FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Northern Ireland Quizzes, Trivia and Puzzles
Northern Ireland Quizzes, Trivia

Northern Ireland Trivia

Northern Ireland Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe

Fun Trivia
13 Northern Ireland quizzes and 130 Northern Ireland trivia questions.
1.
  Geographically Speaking - Northern Ireland   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Northern Ireland is often in the news. What do you know about this country?
Average, 10 Qns, minch, May 26 15
Average
minch gold member
4037 plays
2.
  Northern Ireland   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about my home country, Northern Ireland.
Average, 10 Qns, Kaye19, Mar 07 23
Average
Kaye19 gold member
Mar 07 23
1083 plays
3.
  Tyrone Trivia   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
It may not be the largest or the most densely populated county in Ireland, but Tyrone is steeped in history and its people have shaped history and destiny in far-flung shores.
Average, 10 Qns, darksplash, Oct 07 17
Average
darksplash gold member
Oct 07 17
778 plays
4.
  County Antrim   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is the third in my series on the counties of Northern Ireland.
Average, 10 Qns, Kaye19, Apr 28 10
Average
Kaye19 gold member
314 plays
5.
  County Armagh    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about my home county.
Average, 10 Qns, Kaye19, Mar 30 10
Average
Kaye19 gold member
309 plays
6.
  County Tyrone   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is number five in my counties of Northern Ireland series.
Average, 10 Qns, Kaye19, May 07 10
Average
Kaye19 gold member
274 plays
7.
  Norn Iron    
Multiple Choice
 10 Qns
Northern Ireland, or 'Norn Iron' as it is colloquially referred, has made international news for decades. How much do you know about the smallest country in the UK?
Average, 10 Qns, jej, Sep 23 13
Average
jej
1257 plays
8.
  County Londonderry    
Multiple Choice
 10 Qns
This is the fourth in my 'Counties of N Ireland' series.
Average, 10 Qns, Kaye19, Nov 17 14
Average
Kaye19 gold member
276 plays
9.
  County Down   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is the second in my series on counties of Northern Ireland.
Average, 10 Qns, Kaye19, Apr 06 10
Average
Kaye19 gold member
324 plays
10.
  County Fermanagh    
Multiple Choice
 10 Qns
This is the sixth and last of my series on the counties of Northern Ireland.
Average, 10 Qns, Kaye19, May 16 10
Average
Kaye19 gold member
243 plays
trivia question Quick Question
What counties share a border with County Londonderry?

From Quiz "County Londonderry"




11.
  Geographical Northern Ireland    
Multiple Choice
 10 Qns
Simply a quiz about Northern Ireland.
Average, 10 Qns, mega44, Oct 18 14
Average
mega44
342 plays
12.
  Armagh-ny Collection    
Multiple Choice
 10 Qns
This ancient Northern Irish religious centre has only been a city since the 1990s. Will you have the luck of the Irish when answering these...
Tough, 10 Qns, Gmackematix, Nov 15 18
Tough
Gmackematix
Nov 15 18
305 plays
13.
  Bangor, Northern Ireland    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about the lovely Northern Irish town of Bangor. Enjoy!
Average, 10 Qns, dunge, May 18 13
Average
dunge gold member
220 plays
Related Topics
  Irish Government [World] (5 quizzes)

  Ireland Football [Sports] (7 quizzes)

  Irish Music [Music] (16 quizzes)

  Mixed Ireland [General] (22 quizzes)

  Ireland [Geography] (78 quizzes)

  Irish History [History] (23 quizzes)

  Irish: Famous & Historical [People] (5 quizzes)

  Irish Dance [Humanities] (8 quizzes)

  Irish Literature [Literature] (4 quizzes)

  Irish Myth [Humanities] (12 quizzes)

  Irish Slang and Dialect [Humanities] (7 quizzes)

  United Kingdom [Geography] (84 quizzes)


Northern Ireland Trivia Questions

1. Where would you find the Harland and Wolff shipbuilding site?

From Quiz
Geographical Northern Ireland

Answer: Belfast

Belfast is the capital of Northern Ireland and was a major contributor to the linen and shipbuilding industry because of its geographical placement. Harland and Wolff were the builders of the ill-fated Titanic.

2. In which County is Bangor situated?

From Quiz Bangor, Northern Ireland

Answer: Down

Co. Down is the second most populated County of Northern Ireland with Antrim being the first.

3. County Tyrone shares parts of its borders with two counties in the Republic of Ireland. Which are they?

From Quiz County Tyrone

Answer: Donegal and Monaghan

It shares borders with Donegal to the west and Monaghan to the south. It also shares borders with the Northern Ireland counties of Londonderry and Fermanagh. Near Coalisland it has a shore on Lough Neagh.

