FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about British Railways Steam Engine Names
Quiz about British Railways Steam Engine Names

British Railways Steam Engine Names Quiz


In 1948 British Railways inherited many named locomotives from the Great Western Railway, London Midland & Scottish Railway, London & North Eastern Railway, and Southern Railway. I'll give you a name and you indentify the source.

A multiple-choice quiz by odinsraven. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Trains
  8. »
  9. U.K. Railways

Author
odinsraven
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
239,650
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
617
Last 3 plays: Guest 195 (3/10), Guest 90 (4/10), Guest 31 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Many companies named their engines after the gods. In 1948 who provided the 'Achilles? Hint


Question 2 of 10
2. Myths and legends provided many sources for names, but a series of locomotives with bird names provided the name 'Merlin'. Which company had chosen this name? Hint


Question 3 of 10
3. History gives us the name 'Owain Glyndwr' but who built it? Hint


Question 4 of 10
4. After WWII some locos were built to honour those who took part, others were renamed. Which company provided the 'Fairey Battle'? Hint


Question 5 of 10
5. Nobility and royalty provided another theme that was used across various companies. In 1960, whose 'Lord of the Isles' was still on the stock list? Hint


Question 6 of 10
6. Saints were somtimes used for names, but was it the Saint, or is it the island for the 'St. Helena'? Hint


Question 7 of 10
7. Officers of state were also honoured. Which company had named the 'Earl Marischal'? Hint


Question 8 of 10
8. Which company provided the 'Lady of the Lake'? Hint


Question 9 of 10
9. This locomotive, the 'Repton', named after a Derbyshire boarding school, travelled to America but was repatriated. Who built it ? Hint


Question 10 of 10
10. PLUTO Entered service in April 1953 but was not a steam engine, and it's no longer a planet, either! The class prototype was built in 1941 by which company? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 10 2024 : Guest 195: 3/10
Apr 09 2024 : Guest 90: 4/10
Apr 06 2024 : Guest 31: 5/10
Apr 01 2024 : Guest 213: 6/10
Apr 01 2024 : Guest 82: 4/10
Mar 30 2024 : Guest 151: 4/10
Mar 28 2024 : Guest 77: 3/10
Mar 28 2024 : Guest 77: 4/10
Mar 24 2024 : Guest 62: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Many companies named their engines after the gods. In 1948 who provided the 'Achilles?

Answer: LMSR

One of the LMS Jubilee 4-6-0s, it carried the BR number 45697.
2. Myths and legends provided many sources for names, but a series of locomotives with bird names provided the name 'Merlin'. Which company had chosen this name?

Answer: LNER

Merlin was one of the 1936 batch of A4 Pacifics, built by the LNER that spent their early life pulling high speed trains from London to Leeds and Edinburgh. (In 1938 another locomotive of this class, the 'Mallard' achieved the world speed record for steam - 126 m.p.h. between Peterborough and Spalding).

This is not to confused with Maunsell's LSWR (later SR) King Authur class
4-6-0 of 1925. Amongst the first batch of loco's was number 740 "Merlin". When this was destroyed in a TV stunt, the name was transferred to a BR Standard 5 no. 73080.

(Source O.S.Nock books LNER Steam and Southern Steam, and the Observers Book pub 1966)
3. History gives us the name 'Owain Glyndwr' but who built it?

Answer: GWR (Great Western Railway)

This narrow gauge engine was built in 1923 at Swindon. She can still be seen today hauling trains from Aberystwyth to Devils Bridge. (This engine is not to be confused with 'Owen Glyndower', the Britannia Pacific built after 1948.)
4. After WWII some locos were built to honour those who took part, others were renamed. Which company provided the 'Fairey Battle'?

Answer: GWR

5077 originally entered service as the 'Eastnor Castle' in August 1938 where its first shed was Old Oak Common (London). She was renamed in October 1940 and then worked from Taunton, Swansea, and finally Llanelli before being scrapped in 1962.
5. Nobility and royalty provided another theme that was used across various companies. In 1960, whose 'Lord of the Isles' was still on the stock list?

Answer: LNER

This LNER K4 2-6-0 was introduced in 1936 to work the West Highland Line to Fort William and Kyle of Lochalsh. The GWR had a 'Single' of the same name that was modelled by Tri-ang, now Hornby.
6. Saints were somtimes used for names, but was it the Saint, or is it the island for the 'St. Helena'?

Answer: LMSR

The GWR had a series of locos named after saints, but 45624 is another of the 'Colonial' series of Jubilees.
7. Officers of state were also honoured. Which company had named the 'Earl Marischal'?

Answer: LNER

Designed to pull heavy express trains from Edinburgh to Inverness, this loco started life as a 2-8-2. It was later rebuilt to become an A1 Pacific of the LNER.
8. Which company provided the 'Lady of the Lake'?

Answer: LNER

No, it's not a Southern "King Arthur" ! This one was named in honour of the wife of a former director of the GCR, which became part of the LNER in 1923. The surviving member of this class is preserved at Loughborough (about 12 miles north of Leicester) .
9. This locomotive, the 'Repton', named after a Derbyshire boarding school, travelled to America but was repatriated. Who built it ?

Answer: SR

After hauling trains between London and the South Coast, this engine ended up at Steamtown in Vermont USA. She can now be found on the North York Moors Railway.
10. PLUTO Entered service in April 1953 but was not a steam engine, and it's no longer a planet, either! The class prototype was built in 1941 by which company?

Answer: LNER

This electric engine was designed to haul freight trains on the LNER's electrified Woodhead route between Manchester and Sheffield. This line was closed by Beeching.
Source: Author odinsraven

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us