FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Southeast England Quizzes, Trivia and Puzzles
 Southeast England Quizzes, Trivia

Southeast England Trivia

Southeast England Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. England

Fun Trivia
Look for quizzes on Kent, Sussex and Surrey in this category.
25 Southeast England quizzes and 260 Southeast England trivia questions.
1.
A Canter Round Kent
  A Canter Round Kent   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Kent is one of the loveliest areas of England. Here are some of the things a visitor to the county might make a point of seeing.
Average, 10 Qns, Christinap, Oct 24 13
Average
Christinap
674 plays
2.
  Sussex for Visitors   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Traditional seaside resorts, the remote villages of the Weald, shopping and nightlife in Brighton - there's plenty to see in Sussex, so head to the South Coast and discover this large, diverse county.
Average, 10 Qns, riotgrrl, Feb 10 11
Average
riotgrrl
1450 plays
3.
  The White Cliffs of Dover   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Immortalised in song, and a striking visual entrance to England, this quiz explores the White Cliffs of Dover.
Average, 10 Qns, smpdit, Dec 17 14
Average
smpdit
1246 plays
4.
  Old Father Thames   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The River Thames is most associated with London. Here are ten questions relating to this famous waterway.
Average, 10 Qns, sunfloweruk23, Aug 04 14
Average
sunfloweruk23
1706 plays
5.
  A Boat Trip along the River Thames through Oxford   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Thames is an icon of England. This quiz will take you on a boat trip along it's length from the start until you leave Oxfordshire.
Tough, 10 Qns, romeomikegolf, Feb 15 10
Tough
romeomikegolf gold member
987 plays
6.
  Down the River Thames    
Multiple Choice
 10 Qns
In answering these questions you will take a trip down the Thames from its source to the sea.
Average, 10 Qns, minch, Sep 29 03
Average
minch gold member
1521 plays
7.
  Let's Navigate the River Thames [1]   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will take you upstream and test your knowledge of this majestic river.
Average, 10 Qns, Eagle9a, Oct 19 14
Average
Eagle9a
519 plays
8.
  Sussex Made Easier    
Multiple Choice
 10 Qns
My first two quizzes on Sussex seem to have been a fraction on the tough side, so here is one which might be a little easier. But maybe not.
Average, 10 Qns, paper_aero, May 11 06
Average
paper_aero gold member
909 plays
9.
  Chasing the Green Diamond   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Ordnance Survey marks 'Recreational Trails', that is 'National Trails' and 'Long Distance Routes' with green diamonds on UK maps. Some of these routes such as the 'Pennine Way' are well known. This quiz is about trails in south-east England.
Tough, 10 Qns, paper_aero, Oct 29 08
Tough
paper_aero gold member
267 plays
10.
  Guildford    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about Guildford in England.
Average, 10 Qns, whee, Mar 08 18
Average
whee
Mar 08 18
486 plays
trivia question Quick Question
The White Cliffs of Dover are situated in which English County?

From Quiz "The White Cliffs of Dover"




