FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Northeast England Quizzes, Trivia and Puzzles
 Northeast England Quizzes, Trivia

Northeast England Trivia

Northeast England Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. England

Fun Trivia
Quizzes on Northumberland, County Durham, Tyne and Wear, Tees Valley, and North Yorkshire.
27 Northeast England quizzes and 287 Northeast England trivia questions.
1.
  Yorkshire or Not?   top quiz  
Collection Quiz
 12 Qns
Best of luck in your mission to determine which settlements can be found within the borders of the historic county of Yorkshire.
Easier, 12 Qns, jonnowales, Oct 24 23
Recommended for grades: 9,10,11,12
Easier
jonnowales gold member
Oct 24 23
282 plays
2.
  Northumberland - The Northern Beauty    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz is about the most beautiful and the most northerly county in England - Northumberland. It is a multi-choice test on the famous places and famous people of this county.
Average, 15 Qns, Philian, Oct 09 18
Average
Philian
Oct 09 18
1386 plays
3.
  All about Newcastle - a Geordie Challenge   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
This is a quiz about the important places and the interesting people who have lived in Newcastle Upon Tyne.
Average, 15 Qns, Philian, Oct 06 11
Average
Philian
1654 plays
4.
  Flamborough Head and the Village of Flamborough   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is all about a promontory on the coast of England where I spent my formative years. I hope you enjoy the quiz and learn something new.
Average, 10 Qns, Quiz_Beagle, Apr 15 09
Average
Quiz_Beagle gold member
344 plays
5.
  Leeds: Yorkshire's Finest!   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ah, Leeds. Home of the illustrious Leeds Rhinos, the successful Bramley Tigers, and the frankly appalling Leeds United football club. A behemoth of a city in one of the country's most rural areas, Leeds will always be my home. Until I move to Hull.
Average, 10 Qns, Flynn_17, Jul 03 07
Average
Flynn_17
841 plays
6.
  Kingston-upon-Hull - City Called Hull   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge of Hull, a city in north-east England also known as Kingston-upon-Hull.
Average, 10 Qns, Kenners158, Jun 24 10
Average
Kenners158 gold member
433 plays
7.
  The North Yorkshire Moors and Coast   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
North Yorkshire is the largest county in England and is home to the spectacular North Yorkshire Moors. It also has a wonderful Coastline. Test your knowledge of the Moors and Coast.
Average, 10 Qns, demurechicky, Jan 09 09
Average
demurechicky gold member
757 plays
8.
  Yorkshire's Calder Valley   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Literature, Outlaws and a sprinkle of Hollywood glitz - a quiz about the people and places of Yorkshire's Calder Valley.
Average, 10 Qns, aliceinw, Oct 23 13
Average
aliceinw gold member
327 plays
9.
  A Journey Around Yorkshire   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"God's own country" or, to me, "the people over the hill". Land of cricket and puddings - Yorkshire.
Average, 10 Qns, colpeakbagger, Jun 06 11
Average
colpeakbagger
904 plays
10.
  Northeast of England Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
I'm going to describe ten places of interest in the Northeast of England - can you guess what they are?
Average, 10 Qns, helen295, Mar 18 05
Average
helen295 gold member
2251 plays
trivia question Quick Question
York was also a Viking settlement. What did the Vikings call York?

From Quiz "The City of York"




