FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
England Quizzes, Trivia and Puzzles
England Quizzes, Trivia

England Trivia

England Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe

Fun Trivia
"This precious stone set in the silver sea,
Which serves it in the office of a wall
Or as a moat defensive to a house,
Against the envy of less happier lands,
This blessed plot, this earth, this realm, this England."

By William Shakespeare


Don't forget to look for quizzes on London. Click the link below.

281 England quizzes and 3,934 England trivia questions.
1.
Englands Natural Wonders
  England's Natural Wonders   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
There's a lot to like when it comes to the natural wonders of England. Tour ten of these sites in this curated photo quiz.
Very Easy, 10 Qns, trident, Jul 15 23
Recommended for grades: 9,10,11,12
Very Easy
trident editor
Jul 15 23
523 plays
2.
  Exploring England!   top quiz  
Label Quiz
 10 Qns
Grab your map and head off to England in the British Isles for a sightseeing tour of landmarks, cities, and key regions. Identify where these ten spots are if you can. Good luck!
Easier, 10 Qns, kyleisalive, Jun 12 23
Recommended for grades: 9,10,11,12
Easier
kyleisalive editor
Jun 12 23
654 plays
3.
  Where's that English City?   popular trivia quiz  
Label Quiz
 15 Qns
See how well you know where English cities are located by matching the name of the city to its location on the map.
Easier, 15 Qns, Stoaty, Jul 02 23
Recommended for grades: 8,9,10,11,12
Easier
Stoaty gold member
Jul 02 23
572 plays
4.
  National Trusty Sites   top quiz  
Label Quiz
 10 Qns
Landmarks of England
The National Trust is one of England's largest landowners, founded in 1895 to care for historic places and buildings and areas of natural beauty. This quiz just asks you to identify the location of ten sites and landmarks that belong to it.
Average, 10 Qns, Fifiona81, Aug 01 23
Recommended for grades: 11,12
Average
Fifiona81 editor
Aug 01 23
283 plays
5.
Unusual British Place Names
  Unusual British Place Names   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Ten unusually named British sites for you to figure out from the photo clues. Have fun.
Easier, 10 Qns, Creedy, Nov 21 22
Easier
Creedy gold member
Nov 21 22
1654 plays
6.
  American England    
Label Quiz
 10 Qns
In this quiz, try to match the description of a location found in the United States of America to a number on the map indicating where its namesake is located within England.
Average, 10 Qns, RedHook13, Jul 17 23
Recommended for grades: 11,12
Average
RedHook13 gold member
Jul 17 23
201 plays
7.
  Get Your Kicks in England   popular trivia quiz  
Ordering Quiz
 10 Qns
What can you see from the A66?
America had its famous Route 66, but there is a road with that number in the UK, too. It runs across northern England between the Irish Sea and the North Sea. Starting in the west, can you put these places into the order that you will pass them?
Average, 10 Qns, Lottie1001, Jul 15 23
Recommended for grades: 11,12
Average
Lottie1001 gold member
Jul 15 23
123 plays
8.
In an English Country Garden
  In an English Country Garden...   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Come on a brief tour on which we visit some of the loveliest gardens in England...
Average, 10 Qns, EnglishJedi, Apr 07 19
Average
EnglishJedi gold member
Apr 07 19
645 plays
9.
  In Which County Are These Towns?   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
I will give you three or four towns located in a single English county. Just match the county from the list of options.
Easier, 10 Qns, EnglishJedi, May 04 16
Easier
EnglishJedi gold member
1254 plays
10.
England My England
  England, My England    
Photo Quiz
 10 Qns
Welcome to our green and pleasant land....
Average, 10 Qns, EnglishJedi, Jul 11 17
Average
EnglishJedi gold member
Jul 11 17
1126 plays
trivia question Quick Question
This Cumbrian town lies on the river Kent, which is a little odd bearing in mind that Kent is almost the opposite end of England.

From Quiz "Tour of England A-K"