11.
  The Run of the Downs    
Multiple Choice
 15 Qns
The South Downs are a range of chalk hills running through Sussex and Hampshire in the south of England. This is a quiz concerning some of them.
Tough, 15 Qns, paper_aero, Jul 29 08
Tough
paper_aero gold member
432 plays
12.
  Kent Quiz    
Multiple Choice
 15 Qns
Test your knowledge on this southeastern county of England.
Average, 15 Qns, drannek, Jun 03 20
Average
drannek
Jun 03 20
1664 plays
13.
  Near London    
Multiple Choice
 10 Qns
Questions about London suburbia and the counties immediately around London (Surrey, Kent, Essex, Hertfordshire, etc). Not too hard, and all multiple choice.
Tough, 10 Qns, riotgrrl, Oct 10 03
Tough
riotgrrl
1756 plays
14.
  Surrey, Home of the Stockbroker Belt    
Multiple Choice
 10 Qns
Surrey, so close to London, but protected from being a concrete jungle by the Green Belt. Most importantly it appears no-one has written a quiz about it, until now.
Tough, 10 Qns, paper_aero, May 11 06
Tough
paper_aero gold member
670 plays
15.
  Crawley, Sussex, England, Gulp!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
After World War 2, the British government decided to create several New Towns to alleviate the overcrowding in London. Only one of these was constructed south of the River Thames, Crawley, so here's a quiz on the town.
Average, 10 Qns, paper_aero, May 11 06
Average
paper_aero gold member
426 plays
16.
  The Adventures of an American living in Surrey UK.    
Multiple Choice
 10 Qns
The UK sees its share of American expats living abroad. Travelling there and living there can be two wildly different experiences!
Average, 10 Qns, kimaanja, Sep 08 08
Average
kimaanja
670 plays
17.
  Horsham and Surrounding Villages.   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Horsham is an old town in the county of Sussex. Its name is Saxon in origin possibly deriving from "Place of Horses". Smaller in population than neighbouring Crawley, Horsham and the rural area around it, is still rich in information for a quiz.
Tough, 10 Qns, paper_aero, Jan 13 07
Tough
paper_aero gold member
422 plays
18.
  Sussex, By The Sea    
Multiple Choice
 10 Qns
A certain Mr Kipling wrote a far better eulogy to Sussex than I could ever do, on the other hand he never wrote a quiz on Sussex for FunTrivia.
Difficult, 10 Qns, paper_aero, May 11 06
Difficult
paper_aero gold member
824 plays
19.
  Around Brighton    
Multiple Choice
 10 Qns
The city of Brighton (officially "Brighton and Hove") is visited by hundreds of thousands of tourists each year. This quiz is about the various buildings and features that a tourist might visit when in the city.
Average, 10 Qns, clive, Mar 18 22
Average
clive
Mar 18 22
933 plays
20.
  The Garden of England    
Multiple Choice
 10 Qns
I hope you enjoy this quiz about Kent, a beautiful and historic part of the United Kingdom that is close to London and Europe.
Average, 10 Qns, KentQuizzer, May 05 15
Average
KentQuizzer gold member
290 plays
21.
  Back down to Sussex    
Multiple Choice
 10 Qns
More about an under rated and quizzically under represented part of England.
Tough, 10 Qns, paper_aero, Oct 22 16
Tough
paper_aero gold member
696 plays
22.
  Half of Sussex - The East    
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to Sussex ! This quiz explores the eastern half of this historic part of southeast England.
Average, 10 Qns, KentQuizzer, Jul 01 15
Average
KentQuizzer gold member
205 plays
23.
  Half of Sussex - The West    
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to Sussex! This quiz explores the western half of this historic part of southeast England.
Average, 10 Qns, KentQuizzer, Sep 12 17
Average
KentQuizzer gold member
Sep 12 17
193 plays
24.
  Let's Navigate the River Thames [2]    
Multiple Choice
 10 Qns
At the end of Part 1 we had found the source of the Thames. Lets now have a trip downstream and see what we missed on the original journey.
Average, 10 Qns, Eagle9a, Feb 19 10
Average
Eagle9a
256 plays
25.
  A Brief History of Cranleigh    
Multiple Choice
 10 Qns
Cranleigh is a village in the county of Surrey. This quiz is about the village and its history.
Average, 10 Qns, Trooper2196, Nov 28 22
Average
Trooper2196
Nov 28 22
228 plays

Southeast England Trivia Questions

1. Which city is the county town of West Sussex?

From Quiz
Half of Sussex - The West

Answer: Chichester

The city of Chichester is on the site of the Roman town of Noviomagus Reginorum. The Roman road Stane Street linked the town with London. Chichester Cathedral was founded in the 11th century.

2. Which East Sussex town has the most famous bonfire celebrations on 5 November?

From Quiz Half of Sussex - The East

Answer: Lewes

The other places are bigger, but Lewes is the location for the major bonfire celebrations on November 5th. It is also famous for the Battle of Lewes in 1264.

3. What is the county town of Kent?

From Quiz The Garden of England

Answer: Maidstone

The county town is Maidstone, although many people assume that it must be the more famous Canterbury. Maidstone used to have various paper mills and breweries. The Fremlin Walk shopping centre is on the site of a Victorian brewery.

4. Why was Cranleigh not mentioned in the Domesday Book?

From Quiz A Brief History of Cranleigh

Answer: At that time it belonged to the manor of Shere

Cranleigh later became its own village, but at the time it was part of the beautiful village manor of nearby Shere. Shere is listed in the Domesday Survey of 1086 as 'Essire'.

5. At the eastern end of the South Downs, a large chalk headland meets the sea between the Birling Gap and Eastbourne. Wonderful views maybe had from this chalk cliff, which exceeds five hundred feet in height above the sea. What is it called?

From Quiz The Run of the Downs

Answer: Beachy Head

Beachy Head, at the eastern end of the Seven Sisters has a grislier reputation as well. It is a popular spot for people committing suicide. Brass Point and Bailey's Hill are two of the Seven Sisters, although between the Cuckmere and Birling gaps there are actually eight peaks.

6. The White Cliffs of Dover are situated in which English County?

From Quiz The White Cliffs of Dover

Answer: Kent

Kent is known as the Garden of England because it has large quantities of orchards and hop gardens. It is the south easternmost point of the country.

7. What English county is Guildford in?

From Quiz Guildford

Answer: Surrey

Guildford is the county seat of Surrey. Guildford is an easy 30 minute commute by rail to London. Guildford is located southwest of London.

8. Which public school, founded in London in the sixteenth century, moved near to Horsham at the beginning of the twentieth century?