11.
  Sunny Sheffield    
Multiple Choice
 10 Qns
It may rain a lot in Sheffield, but there's a lot to celebrate about the city - and probably a few things you never knew about it, too.
Average, 10 Qns, riotgrrl, Dec 27 07
Average
riotgrrl
1440 plays
12.
  Newcastle - Party city and more!    
Multiple Choice
 10 Qns
Newcastle upon Tyne was once known only for coal, shipbuilding and heavy engineering. Now thousands of tourists visit the city each year, attracted by its lively nightlife, great shops, brilliant football team and, of course, its friendly people.
Average, 10 Qns, jonrob, Mar 07 12
Average
jonrob
1473 plays
13.
  The City of York    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are ten questions about the city of York. How much do you know? It will be easier if you have visited before. Good luck!
Average, 10 Qns, miffy42, Sep 02 06
Average
miffy42
1582 plays
14.
  Yorkshire   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Some questions about my home county of Yorkshire
Average, 10 Qns, Loop147, May 25 15
Average
Loop147
678 plays
15.
  The North-East of England    
Multiple Choice
 10 Qns
Covering from Northumbria down to the Vale of York, here are ten mixed questions about the area I was born and bred in.
Average, 10 Qns, KrivoyRog, Jul 08 06
Average
KrivoyRog
1246 plays
16.
  The Town of Doncaster   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about my hometown of Doncaster, England. Enjoy!
Average, 10 Qns, donnyfogman, Oct 01 18
Average
donnyfogman
Oct 01 18
578 plays
17.
  The City of Bradford    
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to Bradford, my city of origin. One of the largest and most culturally diverse cities in England, with fine examples of Victorian architecture. Here are just a few questions for your interest.
Average, 10 Qns, Exiledbantam, Jul 20 10
Average
Exiledbantam
351 plays
18.
  Newcastle - The Best Place on Earth    
Multiple Choice
 10 Qns
Far far away, in a distant land, lay Newcastle United's football fans. How much do you know about Newcastle and its infamous Geordies?
Average, 10 Qns, DrewFan, Jan 30 11
Average
DrewFan
687 plays
19.
  Lovely Leeds    
Multiple Choice
 10 Qns
OK, so it isn't that lovely... or even that nice. It's my home town, though, so here's a very basic quiz on the place, a former industrial centre located in West Yorkshire. And yes, we are bigger than Sheffield.
Average, 10 Qns, Flynn_17, Jun 30 18
Average
Flynn_17
Jun 30 18
1401 plays
20.
  The Yorkshire Dales    
Multiple Choice
 10 Qns
The Yorkshire Dales is one of the most beautiful regions of England. How well do you know it?
Average, 10 Qns, pickler_mz, Jul 01 03
Average
pickler_mz
1151 plays
21.
  A Magical Mystery Tour of Northumberland Places    
Multiple Choice
 10 Qns
A fairly random tour around some of the places which make Northumberland one of the most picturesque and interesting counties in England.
Tough, 10 Qns, jon541, May 24 17
Tough
jon541
May 24 17
149 plays
22.
  The Lovely Town of Huddersfield    
Multiple Choice
 10 Qns
Huddersfield is a great place to live, so here is a quiz about it! Questions 1-7 are general knowledge about Huddersfield and 8-10 are about famous people from Huddersfield.
Average, 10 Qns, helenasykes, Dec 10 13
Average
helenasykes
572 plays
23.
  Things To Do With Yorkshire    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz is all about England's Yorkshire county. Hopefully I haven't made it TOO easy...
Tough, 15 Qns, Bumblemonkey, Jun 16 15
Tough
Bumblemonkey
1732 plays
24.
  Sunny Scarborough    
Multiple Choice
 10 Qns
We all know the words to "Scarborough Fayre", but how well do you know the town of Scarborough in North Yorkshire and its surrounding area? Play to find out!
Tough, 10 Qns, lulublue24, May 23 04
Tough
lulublue24
711 plays
25.
  Northumberland Facts and Features    
Multiple Choice
 10 Qns
A multiple choice quiz containing many facts and features about the beautiful county of Northumberland.
Difficult, 10 Qns, ph473, Dec 29 15
Difficult
ph473
245 plays
26.
  A Quiz about the city of Kingston-upon-Hull    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the city where I live, Hull. If you live/have lived in Hull, I'm sure you'll find it easy. If you're not from Hull, just have a go at it anyway.
Average, 10 Qns, smite, Jun 27 18
Average
smite
Jun 27 18
804 plays
27.
  Teesside, NE of England    
Multiple Choice
 10 Qns
For those who want to do a silly little quiz on the north east of england especially Teesside.
Average, 10 Qns, pussfill, Jul 13 07
Average
pussfill
1121 plays

Northeast England Trivia Questions

1. The residents of which North Northumbrian town with impressive defensive walls occasionally claim to be, on a technicality, at war with Russia?

From Quiz
A Magical Mystery Tour of Northumberland Places

Answer: Berwick

At the outset of the Crimean War (the story goes), Britain declared war on Russia as "Great Britain, Ireland, Berwick-upon-Tweed and all British Dominions" but neglected to include Berwick in the wording of the subsequent peace treaty. As late as 1966, the Mayor of Berwick chose to reassure the London correspondent of "Pravda" of the town's peaceful intentions: "Please tell the Russian people through your newspaper that they can sleep peacefully in their beds."!

2. Which town in Northumberland is home to the county's oldest church?

From Quiz Northumberland Facts and Features

Answer: Newbiggin-by-the-Sea

The Church of St. Mary the Virgin, also known as Woodhorn Church, is over 1200 years old.

3. The source of the Calder is found on Heald Moor above the town of Todmorden. Until 1888 part of Todmorden was situated in which other English county?

From Quiz Yorkshire's Calder Valley

Answer: Lancashire

Todmorden Town Hall in the centre of town straddles Walsden Water a tributary to the Calder, and prior to 1888 this stream marked the border between Yorkshire and Lancashire. The building was presented to the town by the Fielden family in 1875. Before the boundary change it was possible to dance across the floor of the Town Hall Ballroom between the two counties.

4. In which part of Yorkshire is Bradford?

From Quiz The City of Bradford

Answer: West Yorkshire

It was originally in the West Riding of Yorkshire until local government re-organisation in 1974.