11.
  Where on England's Coastline?    
Multiple Choice
 10 Qns
I will give you the name of a county, area, or landmark in England. Test your geography skills to name the city or town. Have fun.
Easier, 10 Qns, glenjue, Aug 30 13
Easier
glenjue
2307 plays
12.
  English Towns of the RNLI   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Royal National Lifeboat Institution (RNLI) is a charity that provides water rescue all over the U.K. and Ireland. See if you can identify these locations of RNLI stations, with perhaps some extra clues tossed in.
Easier, 10 Qns, wjames, Nov 14 21
Easier
wjames gold member
Nov 14 21
568 plays
13.
  Tour of England A-K    
Multiple Choice
 10 Qns
I thought I'd take a ride on my bike around some towns and cities of England. Trouble was, there is a hill just 200 yards down the road and that's as far as I got. But these are the places I might have visited.
Easier, 10 Qns, Spontini, Jun 03 15
Easier
Spontini
1054 plays
14.
  Looking East   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Take a journey along the east coast of England, travelling from north to south.
Easier, 10 Qns, dellastreet, Jun 22 15
Easier
dellastreet gold member
744 plays
15.
  Tour of England L-Z    
Multiple Choice
 10 Qns
Having failed to get up the hill on my last bike ride round England, it's time to try again. I've been watching lots of fitness programmes on TV so I'm hopeful.
Easier, 10 Qns, Spontini, Aug 21 16
Easier
Spontini
864 plays
16.
  Famous Cities: York    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about the city of York? Time to find out!
Tough, 10 Qns, jelly1000, Nov 15 18
Tough
jelly1000
Nov 15 18
823 plays
17.
  A York Connection    
Multiple Choice
 10 Qns
Some well known and not so well known facts about my home City of York. Have fun.
Difficult, 10 Qns, ykroy, Feb 14 09
Difficult
ykroy
796 plays
Related Topics
  England Cricket [Sports] (15 quizzes)

  England Rugby [Sports] (12 quizzes)

  Mixed England [General] (75 quizzes)

  UK Football [Sports] (844 quizzes)

  English People [People] (60 quizzes)

  Mixed UK [General] (196 quizzes)

  UK Celebs [Celebrities] (28 quizzes)

  UK Music [Music] (102 quizzes)

  Great Fire of London [History] (5 quizzes)

  History of London and Environs [History] (13 quizzes)

  London Underground [World] (32 quizzes)

  UK Sports [Sports] (50 quizzes)

  UK Animal [Animals] (15 quizzes)

  UK Classic TV [Television] (20 quizzes)

  UK Comedy [Television] (50 quizzes)

  UK History [History] (252 quizzes)

  United Kingdom [Geography] (84 quizzes)


England Trivia Questions

1. This town on the Thames estuary boasts a RNLI lifeboat station. The town's name has had many different spellings historically, each with a different meaning, among them "End of the grove" and "Count's Sand".

From Quiz
English Towns of the RNLI

Answer: Gravesend

RNLI Gravesend boasts a single 8.5 m (28 ft) inshore lifeboat, shallow of draft and good for work in the shoal Thames estuary. "Grave" could be a form of "grove" or "graf" (count) or simply "graves", referring to graves from the period of the Black Death.

2. This large Merseyside city was one end of the world's first steam-only railway in 1830. It was created to carry raw materials and finished goods between this port and the mills of Manchester.

From Quiz Tour of England L-Z

Answer: Liverpool

The railway ran from Liverpool to Manchester. It influenced other railways throughout the world, with its signalling system being used throughout Britain and the United States. It also set the gauge of the track (4 ft 8 ½ inches) as the normal standard.

3. This small town in the county of Devon is famous for making a type of carpet named after the town itself.

From Quiz Tour of England A-K

Answer: Axminster

The making of carpets in the town was started in 1755. It took a long time to make one given the technology available at the time. Everything was done by hand. When a carpet was completed, the local church would ring its bells.

4. Lying off the coast of Northumberland and accessible via a causeway, which island was an important centre of Celtic Christianity?

From Quiz Looking East

Answer: Lindisfarne

A priory was founded on Lindisfarne, which is also known as Holy Island, by Saint Aidan in the seventh century. The Lindisfarne Gospels were produced there during the eighth century. The priory was abandoned in the ninth century following Viking raids.

5. Which town in the county of Kent is known for its landmark white chalk cliffs, located in the southeast England?

From Quiz Where on England's Coastline?

Answer: Dover

The white color of the cliffs is due to deposits of calcium carbonate. The chalk cliffs are the first view of mainland England to visitors who choose to cross the English Channel by ferry or hovercraft. The cliffs of Dover can even be seen from Calais, France on a cloudless day.

6. The river Ouse flows through York. What is the name of the smaller river that also enters the City?

From Quiz A York Connection

Answer: River Foss

The River Foss rises at Oulston Resevoir, passing through the Vale of York, it then enters the City and converges with the River Ouse.

7. What was the Viking name for York?

From Quiz Famous Cities: York

Answer: Jorvik

The Vikings were the third invaders of York, and named it Jorvik. Eoforwic was the name given by the Angles and Eboracum was the name given by the Romans.

8. This Kent town has an RNLI station, appropriate for a place whose name could mean "door to the ocean". There is also seaside town of the same name adjacent to Atlantic City, New Jersey, USA.

