FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about British Railways 6
Quiz about British Railways 6

British Railways #6 Trivia Quiz


Oh, my...not ANOTHER one!

A multiple-choice quiz by m1a2lt. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Trains
  8. »
  9. U.K. Railways

Author
m1a2lt
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
107,066
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
666
Last 3 plays: Guest 79 (7/10), Guest 84 (9/10), Guest 86 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. How many total Class 47s were produced? Hint


Question 2 of 10
2. Number 37093 was given a very unusual livery for a publicity stunt. This livery had one word on the side of this loco. What was the word?

Answer: (One Word (think "fuzz"))
Question 3 of 10
3. Two Class 37 locomotives (Nos. 37138 & 37070) are used in an unusual way at Toton TMD. What way is this? Hint


Question 4 of 10
4. Which former BR loco class is the only class to have been painted in every BR subsector livery? Hint


Question 5 of 10
5. What were "ETHEL"s? Hint


Question 6 of 10
6. True or False: There is a direct Intercity connection between Holyhead and London with no intermediate changes.


Question 7 of 10
7. Which rail line was built along the route of Hadrian's wall, almost 2,000 years after the wall was built? Hint


Question 8 of 10
8. All of Britain's railways adopted the 4 ft., 8 1/2 in. gauge except one, which adopted a 7 ft., 1/4 in. gauge. Which railway was this? Hint


Question 9 of 10
9. Which class of locomotive was used on 17 July, 1984 to test the survivability of nuclear flask wagons? Hint


Question 10 of 10
10. Where is the Alstom Midlands Test Center Headquarters located? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 06 2024 : Guest 79: 7/10
Mar 27 2024 : Guest 84: 9/10
Mar 11 2024 : Guest 86: 5/10
Feb 29 2024 : alanspencer202: 5/10
Feb 19 2024 : Guest 109: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many total Class 47s were produced?

Answer: 512

The Class 47 was the most numerous class of BR mainline locomotive, although by 1993 there were only around 350 remaining.
2. Number 37093 was given a very unusual livery for a publicity stunt. This livery had one word on the side of this loco. What was the word?

Answer: police

This locomotive was originally 37509 until it was painted in a livery resembling a police car, given a flashing light and renumbered 37093. This was done for a police show (does anyone remember the name?) and actually "chased" another train, attempting to pull it over! The livery was supposed to "wash off", but British Rail found out that it wouldn't, so for quite a while, this locomotive patrolled the BR network in this livery. Loco 47829 was also given a similiar livery. To view 47829, go to:

47829: http://www.thejunction.free-online.co.uk/class47/47829.jpg
3. Two Class 37 locomotives (Nos. 37138 & 37070) are used in an unusual way at Toton TMD. What way is this?

Answer: The locomotives have been stripped and are used to haul motors.

These locomotives (now numbered 025031 and 025032) have had their roof, sides and internal mechanisms removed and haul locomotive engines from location to location, though they are nothing more than wagons. For pictures, go to:

http://mercurio.iet.unipi.it/pix/gb/diesel/37/37_0/025/pix.html
4. Which former BR loco class is the only class to have been painted in every BR subsector livery?

Answer: Class 37

The Class 37s are still a major workhorse on the rail network, even though they were produced over forty years ago. Very few of this class have been retired except for accidents or damage.
5. What were "ETHEL"s?

Answer: A Class 25 locomotive used to provide Electric Train Heating for Class 37 hauled sleeper trains in Scotland.

When BR replaced old sleeping cars with MK3 sleepers on its Scotland-bound (Fort William) Intercity sleeper trains, there was a slight problem with the idea. Since the route was not electrified and had weight restrictions, Class 47s and electric locos with Electric Train Heating could not be used.

The Class 27 locomotives were considered to replace the steam-heat Class 37s, but these were truly life expired and had even had a number of fires. It was decided that until Class 37/4s (Class 37s with ETH equipment) could be rebuilt at Crewe, Class 25 locomotives would be hooked to the rear of each train to provide heat.

These locomotives would not be in running condition. The "ETHEL"s were finally replaced in 1983 when the Class 37/4s arrived.
6. True or False: There is a direct Intercity connection between Holyhead and London with no intermediate changes.

Answer: True

London has always connected Holyhead via the West Coast Mainline and the North Wales Mainline. However, in the late 1980s, when the Class 47 hauled trains were removed (it was too expensive to run a train to Crewe under electric power and change to diesel for the run to Holyhead), Holyhead almost lost its link, although BR decided to bring in Intercity 125 sets to replace these trains that run directly with London, unlike neighboring Blackpool which has lost its link. Virgin still runs these services.
7. Which rail line was built along the route of Hadrian's wall, almost 2,000 years after the wall was built?

Answer: The Tyne Valley Line

The Tyne Valley Line, between Newcastle and Carlisle, follows the route of the wall through the Tyne Valley (hence the name). It is currently worked by Northern Spirit Trains and is considered one of Britain's most scenic railways.
8. All of Britain's railways adopted the 4 ft., 8 1/2 in. gauge except one, which adopted a 7 ft., 1/4 in. gauge. Which railway was this?

Answer: Great Western Railway

The GWR originally adopted the 7 1/4 gauge contrary to most railways because it provided more stability and higher running speeds for trains. However, as competition grew and railways began sharing lines, this was found to be impractical, and even though a third rail to standard gauge was laid, it was decided to eventually go over to standard.

The standard gauge of 4 ft., 8 1/2 in comes from the width of Roman chariot wheels.
9. Which class of locomotive was used on 17 July, 1984 to test the survivability of nuclear flask wagons?

Answer: Class 46

Number 46009, with three MK1 coaches, met its end by being crashed into a nuclear flask that was placed across the railway. This was a spectacular show and was shown on British television. Supposedly, the crash was so violent, the diesel engine was launched from the locomotive. To see a short clip of the crash, go to:

http://www.typetwo.fsnet.co.uk/od1b.html
10. Where is the Alstom Midlands Test Center Headquarters located?

Answer: Asfordby

The Old Darby Test Track, which runs between Milton Mowbray and Edwalton (13 miles), originally had its HQ at Old Dalby, but this changed when Alstom leased it. This was the site of numerous tests for British Rail, including the nuclear flask test, the APT-E and the Pendolino tests for Alstom and Virgin. For more information and history, check out:

http://www.old-dalby.com/
Source: Author m1a2lt

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us