5. Which king acquired the town for its strategic position, later giving it a royal charter and its full name Kingston-upon-Hull?

From Quiz Kingston-upon-Hull - City Called Hull

Answer: Edward I

King Edward I was fighting a war against the Scots and needed a strategic position for dispatching troops and goods, for defense, and for ship building. Hull was ideal so in the year 1293, Edward I acquired the town from the monks of Meaux Abbey. In 1299, he gave it a royal charter and the full name Kingston-upon-Hull. The original settlers called it Hull, after the name of the river as do the people of Hull today. The monks had called it Wyke-upon-Hull, named after John Wyke, Archbishop of York.

6. Alfred Wainwright wrote many books featuring walks. In 1972, he devised a "Coast to Coast" walk, which starts on the West Coast, at St Bees Head in Cumbria. In which North Yorkshire village does the walk terminate?

From Quiz The North Yorkshire Moors and Coast

Answer: Robin Hood's Bay

The walk is 190 miles long and takes approximately 2 weeks to complete. The walk passes through the Lake District, Yorkshire Dales and North Yorkshire Moors. Alfred Wainwright described the walk as covering, "the grandest territory in the north of England".

7. What county is Doncaster in?

From Quiz The Town of Doncaster

Answer: South Yorkshire

Indeed, the Southern part of 'God's own county!' South Yorkshire consists of Sheffield, Rotherham, Barnsley and Doncaster, and there is often great rivalry between the towns and cities.

8. What is the name of the main shopping district in Newcastle?

From Quiz Newcastle - The Best Place on Earth

Answer: Northumberland Street

Northumberland Street has every shop you could think of. It has huge stores and a huge shopping centre named Eldon Square. It is the main place where a lot of people shop and work. The Metro Centre is in Gateshead and North Shields and Silverlink are rather small compared to Northumberland Street.

9. What was the Roman name for York?

From Quiz The City of York

Answer: Eboracum

York was founded by the Romans in 71AD, and was one of only three permanently manned Roman fortresses in England. Vectis is the Isle of Wight, Luguvalium is Carlisle, and Deva is Chester.

10. What is the National Park called that lies just south of Teesside?

From Quiz The North-East of England

Answer: North York Moors

A beautiful part of the country, the North York Moors stretch from Scarborough at the south-east across to Thirsk in the south-west and up to industrial Teesside to the north.

11. What is the name of the shopping centre that opened in Huddersfield in the early 2000s?

From Quiz The Lovely Town of Huddersfield

Answer: Kingsgate

Kingsgate replaced many small businesses and the construction costs went well over budget.

12. Scarborough has a famous "Mount" where motorbike races are held. Whom is the Mount named after?

From Quiz Sunny Scarborough

Answer: Oliver Cromwell

It is thought that Oliver Cromwell and his parliamentarian army besieged Scarborough from this hill during the English Civil War.

13. This market town, famous for its castle, is known as the Gateway to the Dales.

From Quiz The Yorkshire Dales

Answer: Skipton

You can catch a train directly from London (Kings Cross) to Skipton. All the others can be considered Gateways to the Dales, but only Skipton has a castle!

14. With which two other counties of England does Northumberland share a border?

From Quiz Northumberland - The Northern Beauty

Answer: Durham and Cumbria

Once upon a time Newcastle used to be both a city and a county and so there were three English counties that bordered Northumberland.

15. Which famous bridge was built by Robert Stephenson, the son of George Stephenson, the "father" of the world's railways?

From Quiz All about Newcastle - a Geordie Challenge

Answer: The High Level Bridge

The cars and buses travel below and the railway runs on top. In fact the bridge provided one of the last connections on the line between London and Edinburgh when the railway was first built.

16. What name is given to people who were born in Newcastle?

From Quiz Newcastle - Party city and more!

Answer: Geordies

Mackems is a somewhat derogatory term given to supporters of Sunderland Football Club (they prefer to be called "Black Cats"!), Cockneys are from London and Magpies is the nickname of Newcastle United Football Club. The posh name for residents of Newcastle is "Novocastrians".

17. In which traditional county of England would you find Sheffield?

From Quiz Sunny Sheffield

Answer: Yorkshire

Sheffield is now in South Yorkshire. Hallamshire is a traditional region including western Sheffield, but was never a county. It is also the wealthiest area in the north of England. Although Sheffield is in Yorkshire, it has always been overshadowed: first by York, and more recently by Leeds. As a result, there is little support for a Yorkshire parliament in the city.

18. Every city in the UK has its own two-letter area code system. What is the two letter code given to the areas of Leeds?

From Quiz Lovely Leeds

Answer: LS

Made up of the first and last letter, the LS prefix comes before the number of the district. Of course, there is no pattern or methodical numbering system. They are completely random, and some number codes stretch for much farther than others.