From Quiz English Towns of the RNLI

Answer: Margate

Margate boasts an enclosed Mersey-class enclosed all-weather 12 m (38 ft) lifeboat, necessary for offshore work in the North Sea and English Channel. "Margate" refers to a gate, or gap, in seaside cliffs that allows the sea to enter to form pools. Margate, in both the UK and US, are popular seaside resorts known for their sand beaches.

9. The boom in textile manufacturing and the building of canals to transport coal and goods in the early 19th century led to this city becoming the world's first 'industrial' city.

From Quiz Tour of England L-Z

Answer: Manchester

In the early days of railways, Manchester was also one end of the world's first passenger carrying intercity line between it and Liverpool. Its population expanded at a terrific rate because of the jobs available in local factories. As Manchester became an economic powerhouse, the increase in population led to it being granted city status in 1853, the first new city in Britain for over 300 years.

10. This Lancashire seaside town is famous for its tower and its illuminations.

From Quiz Tour of England A-K

Answer: Blackpool

Each autumn as the dark nights close in, a six mile stretch of the main coastal road of the town is illuminated by over a million bulbs. This attracts many thousands of visitors every day when other seaside towns have already reached the end of their season. Even the local trams are lit up to resemble all sorts of things that don't actually look like a tram.

11. Lying at the mouth of the River Wear, this city was long famous for shipbuilding. Its football team plays at the Stadium of Light.

From Quiz Looking East

Answer: Sunderland

There was shipbuilding in Sunderland from the fourteenth century until the 1980s. Sunderland Association Football Club was founded in 1879 and moved to the Stadium of Light in 1997.

12. Situated on the banks of the River Mersey, the Royal Liver Building is one of the most recognizable structures in which northwest English city?

From Quiz Where on England's Coastline?

Answer: Liverpool

The Royal Liver Building was one of the first buildings to use reinforced concrete. It consists of 13 floors and reaches a total height of 295 feet (90 metres). At the peak are two towers, each with a statue of a liver bird. Legend decrees that if the birds ever fly away, the City of Liverpool will cease to exist.

13. The Knavesmire in York was a well known site for public hangings. In what year did the last hanging take place at The Knavesmire?

From Quiz A York Connection

Answer: 1801

Probably the most famous person to be executed at Knavesmire was the highwayman Dick Turpin who was hanged in 1739. Today, Knavesmire is used mainly for recreation with a large part of it occupied by York Racecourse.

14. Who was baptised in the first York Minster in 627 AD?

From Quiz Famous Cities: York

Answer: Edwin King of Northumbria

York Minster is the fifth cathedral to be built on the site, the current one having been completed in 1472. It is the largest medieval Gothic church in northern Europe.

15. Sharing a name with a famous medieval battle, this town on the southern English coast launches RNLI lifeboats by a tractor on the shingle beach.

From Quiz English Towns of the RNLI

Answer: Hastings

There is no harbor at Hastings, just a wide shingle and sand beach at the foot of eroding cliffs. The RNLI lifeboats are kept on wheeled trailers and are towed to the Channel waters and launched by multi-wheeled tractors. Duke William of Normandy landed on these beaches and set up his camp near Hastings, but the battle that bears that name occurred at Senlac Hill, eight miles north of Hastings.

16. This city, or town as it was then, in the centre of England, was captured by Vikings in 867 AD and in the 11th century, a castle was built there by the River Leen.

From Quiz Tour of England L-Z

Answer: Nottingham

Nottingham is famous as a centre of the lace-making industry and for the stories of Robin Hood and the Sheriff of Nottingham. A further claim to fame are three very old public houses. "Ye Olde Trip to Jerusalem" claims to have been established in 1189, making it England's oldest public house, but there is unfortunately no documentary evidence. "Ye Olde Salutation Inn" dates from around 1240 and "The Bell Inn" from around 1437. It's probably safe to say no other UK city can boast three drinking establishments of such age.

17. This English city was blitzed by German bombers in November 1940. Huge areas of the city centre were destroyed and the historic cathedral left as just a shell.

From Quiz Tour of England A-K

Answer: Coventry

The old Coventry Cathedral was built around the 14th century and was virtually completely destroyed by German bombers on the night of November 14th, 1940. It still stands, ruined. On the wall behind the old altar, an inscription has been added which reads "Father Forgive". A new cathedral has been built next to the old ruin. Consecrated in 1962, its modern design was selected from over 200 submitted in a competition and has been a massive success.

18. Found where the River Esk meets the sea, which former whaling port is associated with Captain Cook and Count Dracula?

From Quiz Looking East

Answer: Whitby

James Cook was apprenticed to a master mariner in Whitby. HMS Endeavour, which Cook commanded on his first voyage of discovery to Australia and New Zealand, was a type of ship known as a Whitby Cat. In Bram Stoker's novel "Dracula", the Count lands at Whitby.