From Quiz Horsham and Surrounding Villages.

Answer: Christ's Hospital

According to the history of Christ's Hospital on the schools' own website, it was created in the sixteenth century for the education of poor children. Former pupils include: Samuel Taylor Coleridge, Charles Lamb, Barnes Wallis and Sir Colin Davis. Roedean and Worth Abbey are also public schools in Sussex, but not so close to Horsham.

9. In the 1980s, Crawley High Street contained a restaurant called Minter's Restaurant. In which sport did resident of Crawley, Alan Minter, become famous?

From Quiz Crawley, Sussex, England, Gulp!

Answer: Boxing

At various times Allan Minter was the European and World Champion at middleweight. One of his better known quotes was "Sure there have been injuries and deaths in boxing - but none of them serious." His son claimed the English Welterweight title in December 2005.

10. Which Surrey town has commemorated H. G. Wells having lived there, with a sculpture of a Martian?

From Quiz Surrey, Home of the Stockbroker Belt

Answer: Woking

"The Woking Martian sculpture was created by artist Michael Condron and unveiled in April 1998. It consists of three elements: the Martian Fighting Machine, the Martian Cylinder and the Bacteria." ~ http://www.cix.co.uk/~sjbradshaw/martian/ The sculpture is certainly different from that found in most town centres.

11. Sussex is a coastal county. Which body of water laps the coast of Sussex?

From Quiz Sussex Made Easier

Answer: English Channel

The English Channel keeps the French away from us, or possibly the other way around. The Baltic is first left past Denmark, for the Bay of Biscay turn right, then left at Cherbourg and to reach the Mediterranean, change at Gibraltar.

12. Which town is the county town of East Sussex?

From Quiz Back down to Sussex

Answer: Lewes

Americans have state capitals, songs, insects etc. We just have county towns. Lewes has been a town since Saxon times and in 1264 was the site of a historically significant battle between Simon de Montfort and King Henry III.

13. Where is the source of the River Thames?

From Quiz Down the River Thames

Answer: Cotswold Hills

Traditionally the Thames starts its over two hundred mile journey to the sea at Thames Head, Gloucestershire. However, there is no definite source as there are several springs in the area which feed the fledgling river.

14. Sussex has, for many years, legally been two counties. Of which is Chichester the county town and only city?

From Quiz Sussex for Visitors

Answer: West Sussex

Chichester is a delightful city centred around a mediaeval market cross. Other sights include the twelfth-century cathedral and the Guildhall. Also worth a visit in south West Sussex is the extensive Fishbourne Roman Palace, the charming village of Bosham on Chichester Harbour, or if you're all dressed up, you might like to go to the horse races at nearby Goodwood.

15. Which bridge on the Thames was the nearest to the open sea at the end of the 20th century?

From Quiz Old Father Thames

Answer: Queen Elizabeth II Bridge

The Queen Elizabeth II Bridge near the Thames estuary (also known as the Dartford River Crossing) is a toll bridge linking Essex with Kent and is 450m long; carrying over 1000,000 vehicles on average daily. Westminster Bridge is close to the Houses of Parliament, The Millennium Bridge is a footbridge linking the Tate Modern Gallery to St Paul's Cathedral and the City, while Vauxhall Bridge is close to the large and featureless MI5 building in central London. The new century saw plans being developed for a bridge closer to the sea than the QEII Bridge.

16. What is Kent also known as?

From Quiz Kent Quiz

Answer: The Garden of England

So called because amongst other produce Kent was once the main source of hop production in the UK, and hops are used in the beer making process.

17. Which West Sussex headland sticks out into the English Channel?

From Quiz Half of Sussex - The West

Answer: Selsey Bill

Selsey Bill is the southern point of the Manhood Peninsula. It is at the eastern end of Bracklesham Bay. It featured in the song "Saturday's Kids" by The Jam.

18. Which pair of "ancient towns" in East Sussex are near the Kent border?

From Quiz Half of Sussex - The East

Answer: Rye and Winchelsea

Rye and Winchelsea were important ports in mediaeval times. In the Cinque Ports confederation (a predecessor of the Royal Navy along the Kent/Sussex coast), they were promoted from being mere "Limbs" of Hastings to being "Ancient Towns" in their own right.

19. Which major shopping centre is near the A2 and M25, close to Dartford?

From Quiz The Garden of England

Answer: Bluewater

Bluewater is just across the River Thames from Lakeside Shopping Centre in Essex. The Bluewater complex is roughly triangular in shape and is sited in a former chalk quarry.

20. On passing through Oxford we notice the boathouses and realise that this must be the home of the University rowing team. By what name is the second string boat known?

From Quiz Let's Navigate the River Thames [2]

Answer: Isis

The name is taken from the river itself. The stretch through Oxford is known as the River Isis. The second string boat also competes in a University boat race against Cambridge, whose second boat is called Goldie.