19. John Walker who invented the friction Lights (matches) is buried where ?

From Quiz Teesside, NE of England

Answer: Norton

20. What is the administrative centre of North Yorkshire?

From Quiz Things To Do With Yorkshire

Answer: Northallerton

Northallerton is a market town situated in the north of the Vale of York.

21. Which ruined Northumbrian castle sits on raised ground within a loop of the River Coquet near the North Sea port of Amble?

From Quiz A Magical Mystery Tour of Northumberland Places

Answer: Warkworth Castle

There are great views of Warkworth Castle from all around the village, not least from the Mill Walk along the Coquet (pronounced Coke-ut for any non-Northumbrians). The castle also has the distinction of appearing in two of Shakespeare's history plays. ("Henry IV" "Parts 1 & 2") Alnwick Castle also sits on the Coquet but is further inland and not ruined. Dunstanburgh Castle is on the coast between the villages of Craster and Embleton. Bamburgh Castle was restored during the nineteenth century by the Victorian industrialist (Lord) William Armstrong. The castle still belonged to the Armstrong family in 2017 but is open to the public and also has apartments for long-term rental which are much sought after.

22. What is the name of the longest river in Northumberland?

From Quiz Northumberland Facts and Features

Answer: The Coquet

The River Coquet, at around 40 miles long, is the longest river in Northumberland. It rises in the Cheviot Hills, generally flowing eastwards, where it eventually flows out into the North Sea at Amble.

23. Four miles down the valley from Todmorden lies a town that has been dubbed both the "fourth-quirkiest place on the planet" and the "lesbian capital of Britain". What is the name of this funky town?

From Quiz Yorkshire's Calder Valley

Answer: Hebden Bridge

Hebden Bridge lies at the confluence of Hebden Water and the Calder and was formerly a small mill town producing wool and woollen goods but by the end of the 1960s the industry was in decline. During the '70s and '80s a mixture of artists, writers, musicians and New Age activists moved to the town to take advantage of the cheap housing and stunning scenery. The town has an eclectic mix of independent shops, organic cafes and is host to a number of arts and music festivals throughout the year. Smithy Bridge is found in Greater Manchester, Whaley Bridge in Derbyshire and Bason Bridge in Somerset.

24. Which Yorkshire geographical feature has been the subject of a sonnet by Wordsworth and paintings by JMW Turner and James Ward?

From Quiz A Journey Around Yorkshire

Answer: Gordale Scar

Gordale Scar is a ravine through limestone cliffs. It contains two waterfalls and, conditions permitting, a public right-of-way which permits walkers to climb up through it. There is also a dramatic and beautiful campsite on the approach which I can recommend.

25. The county flag of Yorkshire features a white rose on which colour background?

From Quiz Yorkshire

Answer: Blue

The county flag was designed in the 1960s. The white rose symbolizes the ancient House of York.

26. Bradford City played their first football league match in 1903. What was unusual about this?

From Quiz The City of Bradford

Answer: They were elected to the football league without having ever played a single senior match

In 1911 Bradford City won the FA Cup, by coincidence the cup had been made in the city by Fattorini's the jewellers that same year. Thus, making them the first winners of the current trophy.

27. Flamborough is a village in Yorkshire, and this county was originally divided into Ridings, from a Viking word meaning third. Given that there are four points of the compass, which direction was never a Riding?

From Quiz Flamborough Head and the Village of Flamborough

Answer: South

The three Ridings were North (Scarborough and, unsurprisingly, the North York moors are in the North Riding), East (e.g. Bridlington, Kingston upon Hull), and West (e.g. Leeds and Holmfirth, where "Last of the Summer Wine" was filmed). If you are *certain* that you have heard of South Riding, you are correct. It is the title of a novel by Winifred Holtby.

28. Which North Yorkshire coastal town was the inspiration for the Bram Stoker novel, "Dracula"?

From Quiz The North Yorkshire Moors and Coast

Answer: Whitby

Bram Stoker was born Abraham Stoker on 18 November 1847. "Dracula" was published in 1897 and is said to have been inspired by Whitby Abbey and the graveyard, during the author's stay in the town. There are 199 steps leading up to the Abbey, which is situated on a cliff overlooking the town. It was founded in the year 657, by St Hilda.

29. What river flows through Doncaster?

From Quiz The Town of Doncaster

Answer: River Don

One of the largest rivers in the whole of Yorkshire. Unfortunately, it suffers from litter and pollution and flows past Doncatraz (the prison) and other tourist attractions. In Roman times the River Don was an extremely important trading post between the Brigantes and Coritani tribes.

30. York was also a Viking settlement. What did the Vikings call York?

From Quiz The City of York

Answer: Jorvik

Jorvik became a Viking settlement in 866AD. Eoforwic was the Anglo-Saxon name for York. The other two choices I made up!

This is category 9105
Last Updated Mar 02 2024 5:47 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.