19. The Angel of the North can be found in the northeast of England, beside the A1 and the A167 truck roads. Which town is it located in?

From Quiz Where on England's Coastline?

Answer: Gateshead

The Angel of the North is a steel structure finished in 1998. It was constructed in three parts in Hartlepool, 24 miles to the south of Gateshead.

20. Born in York on 3rd November 1933, this man became one of the most celebrated film music composers of modern times. Who is he?

From Quiz A York Connection

Answer: John Barry

The winner of five academy awards, Barry provided the music for a long line of films most notably, "Dr No" (1962), "Born Free" (1966), and the wonderful "Dances with Wolves" (1990).

21. This RNLI station is located on an English island city, a city with a name shared by cities in the U.S. states of New Hampshire and Virginia.

From Quiz English Towns of the RNLI

Answer: Portsmouth

Portsmouth is an inshore RNLI station on the relatively sheltered waters leading to The Solent, a narrow strait between the English mainland and the Isle of Wight. Portsmouth, England is an important maritime and naval port as are its namesakes in the U.S.

22. This city, found at the junction of the Rivers Thames and Cherwell, is famous for its 'dreaming spires' and its university.

From Quiz Tour of England L-Z

Answer: Oxford

Oxford University is the oldest university in the English speaking world. The actual date founded is not known for sure but there is evidence of teaching taking place there before 1096 AD. Only Bologna University in Italy, founded in 1088, can go further back in Europe.

23. A famous horse race first run in 1780 was named after the Earl of this city. To this day it remains one of the world's great sporting events.

From Quiz Tour of England A-K

Answer: Derby

The Epsom Derby is one of England's 'Classic' races and is open to three-year-old horses. Derby itself is the county town of Derbyshire and home to the first fully mechanised factory in England. In an early example of industrial espionage, John Lombe, the owner, had travelled to Piedmont in Italy and came back with enough know-how to build his own silk-spinning machine.

24. Britain's first seaside resort, what North Yorkshire town was name-checked in a song recorded by Simon and Garfunkel?

From Quiz Looking East

Answer: Scarborough

Scarborough Spa first attracted visitors wishing to take the waters in the 17th century. Scarborough Fair was an important trading event in the Middle Ages. Simon and Garfunkel's rendition of the traditional ballad of that name featured in the soundtrack of "The Graduate".

25. The Severn suspension bridge can be used to travel from England to Wales, and vice versa. The Welsh town of Chepstow lies on one side. Which English city is just a few miles south on the other side?

From Quiz Where on England's Coastline?

Answer: Bristol

There are two suspension bridges close to each other. One opened in 1966, the other in 1996. With the aid of bridges, travelers can drive directly from South Wales to London without leaving a motorway.

26. Whip-Ma-Whop-Ma-Gate is a small street close to the city centre. It was once the location of what device?

From Quiz A York Connection

Answer: Pillory

The pillory was used for punishment by public humiliation, hence the street name. One example of a pillory is a device where the hands and feet where clamped shut by wooden boards.

27. To whom is St William's college dedicated to?

From Quiz Famous Cities: York

Answer: William Fitzherbert

St William's college was dedicated to William Fitzherbert, a great-grandson of William the Conquerer. William was elected as Archbishop of the Minster but was soon exiled to Sicily by the Pope. When the Pope died William was welcomed back to York by such an enthusiastic crowd that the Bridge over the River Ouse broke. People believed that William's prayers saved the people from drowning. William died a month later and was created a saint in 1227.

28. This town on the NW coast of England that hosts a RNLI lifeboat station shares a name with a famous English rock drummer and his band as well as an American luxury car of yesteryear.

From Quiz English Towns of the RNLI

Answer: Fleetwood

Fleetwood, Lancashire, is the home of "Fishermen's Friend" throat lozenges that are popular around the world. Previously a busy fishing port, that industry has declined in recent decades, but other maritime activities require the presence of a RNLI lifeboat station that has offshore and inshore boats.

29. This city was the most south-westerly Roman settlement in Britain, established around AD 55.

From Quiz Tour of England A-K

Answer: Exeter

Exeter gets its name from the River Exe on whose banks it is built. Exeter Cathedral was founded in the 12th century. The Romans built a fort here at the southwestern end of the Fosse Way, which together with Watling Street, were the two most important Roman roads in Britain.

30. This Humberside town was long famous for deep-sea fishing. The resort of Cleethorpes lies next door.

From Quiz Looking East

Answer: Grimsby

Located on the south bank of the Humber estuary, Grimsby once claimed to be the largest fishing port in the world. Following the decline of the fishing fleet it became a centre for fish processing.

This is category 3875
Last Updated Feb 21 2024 1:57 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.