FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about British Railways 5
Quiz about British Railways 5

British Railways #5 Trivia Quiz


Yup, another British Railways quiz...

A multiple-choice quiz by m1a2lt. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Trains
  8. »
  9. U.K. Railways

Author
m1a2lt
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
105,782
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
782
Last 3 plays: Guest 195 (4/10), Guest 86 (5/10), gogetem (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. The Severn tunnel between Wales and England requires how much water to pumped out daily to maintain the rail link? Hint


Question 2 of 10
2. This preserved railway has the oldest locomotive in the world still running on its original line: Hint


Question 3 of 10
3. What is the name of the locomotive on the preserved railway that is the oldest still running on its original line?

Answer: (One Word)
Question 4 of 10
4. True or False: According to the Guinness Book of World Records, the longest station name in the world is Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch which means "St. Mary's Church in the hollow of the White Hazel near a rapid whirlpool and the church of St. Tysilio near the Red Cave."


Question 5 of 10
5. Class 52 locomotives were affectionately known as _______.

Answer: (One word)
Question 6 of 10
6. Which of these companies does not operate Intercity 125 trains? Hint


Question 7 of 10
7. The Class 73 locomotive is unusual in the fact that it can be driven either by third rail electric or by a diesel engine.


Question 8 of 10
8. The rail line used for the shooting of "Harry Potter and the Sorcerer's Stone" and "Harry Potter and the Chamber of Secrets" was____. Hint


Question 9 of 10
9. What are "Silver Bullets"? Hint


Question 10 of 10
10. What is unusual about the Class 47/7 variant? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 10 2024 : Guest 195: 4/10
Apr 04 2024 : Guest 86: 5/10
Mar 30 2024 : gogetem: 8/10
Mar 29 2024 : Sunsetdb7: 4/10
Mar 29 2024 : MetaEasy: 4/10
Mar 27 2024 : Guest 84: 7/10
Mar 20 2024 : Guest 31: 0/10
Mar 05 2024 : Guest 82: 6/10
Mar 02 2024 : Guest 77: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Severn tunnel between Wales and England requires how much water to pumped out daily to maintain the rail link?

Answer: 20,000,000 gallons

The Severn Tunnel was constructed across a fault line in the earth's crust that is continuously shifting, causing huge amounts of water to leak from the river above.
2. This preserved railway has the oldest locomotive in the world still running on its original line:

Answer: Festiniog Railway

This locomotive came to the railway in 1864, a year behind her sisters, Princess and Mountaineer. Unfortunately, Princess and Mountaineer were sold as scrap, but this locomotive was rebuilt in the 1950s and currently runs the line on regular excursions.
3. What is the name of the locomotive on the preserved railway that is the oldest still running on its original line?

Answer: Prince

Prince was a tandem locomotive with boilers at either end with a central driving cab. In the 1970s the locomotive was rebuilt to use oil instead of coal after sparks from the locomotive started fires in nearby woodlands. However, in 2013 it was returned to steam operation.
4. True or False: According to the Guinness Book of World Records, the longest station name in the world is Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch which means "St. Mary's Church in the hollow of the White Hazel near a rapid whirlpool and the church of St. Tysilio near the Red Cave."

Answer: False

Believe it or not, the longest station name in the world is
"Gorsafawddachaidraigodanheddogleddollonpenrhynareurdraethceredigion" which means "The Mawddach Station with its dragon's teeth on the northerly Penrhyn drive on the golden beach of Cardigan Bay" on the Fairbourne-Barmouth line. Both names were made as a "joke".
5. Class 52 locomotives were affectionately known as _______.

Answer: western

The locomotives were nicknamed "Westerns" since all the class had names that began with western, such as "Western Pathfinder" and "Western Ambassador".
6. Which of these companies does not operate Intercity 125 trains?

Answer: English, Welsh and Scottish

English, Welsh and Scottish is the premier freight operating company in Britain and does not operate the Intercity 125 passenger trains.
7. The Class 73 locomotive is unusual in the fact that it can be driven either by third rail electric or by a diesel engine.

Answer: True

The Class 73 locomotives were created to operate within and outside the third rail electrified system and this makes them perfect locomotives for engineer trains where the third rail may have to be shut off.
8. The rail line used for the shooting of "Harry Potter and the Sorcerer's Stone" and "Harry Potter and the Chamber of Secrets" was____.

Answer: The West Highland Line

The West Highland Line was used for the running sequences in both Harry Potter movies. Interestingly enough, when the locomotive "Hogwart's Castle" attempted to get to Fort William Station to pick up the stock for filming, it was found the locomotive could not pass Banavie Station due to the width of the loco.

It was not until a couple of days later that the train would actually link up and filming could start.
9. What are "Silver Bullets"?

Answer: These are specially modified tank cars for carrying clay slurry.

Although the Lone Ranger shot these at bad guys, that has nothing to do with railways! The silver bullets (unfortunately, today, they aren't very "silver") are used to haul clay slurry from Cornwall to places such as the Irvine Paper Mill in Scotland or to Italy.
10. What is unusual about the Class 47/7 variant?

Answer: They were modified for push/pull operation.

The Class 47/7s were modified for push/pull operation between Glasgow and Edinburgh. Furthermore, the maximum speed of these locos was increased to 100 mph. Once they were replaced by Sprinters, they moved to Network SouthEast and were then absorbed into the Intercity pool.
Source: Author m1a2lt

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us