4. What counties share a border with County Londonderry?

From Quiz County Londonderry

Answer: Antrim and Tyrone

Londonderry also shares a border with Co. Donegal in the Republic of Ireland. Its north coast is washed by Lough Foyle and the Atlantic Ocean.

5. County Down immediately brings to mind the Mourne Mountains, so let's get them out of the way first. Of what rock are they composed?

From Quiz County Down

Answer: Granite

The Mourne Mountains have been named as an "area of outstanding natural beauty". There are at least a dozen peaks in the mountains. Source: Wikipedia

6. Northern Ireland consists of six of the nine counties of the Province of Ulster. What are the other three counties?

From Quiz Northern Ireland

Answer: Cavan, Donegal, and Monaghan

Northern Ireland was created as a division of the United Kingdom on 3rd May 1921 under the Government of Ireland Act 1920. It is found to the northeast of Ireland. Northern Ireland is home to the oldest whiskey distillery in the world, Bushmills, which was built in 1608.

7. Armagh city is in the middle of County Armagh, which lies where relative to Northern Ireland's central lake, Lough Neagh?

From Quiz Armagh-ny Collection

Answer: South

County Armagh is a fertile area known as the Orchard County, with South Armagh being one of Western Europe's most militarised zones during The Troubles of the 1970s to the 1990s. Five of NI's six counties border Lough Neagh (pr Loch Nay). Anticlockwise from Armagh they are: Down, Antrim, Londonderry and Tyrone, with Fermanagh being the odd one out to the far west.

8. On which sea does Tyrone have a coastline?

From Quiz Tyrone Trivia

Answer: Tyrone does not have a seacoast.

Tyrone does abut a large body of water; Lough Neagh, the largest freshwater lake in the United Kingdom. Lough Neagh has an area of about 153 square miles

9. Belfast is the largest city in Northern Ireland. On what river is it situated?

From Quiz Norn Iron

Answer: River Lagan

The River Lagan divides the counties of Antrim and Down at several points, flowing from Slieve Croob in the Dromara Hills through Dromore, Lisburn and finally Belfast where it flows into Belfast Lough.

10. Northern Ireland covers how much of the island of Ireland?

From Quiz Geographically Speaking - Northern Ireland

Answer: one sixth

The rest is the Republic of Ireland, also known as Eire.

11. What is the largest lake in Northern Ireland?

From Quiz Geographical Northern Ireland

Answer: Lough Neagh

Lough is the equivalent of the Scottish Loch or lake. Lough Neagh is the biggest area of inland water in the UK and Ireland at 151 square miles.

12. County Fermanagh has a well-known tourist attraction in the Marble Arch Caves. Of what rock are they composed?

From Quiz County Fermanagh

Answer: Limestone

The Marble Arch Caves are composed of limestone. They are part of a large cave system and were opened to the public in 1985. It is possible to tour them by boat or on foot.

13. County Tyrone is the largest county in Northern Ireland and consists of various geological formations. What sort of terrain is found where the county touches the shore of Lough Neagh?

From Quiz County Tyrone

Answer: Peatlands

That area is Peatlands. Peat is laid down over thousands of years as plants die down and are compressed. It varies from area to area according to which plants grew in the area. It has long been used as fuel and also produces a very fertile acidic soil.

14. Londonderry City is known as the 'Maiden City'. Why is this?

From Quiz County Londonderry

Answer: The walls have never been breached.

Although Londonderry was attacked during the Siege of Derry in 1689 and several times since, the walls have never been breached. It is possible to walk round the walls which give a good view over the city.

15. The Giant's Causeway, on the north coast Of Co. Antrim is well-known. How was it formed?

From Quiz County Antrim

Answer: By volcanic action

The Giant's Causeway was formed as the result of three lava flows. Approximately 40,000 hexagonal columns were formed when molten lava met the sea water. There are several interesting formations such as the 'Giant's Chair', 'Giant's Organ' and the 'Wishing Chair'. It is a popular tourist destination.

16. What is the highest mountain in the Mourne Mountains?

From Quiz County Down

Answer: Slieve Donard

Slieve Donard, near Newcastle, is the highest at 849m (2785 ft). It is popular with walkers and climbers. It has part of the Mourne Wall, which is a dry stone wall about 2.5m high by 1m thick. It is 22 miles (35K) long and crosses 15 peaks. It took 18 years to build using traditional methods. S. Connedagh is 767m (2516 ft); S. Binnian is 747m (2451 ft); and S. Bearnagh is 727m (2385 ft).

17. The city of Armagh is the only city in the world which has two cathedrals, both dedicated to the same saint. Which saint is this?

From Quiz County Armagh

Answer: St. Patrick

The Church of Ireland (Anglican) Cathedral was built on the site of a monastic settlement in 445. It has been destroyed and rebuilt 17 times and was restored between 1834 and 1840. The Roman Catholic Cathedral had two architects involved in its building which resulted in the bottom half being built by Thomas Duff in the English Perpendicular Style, while the top half was built by J J McCarthy in the French Decorated Gothic style.