21. As we leave London we pass through Teddington Lock. At this point the River Thames changes its character. Why is this?

From Quiz Let's Navigate the River Thames [1]

Answer: The River becomes non-tidal

Teddington Lock also marks the boundary point between the Port Of London Authority, responsible for downstream navigation and The Environment Agency who are responsible for upstream navigation. The Lock complex itself actually consists of three separate Locks and a weir.

22. Why was the name Cranleigh changed from the original name of Cranley?

From Quiz A Brief History of Cranleigh

Answer: The postal address was being confused with the town of Crawley

The spelling changed was requested by the Post Office in the 1860s. The change was to avoid letters being misaddressed to the nearby village of Crawley in West Sussex.

23. From East Croydon station, through the concrete jungle of south London, heading south to meet the coast near Seaford then heading west until it reaches Newhaven. Which route have I just described?

From Quiz Chasing the Green Diamond

Answer: Vanguard Way

The Vanguard Way is a route about 65 miles in length, which reaches the coast at the Cuckmere Gap with glorious views of the Seven Sisters cliffs. From its end at Newhaven it is possible to take a ferry to France and carry on towards Paris. The "Ouse Valley Way" in Sussex is a 42 mile walk following the course of the River Ouse between Lower Beeding and Newhaven. Only at Handcross have I seen signs dividing it into east and west, but this is only to direct people east or west of A23 dual carriage way which is motorway class at this point. The "Lune Valley Ramble" is not in the south east of England, but in Lancashire.

24. Once we found a home, we had to find a school for the children. There are a number of "American" schools in Surrey, and we chose TASIS. TASIS is an acronym for what?

From Quiz The Adventures of an American living in Surrey UK.

Answer: The American School In Switzerland

Yup, in Switzerland. It is referred to as TASIS England. The original TASIS was founded in 1956 near Lugano, Switzerland, by M. Crist Fleming. There are also TASIS in Cyprus, Greece, France, Spain and Puerto Rico.

25. The "Long Man of Wilmington" is a large chalk outline of a humanoid figure. It is carved into a hill close to the village of Wilmington, but on the side of which hill?

From Quiz The Run of the Downs

Answer: Windover Hill

Rudyard Kipling in his poem "The Run of the Downs" lists this as 'Winddoor Hill', it is not difficult to get from Winddoor to Wind'oer to Windover as being various pronunciations of the same hill. In 1874 the "Long Man" was marked out in brick, prior to this it had only been visible when the lighting and weather conditions allowed.

26. How high do the White Cliffs of Dover reach?

From Quiz The White Cliffs of Dover

Answer: 350 feet

The White Cliffs of Dover are the area of coastline that faces the English Channel called The Straits of Dover. The cliffs form part of the North Downs. The Cliffs are visible from the French coast on a clear day.

27. Scenes from which horror film were filmed at Guildford Cathedral?

From Quiz Guildford

Answer: The Omen

Guildford Cathedral is a modern cathedral. It was started in 1936 and completed in 1961. The version of "The Omen" is the 1976 version, not the 2006 version.

28. Within a few minutes you encounter your first lock. This is St John's Lock. There is a statue on the lockside. Who does it commemorate?

From Quiz A Boat Trip along the River Thames through Oxford

Answer: Old Father Thames

The statue of Old Father Thames was commissioned in 1854 for the Crystal Palace. The artist was R Monti. Following the fire in 1936 the statue was moved to the source of the river, only to be re-located again in 1974 because of fears of vandalism. St John's Lock gets it's name from a nearby Priory that was established in 1250, but which no longer exists. St John's is also the highest lock on the river, being 234ft ( 71.5m ) above sea level.

29. In 1844, it is alleged that Ann Holland achieved fame of a sort in Horsham. The question is of course, how?

From Quiz Horsham and Surrounding Villages.

Answer: Last time a wife was sold in England.

According to several sources (including Henry Burstow: Reminiscences of Horsham) she was sold in Horsham market for 30 shillings to a man named Johnson, who sold his watch to raise the money. That the sources all list the same or very similar wording causes me to suspect that they are drawn from a common source.

30. As a consequence of World War 1, a rather famous race was uprooted from its normal venue and held in Surrey, although under a different name to normal. What was this race?

From Quiz Surrey, Home of the Stockbroker Belt

Answer: Grand National

The Grand National was run at Gatwick in 1916, 1917 and 1918 as the War Office had taken over Aintree racecourse. It was named "The Racecourse Association Steeplechase" in 1916 and "The War Steeplechase" in the subsequent two years. These are the only three years to date that the race has been held at a venue other than Aintree. For those of you who know that Gatwick is now in Sussex, it was in Surrey until 1972.

This is category 9739
Last Updated Apr 08 2024 12:53 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.