress up to London, resulting in the nickname.
2. Which long-established heritage railway links up with the national railway system at East Grinstead ?

Answer: Bluebell Railway

The Bluebell Railway runs through Sussex between Sheffield Park and East Grinstead. The first stretch of the heritage railway opened in 1960 and the connection with the national railway system at East Grinstead opened in 2013.
3. Which Leicestershire heritage railway has a mainline double-track section ?

Answer: Great Central Railway

The Great Central Railway runs between Loughborough and the outskirts of Leicester. The original Great Central Railway ran as far as Marylebone in London.
4. Which Welsh heritage railway opened as long ago as 1951 and is based in Twywn ?

Answer: Talyllyn Railway

The Talyllyn Railway used to carry slate from local quarries. In 1951 the line was rescued by volunteers. This was a major milestone in UK railway preservation.
5. Which summit can you get quite close to on the rack-and-pinion railway from Llanberis?

Answer: Snowdon

The Snowdon Mountain Railway runs from Llanberis to the appropriately-named Summit station close to the top of Snowdon in North Wales. If you want to reach the very top, you actually have to do a bit of walking! The railway was used in the construction of a new visitor centre at the summit which opened in 2009.
6. The Strathspey Railway is based in which Scottish town ?

Answer: Aviemore

Aviemore is in the Cairngorms National Park in the Scottish Highlands. Before closure and reopening as a heritage railway, the line handled timber freight traffic from the nearby forests.
7. In which part of the United Kingdom is the Giant's Causeway and Bushmills Railway ?

Answer: Northern Ireland

This heritage railway is in County Antrim. It links the historic town of Bushmills (famous for its distillery) and the World Heritage Site at the Giant's Causeway.
8. Which heritage railway transports racegoers to Cheltenham racecourse ?

Answer: Gloucestershire Warwickshire Railway

The Gloucestershire Warwickshire Railway runs through the Cotswolds between Laverton and Cheltenham racecourse. The original line carried fruit from the Cotswolds and the Vale of Evesham.
9. La'al Ratty is the nickname of which heritage railway in the western part of the Lake District ?

Answer: Ravenglass and Eskdale Railway

This narrow gauge railway runs inland along the Eskdale valley from Ravenglass on the Cumbrian coast. The line originally carried iron ore from a mine at Boot near Dalegarth.
10. Which heritage railway runs along a former stretch of the Central Line on the London Underground ?

Answer: Epping Ongar Railway

The Epping to Ongar stretch of the Central Line remained open until 1994. Much of the line has been reopened but the heritage railway stops at Coopersale, a short distance from Epping station.
Source: Author KentQuizzer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us