18. Lough Neagh is a freshwater lake. Which county does not border it?

From Quiz Northern Ireland

Answer: Fermanagh

County Fermanagh is home to Upper and Lower Lough Erne. An important attraction in County Fermanagh is the Marble Arch Caves, through which one can take a short boat trip to see the stalactites. The county town is Enniskillen.

19. What is the county town of Tyrone?

From Quiz Tyrone Trivia

Answer: Omagh

Omagh is also the largest town by population, an estimated 22,000 live there (local government figure, 2006). In contemporary Ulster, the counties do not have the same administrative importance they once had. In the early 1970s, the former Tyrone County Council was disbanded (along with many others in Northern Ireland). In its place the county gained four smaller 'district' councils', one in each of the towns mentioned in the question. The term 'county town' is, therefore, now more of a symbolic one.

20. In 1912, the Titanic sailed on her maiden voyage from Southampton, after being built at Harland and Wolff Shipyard in Belfast. Two cranes from this shipyard dominate the Belfast skyline; what are their names?

From Quiz Norn Iron

Answer: Samson & Goliath

The Titanic sailed from Belfast to Southampton, carrying only crew and technical staff. The ship collected its first passengers at Southampton, later voyaging to Cherbourg, Queenstown, but never arriving in New York.

21. On which river does Belfast stand?

From Quiz Geographical Northern Ireland

Answer: Lagan

The Lagan is 43 miles long and rises on Slieve Croob in the Mourne Mountains. It then flows through Dromara, Donaghcloney and Dromore and exits into the sea at Belfast Lough.

22. Can you name both the Austrian town and the American city Bangor is twinned with?

From Quiz Bangor, Northern Ireland

Answer: Bregenz and Virginia Beach

Bregenz is the capital of Vorarlberg, Austria. The city can be found on the eastern shores of Lake Constance, which is the third-largest freshwater lake in Central Europe. Virginia Beach is the most populous city in the state and hosts annual surfing and beach soccer competitions.

23. County Fermanagh is sometimes referred to as 'N. Ireland's Lake District'. What are the two main lakes called?

From Quiz County Fermanagh

Answer: Upper and Lower Lough Erne

The two lakes are Upper and Lower Lough Erne. The River Erne rises in the Republic of Ireland, widens out to form Upper Lough Erne, narrows for a stretch through Enniskillen, then broadens out again to form Lower Lough Erne, before flowing into the Atlantic Ocean. The lakes are a tourist attraction with spectacular scenery, water sports and fishing.

24. What is the highest mountain in County Tyrone?

From Quiz County Tyrone

Answer: Mt Sawel

Mt. Sawel is the highest mountain in the Sperrins At 678m (2224ft) and is on the border of County Tyrone and County Londonderry. It is mainly limestone and is popular with hill walkers. The other three mountains are also in the Sperrins.

25. What river is Londonderry City situated upon?

From Quiz County Londonderry

Answer: River Foyle

Londonderry is situated on the River Foyle, which flows into Lough Foyle and thence into the Atlantic Ocean. The Lagan flows through Belfast and the Shannon and Liffey are both in the Republic of Ireland.

26. Near Ballycastle is a lake called Loughareema. For what is it famous?

From Quiz County Antrim

Answer: It is a 'Vanishing Lake'.

Loughareema translates as 'The Vanishing Lake'. This lake is on chalk over peat as a result of which the lake fills up during wet weather when streams come down the mountain into it. During dry weather the water seeps down through the chalk and only the dry bed of the lake is visible.

27. Which mountain is the source of the River Lagan?

From Quiz County Down

Answer: Slieve Croob

The Lagan rises on Slieve Croob and flows north through Lisburn and Belfast to enter Belfast Lough. The riverside at Belfast and Lisburn is developed with housing, restaurants and an arts centre. Brown trout and some salmon are fished, and rowing events are held.

28. Which sport is played in County Armagh and only in a very few other places in the world?

From Quiz County Armagh

Answer: Road Bowls

Road Bowls is played in Armagh, Cork and some parts of the USA. It is played on country roads, usually on a Sunday afternoon. The players throw a 28oz (800gm) bowl or 'bullet' along the road. The fewest number of throws to complete the course is the winner. Curling is played by sliding stones across ice. Shinty is a Scottish game similar to the Irish hurling. Lastly, volleyball is an Olympic sport.

29. What currency is used in Northern Ireland?

From Quiz Northern Ireland

Answer: Pound Sterling

The punt was the currency of the Republic of Ireland until it changed to the Euro in 1998. As Northern Ireland is part of the United Kingdom, it uses the British currency.

This is category 22782
Last Updated Feb 21 2024 2:02 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.